Forum » Sedem umetnosti » Filmi za razmišljanje
Filmi za razmišljanje
Temo vidijo: vsi
Bakfark ::
Kar nekaj filmov, ki so pustili velik pečat (na hitro, brez linkov):
Apocalypse Now Redux (vsa umetnost vojne neumnosti), Magnolia, Breaking the waves (uhhhhh), One hour photo, The pledge, Hero (še posebej), Seventeen years, Before the rain, Deer hunter (Robi in Kristofer), Let nad kukavičjim gnezdom, ... nadaljujem prihodnjič saj me čaka celoten opus Kurosawe in Tarkovskega, pa še kakšen film vmes...
Od naših Zadah tela (v katerem igra celo J. Žnidaršič), Kusturica nasplošno - Undergraound in Dom za vešanje...
Apocalypse Now Redux (vsa umetnost vojne neumnosti), Magnolia, Breaking the waves (uhhhhh), One hour photo, The pledge, Hero (še posebej), Seventeen years, Before the rain, Deer hunter (Robi in Kristofer), Let nad kukavičjim gnezdom, ... nadaljujem prihodnjič saj me čaka celoten opus Kurosawe in Tarkovskega, pa še kakšen film vmes...
Od naših Zadah tela (v katerem igra celo J. Žnidaršič), Kusturica nasplošno - Undergraound in Dom za vešanje...
ich ::
Zelo sem zacuden da noben ne govori nic o filmu a tale of two sisters
*********************** SPOILER ***********************
baje gre za 10 min dolgo zgodbico preobleceno v uro in pol dolg film. 5x sm ga gledou, pa se vedn ne morm povedat v cem je fora
drugace gre pa za korejski film, in gre za MUS (mega ultra super) HQ izdelavo filma. dobr zvok, odlcine luci, kamere... vsekakor... vreden ogleda. (zazeljen da ga kdo pogleda pa mi pol pove o cem se gre )
baje gre za 10 min dolgo zgodbico preobleceno v uro in pol dolg film. 5x sm ga gledou, pa se vedn ne morm povedat v cem je fora
drugace gre pa za korejski film, in gre za MUS (mega ultra super) HQ izdelavo filma. dobr zvok, odlcine luci, kamere... vsekakor... vreden ogleda. (zazeljen da ga kdo pogleda pa mi pol pove o cem se gre )
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
ich ::
ce mislis gledati film a tale of two sisters, zapri to okno, ker ti morda unici gledanje filma.
moje nekaksno razmislanje...
gre za oceta in hcerko, ki sta se vrnila v podezelsko hisico. hcerka je prisla iz umobolnice (kar kol.. zmesal se ji je). ampak ni bla se cist zdrava. film kaze iz njenih oci, saj ona se vedno vidi zraven sebe maceho in sestro. sestra je umrla, ko je padla nanjo omara, kjer se je obesila mati (lep prizor proti koncu filma). macehe pa ne mara ker naj bi unicila druzino. mati je postala ljubusumna in se zato ubila, ker je maceha, ocetova sodelavka (vidimo po slikah v filmu) unicevala druzino. (prevec se je druzla z ocetom)
oce govori le z eno (su-mi) ker drugih sploh ni. sestra in maceha sta le domislja v njeni glavi. maceha je doma (to lahko vidimo v telefonskih pogovorih (najprej osebi rece da se ne potrebuje pomoci, kasneje prosi to osebo da pride, ker ne zdrzi vec... potem pride maceha). zgodba bi bila sicer enostavna, ce le nebi bilo dela z bratom in njegovo punco, ki prideta na kosilo. vse bi lahko rekli da je v su-mijini glavi, a vendar, onedva naj bi bila normalna, oz. brez teh blodenj (ona dobi nekaksen napad in pod lojakom vidi freak-girl-stvor). in se pika na i, ki unici idejo o tem da macehe ni doma ( s tem pa se porusi zakaj govori samo z eno, ter zanikamo idejo o tem s kom je govoril po telefonu) ... brat rece v avtomobilu da je maceha (njeno ime pove) tezila da prideta na vecerjo... pri vecerji so sedeli maceha, oce, brat in njegova punca. vsi se obnasajo zadrzano, le maceha dobi neke napade neumnosti.
...
eh... bolj ko pism svojo razmislanje, bolj se mi vse zapleta
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()
Saladin ::
Ich - poglej PM
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
Zgodovina sprememb…
- odbrisalo: OwcA ()
Roadkill ::
Ich, za taka razmišljanja raje odpri topic o točno tem filmu. Tukaj se išče predloge in ne razlage filmov.
No, vsaj jest bi tako naredu.
Drugač sem pa včeraj pogledal nov film Guy Ritchija: Revolver
Film ti definitvno da mislit in bo na koncu marsikoga pustil v temi.
Naj samo še omenim, da film ni "jet another Lock Stock and two smoking barrels", kot je bil to Snatch. Revolver je precej resnejši in tudi precej bolj zapleten. Kvaliteta kamere in zvočnih efektov je na vrhuncu, podobno kot tudi sama igra Stathama, medtem ko se mi zdi zgodba malo preveč prisiljeno kompleksna.
Je pa film zelo gledljiv in ga priporočam.
No, vsaj jest bi tako naredu.
Drugač sem pa včeraj pogledal nov film Guy Ritchija: Revolver
Film ti definitvno da mislit in bo na koncu marsikoga pustil v temi.
Naj samo še omenim, da film ni "jet another Lock Stock and two smoking barrels", kot je bil to Snatch. Revolver je precej resnejši in tudi precej bolj zapleten. Kvaliteta kamere in zvočnih efektov je na vrhuncu, podobno kot tudi sama igra Stathama, medtem ko se mi zdi zgodba malo preveč prisiljeno kompleksna.
Je pa film zelo gledljiv in ga priporočam.
Ü
Bakfark ::
Film Michaela Hanekeja La Pianiste. O tem ali je dober ali ne naj presodi vsak sam, dejstvo je da se po koncu filma pojavi 1001 zakaj...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Bakfark ()
palma ::
Ja, bi se kar nekaj filmov našlo.
Recimo
JFK, Platoon, The Gray Zone, 12 angry man, Let nad kukavičjim gnezdom, Full metal jacket, Der Untergang, Deliverance, Southern comfort, The shining,The usual suspects, Kaznilnica odrešitve, Fahrenheit 9/11, All the presidents men,The Deer hunter, Apocalypse now, Million dollar baby, Bloody Sunday, Das Boot, Good Will Hunting, Forrest Gump, The Magdalene sisters, Stalingrad (nemški), Košarkašev dnevnik, Hotel Rwanda, Šindeljev seznam, The Pianist, Misery, Dead man walking, Lepa sela, lepo gore, Ničija zemlja, Rane, Rainman, Kramer proti kramerju, ...
Recimo
JFK, Platoon, The Gray Zone, 12 angry man, Let nad kukavičjim gnezdom, Full metal jacket, Der Untergang, Deliverance, Southern comfort, The shining,The usual suspects, Kaznilnica odrešitve, Fahrenheit 9/11, All the presidents men,The Deer hunter, Apocalypse now, Million dollar baby, Bloody Sunday, Das Boot, Good Will Hunting, Forrest Gump, The Magdalene sisters, Stalingrad (nemški), Košarkašev dnevnik, Hotel Rwanda, Šindeljev seznam, The Pianist, Misery, Dead man walking, Lepa sela, lepo gore, Ničija zemlja, Rane, Rainman, Kramer proti kramerju, ...
Nikoli ni tako slabo, da nebi bilo lahko še slabše.
neres ::
The Last Temptation of Christ.
Film, ki predstavi nekatera filozofska/psihološka/... vprašanja. Film ni ravo kratek, ampak se mi zdi da je težko razumet vse dogajanje, ker se eni prizori odvijajo prehitro/nejasno. Zato je priporočljivo (prej) prebrat še knjigo Nikosa Kazantzakisa, po kateri je bil narejen film.
Sicer pa se tudi meni zdi, da večine tukaj omenjenih filmov ne bi uvrstil med filme za razmišljanje. Če so vam eni filmi zgolj zelo všeč, obstajajo za to teme: ena, dva, tri.
Od omenjenih se strinjam z (tisti, ki se jih spomnem in sem jih videl):
Matrix (vsi deli)
Fight Club
One Flew Over the Cuckoo's Nest
Saw (oba)
The Butterfly Effect
Film, ki predstavi nekatera filozofska/psihološka/... vprašanja. Film ni ravo kratek, ampak se mi zdi da je težko razumet vse dogajanje, ker se eni prizori odvijajo prehitro/nejasno. Zato je priporočljivo (prej) prebrat še knjigo Nikosa Kazantzakisa, po kateri je bil narejen film.
Sicer pa se tudi meni zdi, da večine tukaj omenjenih filmov ne bi uvrstil med filme za razmišljanje. Če so vam eni filmi zgolj zelo všeč, obstajajo za to teme: ena, dva, tri.
Od omenjenih se strinjam z (tisti, ki se jih spomnem in sem jih videl):
Matrix (vsi deli)
Fight Club
One Flew Over the Cuckoo's Nest
Saw (oba)
The Butterfly Effect
Odin ::
V for Vendetta, za vse borce za svobodo.
"Beneath this mask there are ideas, and ideas are bullet-proof
"Beneath this mask there are ideas, and ideas are bullet-proof
pivmik ::
neres:
Saw pa res ni za razmišljanje, en dober Hollywood triler, ki te vodi skozi cel film, vendar te ne pusti razmišljat.
Saw pa res ni za razmišljanje, en dober Hollywood triler, ki te vodi skozi cel film, vendar te ne pusti razmišljat.
LP, Gregor GRE^
PicNiK: Se strinjam, da Saw deluje bolj na emocionalnem nivoju, kot triler. Ampak lahko pa potem debatiraš zakaj je avtor tistih iger sploh počel kar je ter ali obstaja v človeku nek preživetveni nagon itd.
Med filmom samim pa res ni treba razmišljat, za ga razumet recimo.
Podobno tudi The Butterfly Effect. Film, ki zgolj nazorno pokaže neko teorijo, razširi obzorja. Ni pa težak, oz. ne rabiš kaj dosti razmišljat ob njem.
Najbrž bi med take filme lahko dal še The Island. Sicer dosti Holiwoodske akcije in to, ne rabiš razmišljat, ampak zanimiva vsebina, čeprav je bila že obravnavana v drugih filmih, kot je napisal tudi Marcel Štefančič.
Med filmom samim pa res ni treba razmišljat, za ga razumet recimo.
Podobno tudi The Butterfly Effect. Film, ki zgolj nazorno pokaže neko teorijo, razširi obzorja. Ni pa težak, oz. ne rabiš kaj dosti razmišljat ob njem.
Najbrž bi med take filme lahko dal še The Island. Sicer dosti Holiwoodske akcije in to, ne rabiš razmišljat, ampak zanimiva vsebina, čeprav je bila že obravnavana v drugih filmih, kot je napisal tudi Marcel Štefančič.
Tr0n ::
Water (2005)
Indijska zgodba o starodavnih obicajih, kjer so (oz. se) vdove silijo v revscino, ker so po njihovih besedah na pol mrtve. V casu Gandhija.
Indijska zgodba o starodavnih obicajih, kjer so (oz. se) vdove silijo v revscino, ker so po njihovih besedah na pol mrtve. V casu Gandhija.
Pravkar sem pogledal Mulholland Drive. Izjemen film!
Dejte mi predlagat še kaj podobnega. Je Lynch naredil še kakega v tem stilu?
Dejte mi predlagat še kaj podobnega. Je Lynch naredil še kakega v tem stilu?
]Fusion[ ::
praktično vsi filmi od lyncha so taki
"I am not an animal! I am a human being! I... am... a man!" - John Merrick
Ok, hvala. Sem pogledal večino filmov od Lyncha. Dosti jih je zelo čudnih. Npr. Eraserhead, Rabbits, The grandmother, Darkened Room...
Najbolj podoben Mullholland Dr pa se mi je zdel Lost Highway. To je tudi film, ki bi ga bržkone lahko dal v to temo. Pri Mulholland Dr sem še nekaj razumel na koncu, pri tem pa nevem točno kaj naj si mislim.
Najbolj podoben Mullholland Dr pa se mi je zdel Lost Highway. To je tudi film, ki bi ga bržkone lahko dal v to temo. Pri Mulholland Dr sem še nekaj razumel na koncu, pri tem pa nevem točno kaj naj si mislim.
gacisi ::
Me zanima, če mogoče kdo ve naslov srbskega filma. Se dogaja v eni beznici (zgleda kot odtujen hostel). Na začetku jih je ene 5 pa natakar, na konc se pa postrelijo med sabo - al pa sebe. Vse se dogaja v deževni noči, okrog pa razsaja psihopat...
Sploh se ne spomnem in ne najdem naslova.
Tak zanimiv film!
Sploh se ne spomnem in ne najdem naslova.
Tak zanimiv film!
dela ::
Mississippi burning
Šokantna drama na temo rasizma. Karakterji v gledalcu vzbujajo res močne občutke, poleg tega ima film še odličen razplet. Priporočam tistim, ki jim je bil všeč American history X. Osebno se mi je zdel MB še malenkost boljši.
Šokantna drama na temo rasizma. Karakterji v gledalcu vzbujajo res močne občutke, poleg tega ima film še odličen razplet. Priporočam tistim, ki jim je bil všeč American history X. Osebno se mi je zdel MB še malenkost boljši.
Longinus ::
Man on fire (2004)
Flight 93 (2006)
K-pax (2001)
PI (1998)
Munich (2005)
Seven (1995)
The road to Guantanamo (2006)
Everything Is Illuminated (2005)
Taxy driver (1976)
The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)
Elizabethtown (2005)
Jarhead (2005)
The Ballad of Jack and Rose (2005)
The big blue (1988)
in še kaj bi se našlo .................
Flight 93 (2006)
K-pax (2001)
PI (1998)
Munich (2005)
Seven (1995)
The road to Guantanamo (2006)
Everything Is Illuminated (2005)
Taxy driver (1976)
The Many Adventures of Winnie the Pooh (1977)
Elizabethtown (2005)
Jarhead (2005)
The Ballad of Jack and Rose (2005)
The big blue (1988)
in še kaj bi se našlo .................
wir sind die herscher,wir sind die sklaven
wir sind uber all, wir sind nirgends
wir sind die herscher der purpurnen fluse
wir sind uber all, wir sind nirgends
wir sind die herscher der purpurnen fluse
kunigunda ::
Evo par filmov za razmisljanje. Vecinoma aktualne teme ala terorizem in zivljenje na okupiranih obmocjih.
Ali Zaoua
Death in Gaza
The road to Guantanamo
Paradise Now
Rachida
Osama
Ali Zaoua
Death in Gaza
The road to Guantanamo
Paradise Now
Rachida
Osama
gregaster ::
nevem če je že kdo omenil, ker nisem vseh strani prebral, mulholland drive je tud zanimiv
tsh2 ::
Zero Day je drugačen in zelo zanimiv, ni ti dolgčas, ko ga gledaš. Več tako zanimivih filmov bi si želel.
Fatboyslim ::
Saladin ::
Filmi za razmišljat?
Decasia - The state of decay
Begotten
Mindblowing za ene, živ dolgčas za druge ;)
Decasia - The state of decay
Begotten
Mindblowing za ene, živ dolgčas za druge ;)
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
glinik ::
Povsem ste pozabili na: Telefonsko govorilnico
Marsikomu bi rad predvajal ta film, saj je vedno več "pomembnežev"
Lp
Marsikomu bi rad predvajal ta film, saj je vedno več "pomembnežev"
Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))
Je vredno razmisleka ...
Je vredno razmisleka ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: glinik ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Grozljivka (strani: 1 2 )Oddelek: Sedem umetnosti | 19636 (3417) | Ganon |
» | Filmi, filmi, filmiOddelek: Sedem umetnosti | 7819 (877) | kuglvinkl |
» | Filmi z maščevalno vsebino (strani: 1 2 )Oddelek: Sedem umetnosti | 13776 (5748) | kiFni |
» | ugani film (strani: 1 2 3 4 … 78 79 80 81 )Oddelek: Sedem umetnosti | 188130 (65905) | Hansb |
» | Dobri vojni filmi (strani: 1 2 )Oddelek: Sedem umetnosti | 39232 (27718) | Anney |