» »

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Zakaj so solarne elektrarne prava stvar

Temo vidijo: vsi
««
361 / 361
»
»»

Lonsarg ::

Noben se nima kaj za pritoževat, vsi lastniki SE imajo lep profit z ali brez sprememb in hkrati je novi sistem bolj fer. Dvig omrežnine je mnogo manjši kot je dodatni profit SE zaradi velike inflacije, kot je Utk lepo napisal za svoj primer.

kriptobog ::

Res je. NEkateri pa pac ne zastopijo, da je energija se vedno zastonj pri SE z net meteringom. In pozaibjo, da smo dobili tele omreznine vsi, ne samo lastniki SE...

feryz ::

Subvencija za SE?
Pod tem verjetno mislijo tisto, da je država pobrala manj davka pri SE, kot ga pobere nasploh. Čeprav ga še vedno je.
Zdaj pa so subvencije. In to konkretne.

socialec ::

Samo JE zanimivo/zaskbljujoče, da nekdo reče, da morajo SE-jaši biti deležni neke kazenske karme ali kaj.

Kot že 1000x napisano - vse je uradno regulirano, odobreno, subvencionirano (beri: precej dražje kot sicer), ugodeno z (letnim) netiranjem, forumaši smo verjetno samo navadna stoka, ki smo vložili, ker inflacija, ni pa boljše ideje, kako zaslužiti 10x tega letno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

feryz je izjavil:

Subvencija za SE?
Pod tem verjetno mislijo tisto, da je država pobrala manj davka pri SE, kot ga pobere nasploh. Čeprav ga še vedno je.
Zdaj pa so subvencije. In to konkretne.
Ja ta del ni ok, subvencija če s ne motim je 40%. Pri 9.5% DDVju to pomeni da 30% šenka država in to lepo pobašejo monterji.

Ampak po drugi strani bodo pri JEK2 še več kot 30% pobasali v razne žepe :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

joez7 ::

Subvencije je blo za Netmetraše brez baterij, samo 50€ po kW (vsaj za 2024) se pravi manj kot 4.5%.
Je pa pod črto letni prihranek nekje 1.200€ pri elektriki in 2.00€ pri ogrevanju. Tu je glavnina. Od tega prihranka gre nekje 500€ v rezervni sklad za nepredvidena popravila. Se pravi povračilna doba bo nekje 4 do 5 let (ta čas pač delam minus napram tistim, ki niso šli v to, potem pa bomo videli).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

Pustim tole tukaj, preden karmično pridejo določeni forumaši po nas in ne bo nikogar več, ki bi opozarjal :D

Mimogrede, z letom 2024 so SE+BAT aktualne, ker ni več letnega netiranja.

Zgodovina sprememb…

Gregor P ::

Investitorjem v sončne elektrarne so obljubili netmetering: da bodo pozimi lahko porabili elektriko, ki so jo pridelali poleti. To ni pošteno, razliko v ceni plačamo ostali. So jih pa s to goljufijo zmamili v investicijo, saj se izračun pod temi pravljičnimi pogoji splača.

Ni pa pogodba o netmeteringu nič rekla o omrežnimi. In jih balkansko nadmudrili in jim jo brutalno podražili. A še vedno ne toliko, kot znaša razlika med dnevno poletno in večerno zimsko ceno elektrike.

Nauki:

1) zelena elektrika se investitorju splača, če mu jo ostali subvencionirajo, sicer pa ne.

2) državi ni gre zaupati.

3) najbolj so ogoljufani tisti, ki imajo novo omrežnino, ne pa netmeteringa.

https://x.com/zigaturk/status/186799907...
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Kaj tale nabija. Pa saj se pozimi sonce ne ugasne, ali pač njemu. V zimskih mesecih sem vsaj 60% samozadosten. Tistih 40% pa je še vedno manj kot pa, da nebi mel SE. Nekaterim res mat in fiz ne gre.
A tistih 3MWh, ki jih šenkam omrežju pa nič. Če bi se šli - bi mi jih morali plačat - pol bi šele bil vik in krik, kako ni pošteno. Pa mi lahko pove gdo, koliko je zimska elektrika iz NEKa dražja od poletne? , Kvečjemu cenejša JE. Tudi iz TEŠa je zimska cenjša, saj poleg elektrika prodajo tudi toploto. Kaj so nekateri (kot rečejo tamladi) zblojeni. Tudi TET LJ, dela pozimi profit. Samo el. iz Hidro je pozimi manj, ampak ta ma na letnem nivoju manj kot 25%, Jo bo proizvodnja iz SE v roku dveh let ujela. Hidro se bo poleg SE lepo uporabljala še v večji meri kot sedaj za rezanje in pokrivanje konic.
Je pa težka, ko prepričane probaš razsvetljit - vsako stvar obrnejo v njihov prav - široke slike pa ne vidijo.

clancy ::

joez7 je izjavil:

Ko bog si na el. MB. Še vedno bi si lahko omisli SE z zero export. Pa si podal na vlogi, oziroma na pritožbi, da se strinjaš tudi z omejenim exportom, na primer 2 ali 4kW.
Zakaj pa si ti ne omisliš SE z zalogovnikom, kje je ovira?
Kaj je bilo na zavrnjeni vlogi - kar nekaterim so zavrnili zaradi nepravilno pripravljene dokumentacije, napačen projekt, napačna???
So ti zavrnili zaradi preobremenjenosti omrežja? Sosed ma? Če sosed ma, bi lahko predlagal začasno limitacijo soseda in bi ti dobil razliko za export. To bi blo začasno, do obnove omrežja.
Lahko prilepiš anomizirano zavrnitev vloge?
Si pa res malo zamudil, in se sedaj kujaš?

Ponudbe za SE sem zbiral že pred korono, ampak so mi odsvetovali vgradnjo panelov na skoraj 20 let staro tegolo. Zato sem moral dati prekriti streho, kar pa je v času korone bil pravi podvig. Je trajalo leto in pol od zbiranja prvih ponudb do realizacije. Priznam, da je tu bil moj kiks in bi moral že takrat, takoj dati not vlogo, ampak sem naivno mislil, da s tem ne bom imel težav.

Zavrnjene vloge sem dobil zaradi preobremenjenosti omrežja. Te možnosti za limitacijo sosedovih SE mi noben ni omenil. Prošenj nisem vlagal jaz, ampak izvajalci, ki bi naj SE zgradili.

Letos septembra smo vložili novo vlogo za SE s hranilnikom po novi shemi in dobil odobreno oddajanje 2,67kW. Januarja bo 13kWp elektrarna s 22kWh hranilnikom končno zagnana. Ampak žal, ne bom mogel koristiti ugodnosti netmeteringa. V tolažbo mi je vsaj to, da sem sedaj na račun visoke subvencije, dobil hranilnik praktično zastonj in me sedaj investicija SE s hranilnikom stane morda celo malenkost manj, kot če bi delal še po stari netmetering shemi.

Zavrnjena odločba:

Super, boš končno mel. Je pa zanimivo, da so ti kar naenkrat odobrili 2,7kW. Ni se omrežje čudežno razbremenilo.
Možno, da nisi mel srečne roke z izvajalcem (nepripravljenim na zavrnitev, pomankanjem interesa ....) Moj na primer je mel pripravljenih kar nekaj scenarijev, v primeru zavrnitve.
Boš pa mel bolje, kot če bi štartal 2022. Dobil boš boljši razsmernik in Akuje. Boš pa mel kar lepo trapezno krivuljo exporta. Mesečno boš lahko oddal v omrežje ~800kWh (nekje do 30kWh, ali pa več, če boš oddajal tudi iz akujev.), kar ti bo zadosti za skoraj vse mesece.
Proizvodnjo pričakuj nekje do 80kWh/dan (odvisno od orientacije, naklona in osenčenosti), koliko boš sam uspel izkoristiti pa boš videl. Odvisno od porabe, boš nov. dec. jan. nekaj v minusu - pač doplačilo v rangu 50€ (če pa boš mel srečno roko z ponudniku el.en. pa tudi manj). Glede na to (22kWh) obvezno zahtevaj od izvajalca, da ti nastavi powershawing - rezanje konic porabe.
Lahko se zgodi, da bodo nas netmetraše začeli tiščati v nov shemo mesečnega meteringa.
Pa glej (ko se bo omrežje obnavljalo), da zahtevaš povečanje exporta nekje do 65% Ppik panelov, (13 = 8kW) - potem ne boš čisto ničesar več prikrajšan.
Dobrodošel v klubu Sončničarjev.

Odločba pa se NE vidi - probaj še enkrat.

Zgodovina sprememb…

miko22 ::

Lonsarg je izjavil:

Noben se nima kaj za pritoževat, vsi lastniki SE imajo lep profit z ali brez sprememb in hkrati je novi sistem bolj fer. Dvig omrežnine je mnogo manjši kot je dodatni profit SE zaradi velike inflacije, kot je Utk lepo napisal za svoj primer.

Jaz ne razumem. Zakaj je bil star sistem nefer? Ker si kupil z dnarom elektrarno in si imel nižjo položnico? A sedaj pa privoščite da tisti z SE plačujejo več? Zakaj? Kaj porabijo kaj več elektrike? Celo šenkajo jo tisti ki imajo višek. Ali ste res tak fauš lastikom SE?
Zakaj je ta sistem bolj pravičen? Kaj lastniki SE delajo več? Enako prenašajo elektriko, kot prej s tem da svojo.
Mater, pa fošija.

joez7 je izjavil:

Super, boš končno mel. Je pa zanimivo, da so ti kar naenkrat odobrili 2,7kW. Ni se omrežje čudežno razbremenilo.
Možno, da nisi mel srečne roke z izvajalcem (nepripravljenim na zavrnitev, pomankanjem interesa ....) Moj na primer je mel pripravljenih kar nekaj scenarijev, v primeru zavrnitve.
Boš pa mel bolje, kot če bi štartal 2022. Dobil boš boljši razsmernik in Akuje. Boš pa mel kar lepo trapezno krivuljo exporta. Mesečno boš lahko oddal v omrežje ~800kWh (nekje do 30kWh, ali pa več, če boš oddajal tudi iz akujev.), kar ti bo zadosti za skoraj vse mesece.
Proizvodnjo pričakuj nekje do 80kWh/dan (odvisno od orientacije, naklona in osenčenosti), koliko boš sam uspel izkoristiti pa boš videl. Odvisno od porabe, boš nov. dec. jan. nekaj v minusu - pač doplačilo v rangu 50EUR (če pa boš mel srečno roko z ponudniku el.en. pa tudi manj). Glede na to (22kWh) obvezno zahtevaj od izvajalca, da ti nastavi powershawing - rezanje konic porabe.
Lahko se zgodi, da bodo nas netmetraše začeli tiščati v nov shemo mesečnega meteringa.
Pa glej (ko se bo omrežje obnavljalo), da zahtevaš povečanje exporta nekje do 65% Ppik panelov, (13 = 8kW) - potem ne boš čisto ničesar več prikrajšan.
Dobrodošel v klubu Sončničarjev.

Odločba pa se NE vidi - probaj še enkrat.

Po moje je bilo pomanjkanje interesa. So mi povedali, da pač ne gre in konec.
Polovica panelov bo orientirana na jug ostali dve četrtini pa na vzhod in zahod.
Odločil sem se za N-Gen, kjer imajo upravljanje hranilnika zelo dobro urejeno. Tudi v svojo korist:D. Upam, da je odločitev prava in lahko s tem ponudnikom, v tem trenutku največ izvlečem iz elektrarne in bo najkrajša povrnitev investicije.

Odločba še enkrat:

Zgodovina sprememb…

• spremenil: clancy ()

Ja pa ja (stran 3 drugi odstavek). Vlogo so ti odobrili, pod pogojem, da postaneš neto P porabnik - se pravi Export = 0, a se ti izvajalec na to ni nič pritožil ali ti razložil kaj to pomeni.
Je pa res, da konec koncev je to že zgodovina.
Sem pa kar zadel El. Maribor. Na tem koncu, ali je omrežje res tako bogo, ali pa odločevalec nima zadosti skilsov, in se preveč drži enega predpisa.
Z ustreznim razsmernikom, bi še vedno lahko dinamično lovil export, ki bi ga omejeval ob določeni napetosti - na primer 245V. Pa bi bili vsi srečni. Sam to mora vedet operater in uporabnik.
Boš poročal čez pol leta, kak si zadovoljen z N-Gen. Predvidevam, da niso to isti, ki so ti prvo vlogo zafurali. Neto cena? sam mal iz firbca. (predvidevam, da nekje 15k)

Ja, tako je tudi sedaj, ker sem dobil le 2,7kW exporta, bo razsmernik meril napetost v omrežju in bom lahko dinamično oddajal tudi z večjo močjo, ampak se N-Gen mora prej dogovoriti z elektrom.

Izvajalec je sedaj seveda drugi. S ceno pa smo prišli na 21.400€, minus subvencija. Je pa baterija s 4.000 cikli. Tista s 6.000 cikli je 3k€ dražja.

miko22 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Jaz ne razumem. Zakaj je bil star sistem nefer? Ker si kupil z dnarom elektrarno in si imel nižjo položnico? A sedaj pa privoščite da tisti z SE plačujejo več? Zakaj? Kaj porabijo kaj več elektrike? Celo šenkajo jo tisti ki imajo višek. Ali ste res tak fauš lastikom SE?
Zakaj je ta sistem bolj pravičen? Kaj lastniki SE delajo več? Enako prenašajo elektriko, kot prej s tem da svojo.
Mater, pa fošija.
Saj bom tudi jaz lastnik najbrž v kratkem. Bolj fer je zato ker SE lastniki (tisti brez baterije) enako obremenjujejo omrežje v konici pozimi kot tisti brez SE in torej ni razloga da omrežni del položnice plačujejo manj (ker to samo pomeni da krije nekdo drug). In novi sistem je približno tak, no neko malenkost manj še vedno plačujejo, tisti del ki je omrežnina per porabo, ampak velikostni red je pa sedaj približno enak ker je postavka za moč tavečja.

Zgodovina sprememb…

Mislim, da je tu napaka. SE-jaši se bodo lažje prilagodili s TČji in meritvijo toka in notifikacijami - kolikor izgleda že do sedaj, sredine decembra - kot pa 'občasni odjemalci'. Ampak glej, ker je prostor pred parlamentom prazen... :D

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Kaj pa ko sosed poleti plačuje polno omrežnino čeprav dobiva elektriko od mene po 20 metrih kabla?

Če obremeniš omrežje 1 mesec na leto ravno tisti mesec ko je najbolj obremenjeno (pozimi) stane vzdrževalca omrežja isto kot če ga obremeniš 12 mesecev na leto.

Pač omrežje košta glede na to koliko mora zdržati zimske konice. In to je zgolj če govorimo o stroških glede na moč omrežja, potem so pa tu še stroški per km omrežja za vzdrževanje, in tudi ti niso prav nič niso manjši, če te kilometre omrežja rabiš 1 mesec ali 12 mesecev.

Je pa sicer re žalostno da je polovice stroška elektrike prenos in samo polovico energija. Ali je energija prepoceni ali pa omrežje predrago pač neučin), ker to razmerje je žalostno (in mislim da bo kar to drugo, jbg. neučinkovita državna podjetja).

Zgodovina sprememb…

clancy je izjavil:

Ja, tako je tudi sedaj, ker sem dobil le 2,7kW exporta, bo razsmernik meril napetost v omrežju in bom lahko dinamično oddajal tudi z večjo močjo, ampak se N-Gen mora prej dogovoriti z elektrom.

Izvajalec je sedaj seveda drugi. S ceno pa smo prišli na 21.400€, minus subvencija. Je pa baterija s 4.000 cikli. Tista s 6.000 cikli je 3k€ dražja.

Če boš za baterijo nastavil 20-80% ali pa še malo manj - ti bo ravno tako zdržala. Pa še 22kWh maš - ti jo nebo nikoli bulalo več kot 5kW - maš idealno.

Bolj enostaven odgovor je - do sedaj se je premalo vlagalo v omrežje, pač glede na argumentacijo novih omrežnin.

Ampak je precej verjetno, da bo obremenitev omrežja sedaj dejansko večja - se bo pač oblika krivulje sploščila... Navzgor.

Z večanjem porabe elektrike bi sicer človek pričakoval da omrežje ni linearno dražje z večjo močjo in da bi morala omrežnina kot % položnice pasti. Ampak ja, mutijo.

Omrežnina je bila zmeraj pol cene, samo potem je šla elektrika v nebo.

Kolk konkretno so kje povečali omrežje? Plačaš priključek za neko moč, kable v zemlji se ne menja naslednjih 100 let, na porabo vseh 100 let plačuješ omrežnino. Kje konkretno so ti neki ektra stroški v mojem ali tvojem naselju? Če se je poraba zadnjih 30 let povečala, se je za tolk tudi zbrana omrežnina. Par let nazaj so je celo pocenili, ker je šla poraba gor pri istem omrežju.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Ja, zares najebali bodo tisti, ki so dejansko najmanj krivi in imajo samo občasne konice, ne povišani trapezarji.

Ampak retorika je čisto drugačna, verjetno gre za namerno zavajanje ljudstva nasploh, ker takšne aritmetične banalnosti jim ne bi smele uiti - pač glede na Occamovo britev.

Zgodovina sprememb…

MadMax ::

S TČ (zadnjih par let) so se pri meni 15-minutne konice dvignile na cca 7kW.
Prej je šlo redko prek 4.
Obračunsko moč pa sem plačeval za 10kW, desetletja.

Zdaj je pa dogovorjena 7.josef kW dražja kot prej 10, pa še dodatno bom kaznovan za prekoračitve.
V infrastrukturo pa se od priklopa ni naredilo nič. (posodobitev merilne opreme -ki bi itak crknila- v TP ne smatram za omembe vredno).
Pa ne verjamem da sem med redkimi.

Namerno, itak.
Avti, aviončki, vile, vikendice, zlato, ...., vse se draži, nekje morajo vzet...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

7kW je kamilica ;-)

MadMax ::

Kuhana kamilica je zdaj malo prek 8, ker sem po "obtožbah" da imam predimenzionirano SE vklopil še parkilovatne upore :)
Ampak nad tem se ne pritožujem, se pritožujejo nekateri drugi ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Ja, te razumem. Mi imamo 10kW vse ČB, pa v ČB1 do sedaj ni šlo čez 6 kW odkar sta režima izenačena, pa včasih resda prebije 7kW, zavibrira telefon ampan ne v ČB1, ko je dovolj toplo... Zniževati ne nameravam, ne zdaj, ne kasneje... Normalno, da je 'prostora' še za 4 kW, ko ne bo strašno mrzlo, se bo koristilo, saj je pravično in pošteno sedaj, nima kdo kaj piskat.

Utk je izjavil:

Omrežnina je bila zmeraj pol cene, samo potem je šla elektrika v nebo.

Kolk konkretno so kje povečali omrežje? Plačaš priključek za neko moč, kable v zemlji se ne menja naslednjih 100 let, na porabo vseh 100 let plačuješ omrežnino. Kje konkretno so ti neki ektra stroški v mojem ali tvojem naselju? Če se je poraba zadnjih 30 let povečala, se je za tolk tudi zbrana omrežnina. Par let nazaj so je celo pocenili, ker je šla poraba gor pri istem omrežju.
Saj ne govorim o kakem povečanju ali ekstra stroških, ampak pač o stroških (najbrž gre večinoma za redne stroške). Govorim o razmerju stroškov ki jih povzroča nek SE uporabnik in nek ki nima SE. In razmerje je bolj ali manj 1na1, ni neke razlike.

Zgodovina sprememb…

c3p0 ::

Lonsarg je izjavil:

Je pa sicer re žalostno da je polovice stroška elektrike prenos in samo polovico energija. Ali je energija prepoceni ali pa omrežje predrago pač neučin), ker to razmerje je žalostno (in mislim da bo kar to drugo, jbg. neučinkovita državna podjetja).

Ali pa mahinirajo z obojim, da več potegnejo in le tu iščejo optimizacije, omrežje pa je kakršno je: "bo že zdržalo, če kje poč pa bomo menjal".
Vsaj jaz tu elektro delavcev nisem videl že 10 let, razen, ko veter kaj polomi.

Lonsarg je izjavil:

Saj ne govorim o kakem povečanju ali ekstra stroških, ampak pač o stroških (najbrž gre večinoma za redne stroške). Govorim o razmerju stroškov ki jih povzroča nek SE uporabnik in nek ki nima SE. In razmerje je bolj ali manj 1na1, ni neke razlike.

Konkretni stroški so se pokrili s priključkom. Sicer pa bi težko našel kakšno stvar pod kontrolo države, ki jo plačujemo "pošteno" po porabi, zakaj bi bila omrežnina izjema? A stroški vrtca za rich kids so kaj drugačni kot za reveže? Pač se neke stvari vzpodbuja.
Če pa se pripravlja kakšen referendum za ukinitev vseh subvencij, vzpodbud in različnih plačevanj za isto stvar, sem pa takoj za, in tudi povrnem vse subvencije, ki sem jih kdaj dobil, če je potrebno. Mislim da bi bil kmalu nazaj v plusu...

mertseger ::

Lonsarg je izjavil:

Ampak po drugi strani bodo pri JEK2 še več kot 30% pobasali v razne žepe :)

A znaš povedati katere,da kar sedaj damo kazenske ovadbe?

telexdell ::

socialec je izjavil:

Ja, te razumem. Mi imamo 10kW vse ČB, pa v ČB1 do sedaj ni šlo čez 6 kW odkar sta režima izenačena, pa včasih resda prebije 7kW, zavibrira telefon ampan ne v ČB1, ko je dovolj toplo... Zniževati ne nameravam, ne zdaj, ne kasneje... Normalno, da je 'prostora' še za 4 kW, ko ne bo strašno mrzlo, se bo koristilo, saj je pravično in pošteno sedaj, nima kdo kaj piskat.

Je pravično in pošteno tu in nima kdo kja za piskat. Pa je pravično in pošteno tam, pa nima kdo kaj za piskat. Pa je pravično in pošteno.... Pol pa pri enaki povprečni bruto plači dobimo na svoje račune le 2/3 zneska, kot ga dobi na račun Italijaski delavec kjer kot zgleda nimajo vse urejeno pravično in pošteno, da noben ne bi imel kdo kaj za piskat.
Se pa takšnim ovcam v svojih obmorskih vilah in na križarjenjih s svojimi jahtam pravično in pošteno smejijo, pa nič ne piskajo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Ja, živimo v pravični in pošteni državi, že od nekdaj - ljudje pač vse požrejo zahvaljujoč MSM, tudi lastne nižje plače... K sreči te nemerljive MSM vsaj z veseljem drago plačujejo in sami opravičujejo podražitve, vsaj nekaj :D

Glede na to, da bo ostalo nekje slaba 2MWh in je poraba moči sproti spremljana in nadzirana ter dogovorjena moč zaenkrat bistveno previsoka in od petka dodatno znižana poraba... Tisti, ki imate, je potrebno pri savnah kaj posebej paziti?

hruske ::

Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

To je blo pričakovano.

starfotr ::

DamijanD je izjavil:

clancy torej te netmetraši motijo samo zato, ker ti ne moreš biti eden izmed njih?

Saj lopovi se tudi med sabo ne motijo. Policija in lopovi pa sovražijo eden drugega. Vse je odvisno na kateri strani si. In biti lopov ni ravno nekaj, kar bi tolerirali v družbi.

miko22 ::

Kaj če menjaš dobavitelja, se ti prekine netmetering?

DamijanD je izjavil:

clancy torej te netmetraši motijo samo zato, ker ti ne moreš biti eden izmed njih?

Če je bil prej možen dvom, z novimi omrežninami je vse v redu, predstavniki agencije za energetiko pravijo, da je od sedaj naprej vsak W odjemne moči pravično in pošteno zaračunan, vključujoč dogovorjeno moč in presežke - ne glede na to, če si policaj, komandir ali samo navaden socialec.

hruske je izjavil:

ELES Novica: Obvestilo uporabnikom: Suncontract odpoveduje pogodbe o dobavi električne enerije.

https://www.eles.si/medijsko-sredisce/s... tole sem mislil
Ja je lepo nakazal alternativo NEK2 ali SMR. Pri SMR (in ostalih toplotnih) virih bi blo smiselno; ne samo elektrarna ampak soproizvodnja elektrike in toplote. Pač gledat na izkoristek vira v redu 70%.

miko22 je izjavil:

Kaj če menjaš dobavitelja, se ti prekine netmetering?

Tole bo zanimivo. Če ostane, bo nekako (paš izgubijo bombončke, kot prenos viškov), če grejo ven, jih bo vesela konkurenca, Gledam ponudbo N-Gen, za ostale pa ne vem.
Bo tole za spremljat. Če jih porinejo ven iz NetMeteringa, bo to slab signal za vse NetMetering uporabnike - se lahko ostali dobavitelji isto poskušajo izviti.
Znajo pa pasti tožbe napram SunContractu - razen če gre v stečaj?? Nezavidljiv položaj za vse.
Tisti, ki še kolebajo za SE, se bodo malo ustavili - počakali na razplet.

Zgodovina sprememb…

borisk ::

mislim da ne mislijo zapret štacune, jaz imam pri njih pogodbo po dinamični ceni(za 175kWp), pa so nam pred kakšnim tednim javili da podaljšujejo pogodbo za naslednje leto.

IL_DIAVOLO ::

Utk je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Konkretni stroški so se pokrili s priključkom. Sicer pa bi težko našel kakšno stvar pod kontrolo države, ki jo plačujemo "pošteno" po porabi, zakaj bi bila omrežnina izjema? A stroški vrtca za rich kids so kaj drugačni kot za reveže? Pač se neke stvari vzpodbuja.
Če pa se pripravlja kakšen referendum za ukinitev vseh subvencij, vzpodbud in različnih plačevanj za isto stvar, sem pa takoj za, in tudi povrnem vse subvencije, ki sem jih kdaj dobil, če je potrebno. Mislim da bi bil kmalu nazaj v plusu...

Torej nekako tako.

Se plačam Vam, da bo sosed brez SE plačal vec, ce pa se bo nasel kaksen z bolj globokimi zepi, pa naj placa vec kot sem sam.

Tipicen Janez.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
««
361 / 361
»
»»