» »

Arduino

Arduino

freesty ::

Sem preletev par tem o arduinotu na tem forumu pa nic pametnega.
Spravljam se nekaj delat s to cudezno ploscico in me zanimajo osnove.

Torej, ce sem prav razumel obstaja vec "baznih" ploscic, arduino uno, mega2560.. na katere lahko priklopis "shield"-e?

Ce bi hotel naredit, da bi prek telefona upravljal nek motorcek, ki bi bil vezan na arduinota bi rabil recimo arduino uno in pa wifi shield? Potem pa bi se prek telefona lahko povezal na ta wifi? Al je wifi misljen samo med dvema arduinotoma? Vem, da je tukaj se dosti programskega dela vmes ampak najprej bi rad resil hardware.

Odprt sem tudi za kaksne zabavne predloge z arduinotom:)

Zelja mi je naredit upravljenje žaluzij z telefonom za zacetek, kasneje bi to razsiril na vse premikajoce stvari v stanovanju.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

jype ::

Wifi arduino se poveže na wifi router in dobi IP naslov, s katerim lahko potem s telefona (ki je povezan na isti wifi router) komuniciraš. Nekateri telefoni lahko sami igrajo vlogo wifi routerja.

freesty ::

Aha torej wifi na arduinotu je samo client in ne server?

Am kje pa se dobi te zadeve najceneje? Farnell?

In pa katerega se splaca uzet?
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: freesty ()

CMpunk ::

Doma imam telefon htc wildfire, ki ga ne uporabljam. ali lahko zaslon iz telefona priklopim na arduinota ?

In zakaj ne ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CMpunk ()

marjan_h ::

Mene zanima, kakšna je razlika med I2C,UART,SPI. Ne razumem dobro, če piše da imaš GPIO pine. A ni potem vse general purpose? Zakaj lahko neke pine konfiguriram da lahko opravljajo več funkcij, zakaj ne bi kar vse? Potem bi bilo GPIO.

Zakaj ne bi bila samo ena stvar za komunikacijo. Jaz si pin predstavljam, da priklopiš gor žico pošleš signal 0b0101010neki in prejemnik to prebere ter izvede ali pa izpiše ipd.

Naj nekdo razloži ki se ukvarja z embedded sistemi ali podobno.

hvala za odgovore.

techfreak :) ::

I2C/UART/SPI so protokoli s katerimi naprave komunicirajo med seboj.

Pri GPIO pinih (to so naceloma vsi razen +/- ter posebnih (npr. za programiranje ali pa za oscilator)) lahko pin vklopis (nastavis na logicno 1 oz. true oz. v primeru Arduina nastavis na 5V) ter izklopis (logicna 0 oz. false, v primeru Androida 0V). S tem pa lahko posiljas kar zelis.

Recimo za UART potrebujes 2 GPIO pina in preko njiju lahko posiljas/prejemas podatke.

Razlika med tem tvojim UARTom (ki se imenuje software UART) in strojnim UARTom (ki je prisoten na cipu, na Arduinu pa dosegljiv preko pina 0 in 1) je v hitrosti ter zanesljivosti. Pri strojnem UARTu ima mikro kontroler vgrajeno vezje, ki posilja/sprejema bajte ter jih hrani v pomnilniku, ti pa lahko med tem delas kar zelis. Pri programskem UARTu pa moras ti sam poskrbeti za branje posameznih bitov ter za pravilno komunikacijo.

Zadeva ti preprosto olajsa zadeve. Pri prejemanju preko strojnega UARTu lahko ti lepo izvajas svoj program, obcasno pa pogledas (ali pa uporabis interrupt za to) ce je prisel nov bajt, ter ga obdelas. Pri programskem pa moras paziti da prav cas pogledas GPIO da ne zamudis signala (ker je timing precej hiter) ter moras poskrbeti da vsa komunikacija pravilno deluje. Med tem ko pa se ukvarjas s tem, pa moras skrbeti se za kaksne druge zadeve (recimo vklapljanje/izklapljanje LED diod/relejev glede na stare podatke ali pa na timer).

marjan_h ::

Aja, razumem torej je nek register kamor se shrani podatek. Kar omogoča da lahko kadarkoli pogledaš kaj je prispelo preko komunikacijskega kanala. Zakaj je pa toliko protokolov ki omogočajo komunikacijo med strojnimi napravami? Recimo opisal si UART, zakaj bi imel še druge?

Hvala.

techfreak :) ::

Predvsem zaradi razlicnih potreb in zelja. Nekateri so primernejsi za krajse razdalje, nekateri za komuniciranje med vecimi napravami, nekateri so lazji za uporabo, ...

Ce uporabljas kaksne senzorje ali druge naprave si tako omejen s tem kar ponujajo, ce pa rabis za komunikacijo med vecimi mikrokrmilniki pa vzames tisto kar ti je takrat najlazje oz. je najbolj primerno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako na linuxu (Raspberry PI) prepričati NTP, da bo uporabil podatke iz GPS-a

Oddelek: Operacijski sistemi
202558 (1919) misek
»

Arduino in luči (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9811410 (9036) FX6300B
»

Merjenje napetosti akumulatorja z Arduinom

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
449147 (7875) Red_Mamba
»

arduino in brezžična komunikacija (XBee,BT)

Oddelek: Strojna oprema
113098 (2595) systx666
»

Arduino Uno - kako do več GPIO

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
152136 (1714) DOOM_er

Več podobnih tem