Forum » Loža » Ročna ura
Ročna ura
Temo vidijo: vsi
Okapi ::
Saj Pateki so tudi najmanj 10x precenjeni, glede na vložene materiale, delo in znanje. Ljudje imajo o nekaterih stvareh precej dobre pojme, koliko so dejansko vredne (glede na vložene materiale, delo in znanje), in jih težko nategneš z 10x ceno, pri nekaterih pa popolnoma odpovedo.
O.
O.
kapitan ::
Pogled na tole razpredelnico lepo pokaže, da pri Rolexu ne plačaš ure, ampak znamko.
Potem je pa še tale zanimiv članek: Business Insider
Potem je pa še tale zanimiv članek: Business Insider
RejZoR ::
Rolex itaq kr draži neki v tri krasne vsake par mescev, brez vsake inovacije sploh. Omega je vsaj začela uvajat Co-axial in Si14, vsaj veš zakaj so imel razlog podražit.
Dobro je samo za tiste, ki dilajo ure. Kupiš sedaj in bo garantirano pridobila na ceni.
Dobro je samo za tiste, ki dilajo ure. Kupiš sedaj in bo garantirano pridobila na ceni.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
Omega v resnici ravno tako nateguje. Par deset evrov vredno izboljšavo ali spremembo z napihnjenim leporečjem predstavi, kot da je največje čudo tehnike, vredno vsaj par jurjev.
Recimo ta slavna silicijeva nemirka in spirala (v bistvu nisem uspel dešifrirati, a je pri Omegi silicijeva samo nemirka, ali tudi fedr). Verjetno bi kakšnega ljubitelja Omeg kap, če bi izvedel, koliko zares stane izdelava tegale (pa ne zaradi tega, ker bi bila cifra tako visoka).
Tule je recimo en poučen članek na to temo, iz katerega bi lahko sklepali, da so silicijeve nemirke in spirale celo cenejše od klasičnih.
http://www.watchonista.com/1/watchonist...
Je že res, da je razvoj nekaj stal, ampak v večini drugih industrij (in do pred 30 leti tudi v urarski) cene razvoja takšne inovacije ne bi pokrili z dražjo ceno, ampak z večjo prodajo zaradi boljše kakovosti.
Ampak da ne bom samo čez urarje udrihal, očalarji so postali še precej večji mojstri, kar se napihovanja cen tiče (sem ravno nove okvire nabavljaj in sem padel v to sceno ). Recimo en primer - očala Silhouette, ki niti cel okvir niso, ampak samo par držal, dva panta in mostiček, zanje pa (brez šipc) hočejo 400 evrov!
V primerjavi s tem se zdijo cene Omeg še čisto razumljive (cene e-tablic in telefonov pa praktično zanemarljive).
O.
Recimo ta slavna silicijeva nemirka in spirala (v bistvu nisem uspel dešifrirati, a je pri Omegi silicijeva samo nemirka, ali tudi fedr). Verjetno bi kakšnega ljubitelja Omeg kap, če bi izvedel, koliko zares stane izdelava tegale (pa ne zaradi tega, ker bi bila cifra tako visoka).
Tule je recimo en poučen članek na to temo, iz katerega bi lahko sklepali, da so silicijeve nemirke in spirale celo cenejše od klasičnih.
http://www.watchonista.com/1/watchonist...
Producing silicon hairsprings: it is currently the biggest topic in watchmaking since the advent of quartz. To best understand what is at stake, one has to understand that the preparation of silicon compared to that of Elinvar is like Molecular Gastronomy opposed to the great chefs' "Nouvelle Cuisine". Or even, if one is a gossiper, McDonald's vs. Fine Cuisine. While manufacturing Elinvar demands a genius cook able to feel the materials, to observe clouds to know the atmospheric pressure, the fabrication of silicon hairsprings takes a valedictorian trained in cutting-edge technologies and able to run the chemical deposition of material with precision down to the micron, following shapes determined with the rigor of mathematical equations. The benefit of using silicon is that one can implement a manufacturing chain far faster. The expertise of "silicon chip" makers, the masters of "wafer" technologies like Intel, AMD and several others, can apply to the fabrication of hairsprings. Therefore this strategic component can be produced in large quantities far quicker than Elinvar.
The other benefit brought by silicon is that the quality of the hairsprings is totally uniform and standardized by the utilization of masking technology and of photolithography. Hence, the slow and difficult pairing phase is no longer necessary (the differences in hairspring qualities are compensated by appropriate balances). Thus, even the balance production process is simplified. The main problem with silicon is met during the assembling phase, where the very brittle hairspring must be fitted into its final slot without shocks.
Je že res, da je razvoj nekaj stal, ampak v večini drugih industrij (in do pred 30 leti tudi v urarski) cene razvoja takšne inovacije ne bi pokrili z dražjo ceno, ampak z večjo prodajo zaradi boljše kakovosti.
Ampak da ne bom samo čez urarje udrihal, očalarji so postali še precej večji mojstri, kar se napihovanja cen tiče (sem ravno nove okvire nabavljaj in sem padel v to sceno ). Recimo en primer - očala Silhouette, ki niti cel okvir niso, ampak samo par držal, dva panta in mostiček, zanje pa (brez šipc) hočejo 400 evrov!
V primerjavi s tem se zdijo cene Omeg še čisto razumljive (cene e-tablic in telefonov pa praktično zanemarljive).
O.
Jao, spet gledaš samo production cost. Misliš da so mašine, ki jih Omega uporablja za proizvajanje balance springov kar padle iz neba? Sama ideja za uporabo povsem nemagnetnega materiala? Raziskave, da so sploh prišli do ideje, da je silicij najboljši. Pa to, da silicijevega balance springa ni treba overcoilat, da kompenziraš raztezanje med nihaji. Če je tolk enostavna fora, zakaj je Omega edina, ki uporablja tako tehniko? Rolex se še vedno zajebava z nekimi eksotičnimi kovinami v zlitinah, pa je največ kar so dosegli samo 1000 Gauss. Bedno.
Eni se očitno ne zavedate, da patenti niso poceni, razvoj ni poceni, folk, ki to razvija ni poceni, prototipi niso poceni, manufaktura tega ni poceni in ko nakoncu ko potegneš črto so lahko zneski idiotsko visoki za nekaj povsem "trivialnega" kot je ena blesava vzmet iz silicija. Stvari enostavno ne funkcionirajo tko. Če pa mislite, da bo Omega delala z izgubo samo zato da bojo kao najbolj tehnološk napredni, malo morgen. Mehanske ure so nekaj kar ne moreš gledat pretirano dolgoročno in trg je v današnjem času elektronskih naprav precej neusmiljen. Zato morajo pokrit stroške zdaj in tukaj, ne čez 50 let, ko jih mogoče že ne bo več...
Eni se očitno ne zavedate, da patenti niso poceni, razvoj ni poceni, folk, ki to razvija ni poceni, prototipi niso poceni, manufaktura tega ni poceni in ko nakoncu ko potegneš črto so lahko zneski idiotsko visoki za nekaj povsem "trivialnega" kot je ena blesava vzmet iz silicija. Stvari enostavno ne funkcionirajo tko. Če pa mislite, da bo Omega delala z izgubo samo zato da bojo kao najbolj tehnološk napredni, malo morgen. Mehanske ure so nekaj kar ne moreš gledat pretirano dolgoročno in trg je v današnjem času elektronskih naprav precej neusmiljen. Zato morajo pokrit stroške zdaj in tukaj, ne čez 50 let, ko jih mogoče že ne bo več...
Če je tolk enostavna fora, zakaj je Omega edina, ki uporablja tako tehniko?Saj v resnici ni. Patek Phillip jih ima tudi, samo da jim pravi Silinvar, Rolex pa je tudi sodeloval pri razvoju.
The first innovation from the Patek Philippe Advanced Research department was the Silinvar(R) escape wheel in 2005 that is based on the material Silica. Silinvar(R), developed by CSEM in Neuchatel, Switzerland in an exclusive collaboration with Patek Philippe, Rolex and Swatch Group, has very unique properties such as extreme hardness that reduces wear and also the need for lubrication, it is anti-magnetic, and is extremely light.
Eni se očitno ne zavedate, da patenti niso poceni, razvoj ni poceni, folk, ki to razvija ni poceni, prototipi niso poceni, manufaktura tega ni poceni in ko nakoncu ko potegneš črto so lahko zneski idiotsko visoki za nekaj povsem "trivialnega" kot je ena blesava vzmet iz silicija.Ti se pa očitno ne zavedaš, da imajo v prav vseh industrijah razvojne oddelke, izumljajo nove materiale, prijavljajo patente ... ampak stroškov razvoja (in vpeljave inovacij v serijsko proizvodnjo, vključno z izdelavo novih strojev in orodij) ne prevalijo na višje cene, vsaj ne v taki meri, ampak pokrijejo z večjo prodajo zaradi boljše kakovosti. Zakaj misliš, da se procesorji cenijo, oziroma so za bolj ali manj enako ceno čedalje boljši? Ali pa pametni telefoni, kolesa, fotoaparati, pralni stroji, televizorji ... Primerjaj današnje in tiste izpred 10 let in boš videl, da za isto ceno dobiš veliko zmogljivejše izdelke, marsikdaj pa celo cenejše. Mehanske ure se pa kar samo dražijo. Saj si videl ono tabelo Rolexov zgoraj, ne? Bi rekel, da z Omegami ni dosti drugače. Malce kritično razmisli, ali je to normalno, vsemu razvoju (ki je pri mehanskih urah v resnici precej majhen) navkljub.
O.
Erm, George Daniels je bil zaposlen v Omegi (oz je delal za njih), ampak je nažalost preminil pred dvema letoma...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RejZoR ()
Saj, in v članku piše, da je njegov co-axial v bistvu kopija 150 let starega patenta "double escapement wheel".
In da ne bo kakšne pomote, pogruntavščina je najverjetneje (ne glede na to, koliko je res izvirna) res koristna, ampak v vsaki normalni panogi bi jo izkoristili za to, da bi se ob enaki ceni izdelka hvalili z boljšo kakovostjo od tekmecev (še zlasti, ker je iz sličic zgoraj lepo vidno, da ni nič strašno zapletenega in dragega za izdelavo), v prestižnem urarstvu pa so jo izkoristili za konkretno cenovno premijo (in pri tem računali, da kupci itak ne vedo, kar v resnici sploh je co-axial). Malo spominja na razne koencime Q10 v kozmetiki
O.
In da ne bo kakšne pomote, pogruntavščina je najverjetneje (ne glede na to, koliko je res izvirna) res koristna, ampak v vsaki normalni panogi bi jo izkoristili za to, da bi se ob enaki ceni izdelka hvalili z boljšo kakovostjo od tekmecev (še zlasti, ker je iz sličic zgoraj lepo vidno, da ni nič strašno zapletenega in dragega za izdelavo), v prestižnem urarstvu pa so jo izkoristili za konkretno cenovno premijo (in pri tem računali, da kupci itak ne vedo, kar v resnici sploh je co-axial). Malo spominja na razne koencime Q10 v kozmetiki
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Furbo ::
Saj si videl ono tabelo Rolexov zgoraj, ne? Bi rekel, da z Omegami ni dosti drugače. Malce kritično razmisli, ali je to normalno, vsemu razvoju (ki je pri mehanskih urah v resnici precej majhen) navkljub.
O.
Še cene hiš v 1957 poglej in danes, pa ves napredek v gradbeništvu.
Kaj res ni še nihče slišal za inflacijo in izgubljanje vrednosti dolarja?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
V katerem obdobju je Daniels delal pri oz. za Omego? V času prijave patenta, verjetno ni. Meni je znana druga zgodba, da je mehanizem, več desetletij, ponujal serijskim proizvajalcem, pa so ga vsi zavrnili.
Ne vem zakaj toliko braniš Omego, sam ne vidim nič posebnega pri teh urah. Kot je rekel Okapi, rajši bi inovacijo uporabili za večjo konkurenčnost in znižali ceno. Kot Seiko z Magic lever, še danes se uporablja, inovacija stara 40 let pa so jo vseeno vključili v spring drive mehanizme.
Furbo, ti je Okapi ukradel očala? Na vrhu tabele imaš povezavo do kalkulatorja.
Ne vem zakaj toliko braniš Omego, sam ne vidim nič posebnega pri teh urah. Kot je rekel Okapi, rajši bi inovacijo uporabili za večjo konkurenčnost in znižali ceno. Kot Seiko z Magic lever, še danes se uporablja, inovacija stara 40 let pa so jo vseeno vključili v spring drive mehanizme.
Furbo, ti je Okapi ukradel očala? Na vrhu tabele imaš povezavo do kalkulatorja.
Tisti kalkulator uporablja uradne statistike, ki so seveda zgoljufane.
Če pa gledaš 255 dolarjev iz 1957 v realni inflaciji, pa vidiš, da so Rolex cene v bistvu kar realno šle gor.
http://www.shadowstats.com/inflation_ca...
Če pa gledaš 255 dolarjev iz 1957 v realni inflaciji, pa vidiš, da so Rolex cene v bistvu kar realno šle gor.
http://www.shadowstats.com/inflation_ca...
Zakaj pa so grafi prerisani? http://www.shadowstats.com/alternate_da...
Se ti ne zdi, da bi v primeru ponovnih izračunov, po drugi metodi, morali biti grafi drugačni? Nisem ekonomist, morda se motim.
Se ti ne zdi, da bi v primeru ponovnih izračunov, po drugi metodi, morali biti grafi drugačni? Nisem ekonomist, morda se motim.
igor0203 ::
Ko ste že omenjali silicij v urah... Girard-Perregaux Constant Escapement - Silicone, Silicon & the Future!
Imaš pa še Audemars Piguet Escapement, ki je do neke mere precej podoben Co-axial escapementu...
Našel sem en kul app za čekiranje natančnosti ur. Imenuje se "Watch Accuracy" in ne deluje po principu zaznavanja nihajev z mikrofonom ampak poslikaš dial, nastaviš kazalce tako kot jih vidiš in to ponoviš na večje intervale. Program pa sam računa odstopanja glede na odstopanja prikaza. Dost zanimiva ideja drugače :)
Men so ti elastični dokaj grdi... pa tkole še kar izgleda, ko pa se raztegne pa je precej grdo.
Saj se v resnici nič kaj dosti ne raztegne. Na roki je videti takole (slikano pred 5 minutami ).
Pa moraš upoštevati, da je ta pas star kakšnih 50 let in že malo bolj raztegnjen, kot je bil izvirno, pa tudi natančno po moji roki ni umerjen. Ker drugače tak pas svoji roki prilagodiš tako, da ga preprosto odrežeš na primerno dolžino. Edino podaljšati ga potem ne moreš več
Drugače se pa nisem še nič kaj dosti poglabljal - enkrat ob priliki moram malo povprašati, če je v bližini kakšen orodjar, ki bi znal takole naviti jekleno žico. Po mojem ne bi smelo biti pretirano komplicirano, samo en primeren model, okoli katerega bi navijal žico, da bo pas ploščat in z lepo zaobljenimi robovi, bo treba narediti, morda kar iz lesa.
O.
Pa moraš upoštevati, da je ta pas star kakšnih 50 let in že malo bolj raztegnjen, kot je bil izvirno, pa tudi natančno po moji roki ni umerjen. Ker drugače tak pas svoji roki prilagodiš tako, da ga preprosto odrežeš na primerno dolžino. Edino podaljšati ga potem ne moreš več
Drugače se pa nisem še nič kaj dosti poglabljal - enkrat ob priliki moram malo povprašati, če je v bližini kakšen orodjar, ki bi znal takole naviti jekleno žico. Po mojem ne bi smelo biti pretirano komplicirano, samo en primeren model, okoli katerega bi navijal žico, da bo pas ploščat in z lepo zaobljenimi robovi, bo treba narediti, morda kar iz lesa.
O.
A tole nič ne depilira kot stranski učinek? :)
Niti ne - vsaj zdaj, mogoče je bilo, ko je bil pas nov, navitje bolj gosto in je kaj cukalo dlake.
O.
O.
celloak ::
Jutri pomerjam Omego 45.5mm, sicer nimajo modre ampak crno-oranzno, ampak cisto toliko da vidim kako mi bo sedla na roki...
Ce koga zanima, lahko postnem par slik.
Ce koga zanima, lahko postnem par slik.
Please do. Men je črno oranžna Planet Ocean ratala kar všeč.
GrimReaper ::
Tudi zapestnice gredo naprej, neverjetno kakšna razlika je med starimi, ki imajo zgolj ukrivljene člene in novimi, iz enega kosa jekla. Pa so seveda tudi stare dovolj dobre.
Pa recimo Rolexov Glidelock, zelo enostavno si nastavljaš zapestnico v korakih po 2mm do 20mm.
Če so samo kos pleha se je spet za vprašati, zakaj so pri fejkih trde, ali s preveč lufta, grobe, rjaste, vijaki za enkratno uporabo..
Seveda imajo dobre znamke lepe profite, tu ni dvoma, vendar ni tako hudo, kot nekateri želijo prikazati. Saj tudi telefončke preplačamo, procesorje, flašo cocacole (saj vemo koliko je kila cukra)...
Men je pa dons res presedlo s temi Kitajskimi zapestnicami.
Naročil sem tole, ker je na slikah zgledala dost ok:
http://www.ebay.com/itm/310411120346?ss...
Ampak se 3 od 6 vijakov sploh ne da odvijačit, vijaki se vrtijo na mestu. Pa še vsi so na eni strani zapestnice. Tko da sem sicer odstranil dva členka na eni strani, kar je dovolj, ampak je sedaj clasp močno iz sredine.
Poleg tega se dva členka zelo na trdo premikata.
Pri originalnih urah nisem imel nikol teh problemov, res užitek jih je resizat, tako Swatch, kot Seiko, Citizen in Casio.
Japonci in Švicarji, to je zame to, od Kitajcev pa ne kupim nič več.
Ok, za tega Parnisa, ki imam naročenega, vseeno upam da bo ok. Tisti s sterilnim dialom imajo enako zapestnico kot sem jo dons dobil, ampak ta ki ima Parnis napis, pa zgleda dost boljša.
Drugače pa večina folka po replika forumih (in Watchuseek če se gre za homage) kupi pač Hirsch oz. nato pašček, pa imajo mir. Ampak sam imam najraje jeklene paščke.
Za Glidelock pa sploh ne vem če so Kitajci že skopirali, pa tud če so, je verjetno vse skupaj bolj šlampasto.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()
Jaz sem danes naletel na to stran in bom najverjetneje naročil pašček za eno Zzero uro, ki mi stoji.
Watch-band center
Watch-band center
Zgodovina sprememb…
- spremenil: igor0203 ()
Ampak se 3 od 6 vijakov sploh ne da odvijačit, vijaki se vrtijo na mestu.S sekundnim lepilom ga poskusi prilepiti na izvijač in mogoče bo potem šel ven.
O.
Podobno šlamparijo sem imel na Sea-Gull uri. Sem reku ok, bom pa pač sam zrihtal. Hočem razšraufat mehanizem trojno preklopne zaponke pa se oba vijaka odvijeta do neke mere, pol pa se vrtita v prazno in ju niti s silo ne moreš potisnit naprej. Skratka hopeless case.
GrimReaper ::
Na eni prejšnji sem potem mal udaril po težavnih vijakih, pa so sčasoma šli ven.
Sam tukej so pa očitno navoji uničeni.
Bom videl še kako bo s Parnisom, ki ima tudi na vijake.
Sam tukej so pa očitno navoji uničeni.
Bom videl še kako bo s Parnisom, ki ima tudi na vijake.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
celloak ::
Kot obljubljeno, slike iz pomerjanja.
http://postimg.org/gallery/9upl7nd4/bad...
Probal sem oranzno-crno in crno. Modre zal niso imeli. Kot zakleto je, seveda, tocno modri model drazji ker ima luneto iz liquid metala. Razlika v ceni 1.500 EUR, huh.
Zadnja slika je primerjava z mojo omiljeno Grand Carrero :)
Probal sem oranzno-crno in crno. Modre zal niso imeli. Kot zakleto je, seveda, tocno modri model drazji ker ima luneto iz liquid metala. Razlika v ceni 1.500 EUR, huh.
Sam Chronograph Seamasterji so mi pa grdi sto na uro... tista dodatna mini diala vse pokvarita...
Venomus ::
Fajn slike Samo folijo bi pa lahko dali dol, nisem še videl, da bi pustili gor na uri za probo.
Vse so lepe, predvsem pa siva, ker se tako zanimivo svetloba odbija in vsakič drugače izgleda. Oranžna je lepa, samo mislim, da bi se je naveličal.
Siva mi je všeč, oranžno bi imel za drugo, tretjo uro.. kot edino definitivno ne.
Meni tudi male številčnice samo pokvarijo uro, ampak okusi so različni.
Meni tudi male številčnice samo pokvarijo uro, ampak okusi so različni.
urosz ::
To je značilen Panerai-ev design modela Radiomir. To kar ima Parnis je homage Radiomira, tko da drugega podobnega designa ne boš našel. Mogoče še kakšen "neznani" proizvajalec ala Alpha, to pa bo tud to. Pa replike...
urosz ::
no saj ne iščem nujno tega designa, ampak nekaj, kar je v tem stilu. neki clean, moderen design. saj veste, kaj mislim ;)
Pismo, meni je pa oranžna bolj všeč, ker je malce nevsakdanja barva in izstopa. Drugače pa vse zelo lepe, tudi Grand Carrera :)
no saj ne iščem nujno tega designa, ampak nekaj, kar je v tem stilu. neki clean, moderen design. saj veste, kaj mislim ;)
Kaj pa kaj takega?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: igor0203 ()
Rolex Explorer (1) je tipičen primer čistega dizajna, legenda in večno moderen.
http://www.rolex.com/watches/explorer/m...
http://www.rolex.com/watches/explorer/m...
Clean looking Seikotov imaš kot dreka. Dobesedno. Japonci so obsedeni z enostavnostjo čistih designov.
Ali pa Rado, čeprav imajo noro drage ure... keramika gor ali dol, vglavnem imajo kvarčne...
gregor ::
meni pa se zelo dopadejo stowa ure
sem tudi imel stowa antea a sem jo kasneje prodal...
https://www.stowa.de/lshop,shopstart,13...,.htm
tudi njihove diver ure so zelo všečne
ne vem ali to še velja, ampak stowa je bila poznana po zelo dobrem razmerju cena/kvaliteta izdelave
še forum:
http://forums.watchuseek.com/f36/
LP
sem tudi imel stowa antea a sem jo kasneje prodal...
https://www.stowa.de/lshop,shopstart,13...,.htm
tudi njihove diver ure so zelo všečne
ne vem ali to še velja, ampak stowa je bila poznana po zelo dobrem razmerju cena/kvaliteta izdelave
še forum:
http://forums.watchuseek.com/f36/
LP
Vsaj budget bi napisal. Longines Heritage Military 1938 je tudi enostavna, pa je pripravljen zapraviti 1000€ za uro?
Casio ima lepe klasične ure, kvarčne, ampak to za marsikoga sploh ni pomembno, če ne bi rad veliko zapravil za uro, bo to kar dobra izbira. Tudi Timex je opcija.
Casio ima lepe klasične ure, kvarčne, ampak to za marsikoga sploh ni pomembno, če ne bi rad veliko zapravil za uro, bo to kar dobra izbira. Tudi Timex je opcija.
Martin Krpan ::
Pri Fossilu dobiš dizajn kakršen hočeš .
http://www.fossil.com/webapp/wcs/stores...
Mehanizmi so Citizenovi in je za ta denar dosti kvalitetna zadeva.
http://www.fossil.com/webapp/wcs/stores...
Mehanizmi so Citizenovi in je za ta denar dosti kvalitetna zadeva.