» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
88 / 188
»»

Thuban ::

Mi poveš še kje se začnejo zanesljivi mehanizmi? Morda zvišam budget, če se pojavijo zanimive opcije

Za 300 EUR sem ugotovil da ne smem pričakovat ure, ki bo "zanesljiva". Kolikšen budget bi moral imeti, če bi gledal ure za katere bi ti rekel da so "kakovostne"? 400 EUR? 500? 1000EUR? 5000 EUR?
Se mi je zdelo da za 300 EUR bi leta 2016 že moral dobiti kakovosten mehanizem, pa zgleda marketing na področju ur še kako živi.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Okapi ::

Saj za 300 evrov dobiš - Miyota 9015 je zelo soliden mehanizem, Seiko NH35 tudi. Korak naprej je švicarski ETA 2824 - ure s tem mehanizmom se začno pri 500 evrih (mogoče dobiš kakšno tudi za 450, za manj pa nove verjetno ne, vsaj v redni prodaji ne, izjema so kakšni občasni popusti). Glej recimo Steinhart in Davosa.
http://www.steinhartwatches.de/
http://www.davosa.com/

Thuban ::

Ok, recimo da v rangu do 350 € sem izbral 3 kandidate. Na internetu se trudim najti podatek o tem ali uporablja Miyoto ali Seiko, da te ne bi vsega spraševal pa ne najdem nič. Mi poveš kako to najdem? Sem vtipkal v google model ure in zraven še seiko in pa miyota in ni našlo zadetkov.

Kandidati:
https://www.slowatch.si/default.asp?mid...
https://www.slowatch.si/citizen/rocna-u...
https://www.slowatch.si/default.asp?mid...

Bom lažje iskal če ugotovim kako ugotoviti kater mehanizem uporablja katera ura, da ne sprašujem vsega po forumu.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Ales ::

Za 300 EUR lahko pričakuješ uro, ki bo zanesljiva. Kakovostno uro lahko dobiš že za 60 EUR, lahko jo dobiš tudi za 180 EUR, lahko tudi za 300 ali 600 EUR. Ali pa za poljubno večjo vsoto. Za nekoga ta prva sploh ne bo dovolj kakovostna, za nekoga drugega več kot bo. Ure so zelo individualna stvar.

Kot praviš, uro kupuješ za neko posebno priložnost. Za katero priložnost torej in komu?

Za vsaj približen nasvet bi rabili vedeti vsaj spol. Pa tudi 18-lentikom bo nekaj čisto drugega všeč kot nekomu v zrelih letih. Poleg tega nam namigni kaj o življenjskem stilu osebe. Nekomu bi prav prišla elegantna ura, ki se bo nosila k obleki, drugemu kaka bolj športna ura. Nekdo tretji te bo pomilujoče pogledal, če mu kupiš kvarčno uro, četrti pa bo pomislil, da je dobil nek klump, ko mu bo mehanska prehitevala 10s dnevno. Skratka, kup faktorjev je tukaj...

Thuban ::

V bistvu mi je bilo za doseženo pomembno stopničko v življenju (ni važno kakšno) od strani družine ponujeno darilo v obliki zlate verižice. Ker nakita načeloma ne nosim, je bil predlog, da lahko izberem uro. Cena ni tako hud problem, bom doplačal zraven za "nadstandard" :)

Moški spol, 30 let. Prehitevanje ure za x sekund v n času me ne moti, itak bo (verjetno?) imela radijsko nastavljanje časa?
Življenjski stil? Na gala večerje ne hodim, na triglav pa tudi ne plezam vsak vikend. Rad bi "moško", relativno elegantno uro. James Bond style, recimo.

Najpomembnejše? Poanta je v spominu na dogodek in na družino, ki mi bo to podarila. Da jo bom še vedno imel, ko bom star 80. Če se tega pogoja ne da izpolniti, potem raje sprejmem nakit.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Ales ::

A super, zate je! Odlično :)

Sodeč po zgoraj naštetih je malo tudi že videti, v katero smer te vleče dizajn.

Koliko časa pa imaš, da se odločiš? Je lahko nakup iz tujine?

Thuban ::

Čas ni problem.

Nakup iz tujine.....hja, sem upal, da se bo dalo uro videti v živo pred nakupom.

Dizajn? hja, zato pa so mi rekli da si jo izberem sam. Čeprav sem mnenja da pri urah nikdar ne obstaja grda ura. So samo lepe in fantastično lepe.

ps.: zato sem se obrnil na vas, da izberem kvalitetno uro. Družina o urah ve še bistveno manj, verjetno bi imel srečo če bi izbrali Festino. Oziroma moja najdražja bi mi vzela kar Omego (waw, sem vedel da sem izbral pravo žensko:) )
ps2.: nihče iz družine ne bi šel na forum vprašati za mnenje o kvalitetni uri temveč kar bližnjega urarja... :) zato pač jaz sprašujem.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Thuban ::

Dizaj ure: zaželjen je dizajn ur, ki se pojavljajo v James Bond filmih. Torej Rolex Submariner, Omega Seamaster itd. Jaz samo iščem približke teh ur v nekem "normalnem" cenovnem rangu.
Zato sta bila moja prva predloga Victorinox Swiss Army Maverick 2 in Victorinox Swiss Army Dive 500.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Okapi ::

Par stvari ti ni jasnih. Ure delimo na mehanske in elektronske (kremenčeve, kvarčne, na baterije, kakorkoli jim pač že rečeš). Vse te s tvojih linkov so elektronske. Pri teh za 300 evrov dobiš že zelo dobre modele, zlasti japonske (Citizen, Seiko, Casio). Švicarske elektronske so v primerjavi z japonskimi nekaj dražje in nič boljše.

Elektronske so lahko na klasične baterije, ki jih moraš na 2 do 10 let menjati, ali pa na sončne celice (solar, eco drive) oziroma neke vrste dinamo (kinetic) in pri teh baterij ni treba menjati. Elektronske ure se lahko nekatere tudi radijsko sinhronizirajo. Tiste, ki se ne, so točne v povprečju nekje okoli plus minus 5 sekund na mesec.

Pri elektronskih urah sam model mehanizma zate ni pomemben.

Potem pa imaš mehanske ure. Večinoma so sedaj vse avtomatske, kar pomeni, da se vzmet navija sproti, ko giblješ roko. Pri mehanskih uraj je bolj pomembno, kakšen je mehanizem, ker so razlike precejšnje. Pri cenejših mehanskih urah imaš notri velikokrat različne kitajske mehanizme, ki niso vedno ravno zanesljivi. Miyota 9015 in Seiko NH35 sta zanesljiva japonska mehanizma, ki jih najdeš v mehanskih urah različnih znamk v cenovnem razredu okoli 300 evrov. Pri 450-500 evrih pa se začno ure, ki imajo še malo boljši švicarskih mehanizem ETA 2824.

Točnost mehanskih ur v cenovnem razredu 300-500 evrov je v povprečju okoli plus minus 5 do 10 sekund na dan. Mehanske ure se ne sinhronizirajo radijsko. Vsak drugi mesec moraš tudi ročno popraviti datum, ker ima zanje vsak mesec 31 dni.

Mehanske ure moraš na nekje 5 do 10 let odnesti k urarju, da podmaže mehanizem (če hočeš, da bo lepo delala 50 let). Elektronske ure so bolj "potrošne" in v glavnem od njih nihče ne pričakuje, da bodo delale 50 let. Kar pa ne pomeni, da ne bodo 20-30 let čisto lepo delale.

Tole je recimo en primer Rolexu podobne mehanske ure, v kateri je Miyota 9015, za 250 evrov.

http://www.aramar.nl/index.php?item=arc...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Thuban ::

Vem da mi ni jasno, zato pa sem se obrnil na slo-tech in predvsem nate, ker vidim da zadevo obvladaš.

Hvala ti za odličen in izdaten odgovor!

edit.: Sem prvič očitno preslabo prebral tvoj post in zgrešil del stavka, zato sem del svojega komentarja pobrisal.

Aramar je videti super. Bom jutri naprej raziskoval, dovolj za danes.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Okapi ::

Odvisno, kaj razumeš kot "zanesljivejši". Kvarčni je 10x bolj točen in načeloma brez servisiranja dlje časa ohrani točnost, ampak ko se enkrat pokvari, se ga v glavnem ne popravlja, ampak bodisi zamenja cel mehanizem (če ga je še mogoče dobiti po normalni ceni), ali pa kupi novo uro. Kvarčni mehanizmi tudi veliko bolje prenašajo mehanske "zlorabe" - tresenje, padce in podobno.

Mehanski mehanizmi imajo notri kupico majhnih zobatih kolesc in ostalih zadev in so precej bolj občutljivi. Zato jih je tudi treba na vsaj 10 let podmazati, če hočeš, da bo mehanizem točno delal. Ampak po drugi strani je lažje in ceneje popraviti 100 let staro mehansko uro kot 30 let staro elektronsko. Čez 100 let bo sigurno delalo več danes kupljenih mehanskih ur kot danes kupljenih elektronskih.

Thuban ::

Ja, saj to sem potem razbral iz tvojega prejšnjega posta. Sem za zaslonom od 7 ure zjutraj in počasi že izpuščam dele besedila.

Skratka, kar si navedel problem še dodatno poglobi. Poleg tega, da se izbira uro, je torej problem še v tem, da če vzamem mehansko, bom moral biti z njo ekstra pazljiv, da je ne uničim, sicer pač ne bo služila svojemu namenu. Po drugi strani pa se nekako ne splača vzeti ure, če je ne bom uporabljal. Če pa vzamem elektronsko pa ne bo večna. Ah, multiplexer ne deluje več. Jutri dalje.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Okapi ::

Saj ravno "ekstra pazljiv" ni treba biti z mehansko uro, v resnici kar dosti zdržijo. Niso pa tako neobčutljive na udarce in tresenje kot elektronske. Sicer pa tudi kakšni elektronski kazalec odpade, če jo vržeš na tla. Če o razbitih šipcah niti ne govorimo.

O.

12bot34 ::

Pozdravljeni,
me je kar malo sram pisati in lepiti link do tako poceni ure, ko sem malo prebiral tole temo.

No pa bom vseeno vprašal za vaše mnenje. Uro bi imel za vsakdan in tako da mi je ne bi bilo škoda. Pomembna mi je teža, velikost (premer in debelina ure) in je fino če ji čimmanjša, obenem bi pa rad da bi se z ure hitro dalo prebrati čas. Gledam seveda kitajske ure tja do 20 eur.

Najbolj mi je pa v oči padla tale ura:
http://www.ebay.de/itm/NAVIFORCE-NF9034...

Kakšna se vam zdi?
Upam da ni to kak ponaredek, ki bi mi ga lahko zasegli.

Še boljše pa se vidi na telem posnetku:

Furbo ::

Pri tej ceni se bo ta črna barva verjetno hitro začela praskati.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

Okapi ::

Naviforce je precej znana znamka poceni kitajskih ur - imajo jih (znamko, ne tega konkretnega modela) povsod (ebay, amazon, aliexpress, gearbest, dx ...). Kot je rekel Furbo, črna barva zna na robovih in tam, kjer se drgne ob kožo in oblačila, hitro iti dol. Ampak če nosiš sprane ali celo strgane kavbojke, te to ne bi smelo motiti - uri da to lep "distressed" videz.

Sicer pa ni nič narobe s temi urami - za tistih deset, enajst evrov, kolikor stane, dobiš kar dosti. Ne smeš pa pričakovati čudežev in določen odstotek teh ure pride h kupcem že pokvarjen, oziroma se hitro pokvarijo. Včasih je dovolj, če zamenjaš baterijo, včasih pa je pač treba tako uro vreči stran in kupiti novo. Jaz sem danes za kosilo dal par evrov več, kot stane ta ura.;)

O.

Scale ::

Pozdravljeni. Malce sem prebral tole debato in rabim nasvet. Odločil sem se za nakup ure tam nekje do 500eur, ker sem naveličan športnih Polarjev. Imel bi nekaj takega:
https://slowatch.si/default.asp?mid=sl&...

Zanima me vaše mnenje o tej Certini, če se jo da kje dobiti ceneje oziroma, če prporočate kako drugo znamko podobnega dizajna? Pogoj je, da ima gumijast pašček in velikost med 40-43mm. Hvala za informacije :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scale ()

matijadmin ::

Dosti predraga za to kar nudi. Plačaš znamko. Dobiš za 1/5 cene tudi dejansko boljše ali pa vsaj nič slabše ure.
Vrnite nam techno!

perci ::

Jst sem dal pred leti 500 ojro za kvarc. Ajde, citizen z Eco-Drive. Globinomer do 50m. Zdajle, ko gledam nazaj na ta nakup, se mi zdi predrag.

Za tole gor pa...ne bi dal nikoli 500 orjo. Niti 200m vodoodpornosti nima niti solarnih panelov ali kakega "kinetic" drivea. Skratka, če že kupuješ drag kvarc, kupiš Citizena. Pa še tega v resnici nima smisla dragega kupovat.

jernejl ::

No pa bom vseeno vprašal za vaše mnenje. Uro bi imel za vsakdan in tako da mi je ne bi bilo škoda. Pomembna mi je teža, velikost (premer in debelina ure) in je fino če ji čimmanjša, obenem bi pa rad da bi se z ure hitro dalo prebrati čas. Gledam seveda kitajske ure tja do 20 eur.

Če želiš priti poceni skozi, bi jaz na tvojem mestu dodal kakšnega desetaka ali dva in kupil Casio uro. Tudi poceni Casio ure so dobro narejene in se zlepa ne pokvarijo, tako da zna biti na dolgi rok to ugodnejši nakup kot kitajska ura. Nakup take kitajske ure je loterija - lahko imaš srečo, lahko pa se hitro pokvari. Moje izkušnje s takimi naključno nabranimi "kitajskimi" urami niso preveč dobre, običajno so ure razpadle (odpadla krona, odpadla luneta, zadnji pokrov, kazalec, pas, oksidiran pas, olupljena barva itd.).
Jaz sem pred leti ravno za namen "ni škoda" za 55€ kupil Casio uro, ki je vodotesna, ima več alarmov, štoparico, svetovni čas, kompas, termometer, osvetlitev, je zelo lahka in nevpadljiva (ni pa ravno majhna).

Okapi ::

Če bi kdo imel takle švicarski mehanski kronograf


redna cena je 2500 evrov - dobim ga lahko za 600 evrov, s poštnino vred.

mailer ::

Okapi, kje bi lahko videl čim več ur, ki imajo solarno polnjenje. Ali to pomeni, da ni treba menjat baterije ali je kakšen drugačen pomen?
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Okapi ::

Ja, to so ure s sončno celico, ki polni akumulatorček. Baterij ni treba menjati. Bo pa verjetno čez kakšnih 30 let treba zamenjati akumulator, ker tudi ti se sčasoma izrabijo.
Od blizu jih lahko vidiš v vsaki malo bolje založeni trgovini z urami.

perci ::

Itak pa ni kej za videti razen napisa eco drive.

AlexP ::

A kdo ve kje se v Ljubljani(v kateri trgovini) dobi kakšna poceni no-name "Made in China" digitalna ura vključno z funkcijo štopanja? Cena max 10 eur. Recimo nekaj takega:
http://www.gearbest.com/sports-led-watc...

Štoparico rabim za tek, za štopanje tekaških intervalov. Ne rabim GPS-a, heart rate monitorja, povezave na računalnik, na cluod, itd., skratka nič od tega. Včasih, ko smo še hodili po nakupih v Trst, si dobil takšno poceni uro kar v pralnem prašku:)

perci ::

Na tvojem mestu bi vseeno raje vzel Casio za 15-20 EUR. Vsaj veš kaj imaš, razlika v denarju pa je minimalna.

Jerry000 ::

Nekaj me zanima...je kdo od vas naročil kakšno MVMT uro? Zanimam se za to:
http://www.mvmtwatches.com/collections/...

Koliko pride potem vsegaskupaj v ceni? Pač z vso carino in ddv

Okapi ::

Preveč za preprosto kitajsko uro. Na Aliexpressu so praktično enako dobre kopije (in ponaredki) po 10 dolarjev.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Jerry000 ::

Okapi je izjavil:

Preveč za preprosto kitajsko uro. Na Aliexpressu so praktično enako dobre kopije (in ponaredki) po 10 dolarjev.

O.

Hvala za dodaten info, ampak še vedno me zanima odgovor na moje vprašanje.

Okapi ::

Odgovor na tvoje vprašanje je bil že 1000x odgovorjen, v enem kupu tem - v minuti bi ga lahko sam zguglal.;(( Plačaš še 22% DDV, 85 centov carine in okoli 5 evrov stroškov carinjenja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

ssitcm ::

Okapi, videl sem tvoj post na Watchuseek o Eterna KonTiki urah. Če lahko vprašam, kje si jih nabavil ?

Okapi ::

Eno pri IguanaSell - uradni zastopnik v Španiji. Drugo pa pri enem nemškem trgovcu na ebayu (Uhrenhandel.de, če se ne motim).

t-zonaz ::

Dve leti nazaj sem bil še brez ure. No, potem sem začel brati to temo in pred kratkim sem kupil že svojo šesto uro. Tri sem že prodal naprej, sedaj imam še tri. Raketo, Speedy in Skx007.
Hvala Okapiju in drugim da ste me nalezli s to nadležno idejo, da je treba imeti več kot le eno uro. Hehe.:D

Seiko na sliki sem dobil pred kratkim. Je rabljena in prodajalec je napisal, kot večinoma vsi, da ne garantira za vodotesnost.
Zanima pa me kje se da pri nas to testirati. Ali to naredi vsak urar?
Da bi potem res brezskrbno lahko skočil v morje....
 skx007

skx007

t-zonaz

Okapi ::

Čisto vsak urar sicer ne, ampak tisti malo bolje opremljeni pa imajo napravo za suho testiranje ur.
----

Evo, pa da izkoristim še priložnost in se pohvalim s prvim dobrim "slepim" nakupom na ebayu. Na ebayu sem iskal mehanizem ETA 2892 (prijatelj ima pokvarjen Longines in izkazalo se je, da je nakup in zamenjava mehanizma cenejša od popravila) in med drugim naletel na enega Italijana, ki je prodajal rabljen mehanizem ETA 2892 s številčnico od Bulove. Mehanizem ni imel osi za navijanje, prodajalec zato ni vedel, ali sploh deluje, in je vse skupaj prodajal "za rezervne dele".

Na dražbi se ravno zanj niso grebli, in sem rekel, pa tvegajmo. Če je mehanizem zelo zanič, bom obdržal številčnico in jo uporabil s kitajskim mehanizmom (klonom Ete 2892) pri kakšen DIY-projektu, če mehanizem dela, pa še toliko bolje. S poštnino vred me je prišlo 33 evrov.

Doma sem v mehanizem vtaknil os za navijanje (začasno "sposojeno" od enega drugega takega mehanizma), uro navil in v napetem pričakovanju dal na timegrapher. Hura, mehanizem dela kot "urca" ;)

Zdaj imam pa tri možnosti. Mehanizem lahko uporabim za popravilo tistega Longinesa. Lahko najdem eno primerno ohišje, dam vanj mehanizem skupaj s številčnico in dobim poceni lepo švicarsko uro. Lahko pa ga tudi kar takoj z dobičkom prodam na ebayu - taki mehanizmi, delujoči, stanejo 100-250 evrov.

t-zonaz ::

Čisto vsak urar sicer ne, ampak tisti malo bolje opremljeni pa imajo napravo za suho testiranje ur.


se pravi, da ni treba da je uradni Seiko. Je enak postopek pri vseh?
Kakšen namig v bližini Gorice, pa še namig koliko sploh to stane?
t-zonaz

Okapi ::

Postopek je zelo preprost, vsaj za osnoven test vodotesnosti do 50 m (kar je več kot dovolj za plavanje). Naprava je videti takole. Notri daš uro, zapreš pokrov, pritisneš na tipko in počakaš kakšno minuto.



Rezultat se izpiše na zaslonu (in natisne na listek). Za samo testiranje običajno zaračunajo 10-20 evrov, če je urar dobre volje, pa to opravi brezplačno (ker, kot rečeno, ne zahteva nobenega pravega dela).

Če ura ne prestane testa, pa je treba zamenjati tesnila (običajno dva - na pokrovčku zadaj in pri kroni za navijanje). 5-10 minut dela in recimo 10-20 evrov (lahko pa tudi več, če to počne uradni servis za Rolex ali Omego, recimo). Test nato ponovijo. Če ura tudi potem ne prestane testa, je problem verjetno v šipci, kar pa že zahteva zapletenejši postopek popravila.

Za test potapljaške ure (do 200 m), je postopek nekoliko bolj zapleten, ampak za samo plavanje in tauhanje je osnovni test čisto dovolj.

pierch ::

t-zonaz je izjavil:

Seiko na sliki sem dobil pred kratkim. Je rabljena in prodajalec je napisal, kot večinoma vsi, da ne garantira za vodotesnost.
Zanima pa me kje se da pri nas to testirati. Ali to naredi vsak urar?
Da bi potem res brezskrbno lahko skočil v morje....
 skx007

skx007


Oh, SKX007, verjetno moj nasledjni nakup. Nekako mi izgled tega diverja ne gre iz glave in je samo vprašanje časa kdaj se bom zlomil. Povej, kako si zadovoljen?
Pierch

t-zonaz ::

Tako je, tudi jaz sem se zaljubil na prvi pogled, potem pa sem jo moral imeti.
Potapljaška ura, ki jo lahko nosiš ob vsaki priložnosti. Izgled ure je tudi v živo zelo lep. S svojimi 42mm brez krone je za mojo manjše zapestje še ravno v redu. Ohišje iz nerjavečega jekla, masivna izdelava, zato sem rabil nekaj dni da sem se privadil. Sedaj si težko predstavljam na roki lažjo uro.
Lume na kazalcih in na urnih pikah se izredno lepo svetijo tudi ponoči, kar je za potapljaško uro običajno.
Trenutno imam na gumijasti zapestnici, no, nekateri pravijo da je lepša na jubilee kovinski zapestnici,...stvar okusa.
Skratka zelo zadovoljen, sploh za tako dostopno ceno. Aja mehanizem 7s26 dela lepo trenutno kakih 20s/dan zaostaja.
t-zonaz

pierch ::

Tnx, to je to kar sem hotel slišat :)
Pierch

Ales ::

Seiko SKX007 in SKX009 se dobi kar poceni pri singapurskih trgovcih. Nazadnje ko sem gledal, tudi na eBay-u niso bile slabe cene. Na žalost je EUR precej v pi..di, tako da je ura zdaj precej dražja, kot je bila par let nazaj. Obstajata dve varianti teh istih ur, z malenkost drugačno številčnico, v odvisnosti od tega, ali je ura delana za japonski trg ali mednarodno prodajo. Ta za japonski trg je dražja, sicer pa razlike v samem mehanizmu ali kvaliteti izdelave naj ne bi bilo.

Moj 7s26c v Seiko SKX009 še po štirih mesecih deluje zelo točno, v praksi med 5s in 9s dnevno v plus. Delta med položaji pa je zelo spodobnih 15-17s. Moj urar pravi, da sem enostavno imel srečo z mehanizmom.

Pri rabljenih bi definitivno bilo treba pogledati tesnila oz. jih kar zamenjati. Poleg tega bi jaz menjal tudi pine za pašček, da ne bo ura pri plavanju postala podmornica. Za plavanje je tudi sicer varneje uporabljati "NATO" paščke, saj zaradi načina pritrditve ura ob izgubi enega pina ostane varno na roki.

Posebej bi pri rabljenih SKX urah preveril kako se privija krona. Seiko je namenoma naredil navoje na kroni mehkejše, kot je navoj na puši ohišja, tako da le-to zdrži dlje. Je pa puša nezamenljiva, za razliko od krone.

Posebej bi še omenil, da je Seiko pred kratkim izdal reissue zdaj že legendarnega "The Turtle" potapljača, z 4R36 mehanizmom (z navijanjem in hackingom). Pogooglajte za SRP773, SRP775, SRP777, SRP779... za lušte pa ena slika:



Meni osebno je SKX007/009 serija všečnejša zaradi manjše velikosti, komu drugemu pa je še 44.3mm majhno. >:D

Cervantes ::

Lepa ura.
Če le ne bi bilo tistega ogromnega day/date okenčka.
Vsakič, ko sem pogledal na uro, sem najprej videl, da je 15:15.
Sem eno SEIKO quartz sport dolga leta. Nakoncu sem prosil urarja, naj mi tisti okencek zalepi, ker mi je šlo na živce.
Problem solved.

Zgodovina sprememb…

t-zonaz ::

Nakoncu sem prosil urarja, naj mi tisti okencek zalepi, ker mi je šlo na živce


hehe, kako pa si potem ugotovil kateri dan/datum je?

Meni je na uri funkcija prikaza vsaj datuma nepogrešljivo. Okence mi zato sploh ni preveliko.
t-zonaz

pierch ::

Ales je izjavil:

Seiko SKX007 in SKX009 se dobi kar poceni pri singapurskih trgovcih.

Iščem pa ne najdem nobenega ki bi pošiljal v Slovenijo. Mogoče veš za katerega?
Pierch

Ales ::

Moja prva postaja za SG je CreationWatches. Sem na hitro pogledal in SKX007 ni na zalogi, prodajajo pa recimo SKX009J1 (japonska različica, z gumijasto zapestnico) za $199, z DHL dostavo vred. Če ni prav ta tista, ki jo iščeš, bi jaz pogledal še kje. Končno tudi na Rakuten in eBay. Par mesecev nazaj bi recimo za mednarodno različico z jubilee zapestnico (SKX009k2) in dostavo vred pričakoval okvirno ceno od $155 proti $175, je pa čisto možno, da se je situacija medtem spremenila...

Cervantes ::

t-zonaz je izjavil:

Nakoncu sem prosil urarja, naj mi tisti okencek zalepi, ker mi je šlo na živce


hehe, kako pa si potem ugotovil kateri dan/datum je?

Meni je na uri funkcija prikaza vsaj datuma nepogrešljivo. Okence mi zato sploh ni preveliko.

Tako no:
Sem že precej v letih, vsaj zadnje čase, in temu primerno slabše vidim.
Da bi dajal špegle gor za pogledat kateri dan je, halo?
Sicer pa tam vidim samo en velik bel flek ob 15:15.
Poleg tega me demenca še ne grabi tako zelo, da nebi vedel, kateri dan je in kat erega smo.

Okapi ::

Mimogrede, če ima kdo švicarsko uro z mehanizmom ETA 2892, ki potrebuje (ali bo potreboval) temeljitejši servis, in mu je (bo) urar povedal, da to stane 200 ali več evrov, imam cenejšo alternativo - zamenjavo mehanizma z novim.

Uspelo mi je namreč dobiti nekaj cenovno zelo ugodnih 2892 najboljše, kronometrske kakovosti (te se med drugim prepozna po tem, da ima mehanizem serijsko številko, ki je mehanizmi kakovosti top in elabore nimajo). So nerabljeni in delajo brezhibno (preizkušeno na timegrapherju).

Namenjeni so bili sicer za TAG Heuer (in imajo to napisano na rotorju), ampak uporabni so seveda tudi v urah vseh drugih znamk.

O.

Cervantes ::

Kdo bi mi pa potem to zamenjal?
Sam namreč zayebem vse, česar se lotim, sploh pri tako mikro dimenzijah.
:(

Okapi ::

Vsak urar (se pravi nekdo, ki zna več kot menjati baterije v urah).

Jaz tudi ne bi sam menjal mehanizma pri malo boljši uri, ker je vmes ena malo bolj delikatna operacija, snemanje in nato natikanje kazalcev. Kar je sicer preprosto, ampak če nimaš izkušenj, lahko hitro skriviš kazalec ali opraskaš številčnico.

Ampak za urarja je to 10 minut dela, če je počasen. Ustrezno nizek bi moral biti tudi račun za tak poseg (50 evrov je že pri oderuški ceni).

Na drugi strani je servisiranje mehanizma neprimerno zahtevnejše. Treba ga je razstaviti na prafaktorje, očistit, naoljit, in po možnosti zamenjati kakšen iztrošen del. Uradni servis za to računa 300 evrov.

Strošek z zamenjavo celega mehanizma je pol manjši, tudi če daš urarju 50 evrov za menjavo.

O.

pierch ::

Ales je izjavil:

Moja prva postaja za SG je CreationWatches. Sem na hitro pogledal in SKX007 ni na zalogi, prodajajo pa recimo SKX009J1 (japonska različica, z gumijasto zapestnico) za $199, z DHL dostavo vred. Če ni prav ta tista, ki jo iščeš, bi jaz pogledal še kje. Končno tudi na Rakuten in eBay. Par mesecev nazaj bi recimo za mednarodno različico z jubilee zapestnico (SKX009k2) in dostavo vred pričakoval okvirno ceno od $155 proti $175, je pa čisto možno, da se je situacija medtem spremenila...

Hvala, bom še malo poiskal in upam da najdem skx007 kje na zalogi, saj so cene kljub carini ugodnejše.
Pierch

Furbo ::

Okapi je izjavil:

Vsak urar (se pravi nekdo, ki zna več kot menjati baterije v urah).

Jaz tudi ne bi sam menjal mehanizma pri malo boljši uri, ker je vmes ena malo bolj delikatna operacija, snemanje in nato natikanje kazalcev. Kar je sicer preprosto, ampak če nimaš izkušenj, lahko hitro skriviš kazalec ali opraskaš številčnico.

Ampak za urarja je to 10 minut dela, če je počasen. Ustrezno nizek bi moral biti tudi račun za tak poseg (50 evrov je že pri oderuški ceni).

Na drugi strani je servisiranje mehanizma neprimerno zahtevnejše. Treba ga je razstaviti na prafaktorje, očistit, naoljit, in po možnosti zamenjati kakšen iztrošen del. Uradni servis za to računa 300 evrov.

Strošek z zamenjavo celega mehanizma je pol manjši, tudi če daš urarju 50 evrov za menjavo.

O.


Torej v 10 min naj odpre uro, sname kazalce, nato številčnico itd, zamenja ohišje, da nazaj številčnico in kazalce, seveda brez poškodb, zapre uro, tesnila bodo itak stara ok zgleda..

Katerega urarja priporočaš, rad bi ga opazoval pri tem in štopal?
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014
««
88 / 188
»»