» »

Ročna ura

Ročna ura

Temo vidijo: vsi
««
64 / 190
»»

Okapi ::

Poznavalci (urarji) pravijo "silicon grease is a silicon grease". Se pravi je načeloma vsak dober.

O.

RejZoR ::

Jah sej to sem tud jezst razmišljal. Važno da naredi sloj čez tesnilo, ko zategneš pokrovček, da slednji lepo zdrsi po tesnilu in ga samo stisne navzdol, ne pa centrifugalno raztegne in posledično uniči. Pa mal pripomore k tesnenju.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Najdu eno zanimivo Bulova Precisionist. Za 190 EUR:
http://www.watchshop.com/mens-bulova-pr...

Zanimivo, da sem ta model čist spregledal do zdej.

Al pa tale črni G-Shock s kompozitno zapestnico, negativnim ekranom, radijsko vodena:
http://www.watchshop.com/mens-casio-g-s...

Sam sem dal skor še enkrat več kakšno leto nazaj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RejZoR ()

piromanček ::

rabim za darilo in iščem analogno-digitalno uro, safirno steklo, osvetlitev digitalnega ekrana (mora kazat tudi čas ne samo štoparica) elegantno športnega izgleda (g-shock ipd odpade in kaj preveč nakracano ala citizen)..pogojno čim lažja, ampak to ni pogoj za nakup, rang 500EUR
bi znal kdo kaj svetovat?

Zgodovina sprememb…

jernejl ::

Morda kak Tissot T-Touch?
 Tissot T-Touch

Tissot T-Touch

Cenovno so tam nekje od 400eur navzgor.
https://www.uhrinstinkt.de/uhren/tissot...

sem gledal ja tissot, ampak imam pomisleke glede touch tehnologije

RejZoR je izjavil:

Al pa tale črni G-Shock s kompozitno zapestnico, negativnim ekranom, radijsko vodena:
http://www.watchshop.com/mens-casio-g-s...

Sam sem dal skor še enkrat več kakšno leto nazaj.
Cena je vsekakor ugodna. Sem se moral kar malo zadržati. Pomagalo je, da je ena ura ravno na poti, pa nima smisla pretiravati;)

2014-12-20 21:43 The item is at the PostNL sorting center
2014-12-23 12:52 The item is on transport to the country of destination

leiito ::

Tudi meni je ta Tissot zelo lep. Touch = touch screen? Zakaj pa to rabiš?

Že pogledal. Zveni zanimivo, dvomim, da bi si Tissot dovolil experimentirati z nepreizkušeno tehnologijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: leiito ()

To tehnologijo Tissot uporablja že 15 let. Prvi modeli so bili res znani po tem, da jim obiski servisa niso bili tuji, ampak to je že 10 let mimo.

O.

nevem berem nekaj in sigurno ne spadajo med najbolj zanesljive ure in to ne samo stari modeli, več kot berem bolj me odbija nakup...

sulaco ::

Okapi: Tudi mene zanima tvoja naročena črna CARNIVAL-tritium ura iz aliexpress, pa je ne najdem...Ali mi lahko pošlješ link (ZS). Vsekakor pa se zelo priporočam za review, ko jo dobiš?
LP

http://www.aliexpress.com/item/Tritium-...

Danes je prispela v Ljubljano, ampak zdaj bo zgleda prvi del praznikov preživela na pošti. Če se bo vmešala še Carina, jo bom dobil naslednje leto.:|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Evo, pa bom moral še eno urarsko orodje kupiti, Nekaj takega.

Za zapirat pokrovčke ur. Me je nekaj radovednost dajala in sem odprl Bulovo, zdaj je pa jasno ne morem na roke zapreti;) Sicer bi lahko nesel k urarju, ampak imam vsaj izgovor za nabavo. Pa tudi prav drage niso te zadeve, okoli 10-15 evrov s poštnino vred.

mitoess ::

Ve kdo kje bi se dalo najceneje dobiti citizenov http://www.citizenwatch.com/en-us/watch...

Google je tvoj prijatelj. Vpiši model ure in se sprehodi med prvih 10-15 strani zadetkov. Če boš naročal izven EU, upoštevaj, da boš plačal še 22% davka. V angleških spletnih trgovinah jo recimo lahko dobiš za okoli 140 evrov + poštnino. Razlike v objavljeni ceni so lahko majhne, zato moraš vedno ugotoviti še, koliko je poštnina.

O.

Zgodovina sprememb…

Danes na Russia Today zanimiv prispevek o Raketi. Eni redkih, če ne edini, ki sami delajo movemente, vsaj po njihovih besedah vrhunske, firmo vodijo bivši top ljudje Rolexa ipd., samo še če bi malo več dali na dizajn.

Furbo ::

Joj koliko neresnic v eni objavi...
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Prav res. Raketo poskuša par prodajalcev megle prodati kot vrhunskega izdelovalca ur, ali, z drugimi besedami, ure, vredne par deset evrov, poskušajo prodajati za par sto do par tisoč evrov. Poceni so kupili rusko tovarno in poskušajo na račun naivnih in neizobraženih kupcev zaslužiti.

O.

jernejl ::

Ali obstajajo kake bolj vrhunske ruske ure? Poljot morda?

Videl sem, da imajo nekaj zanimivih modelov, npr. mehanske ure z alarmom (od 1:20 naprej):

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

AFAIK ni vrhunskih ruskih ur. Mogoče jim sicer delam krivico, ampak v primerjavi s Kitajci so konkretno zaostali.

O.

bambam20 ::

Okapi je izjavil:

http://www.aliexpress.com/item/Tritium-...

Danes je prispela v Ljubljano, ampak zdaj bo zgleda prvi del praznikov preživela na pošti. Če se bo vmešala še Carina, jo bom dobil naslednje leto.:|

Mmm tole pa zgleda super.

Ales ::

Da bi Raketa bila redka ali edina, ki dela svoje mehanizme, je najbrž narobe razumljen podatek ali pa imajo res gledalce za norce. Mogoče je le iztrgano iz konteksta.

Za nove izdelke tudi sam nimam kaj pametnega za povedati, Ruske oz, prej CCCP ure bolj gledam z vidika kakih zanimivih vintage primerkov.

Na bolj high end koncu (kar se tiče točnosti!) je, kolikor vem, obstajal le Vostok Precision (Восток Прецизионные) s kalibrom 2809, nekoč tovarniško umerjenim na -10s/+5s.

Meni se zdita zelo zanimiva npr. tudi kalibra 2209 in 2415 / 2416. Če kdaj slučajno naletim na originalno in ohranjeno uro s cal. 2209, jo bom najbrž nabavil.

Pri vseh teh ex-CCCP urah je na žalost toliko franken-ur, redialov, itd., da je cela umetnost priti do nečesa pametnega. Tale Vostok npr. je redial (in še kaj, najbrž), vidno iz aviona:

Tale pa ni:

Težava pa so vse tiste, pri katerih ni tako očitno.

Ob vseh teh ruskih (in tudi kitajskih) starih urah mi je vedno žal, da me ure niso zanimale že pred 30-25 leti, ko sem veliko potoval po Sovjetski zvezi in Kitajski, in bi lahko poceni nabavil veliko robe, ki bi imela danes veliko zbirateljsko vrednost.

Zgodovina sprememb…

Waaaa, par dni nazaj sem vrgu Sea-Gull M182SK na puščavsko bež Cordura pašček in izgleda fenomenalno. 100x boljše od usnjenega paščka.

In zdaj misliš, da ti bomo kar verjeli, brez slike?;)

http://rejzor.wordpress.com/2014/12/26/...

Sicer sem spisal splošno za Cordura paščke ampak je not kar precej slik od Sea-Gull M182SK. Cordura je totalno zakon.

Okapi je izjavil:

Ob vseh teh ruskih (in tudi kitajskih) starih urah mi je vedno žal, da me ure niso zanimale že pred 30-25 leti, ko sem veliko potoval po Sovjetski zvezi in Kitajski, in bi lahko poceni nabavil veliko robe, ki bi imela danes veliko zbirateljsko vrednost.

U, ja, takrat bi sigurno lahko zbral toliko lepih primerkov, da bi lahko bankrotiral pri pošljanju domov. Sam sem prepotoval Kitajsko pred... uh... 12 leti (..?) in še takrat je bil to drug svet, kot mi pravijo, da postaja danes. Čeprav sem prepričan, da bi tudi zdaj našel kup zanimivih ur, če bi ponovil vajo. Lepi spomini, v vsakem primeru. Končno sem tudi ustrezno obtežil letalo na poti domov, ampak na žalost le z eno (!?!) uro. ;((:))

Hm. Pereče vprašanje je, katere vse priložnosti ne izkoristimo danes in se bomo o njih mrščili čez n let... >:D

Furbo je izjavil:

Ej, don't kill the messenger. Kolikor razumem, mnogi vodilni proizvajalci ur ne proizvajajo sami mehanizmov, ampak jih kupujejo pri Valjoux ipd. Če se ne motim, je Rolex v nekaterih modelih uporabljal El Primero movement.

Glede kadra pri Raketi, predstavili so dva, eden bivši senior exec pri Rolexu, za drugega sem pozabil, ampak vidi se, da so tujci in da verjamejo v znanje in izkušnje Rakete. Baje, spet po njihovih besedah, je njihov mehanizem edini, ki preprečuje, da bi uro navil preveč.

Aja, pa eno ful veliko uro so naredili, za Kremelj ali nekaj podobnega, večjo od Big Bena, 100 let garancije, bojda ultra zahtevna naloga, ni tko, da samo upscale elementov in eto.

Ni pa, seveda, povsem izključeno, da Russia Today s posebno naklonjenostjo poroča o ruskih firmah.

Baje, spet po njihovih besedah, je njihov mehanizem edini, ki preprečuje, da bi uro navil preveč.

Najbolje bo čimprej pozabiti vse, kar si slišal v "prispevku", resno.

Ne rečem, mogoče so v montaži iz gradiva naredili crap, mogoče je vse totalno iztrgano iz konteksta, ampak tudi če je, si bodo s takimi "promocijami" naredili neprimerno več škode, kot koristi.

leiito je izjavil:

Furbo je izjavil:

Ej, don't kill the messenger. Kolikor razumem, mnogi vodilni proizvajalci ur ne proizvajajo sami mehanizmov, ampak jih kupujejo pri Valjoux ipd. Če se ne motim, je Rolex v nekaterih modelih uporabljal El Primero movement.

Glede kadra pri Raketi, predstavili so dva, eden bivši senior exec pri Rolexu, za drugega sem pozabil, ampak vidi se, da so tujci in da verjamejo v znanje in izkušnje Rakete. Baje, spet po njihovih besedah, je njihov mehanizem edini, ki preprečuje, da bi uro navil preveč.

Aja, pa eno ful veliko uro so naredili, za Kremelj ali nekaj podobnega, večjo od Big Bena, 100 let garancije, bojda ultra zahtevna naloga, ni tko, da samo upscale elementov in eto.

Ni pa, seveda, povsem izključeno, da Russia Today s posebno naklonjenostjo poroča o ruskih firmah.

Precej izdelovalcev ur ima lastne mehanizme.

Ja, rolex je na začetku v daytonah uporabljal modificiran el primero, ker pač še niso imeli svoje mašine tedaj, davno davno nazaj, danes zbirateljski primerki.

S kadrom pri raketi se nisem nikoli ukvarjal, ker me tudi znamka ne zanima.
Edini mehanizem, ki preprečuje prenavitje ure? Larifari. To že davno ni več nobena znanost, težko boš dobil uro, ki tega nima.

Tudi danes noben ne jebe starih ruskih ur, nimajo neke vrednosti.

Kar si ti gledal je bil 50% EPP, ne nasedaj preveč.

r0ks0n ::

Če kdo išče kakšno bolj prestižno uro po dobrih cenah povprašajte tele Zastavljalnica Litija sem bil zadnjič tam in videl, da imajo kar vse cenovne range. Sam sem sicer šel po telefon ampak ure so mi takoj padle v oči, še posebej limited edition Rolex Submariner, lep ko strela :)

Limited edition rolexi ne obstajajo.

Tomas 33 ::

"Brez dokazil in nepotrebne birokracije."

Bi rekel, da imajo dosti pokradene dobe.

Če hočeš kupit frankenfejka potem kar kupuj v zastavljalnicah. Če nisi absolutni expert za dotično znamko se raje drži cenejših znamk in jih kupuješ pri uradnih zastopnikih. kakšna Certina, Tissot, Longines, mogoče celo kaj v smeri Steinhart ali pa Chr.Ward. Če si pogumen mogoče celo SH21 based model za 2k evrov.

Steinkauz ::

Iščem predloge.
Trenutno mam ogledane:
http://www.amazon.co.uk/Guess-Gents-Bla...
http://www.amazon.co.uk/Kenneth-Cole-Me...
http://www.amazon.co.uk/Fjord-Analogue-...

Največ kar ima lahko ura so cifre časa, datuma nočem met pa non leather pašček.
Torej bolj minimal. Do 200eur MAX.

Kaj pa če bi raje iskal nekaj od ne-fashion znamk? Sem ziher, da boš našel uro enakega izgleda za nižjo ceno, ker ne bo vezana na bling blagovne znamke.

Sej pravim, odprt za predloge.
To sm na hitr na amazonu najdu, za firmo mi je dokej vseen.

Išči Seiko, Casio, Citizen, Orient, Pulsar, Lorus, Q&Q, Accurist, Sekonda, Timex, Cadence ...

Recimo Cadence Thor je ravno nekaj takega kot Fjord iz tvojega seznama, za tretjino do četrtino cene.

http://cadencewatch.com/danish-thor

O.

Ok kul. Tnx. Kvaliteta je verjetno tam tam? Glede na ceno sklepam, da ne neki uber? Čeprov me kr mika, pa če jo zgubim/uničim se ne bom kej dost sekiral :)
Oziroma a je kakšna podobna ura in ima toliko boljšo kvaliteto, da odtehta višjo ceno? Oziroma verjetno določene firme ciljajo določene price range.
Torej do 200eur.

Zgodovina sprememb…

Zgoraj sem ti naštel firme, pri katerih načeloma ne plačuješ imena, ampak samo (ali vsaj predvsem) kakovost. Vsaj če malo pobrskaš po netu in najdeš trgovca s primernim popustom - priporočene cene so tudi pri Seiku in ostalih pretirane.

O.

perci ::

Okapi, veš česa ne štekam, če govorimo o kvaliteti. Kaj pomeni kvaliteta pri ročni uri? Natančnost? Zakompliciranost mehanizma? Design?

Neko kombinacijo vseh lastnosti, pri čemer je vse skupaj odvisno od tega, koliko komu kaj pomeni (in v nekaterih primerih tudi od tega, za kaj uro uporabljaš). Pri potapljaški uri, ki jo uporabljaš pod morjem, je recimo vodotesnost ključnega pomena. Ura, ki zdrži 50 m globine, je boljša od ure, ki tega ne zdrži. Če se potapljaš samo na dah do 10 m, ali sploh ne greš z uro v vodo, vodotesnost prej 50 m globine ni zelo pomembna lastnost (oziroma - je povsem nepomembna).

V glavnem pa vedno lahko primerjaš posamezno lastnost. Recimo točnost - +5 sek/dan je bolje od +15 sek/dan. Če je vse drugo pri uri enako, ni težko ugotoviti, katera je boljša. Ker se običajno ure razlikujejo v več lastnostih, je pa nekoliko težje določiti, katera je boljša.

Poleg tega je določene lastnosti težko primerjati oziroma meriti. To predvsem velja za tiste, ki vplivajo predvsem na estetiko - recimo kako natančno je narejeno ohišje. A so bolje spolirane ure pri Grand Seiku ali Pateku?

Dodatno stvari zakomplicira dejstvo, da se nekatere lastnosti sicer načeloma da merit, ampak jih nihče ne meri, oziroma so rezultati poslovna skrivnost. Recimo kako zanesljiv je mehanizem. Se v 5 letih pokvari več Rolexov ali Omeg? Nihče ne ve, čeprav je zanesljivost mehanizma eden od pomembnejših dejavnikov, na osnovi katerih lahko ocenjuješ kakovost ure.

O.

Ma men se zdi vse skupi bolj v glavi. Dejstvo je, da osnovno funkcijo ure (merjenje časa) zna vsaka 5 eur vredna ura enako ali boljše od 20k vrednega breitlinga.

Enim je recimo na uri predvsem pomembno, da veliko stane, ker je to potem lep statusni simbol.

Spet enim je zadeva čist emotivna - ko vidijo kombinacijo designa, kvalitete izdelave ohišja in še recimo nek zanimiv mehanizem...naredi v glavi klik in si rečeš moram jo imeti.

Ura pač ni več nekaj, kar imaš na roki, da meriš čas. Jaz čisto nič slabše ne vem za čas, ko jo pustim doma. Po drugi strani me zaradi teže moti če vozim daljše vožnje (2h+). Vseeno jo imam med vožnjo na roki. Nekaj čudnega je to :).

Odvisno pač od tega, zakaj imaš uro. Ampak še vedno se lahko odločaš, katera ura bolje ali manj dobro ustreza tvojim potrebam oziroma zahtevam (ali pričakovanjem), tudi upoštevaje ceno.

In ja, če imaš uro kot statusni simbol, potem je boljša dražja, oziroma tista, ki v javnosti velja za bolj prestižno. Ostale lastnosti so manj pomembne ali nepomembne.

Drugačer pa, uro imam na roki 24/7 od nekako desetega leta starosti dalje in se počutim zelo nenavadno, če je slučajno kdaj krajši čas nimam. To se mu sicer dogaja redko in predvsem odkar imam več ur, od katerih nekatere niso primerne za v vodo (recimo zaradi usnjenega pasu). Po tuširanju si tako uro včasih pozabim dati nazaj na roko, ker pač nisem navajen na snemanje in natikanje ure. Da bi ponoči snemal uro, mi recimo na kraj pameti ne pade. Sicer nisem niti poskusil, ampak po mojem bi težje zaspal.;)

In other news - carinikom ni bila všeč cena 19 dolarjev na paketu z onim tritijevim Karnevalom, in sem prvič preizkusil online sporočanje podatkov Carini (ali Pošti ali kdor se pač že s tem ukvarja).

O.

Zgodovina sprememb…

perci je izjavil:

Ma men se zdi vse skupi bolj v glavi. Dejstvo je, da osnovno funkcijo ure (merjenje časa) zna vsaka 5 eur vredna ura enako ali boljše od 20k vrednega breitlinga.

Enim je recimo na uri predvsem pomembno, da veliko stane, ker je to potem lep statusni simbol.

Spet enim je zadeva čist emotivna - ko vidijo kombinacijo designa, kvalitete izdelave ohišja in še recimo nek zanimiv mehanizem...naredi v glavi klik in si rečeš moram jo imeti.

Ura pač ni več nekaj, kar imaš na roki, da meriš čas. Jaz čisto nič slabše ne vem za čas, ko jo pustim doma. Po drugi strani me zaradi teže moti če vozim daljše vožnje (2h+). Vseeno jo imam med vožnjo na roki. Nekaj čudnega je to :).

Večina nas tukaj nosi ure zaradi emocionalne vrednosti. Sam osebno predvsem če so nekaj posebnega. Recimo skeleton mehanizem kjer vse vidiš kako se premika ali pa da ima retrograde kazalce in prikaz rezerve energije, digitalni prikaz časa z rotacijo mehanskih segmentov, E-Ink ura pri kateri mislim da posebnost ni potrebna opisa, G-Shock, ki je brutalna trpežnost z absolutno preciznostjo atomskega sinhroniziranja, gladko drsenje kazalca na kvarčni uri ali pa zgolj samo dejstvo, da je good old mehanska ura, ki kljub današnji moderni dobi elektronike nima niti ene elektronske komponente.

Imam kar nekaj orenk težkih ur (Orient Red Beast, ki nima takega imena brez razloga), pa se mi niti ne zdi težka. Če si jo dam na roko po daljšem nošenju kakšne lahke, priznam da občutim razliko. Ampak ko jo nosim nekaj časa, enostavno pozabim nanjo.

Zakaj točno na dobrih urah sekundni kazalec drsi gladko?

Kvarčnih ali mehanskih? Kvarčne sta samo dve, Bulova Precisionist in Seiko Spring Drive. Prva ima bolj kot ne iz estetskega vidika, druga pa zaradi narave delovanja, kjer nima zaskočnega "escapement" mehanizma ampak elektromagnetno zavoro, tako da se vzmet dejansko odvija v realtime brez korakov.

Pri mehanskih pa gladkejše drsenje kazalca pomeni, da ima višji beat rate, torej da se balance wheel vrti hitreje v eno in drugo stran ter da zaskočni mehanizem izredno hitro pretika escapement wheel zobnik. Mehanske ročne imajo tam okoli 18-21k BPH (Beats Per Hour), high beat modeli pa od 28-36k BPH. Načeloma velja, da višji BPH pomeni večjo natančnost, ni pa to absolutno pravilo, ker je v igri še cel kup drugih dejavnikov od tzresljajev, temperature, samega mehanizma, kapacitete in tipa rezervne vzmeti itd...

Skratka, med gladkostjo drsenja kazalca in kvaliteto ure, ni neke pametne korelacije.

Obstajajo super ure, ki jim kazalec ne teče gladko - gre bolj za to, kaj je uporabniku všeč.

V bistvu je malo stvar mode in malo stvar trženja. Pred 40+ leti, ko še ni bilo kremenčevih ur, so se sekundni kazalci na vseh urah premikali bolj ali manj enako gladko. Na najdražjem pateku se je kazalec premikal enako gladko kot na mojem darwilu. Gladkost premikanja kazalca se zato nikomur ni zdela nič posebnega. Je pa bilo takrat nekaj prestižnih ur, prav gotovo tudi kakšen patek, pri katerih se je sekundi kazalec premikal v korakih po eno sekundo. Pri mehanskih urah je bila to takrat cenjena in draga komplikacija (strokovno se ji reče seconde morte). Tule je en sodoben primer.

No, potem so prišle analogne kremenčeve ure, pri katerih se sekundni kazalec premika v korakih po eno sekundo (da koračni motorček porabi čim manj elektrike). Tržniki švicarskih proizvajalcev mehanskih ur so začeli razmišljati, katere lastnosti mehanskih ur bi lahko kupcem prodali kot prednosti in med drugim so se spomnili tudi na gladko premikanje sekundnega kazalca. Kupci hitro pademo na takšne trike in kar naenkrat se nam je gladko premikanje sekundnega kazalca zares začelo zdeti nekaj hudo imenitnega.

Za povrhu so se vmes pojavili še mehanizmi z višjo frekvenco od takrat običajnih 5 in 6 Hz (18.000 in 21.600 korakov na uro) - 8 in 10 Hz (28.800 in 36.000 na uro). Ti so načeloma sicer res nekaj natančnejši, ampak višja frekvenca ima tudi slabosti (večja obraba, krajša zaloga energije v vzmeti ...), tako da v glavnem je tudi to bolj stvar trženja kot tehnologije. Kupcem je pač treba prikazati neke domnevne prednosti, da se odločijo za tvoj izdelek, in na seznamu tehničnih lastnosti je 28.800 videti bolje kot 21.600. Za povrhu je to mogoče tudi videti, kot malo gladkejše premikanje sekundnega kazalca, kar se lepo sklada s siceršnjim prepričanjem, da je gladko premikanje "boljše" oziroma "lepše" od koračnega.

V glavnem, s kakovostjo ure to nima nič skupnega in vse je samo v naših glavah. V resnici tudi gladko premikanje sekundnega kazalca pri Spring Driveu nekoliko izgubi svoj čar, ko enkrat vidiš, da to zna tudi Bulovin Precisionist za 150 evrov.

Pa Rejzorja moram malo popravit - poleg Spring Driva in Precisionista obstaja še par kremenčevih mehanizmov, pri katerih se sekundni kazalec premika v korakih po 1/5 sekunde. Kar sicer ni tako zelo gladko, je pa primerljivo s premikanjem sekundnika pri mehanskih ura.

Zgodovina sprememb…

No ja, Seiko je rešil vse večje težave high beat modelov pri seriji GrandSeiko Hi-Beat. Za glavno vzemt uporabljajo svojo zlitino SPRON 510, ki jim omogoča tako visoko navitje na eni sami vzmeti, kar pri high beat modelih pomeni, da imajo še vedno po 55 ur rezerve (kar je 15 ur več od večine low beat modelov!). Escapement pa so povsem izdolbli s svojo MEMS tehnologijo in sedaj zaradi drastično znižane teže povzroča enako obrabo kot na low beat modelih.

Btw, če obstajajo kakšne kvarčne s kazalcem, ki vsaj navidezno drsi je še nisem videl niti slišal. Kar pomeni, da zame praktično ne obstaja. Bulovo po drugi strani dobiš v vsaki boljši online trgovini.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RejZoR ()
««
64 / 190
»»