Forum » Loža » Ročna ura
Ročna ura
Temo vidijo: vsi

gruntfürmich ::
torej je nekako 100EUR preplačila zaradi porekla? (to bi še nekako šlo, ker je mišljeno kot darilo) ((no ajde, potem sem pregledoval tissot po dolgem in počez in našel recimo te dve kot kandidatki: http://www.uhrinstinkt.de/tissot-t-tren... in http://www.uhrinstinkt.de/tissot-t-tren...
čeprav tudi ta seiko ima neakcijsko ceno okoli 200EUR!
čeprav tudi ta seiko ima neakcijsko ceno okoli 200EUR!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

LeQuack ::
Vsaka od znamk, sploh švicarskih, zavzema neko mesto in cenovni razpon, nekaj je seveda kvaliteta izdelave in kakovost delov, veliko več pa dejansko ime in statusni simbol, k iga predstavlja. Recimo največji švicarski proizvajalec Swatch group ima pod seboj znamke grupirane tako:
Prestige and Luxury Range:
- Breguet
- Harry Winston
- Blancpain
- Glashütte Original
- Jaquet Droz
- Léon Hatot
- Omega
High Range:
- Longines
- Rado
- Union Glashütte
Middle Range:
- Tissot
- ck watch + jewelry
- Balmain
- Certina
- Mido
- Hamilton
Basic Range:
- Swatch
- Flik Flak
Private label:
- Endura
Sports timing:
- Swiss Timing (represent different brands of the above)
Prestige and Luxury Range:
- Breguet
- Harry Winston
- Blancpain
- Glashütte Original
- Jaquet Droz
- Léon Hatot
- Omega
High Range:
- Longines
- Rado
- Union Glashütte
Middle Range:
- Tissot
- ck watch + jewelry
- Balmain
- Certina
- Mido
- Hamilton
Basic Range:
- Swatch
- Flik Flak
Private label:
- Endura
Sports timing:
- Swiss Timing (represent different brands of the above)
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Okapi ::
Evo, pa me je že spet ena ura premamila. Bulova Precisionist, še iz stare serije. Konkreten popust in pride dobrih 150 evrov s poštnino vred.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Tilen ()

RejZoR ::
Mene še vedno daje 96B131. Tisto ukrivljeno steklo me je ful navdušilo čeprav je samo mineralno.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Cervantes ::
Kakšna lepa Bulova. A takih brez datuma pa ni. Vsaj jaz ne najdem.
Mater, penzija pa šele čez 10 dni...
Tole najbrž quartz movement, ne accutron?
Mater, penzija pa šele čez 10 dni...

Tole najbrž quartz movement, ne accutron?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Cervantes ()

Mehanizem je kremenčev, ampak ni navaden, temveč "precisionist" - natančnejši in s sekundnim kazalcem, ki se gladko premika (ne skače v korakih po eno sekundo). Brez datuma pa dandanes težko kaj dobiš, povsod ga rinejo zraven.

Pismo, kje bi lahko staknil Orient Mako XL z oranžnim bezelom (bezelom, ne dialom!). Pred časom sem ga gledal pa potem postavil na stranski tir, zdej pa je nikjer ne najdem.

Hvala Okapi, ne vem kako to da se sam nisem spomnil iskat po dejanskem modelu lol.
@LeQuack
Tole so pa čiste old school klasike. Podobno kot je srebrna sem nosil v osnovni ene 20 let nazaj.
@LeQuack
Tole so pa čiste old school klasike. Podobno kot je srebrna sem nosil v osnovni ene 20 let nazaj.

Wtf, na Skywatches slovenije sploh ni na spisku držav. Tud pri PayPal je težilo naj izberem shipping method, pa to sploh ni blo možno.

Pol sem jo naročil na Long Island Watch. Mal dražje zarad poštnine ampak vsaj ne bo zajebavanja. Upam.
Ta Mako me je že neki časa mikal, ker rahlo spominja na Planet Ocean ampak ni homage. Pa če bo kljub velikosti sedel na zapestje tko lepo kot Red Beast bo zakon.
Ta Mako me je že neki časa mikal, ker rahlo spominja na Planet Ocean ampak ni homage. Pa če bo kljub velikosti sedel na zapestje tko lepo kot Red Beast bo zakon.

Jaz pa sem naročil tile dve iz Amazona:
Vse skupaj s poštnino 35€.![]()
Sem šel obe uri kar v BTc nabavit ker je bila cena dejansko ista.
Tukaj so moje tri lepotice:

Quack !
Zgodovina sprememb…

Furbo ::
Samo s tem Casio ne iti v ZDA, da te ne bodo imeli za terorista. :)
Casio F-91W @ Wikipedia
Claimed use in terrorism[edit]
Further information: Seton Hall reports § Detainees' profile
This improvised timer for a time bomb was captured in the early 2000s.
According to The Guardian, "the Casio F-91W digital watch was declared to be 'the sign of al-Qaeda' and a contributing factor to continued detention of prisoners by the analysts stationed at Guantánamo Bay. Briefing documents used to train staff in assessing the threat level of new detainees advise that possession of the F-91W - available online for as little as ?4 - suggests the wearer has been trained in bomb making by al-Qaida in Afghanistan."[4] United States Military intelligence officials have identified the F91W as a watch that terrorists use when constructing time bombs.[5][6][7][8][9]
This association was highlighted in the Denbeaux study, and may have been used in some cases at the Guantanamo Bay detention camp.[10] An article published in the Washington Post in 1996 reported that Abdul Hakim Murad, Wali Khan Amin Shah, and Ramzi Ahmed Yousef had developed techniques to use commonly available Casio digital watches to detonate time bombs.[11]
Casio F-91W @ Wikipedia
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Ta dva casiova digitalca sta čista klasika, ja, sam sem se pa raje odločil za malo bolj "fancy" različico, prav tako hudo poceni, 20 evrov.
Pa še analognega, za 15 evrov, imam.
Razmišljal sem tudi o "mečarici", ampak sem potem vzel malo boljšega Edifica (ki je, mimogrede, precej podoben tistemu Orient Makotu, ki ga je Rejzor naročil).
Pa še analognega, za 15 evrov, imam.
Razmišljal sem tudi o "mečarici", ampak sem potem vzel malo boljšega Edifica (ki je, mimogrede, precej podoben tistemu Orient Makotu, ki ga je Rejzor naročil).
Zgodovina sprememb…

Tud tega Casia sem imel že ogledanega, čeprav ga je bilo takrat grozno težko dobit, ker je bil še huda noviteta in sem ga postavil na stranski tir. Pa še Mako XL je bil nekako višje na wishlisti. Mogoče enkrat...

Mečarica od Casio je zakon, jaz sem sicer nabavil na morju za potrebe surfanja in sem ga preplačal (90€), ker dobi se že za tam nekje 60€. Sploh v tej izvedbi s svetlo številčnico in jeklenim paščkom je 1A. Izdelana tudi zelo kvalitetno, dejansko deluje kot zelo dražja ura. Je pa kar težka (140g), zato sem še te dve nabavil za v službo, ker sta ultra lahki uri (20g črna, 43g srebrna) in niti ne opaziš, da ju imaš gor.
Quack !

Mene, ki sem bolj "škrt", je še najbolj motilo, da ga nisem uspel dobiti dovolj poceni.
V ZDA ga dobiš za 90 dolarjev, kaj je sedaj 70 evrov, ampak najcenejše trgovine niso pošiljale v EU, s poštnino in DDV vred me je pa prišel 112 evrov. OK, saj ni sile, ampak vseeno poskušam uro dobiti čim ceneje.
O.

O.

According to The Guardian, "the Casio F-91W digital watch was declared to be 'the sign of al-Qaeda' and a contributing factor to continued detention of prisoners by the analysts stationed at Guantánamo Bay. Briefing documents used to train staff in assessing the threat level of new detainees advise that possession of the F-91W - available online for as little as ?4 - suggests the wearer has been trained in bomb making by al-Qaida in Afghanistan."[4] United States Military intelligence officials have identified the F91W as a watch that terrorists use when constructing time bombs.[5][6][7][8][9]
This association was highlighted in the Denbeaux study, and may have been used in some cases at the Guantanamo Bay detention camp.[10] An article published in the Washington Post in 1996 reported that Abdul Hakim Murad, Wali Khan Amin Shah, and Ramzi Ahmed Yousef had developed techniques to use commonly available Casio digital watches to detonate time bombs.[11]
Casio F-91W @ Wikipedia
To sem prebral ja.

Dejansko eden prvih zadetkov na Google Images, ko iščeš ta model ure je:
Še bolj smešno pa mi je to, da navkljub temu, da se original dobi za 10EUR, obstaja veliko Kitajskih ponaredkov, ki so še cenejši.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Pri čemer verjetno niti niso kaj prida slabši. Dokaz, kako poceni so v resnici ure. En čip, LCD, baterija in plastično ohišje verjetno skupaj stane 2-3 evre, mogoče še manj.
Potem pa prideš s tako uro k našemu urarju in hoče imeti 7 evrov za menjavo baterije.
Potem pa prideš s tako uro k našemu urarju in hoče imeti 7 evrov za menjavo baterije.

Če pa bi nabavljal avtomatike pa bi najbrž vzel Orient ali pa Vostok, te slednje na eBay sobiš že za slabih 100 USD in imajo zelo lepe dizajne:
Samo sem bolj geek in mi pašejo quartz ure, ki jih nastaviš in je to to.
Samo sem bolj geek in mi pašejo quartz ure, ki jih nastaviš in je to to.
Quack !

Sej tud mehanske so take. Samo ne sme zaostajat pa je kul. Tko bo pač šla off od referenčnega časa ampak ker bo prehitevala ti bo vbistvu samo koristila, ker boš na stvari prihajal prej (če se bi striktno držal svoje ure). Ker če prej prideš na avtobusno postajo al pa na sestanek je kul, če pa boš zamudil pa ni. Zato je fajn, da če ura pač ni ful noro natančna, da prehiteva. Kar isto velja tud za kvarčne, ker jih je lažje regulirat. Če rahlo prehiteva samo potegneš ven krono, počakaš sekundo ali dve in jo stisneš nazaj, ko se ujema z atomsko uro. Če pa zastoaja pa moraš obvezno rpemikat še kazalce in če imaš rad da se lepo alignajo na markerje imaš vbistvu kar precej dela.

Sej tud mehanske so take. Samo ne sme zaostajat pa je kul. Tko bo pač šla off od referenčnega časa ampak ker bo prehitevala ti bo vbistvu samo koristila, ker boš na stvari prihajal prej (če se bi striktno držal svoje ure). Ker če prej prideš na avtobusno postajo al pa na sestanek je kul, če pa boš zamudil pa ni. Zato je fajn, da če ura pač ni ful noro natančna, da prehiteva. Kar isto velja tud za kvarčne, ker jih je lažje regulirat. Če rahlo prehiteva samo potegneš ven krono, počakaš sekundo ali dve in jo stisneš nazaj, ko se ujema z atomsko uro. Če pa zastoaja pa moraš obvezno rpemikat še kazalce in če imaš rad da se lepo alignajo na markerje imaš vbistvu kar precej dela.
Nisem mislil tega, mislil sem da ko jo postaviš nekam za par dni jo moreš potem znova nastavljati. Razen če jo nosiš vsak dan.
Quack !

Aja, to pa ja. Za ta del so pa solarne atomske svetovne. Ti visi na okenski polici 1 teden al pa 2 leti, ko jo daš na zapestje kaže absolutno točen čas in če je imela svetlobo te nič ne skrbi če bo baterija še delala al ne.

gruntfürmich ::
vidim da imate nekateri velike zbirke ur, ampak nobene pametne. predlagam da si nabavite 2 sinobi poceni stajliš uri v črni in rjavi barvi, da ne boste izgledali čisto izgubljeni kar se mode tiče...

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

ulemek ::
Casio F-91W @ Wikipedia
To sem prebral ja.
Dejansko eden prvih zadetkov na Google Images, ko iščeš ta model ure je:
Še bolj smešno pa mi je to, da navkljub temu, da se original dobi za 10EUR, obstaja veliko Kitajskih ponaredkov, ki so še cenejši.
Jaz sem to uro nosil še preden, vas je večina sploh vedela, kdo je Osama. Pa nimam niti 30 let.

GrimReaper ::
Za Sea-Gulla bi rabil clasp 20mm, je povsem standarden, tisti pločevinast z dvema gumboma.
Rabim pa samo zgornji, pločevinast del, skupaj z mehanizmom z gumboma, ostali del claspa je ok. Sicer pa ni nobenega problema tudi če je cel clasp.
Problem je, da ima sedanji samo 2 mikro luknji, sedaj je ok samo za pisarniško delo, čim začnem kaj drugega delat pa takoj postane pretesna. Če dodam 1 členek (+10mm) in zmanjšam za eno luknjo (-3mm) je pa že prevelika. Samo eno luknjo več bi rabil, da pridobim tistih 3mm.
To bi jih moralo bit na eBayu kot dreka, ampak ne najdem nič pametnega.
EDIT:
Tega kot ga ima Orient Mako sem takoj našel, ampak mi diver's clasp ne ustreza:
http://www.ebay.com/itm/New-16-24mm-Sta...
Pa kakor sem gledal obe moji omenjeni uri, ta clasp nebi pasal na Sea-Gulla, pasal bi samo na strani kjer so mikro luknje.
Rabim pa samo zgornji, pločevinast del, skupaj z mehanizmom z gumboma, ostali del claspa je ok. Sicer pa ni nobenega problema tudi če je cel clasp.
Problem je, da ima sedanji samo 2 mikro luknji, sedaj je ok samo za pisarniško delo, čim začnem kaj drugega delat pa takoj postane pretesna. Če dodam 1 členek (+10mm) in zmanjšam za eno luknjo (-3mm) je pa že prevelika. Samo eno luknjo več bi rabil, da pridobim tistih 3mm.
To bi jih moralo bit na eBayu kot dreka, ampak ne najdem nič pametnega.
EDIT:
Tega kot ga ima Orient Mako sem takoj našel, ampak mi diver's clasp ne ustreza:
http://www.ebay.com/itm/New-16-24mm-Sta...
Pa kakor sem gledal obe moji omenjeni uri, ta clasp nebi pasal na Sea-Gulla, pasal bi samo na strani kjer so mikro luknje.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GrimReaper ()

Aha, sem se znašel in sem poiskal po istem prodajalcu:
http://www.ebay.com/itm/New-Stainless-S...
http://www.ebay.com/itm/Fibbie-orologi-...
To je pa že to kar iščem.
http://www.ebay.com/itm/New-Stainless-S...
http://www.ebay.com/itm/Fibbie-orologi-...
To je pa že to kar iščem.

Super, se zna zgoditi, da mi bo kaj takega prišlo prav. Samo prej moram še narediti inventuro vseh pasov in zapestnic, ker sedaj že več ne vem, kaj vse sploh imam - sem "presajal" zapestnice med različnimi urami, jih razdiral in malo kombiniral ...
O.

O.

Aramar mi spet hodi v minus.
Zdaj sem se pa končno naučil, da se pri 2824-2 ne da dosečt točnosti 3s na 5 dni. Toliko je bila namreč prej, ta teden bo pa okoli 5s v minus.
10-15s na teden mislim da je idealno, če je nočeš nastavljat vsak mesec. Drugače pa tam do +5s na dan ni nič narobe pri avtomatski uri.
Christopher Warda bom zaenkrat pustil, je samo pri +1,5s na 5 dni. Ampak tudi vprašanje koliko časa.
Zdaj sem se pa končno naučil, da se pri 2824-2 ne da dosečt točnosti 3s na 5 dni. Toliko je bila namreč prej, ta teden bo pa okoli 5s v minus.
10-15s na teden mislim da je idealno, če je nočeš nastavljat vsak mesec. Drugače pa tam do +5s na dan ni nič narobe pri avtomatski uri.
Christopher Warda bom zaenkrat pustil, je samo pri +1,5s na 5 dni. Ampak tudi vprašanje koliko časa.

Ales ::
V kakšnih pogojih meriš, pri nošenju? In je ne daješ z roke? Kako se ti ure obnašajo po dnevih, so kake večje variance, npr. en dan -5s, drug dan +5s? V vsakem primeru si lahko z doseženimi rezultati, IMHO, več kot zadovoljen, sploh če je ura razmeroma konstantna.
Za mehanske ure so tudi precej večja odstopanja čisto sprejemljiva, npr. razmeroma konstantnih +5s na dan je tako ali tako v mejah COSC in je pravzaprav odlično. Če primerjaš to s kako poceni mehansku uro, kjer ni npr. tovarniška specifikacija -10/+20 nič čudnega, o dnevnih in drugih odstopanjih pa tako ali tako ponavadi nič ne rečejo...
Zadnje čase nosim en Seiko 5 (mehanizem 6319A, letnik 1977), ki ni bil odprt vsaj zadnjih 15 let (verjetno pa še precej dlje) in potrpežljivo čaka na davno zasluženi servis, medtem pa začuda med nošenjem drži precej konstantnih -8s dnevno. Pri face up, face down in crown down je nekje med -8s in -10s, v crown up pa +10s. V nobenem položaju nisem opazil večje variacije kot par sekund, enako pri nošenju. No, moje meritve seveda niso na nivoju COSC, ampak recimo da so razmeroma točne... Moram ponoviti enkrat, ko se mi bo dalo.
Za mehanske ure so tudi precej večja odstopanja čisto sprejemljiva, npr. razmeroma konstantnih +5s na dan je tako ali tako v mejah COSC in je pravzaprav odlično. Če primerjaš to s kako poceni mehansku uro, kjer ni npr. tovarniška specifikacija -10/+20 nič čudnega, o dnevnih in drugih odstopanjih pa tako ali tako ponavadi nič ne rečejo...
Zadnje čase nosim en Seiko 5 (mehanizem 6319A, letnik 1977), ki ni bil odprt vsaj zadnjih 15 let (verjetno pa še precej dlje) in potrpežljivo čaka na davno zasluženi servis, medtem pa začuda med nošenjem drži precej konstantnih -8s dnevno. Pri face up, face down in crown down je nekje med -8s in -10s, v crown up pa +10s. V nobenem položaju nisem opazil večje variacije kot par sekund, enako pri nošenju. No, moje meritve seveda niso na nivoju COSC, ampak recimo da so razmeroma točne... Moram ponoviti enkrat, ko se mi bo dalo.

Evo, malo pred osmo zjutraj zvoni poštar - Bulova je prišla!
Prvi vtis je zelo OK. Ko jo vzamem v roke, je presenetljivo težka - 139 g, potem ko sem dal stran 3 členke z zapestnice. Ki sicer mikronastavitev nima, ima pa dva polčlena, in je kar udobna (kolikor lahko rečem po 15 minutah
). Ura je sicer elegantno tanka, 9,4 mm, in sodobno velika, 41 mm. Prišla je z izvlečeno krono (in majhnim plastičnim zatičem, ki ga je potrebno odstraniti), da se baterija ne troši. Krona se sicer ne privije, ima pa vgraviran logo.
Drugo presenečenje, ki pravzaprav ni, ker to omenjajo vsi lastniki na netu, je barva. Na uradnih slikah je modra svetlejša in vleče malo na vijolično, v resnici je pa precej bolj temno modra in za moj okus zelo lepa. Barva je precej odvisna od svetlobe in se spreminja od skoraj črne do modre. Svoje doda tudi spiralni vzorec. Morda so številčnice novih Accutronov II elegantnejše, ampak tudi ta je zelo umirjena, v primerjavi s povprečno Bulovo. Kazalci in urne oznake v nekaterih svetlobnih razmerah morda niso najbolj vidni, ampak na splošno se mi zdi, da s preglednostjo ne bi smelo biti težav.
Ure sicer nisem pregledal tako natančno, kot bi to naredil GrimReaper, ampak kakšnih očitnih lepotnih napak nisem našel. Sodeč po serijski številki je lanska zaloga, kar je mogoče celo bolje, ker kot berem, so letošnje malce spremenjene - nimajo več "glasbenih vilic" (zaščitni znak accutronov) na 12, ampak je tam samo navadna urna oznaka.
Glavna posebnost Precisionistov, zaradi česar sem uro pravzaprav kupil, je seveda sekundni kazalec. Res ga je prav lepo opazovati, ko gladko drsi prek številčnice. Prav neobičajno za kremenčevo uro.
Druga posebnost Precisionistov, po kateri so pravzaprav dobili ime, je kremenčev mehanizem. Sam kristal je drugače oblikovan in dela s frekvenco 262.144 kH, ki je 8x višja od običajnih kremenčevih mehanizmov. Standardna natančnost običajnih kremenčevih ur je 15 sekund na mesec (čeprav so v resničnem življenu v povprečju natančnejše), natančnost Precisionistov pa naj bi bila, kot pravi Bulova, 10 sekund na leto! V praksi sicer uporabniki takšne natačnosti ne potrjujejo vedno, so pa menda še vedno zelo natančni - pravzaprav najbolj, kar je mogoče pričakovati od elektronike, ki ni termokompenzirana (se pravi, da nanjo ne vplivajo spremembe temperature).
Pri vsem skupaj je seveda še najbolj zanimivo, da Precisionisti sploh niso dragi, vsaj ko malo starejšim modelom pade cena. Za svojega sem dal v angleški spletni trgovini 125 funtov ali malo manj kot 160 evrov. OK, ni ravno poceni (za kremenčevo uro) in za ta denar je mogoče dobiti tudi recimo Casiota na sončne celice in z radijsko sinhronizacijo, ampak glede na posebnosti Precisionista je to vseeno zelo ugodna cena, po mojem.
Mimogrede, v ZDA se dobijo že za 130 dolarjev (se pravi za samo 100 evrov!), ampak če prišteješ še poštnino in naše uvozne dajatve, si hitro pri teh 160 evrih. Oziroma, če smo čisto natančni - če bi jo naročil pri Amazonu, bi prišla, s poštnino in uvoznimi dajatvami, ki jih pobere že Amazon, 152 evrov. Malenkost ceneje torej, ampak je po mojem vseeno lažje uveljavljati garancijo v Angliji kot v ZDA, poleg tega imajo pri Amazonu novejši model, ki je brez značilnega logotipa v obliki glasbenih vilic.
Kaj pa slabosti? Precisionistov mehanizem je menda precej električno požrešen in baterijo skuri v 2-3 letih. Bolj me moti skromna vodotesnost. Deklarirana je samo do 30 m, kar načeloma pomeni, da ni za v vodo. Recimo pokrovček zadaj se ne privije, ampak samo natakne. Jo bom pa vseeno ob priliki dal testirati, ker če vsaj teh 30 m res drži, potem vseeno greš lahko plavat z njo.
Kazalci in urne oznake se v temi sicer svetijo, ampak kot sem lahko na hitro ugotovil, tudi precej hitro opešajo. Ampak za končno oceno nočne vidljivosti je še prezgodaj.
V glavnem, kot rečeno, prvi vtis zelo OK. Dovolj lepo oblikovana ura, ki se zaradi gibanja sekundnega kazalca na zunaj obnaša kot mehanska, točna pa je celo bolj od običajnih kremenčevih. In to za dovolj zmerno ceno.
O.
Prvi vtis je zelo OK. Ko jo vzamem v roke, je presenetljivo težka - 139 g, potem ko sem dal stran 3 členke z zapestnice. Ki sicer mikronastavitev nima, ima pa dva polčlena, in je kar udobna (kolikor lahko rečem po 15 minutah

Drugo presenečenje, ki pravzaprav ni, ker to omenjajo vsi lastniki na netu, je barva. Na uradnih slikah je modra svetlejša in vleče malo na vijolično, v resnici je pa precej bolj temno modra in za moj okus zelo lepa. Barva je precej odvisna od svetlobe in se spreminja od skoraj črne do modre. Svoje doda tudi spiralni vzorec. Morda so številčnice novih Accutronov II elegantnejše, ampak tudi ta je zelo umirjena, v primerjavi s povprečno Bulovo. Kazalci in urne oznake v nekaterih svetlobnih razmerah morda niso najbolj vidni, ampak na splošno se mi zdi, da s preglednostjo ne bi smelo biti težav.
Ure sicer nisem pregledal tako natančno, kot bi to naredil GrimReaper, ampak kakšnih očitnih lepotnih napak nisem našel. Sodeč po serijski številki je lanska zaloga, kar je mogoče celo bolje, ker kot berem, so letošnje malce spremenjene - nimajo več "glasbenih vilic" (zaščitni znak accutronov) na 12, ampak je tam samo navadna urna oznaka.
Glavna posebnost Precisionistov, zaradi česar sem uro pravzaprav kupil, je seveda sekundni kazalec. Res ga je prav lepo opazovati, ko gladko drsi prek številčnice. Prav neobičajno za kremenčevo uro.
Druga posebnost Precisionistov, po kateri so pravzaprav dobili ime, je kremenčev mehanizem. Sam kristal je drugače oblikovan in dela s frekvenco 262.144 kH, ki je 8x višja od običajnih kremenčevih mehanizmov. Standardna natančnost običajnih kremenčevih ur je 15 sekund na mesec (čeprav so v resničnem življenu v povprečju natančnejše), natančnost Precisionistov pa naj bi bila, kot pravi Bulova, 10 sekund na leto! V praksi sicer uporabniki takšne natačnosti ne potrjujejo vedno, so pa menda še vedno zelo natančni - pravzaprav najbolj, kar je mogoče pričakovati od elektronike, ki ni termokompenzirana (se pravi, da nanjo ne vplivajo spremembe temperature).
Pri vsem skupaj je seveda še najbolj zanimivo, da Precisionisti sploh niso dragi, vsaj ko malo starejšim modelom pade cena. Za svojega sem dal v angleški spletni trgovini 125 funtov ali malo manj kot 160 evrov. OK, ni ravno poceni (za kremenčevo uro) in za ta denar je mogoče dobiti tudi recimo Casiota na sončne celice in z radijsko sinhronizacijo, ampak glede na posebnosti Precisionista je to vseeno zelo ugodna cena, po mojem.
Mimogrede, v ZDA se dobijo že za 130 dolarjev (se pravi za samo 100 evrov!), ampak če prišteješ še poštnino in naše uvozne dajatve, si hitro pri teh 160 evrih. Oziroma, če smo čisto natančni - če bi jo naročil pri Amazonu, bi prišla, s poštnino in uvoznimi dajatvami, ki jih pobere že Amazon, 152 evrov. Malenkost ceneje torej, ampak je po mojem vseeno lažje uveljavljati garancijo v Angliji kot v ZDA, poleg tega imajo pri Amazonu novejši model, ki je brez značilnega logotipa v obliki glasbenih vilic.
Kaj pa slabosti? Precisionistov mehanizem je menda precej električno požrešen in baterijo skuri v 2-3 letih. Bolj me moti skromna vodotesnost. Deklarirana je samo do 30 m, kar načeloma pomeni, da ni za v vodo. Recimo pokrovček zadaj se ne privije, ampak samo natakne. Jo bom pa vseeno ob priliki dal testirati, ker če vsaj teh 30 m res drži, potem vseeno greš lahko plavat z njo.
Kazalci in urne oznake se v temi sicer svetijo, ampak kot sem lahko na hitro ugotovil, tudi precej hitro opešajo. Ampak za končno oceno nočne vidljivosti je še prezgodaj.
V glavnem, kot rečeno, prvi vtis zelo OK. Dovolj lepo oblikovana ura, ki se zaradi gibanja sekundnega kazalca na zunaj obnaša kot mehanska, točna pa je celo bolj od običajnih kremenčevih. In to za dovolj zmerno ceno.
O.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Tale je eden redkih Precisionistov, ki je bolj umirjen (še pred Accutron II modeli). Luštna, ni kaj. Pa sej 2-3 leta je čist normalno delovanje baterije. Večina kvarčnih Casio ur ima tak rating (G-Shock, Baby-G in Futurist). Glede na to da kazalec praktično drsi je to izjemen dosežek imo.
Drugače pa se je moj Mako XL spet zataknil na carini. Argh. Kar pomeni, da ga bom dobil šele drug teden.
Drugače pa se je moj Mako XL spet zataknil na carini. Argh. Kar pomeni, da ga bom dobil šele drug teden.

Čeprav mi ni čisto jasno, v čem točno je fora Accutronov II. Menda so malo zmanjšali frekvenco kristala in je uradno natančnost 5 sekund na mesec, se pravi manj kot pri Precisionistih (10 sek/leto). Poleg tega so 3 mm debelejši. Cene so pa kar opazno višje, čeprav ohišja po mojem niso kaj prida bolj natančno narejena, da bi to prispevalo k višji ceni. S tem da Precisionisti očitno ostajajo v katalogu.
Mimogrede, opazil sem še enega zanimivega Precisionista (ne vem sicer, a je nov model, ali pa ga samo prej nisem opazil) - zanimivega predvsem zato, ker je dokaj normalen na pogled in 300 m vodotesen.
O.
Mimogrede, opazil sem še enega zanimivega Precisionista (ne vem sicer, a je nov model, ali pa ga samo prej nisem opazil) - zanimivega predvsem zato, ker je dokaj normalen na pogled in 300 m vodotesen.
O.

V kakšnih pogojih meriš, pri nošenju? In je ne daješ z roke? Kako se ti ure obnašajo po dnevih, so kake večje variance, npr. en dan -5s, drug dan +5s? V vsakem primeru si lahko z doseženimi rezultati, IMHO, več kot zadovoljen, sploh če je ura razmeroma konstantna.
Merim pri normalnem nošenju, okoli 9 ur na dan.
Velikih varianc ni, na zapestju -0,6 do -0,1, ko leži pa -0,9 do -0,7. Julija pa je bila +0,0 do +0,3, v leže pa +0,3 do +0,5. V bistvu glede na to da je nisem nosil 3 mesece, to niti ni slabo.
Bolj me moti, ko je par tednov ne nosim, pa gre potem v minus, kot je šla sedaj.
Ampak ok, za -5s na 5 dni se je še ne splača odpirat.
Kar sem hotel povedat je to, da naj si noben pri teh osnovnih mehanizmih ne želi točnosti samo +0,0 do +1,0s na dan, ker se zna zgodit da bo šla čez čas v minus. Bolje je nastavit malo več.
Eno 2824-2 sem nosil nazadnje februarja, me zanima kako je sedaj z njo. Še ena druga 2824-2 je šla pa tudi že v minus, ker je bila tudi nastavljena samo na +1 do +2s na dan.

Ne vem, moja Bulova Accutron II je krepko bolj natančna kot samo 5 sec na mesec. Po izračunih odkar sem jo kupil bi v enem letu odstopala za okoli 15-20 sekund. Slabše kot HAQ ampak še vednos vetlobna leta pred navadnimi quartzi. Pa največja fora Accutron II modelov je v tem, da jih je nekaj homage na originalni Accutron (Spaceview), večina pa ima bolj umirjen design anpram zelo flashy precisionistom. Da so dražje se ne strinjam. Precisionisti so bili pred Accutron II krepko dragi. Accutron II pa sem dobil za dost ugodno ceno in to iz anglije, Precisioniste bi moral povečini uvažat iz amerike...

Saj tudi veliko klasičnih kremenčevih ur je precej bolj natančnih od deklariranih 15 sek/mesec. Recimo sem šel zdajle pogledati Seiko Kinetic Perpetual, ki sem ga nastavil pred natako pol leta, ko smo premikali ure na poletni čas, in sedaj 16 sekund prehiteva. Se pravi manj kot 3 sek/mesec oziroma 32 sek/leto.
Kar se Precisionistov tiče, so res starejši, ampak jih še vedno delajo, pa je nekaterim modelom cena krepko padla. 150 evrov proti 350 evrom se meni zdi kar konkretna razlika, še zlasti, če ima dražji model "down-clockan" mehanizem. Je pa seveda čisto možno, da bo čez dve leti tudi Accutrone II mogoče dobiti z velikimi popusti in je stvar res samo v aktualnosti modelov.
Očitno so se pri Bulovi odločili, da malo drugače pozicionirajo svoje blagovne znamke. Zato so tudi logo z glasbenimi vilicami rezervirali za Accutron in novi Precisionisti ga nimajo več. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj so zmanjšali frekvenco mehanizmu pri Accutronih II. Mogoče se je izkazalo, da imajo Precisionisti kakšne težave zaradi previsoke frekvence. Ali pa novi mehanizmi manj trošijo baterijo. Kdo bi vedel. Ampak po drugi strani Precisioniste še vedno delajo z "starim" mehanizmom.
O.
Kar se Precisionistov tiče, so res starejši, ampak jih še vedno delajo, pa je nekaterim modelom cena krepko padla. 150 evrov proti 350 evrom se meni zdi kar konkretna razlika, še zlasti, če ima dražji model "down-clockan" mehanizem. Je pa seveda čisto možno, da bo čez dve leti tudi Accutrone II mogoče dobiti z velikimi popusti in je stvar res samo v aktualnosti modelov.
Očitno so se pri Bulovi odločili, da malo drugače pozicionirajo svoje blagovne znamke. Zato so tudi logo z glasbenimi vilicami rezervirali za Accutron in novi Precisionisti ga nimajo več. Še vedno pa mi ni jasno, zakaj so zmanjšali frekvenco mehanizmu pri Accutronih II. Mogoče se je izkazalo, da imajo Precisionisti kakšne težave zaradi previsoke frekvence. Ali pa novi mehanizmi manj trošijo baterijo. Kdo bi vedel. Ampak po drugi strani Precisioniste še vedno delajo z "starim" mehanizmom.
O.

Mislim da je vse vezano na porabo, ker imajo Accutron II modeli manjše baterije, da so lahko tanjši.

Ampak hec je, da sploh niso tanjši. Precisionist Langford je 9,3 mm, Accutroni pa 12 mm.
O.
O.

Hehe, ker obred sem imel zdele nastavit vse ure. Edino G-Shock me je odrešil z atomsko sinhronizacijo in je bil zjutraj že lepo nastavljen.

Jaz sem se kar ponoči lotil dela. Dve ročni in dve namizni uri so se radijsko sinhronizirale, še dve ročni pa se znata sami prestavit, čeprav eni to ni uspelo (digitalni Casio - nisem raziskoval, zakaj). Sem pa izkoristil priložnost in vse kremenčne nastavil na sekundo natančno, da vidim, kakšne so razlike v točnosti.

Credor za varčne.
50 jurjev za Credor je rahlo dosti
Ampak oni Švabi, ki prodajajo kitajske ure, so v sodelovanju z Beijingom naredili nekaj precej podobnega, za dovolj zmernih 320 evrov - še zlasti, ker je notri lepo okrašen mehanizem B18.
http://finechinesewatches.com/shop-2/qu...
Če ne bi imel že dva Beijinga s tem mehanizmom, bi že kliknil In den Warenkorb.
50 jurjev za Credor je rahlo dosti

Ampak oni Švabi, ki prodajajo kitajske ure, so v sodelovanju z Beijingom naredili nekaj precej podobnega, za dovolj zmernih 320 evrov - še zlasti, ker je notri lepo okrašen mehanizem B18.
http://finechinesewatches.com/shop-2/qu...
Če ne bi imel že dva Beijinga s tem mehanizmom, bi že kliknil In den Warenkorb.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Al pa tole:
http://finechinesewatches.com/en/shop-2...
Od spredaj je sicer dost klasična ampak poglej movement iz hrbtne strani. In to za manj kot 700 EUR. Wow.
http://finechinesewatches.com/en/shop-2...
Od spredaj je sicer dost klasična ampak poglej movement iz hrbtne strani. In to za manj kot 700 EUR. Wow.

Zanimivo, dobil Orient Mako XL in so mi ga ocarinili kar brez zahtevka po računu. A ameriko smatrajo drugače kot azijske države glede tega in pocarinijo kar po vrednosti na škatli? Če bi gor napisal 50 EUR pa bi verjeli temu al kako?

In koliko je pisalo gor? Cariniki tudi niso čisto nepismeni in znajo uporabljati net, pol minute in vidi, ali je cena vsaj okvirno pravilna. Ali pa je celo kar na pamet presodil, da je OK.
Drugače sem pa ravno včeraj odkril eno špansko trgovino s sicer majhnim, ampak zanimivom izborom znamk, in predvsem z ugodnimi cenami. Od bolj zanimivih recimo Ball, Eterna in Glycine. Tisti Ball 60 Seconds, ki me že dolgo "muči", imajo za 1130 evrov (z vključeno poštnino) - v ZDA je priporočena cena 2000 dolarjev, pod 1500 je pa nisem nikjer zasledil. In ti Španci so uradni prodajalec (preveril na spletni strani od Balla).
http://www.iguanasell.es/collections/ba...
Ne vem, če se bom lahko uprl
O.
Drugače sem pa ravno včeraj odkril eno špansko trgovino s sicer majhnim, ampak zanimivom izborom znamk, in predvsem z ugodnimi cenami. Od bolj zanimivih recimo Ball, Eterna in Glycine. Tisti Ball 60 Seconds, ki me že dolgo "muči", imajo za 1130 evrov (z vključeno poštnino) - v ZDA je priporočena cena 2000 dolarjev, pod 1500 je pa nisem nikjer zasledil. In ti Španci so uradni prodajalec (preveril na spletni strani od Balla).
Ne vem, če se bom lahko uprl

O.

Mene mikajo trije Ball Engineer II modeli, oni Chronometer z rdečim sekundnim in pa dva Ohio modela z arabskimi številkami.

Red Label sta lepi ja, "aqua terra" za tretjino cene. Ni ravno co-axial mehanizem, je pa vseeno COSC, pa še tritijeve cevke ima, kar je pri taki vsestranski uri velik bonus. Cene so pa najnižje, kar sem jih doslej videl za nove Balle, pa jih že precej časa gledam. V ZDA je recimo priporočena cena za Red Label 2900 dolarjev. Pod 2000 dolarji jih po mojem ne dobiš, pa še to samo na sivem trgu.
Recimo za 60 Seconds sem vprašal belgijskega zastopnika, in je skoraj 300 evrov dražji kot pri Špancih.
Samo to so vseeno že "zaresne" cene, ni da bi človek kar na "buy" kliknil.
O.
Recimo za 60 Seconds sem vprašal belgijskega zastopnika, in je skoraj 300 evrov dražji kot pri Špancih.
Samo to so vseeno že "zaresne" cene, ni da bi človek kar na "buy" kliknil.

O.

ulemek ::
Kaj mislite o Memoriginovih Turbilionih? Zakaj so tako dragi? Lepi so, a so res tako dovrseni? So res tak izdelek, ki zasluzi tako ceno? Se samo sprasujem, niti pod razno jih ne kupujem, ker so izven budgeta in tudi skoda bi mi bilo dati toliko za uro, cetudi vredno. Samo firbcim.