Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi

belo mleko ::
Pravkar je zaropotal pod 2000 USD.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

dronyx ::

DeeJay ::
Približujemo se psihološki meji 2000USD
Očitno bo BTC spet kmalu pod 1000 USD, ETH pa pod 50 USD. Kaj bo s poplavo altcoinov pa ne upam niti ugibat.
Sanje so dovoljene, čeprav bodo ostale samo sanje :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DeeJay ()

Vazelin ::
Očitno bo BTC spet kmalu pod 1000 USD, ETH pa pod 50 USD. Kaj bo s poplavo altcoinov pa ne upam niti ugibat.
Ja pa ne. :) Povsem mogoče, da dump spusti do jurja kaj dosti nižje pa imo ne bo šlo. 3/4 raznoraznih shitcoinov pa izbriše z obličja zemlje.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()

Ja pa ne. :) Povsem mogoče, da dump spusti do jurja kaj dosti nižje pa imo ne bo šlo. 3/4 raznoraznih shitcoinov pa izbriše z obličja zemlje.![]()
Kej dost pod 1500 pomojem ne bo šlo. Vsaj glede na prejšnje padce.

1500USD je 50% padec glede na vrh. Toliko je padel S&P 500 v zadnji Veliki recesiji in tak dogodek sodi v kategorijo katastrof.

belo mleko je izjavil:
1500USD je 50% padec glede na vrh. Toliko je padel S&P 500 v zadnji Veliki recesiji in tak dogodek sodi v kategorijo katastrof.
Kle ne bo nobene katastrofe, ker vsi vemo, da bo v roku 3-4 let BTC 5000$ ali več.

Evo po slabih dveh mescih zna bit market cap prvič pod 70mlrd USD. Zgleda je bila tista sobota z enormnimi padci na trgu kriptovalut začetek downtrenda
Jah potem pa veselo po čimveč kredita. Morda ne bi bilo neumno prodati še hiše/stanovanja in all in na bitcoin. Če vsi vemo.
belo mleko je izjavil:
Kle ne bo nobene katastrofe, ker vsi vemo, da bo v roku 3-4 let BTC 5000$ ali več.
Jah potem pa veselo po čimveč kredita. Morda ne bi bilo neumno prodati še hiše/stanovanja in all in na bitcoin. Če vsi vemo.

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vazelin ()

Evo po slabih dveh mescih zna bit market cap prvič pod 70mlrd USD. Zgleda je bila tista sobota z enormnimi padci na trgu kriptovalut začetek downtrenda
belo mleko je izjavil:
Jah potem pa veselo po čimveč kredita. Morda ne bi bilo neumno prodati še hiše/stanovanja in all in na bitcoin. Če vsi vemo.![]()
To bi blo neumno... tm ene 5% vsega premoženja pa komot.

27. maja je bil 1860USD. Me prav zanima, če bo padlo do tja pred naslednjim par % bumpom.

Mnogi bodo zdaj ugotovili, da so dobri traderji samo takrat ko reč raste, ko pada jim pa ne gre. V bullmarketu ima revolver en naboj, v bearmarketu jih ima 5. Takšna je usoda kockarstva.
Tudi sam sem zelo dobro jadram, ko piha veter v pravo smer. V slabem vetru mi gre slabo, v povprečnem povprečno, generalno gledano pa mi gre povprečno.
Tudi sam sem zelo dobro jadram, ko piha veter v pravo smer. V slabem vetru mi gre slabo, v povprečnem povprečno, generalno gledano pa mi gre povprečno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: belo mleko ()

sarma832 ::
belo mleko je izjavil:
Mnogi bodo zdaj ugotovili, da so dobri traderji samo takrat ko reč raste, ko pada jim pa ne gre. V bullmarketu ima revolver en naboj, v bearmarketu jih ima 5. Takšna je usoda kockarstva.
Če delnice padejo za 20% v enem dnevu, je to črni ponedeljek. Če pade kriptovaluta toliko, je to le navaden ponedeljek

Imaš pa prav, v katerkol coin si vložil si imel dobiček, tako da vsi ki so prišli notri pred julijem smo imeli profite, kdor prej še toliko več.
x10 je bilo relativno lahko doseči, tako da vsakdo je vedel da je rizik, ampak možnosti zaslužka so bile velike, tako da je splačalo in šanse tu niso bile 50-50, ampak skoraj sigurno da bo šlo gor in to x10,x20,x30,x40,...x100.

Bo zanimivo v prihodnosti videti ali bo še kakšna šansa za 100x multiplikacije in podobno, kot je bilo to letos od marca dalje

Mato989 ::
belo mleko je izjavil:
Če delnice padejo za 20% v enem dnevu, je to črni ponedeljek. Če pade kriptovaluta toliko, je to le navaden ponedeljek
Imaš pa prav, v katerkol coin si vložil si imel dobiček, tako da vsi ki so prišli notri pred julijem smo imeli profite, kdor prej še toliko več.
x10 je bilo relativno lahko doseči, tako da vsakdo je vedel da je rizik, ampak možnosti zaslužka so bile velike, tako da je splačalo in šanse tu niso bile 50-50, ampak skoraj sigurno da bo šlo gor in to x10,x20,x30,x40,...x100.
Saj tudi zdaj si mel v teh katastrofa časih možnosti da povišaš vložke za 50% in take fore... samo če si zadel je vprašanje :)

Bo zanimivo v prihodnosti videti ali bo še kakšna šansa za 100x multiplikacije in podobno, kot je bilo to letos od marca dalje
Pomoje so vedno x100 možnosti samo težko zadaneš. Npr. jaz sem takrat gledal verge in je potem šel x100, seveda nisem kupil. Tudi precej drugih sem našel in namreč na začetku maja sem šel čez vse coine, hitro sfiltriral in si dal na listo tiste, ki niso le navaden coin ampak malce posebni, in jih je bilo kar precej x50. Kupoval nisem več ničesar, ker sem imel vse že vloženo. Seveda pa je od takrat vse šlo gor in je sedaj vedno težje.
Sicer pa on-topic. V katerem primeru bo chain split oz. bosta nastala 2 bitcoina 1. avgusta. V kolikor segwit2x support ne bo vsaj 95%, ali kako? Trenutno kaže 86%.

dexterboy ::
Kar se Bitcoinov tiče, NE razumem, kako bosta nastala dva?
Saj je vendar število le-teh končno in omejeneo na 21 milijonov.
Saj je vendar število le-teh končno in omejeneo na 21 milijonov.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Klemen97 ::
Malo pozno, ampak bolje pozno kot nikoli :)
Rudarjenje (mining) me ne zanima, rad bi samo trgoval z bitcoini.
Naredil sem si denarnico preko blockchaina, naročiti si mislim tudi: https://www.ledgerwallet.com/products/l... (fizična denarnica, naj bi bilo bolj varno)
Kako sedaj naprej? Kupim bitcoin, čakam da gre gor/dol, je to to? Kako si potem nakažem iz bitcoina-> €?
Rudarjenje (mining) me ne zanima, rad bi samo trgoval z bitcoini.
Naredil sem si denarnico preko blockchaina, naročiti si mislim tudi: https://www.ledgerwallet.com/products/l... (fizična denarnica, naj bi bilo bolj varno)
Kako sedaj naprej? Kupim bitcoin, čakam da gre gor/dol, je to to? Kako si potem nakažem iz bitcoina-> €?

Lonsarg ::
Če je fork uspešen in samo kak 1% minerjev tam ostane + če borze starega forka vsaj kak mesec nikjer ne dajo na trg potem drugi blockchain zamre. V nasprotnem primeru lahko for dela zmedo na trgu, zmeda pa niža vrednost.
Če mene vprašaš bi pravilni hard fork bil tak, kjer minerji, ki so prešli na novo verzijo AKTIVNO sabotirajo staro verzijo blockchaina(za foro na random premikajo keš okoli, ukinjajo račune itd), ker imajo večjo moč lahko to naredijo. Na tak način bi fork zagotovo bil 100% uspešen, to bi seveda morali programerji vgraditi v kodo od minerjev da to poteka avtomatsko to sabotiranje.
Če mene vprašaš bi pravilni hard fork bil tak, kjer minerji, ki so prešli na novo verzijo AKTIVNO sabotirajo staro verzijo blockchaina(za foro na random premikajo keš okoli, ukinjajo račune itd), ker imajo večjo moč lahko to naredijo. Na tak način bi fork zagotovo bil 100% uspešen, to bi seveda morali programerji vgraditi v kodo od minerjev da to poteka avtomatsko to sabotiranje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

janezvalva ::

Klemen97 ::
Hvala Janez.
Se ljubi še komu razložit, kaj je sedaj s tem 1. avgustom, zakaj bitcoin tako pada, lahko naredim kaj pametnega če za začetek vložim 500€ notri.
Lp Klemen
Se ljubi še komu razložit, kaj je sedaj s tem 1. avgustom, zakaj bitcoin tako pada, lahko naredim kaj pametnega če za začetek vložim 500€ notri.
Lp Klemen

greatdrakon ::

Hvala Janez.
Lp Klemen
Ker je celotna zgodba s kojni iracionalna je v tej iracionalnosti smešno iskati racionalnost. Zakaj bi svet naenkrat povpraševal po nekoristnih kojnih? IMO so ti kojni potrdili teza nobelovca Shillerja.

belo mleko je izjavil:
Ker je celotna zgodba s kojni iracionalna je v tej iracionalnosti smešno iskati racionalnost. Zakaj bi svet naenkrat povpraševal po nekoristnih kojnih?
Meni je po svoje zanimivo, kako se ljudje v realnem svetu ponavadi zelo racionalno obnašajo ko gre za denar. Nekateri so pripravljeni že ko kupujejo malenkost obiskati več trgovin, da preverijo, kje je cena najugodnejša. Pri teh kojnih pa racionalnost kot kaže povsem odpove in nekateri so pripravljeni zmetati čuda denarja za neke kojne, kjer ni praktično ničesar, razen PDF letak in par nasmejanih obrazov CEO-tov, senior developerjev in PR osebja. Vsega si sicer ne znam še razložiti, ampak za nekatere sem pa prepričan, da gre v bistvu tu za neko obliko zasvojenosti z igrami na srečo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Okapi ::
Saj je precej jasno - želja po lahkem zaslužku, hitrem obogatenju, brez dela ... Ljudje slišijo za enega, ki je obogatel, za tistih sto, ki so ostali brez prihrankov, pa ne. In si mislijo, če je temu uspelo, lahko tudi meni.

Čredni nagon naredi svoje. Se spomnim časov izpred Velike recesije, ko so v Sloveniji postali moderni balkanski skladi (ki niso niti Emerging markets ampak kar Frontier markets v družbi s Kenijo, Bangladešem in Mavricijem). Bili so tudi debata ob večerjah in človek se je počutil že trapasto če ni bil del igre. Sorodniki in sosedje so "služili na veliko", kako se je končalo vemo. Po tem večina njih nikoli ni stopila nazaj na delniški trg. Kar je ta čredni nagon spremljalo so bili oglasi. Balkan raste, balkan je prihodnost etc. In ni vrag, tudi pri kojnih so se pojavili identični oglasi tik pred zadnjim zlomom.
Ni pa rečeno da je to poslednja orgija bitcoina. Ko (če) bo čredni nagon ponovno grabil sicer nekoristne kojne, bo tu ponovno priložnost s služenjem na kripto luftu.
Ljudje imajo kratek spomin, traderji s kriptovalutami pa še krajšega. Se le vidi, da večina njih ni bila osebno vpletena v borze v času padca Lehman Brothers, ko smo mislil da se svet podira.
Ni pa rečeno da je to poslednja orgija bitcoina. Ko (če) bo čredni nagon ponovno grabil sicer nekoristne kojne, bo tu ponovno priložnost s služenjem na kripto luftu.

Ko je govora o iracionalnosti...meni je tudi zanimivo, koliko računalniške moči je potrebno da delujejo vse te kripto valute. Poleg malih minerjev, ki poleti pri plus 35 stanovanje dodatno ogrevajo še z par grafičnimi karticami so tu še pravi računski centri na Kitajskem in še kje, kjer je elektrika poceni. Moram reči da si ne predstavljam kako bi ta "decentralizacija" izgledala, če bi se naenkrat vse finančne transakcije preselile na ta tako opevani blockchain? Saj bi moral imeti vsak izmed nas vsaj eno sobo v stanovanju rezervirano za "miniranje".
Zgodovina sprememb…

Ko je govora o iracionalnosti...meni je tudi zanimivo, koliko računalniške moči je potrebno da delujejo vse te kripto valute. Poleg malih minerjev, ki poleti pri plus 35 stanovanje dodatno ogrevajo še z par grafičnimi karticami so tu še pravi računski centri na Kitajskem in še kje, kjer je elektrika poceni. Moram reči da si ne predstavljam kako bi ta "decentralizacija" izgledala, če bi se naenkrat vse finančne transakcije preselile na ta tako opevani blockchain? Saj bi moral imeti vsak izmed nas vsaj eno sobo v stanovanju rezervirano za "miniranje".
Minanje ni direktno povezano z transakcijami (je pa indirektno). Miner mora zminati coin in ZA NAGRADO lahko podpiše transakcije in jih doda v blockchain.
Minanje je torej kombinacija delanja novih coinov ter seveda bit samega sistema -> zagotavlja stabilnost. Zagotavljat stabilnost sistema se da tudi na druge načine in za en že uveljavljen coin je minanje en velik minus, ki bo dolgoročno pokopal bitcoin.
Namreč same transkcije zahtevajo zelo malo računske moči, tako da vse finančne transakcije na svetu se komot prenese na blockchain, samo ne na PoF(Proof of work) sistem, kot ga ima bitcoin. Če bi bile vse finančne transakcije bile na bitcoinu, bi minerji namreč morali imeti računsko moč, ki je večja kot karkoli kar lahko katerakoli država sproducira(da je omrežje varno pred napadom katerekoli države). Skratka PoW je zelo enostaven način za implementirat stabilnost blockchaina, je pa to najslabši možen način in čez 50 let, ko bodo vse pomembne svetovne transakcije na blockchainu gotovo ne bojo na PoW sistemih.
Zgodovina sprememb…

Torej če bi vzel za primerjavo računsko moč nekega bankart sistema in iste transakcije na blockchain sistemu ni potrebna bistveno večja računska moč (seveda brez miniranja, samo procesiranje oziroma potrjevanje transakcij)?
Zgodovina sprememb…

dexterboy ::
Danes sem gledal en filmček na tubi o teh coinih in samem začetku.
Pa mi ne gre iz glave vzporednica z začetki interneta, podobno je s kripto valutami...
Kaj, kje, kako, vsi bi bili radi zraven... Kot pri dial-up internetu :)
Že takrat so "posrečeni" imeli ISDN. Takojšnja povezava, konstantna hitrost.
Skratka, svi bi to imali, a niko ne zna, kako se to zove
Pa mi ne gre iz glave vzporednica z začetki interneta, podobno je s kripto valutami...
Že takrat so "posrečeni" imeli ISDN. Takojšnja povezava, konstantna hitrost.
Skratka, svi bi to imali, a niko ne zna, kako se to zove

Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Jaz nimam takega vtisa. Če sem si prav zapomnil s kripto valutami trenutno trguje nekje 6 MIO ljudi (verjetno zlasti investira, ker kaj dosti drugega se ne da počet). To je zanemarljivo malo in bitcoin ni neka nova tehnologija, saj bo kmalu star celo desetletje. Je pa res, da v kripto krogih prevladuje neko prepričanje, da smo šele na začetku nečesa izjemnega in da bo na koncu tranzicije nekaj trilijonov USD/EUR denarja v kripto valutah (kar je seveda traparija).
Zgodovina sprememb…

hamez66 ::
belo mleko je izjavil:
Čredni nagon naredi svoje. Se spomnim časov izpred Velike recesije, ko so v Sloveniji postali moderni balkanski skladi (ki niso niti Emerging markets ampak kar Frontier markets v družbi s Kenijo, Bangladešem in Mavricijem). Bili so tudi debata ob večerjah in človek se je počutil že trapasto če ni bil del igre. Sorodniki in sosedje so "služili na veliko", kako se je končalo vemo. Po tem večina njih nikoli ni stopila nazaj na delniški trg. Kar je ta čredni nagon spremljalo so bili oglasi. Balkan raste, balkan je prihodnost etc. In ni vrag, tudi pri kojnih so se pojavili identični oglasi tik pred zadnjim zlomom.
Ni pa rečeno da je to poslednja orgija bitcoina. Ko (če) bo čredni nagon ponovno grabil sicer nekoristne kojne, bo tu ponovno priložnost s služenjem na kripto luftu.Ljudje imajo kratek spomin, traderji s kriptovalutami pa še krajšega. Se le vidi, da večina njih ni bila osebno vpletena v borze v času padca Lehman Brothers, ko smo mislil da se svet podira.
S prvim odstavkom se strinjam. Ko stvari postanejo tako popularne, potem veš, da je čas za prodajo.
Pri drugem odstavku pa ne razumem tvojega podcenjevanja kripto traderjev? Ta dobri traderji so lepo povedali, da prodajajo in so prodali bitcoine po ceni nad 2500$. Pri LB je zgodba drugačna. Delnice se niso napumpale tako na hitro, padec cen pa tudi ni bil tako dramatičen. Tako po spominu je bil padec okoli 50%, ampak so cene potem hitro pobrale na prejšni nivo, medtem ko se je v slovenskih medijih izgovor krize uporabljal še mnogo naslednjih let. V chatu, kjer trejdamo, poznam dva reveža, ki sta izgubila več kot 66% samo v zadnjem tednu. Tem se res svet podira, ampak nekateri smo pa bolj racionalni in smo svoje dobičke zaščitili. Hočem povedati, da so nihanja cen v kripto svetu mnogo bolj dramatična, kot so bila v zadevi LM. 50% je veliko, ampak v kripto so izgube lahko pogosto 95%+, na kar smo večkrat opozorili.
Ker se v kripto svetu da iti tako short kot tudi long, je za nekoga, ki bi rad trejdal, trgovanje s coini smiselno. Samo zavedati se mora, v kaj se spušča. Kdor je mislil, da bo vse kar raslo in raslo, se je zmotil, kdor pa je pogledal kakšen starejši graf in jih primerjal s trenutnimi, je pa verjetno razumel, da je treba biti previden in prodati po visoki ceni, ko je bilo še možno. Padec cen se je napovedoval iz več razlogov: negotovost glede forka in pa napovedano Tezos dumpanje coinov, ki so jih pridobili v ICO, pa na splošno so coini prehitro pridobili preveč, da bi bilo dovolj denarja za vse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hamez66 ()

Tisto o podcenjevanju traderjev je bila moja provokacija. Neprimerna v tem trenutku pa tudi drugače neprimerna, ker je Wall Street pokopališče polno nekoč uspešnih hedge fund managerjev. Tudi drugače mislim, da je tradanje s kojni zaradi velikega nihanja privlačno. Trgovanja z valutami imajo itak večji vzvod kot trgovanje z delnicami poleg tega so davčno bolj ugodna. Večji vzvod pomeni tudi možnost večjih izgub. Kdor ima čas in znanje in dovolj kapitala (večina ga nima zato obračajo drobiž kar nima smisla) se naj gre to igro. Bi pa rekel da 90% nima pojma o teh rečeh in se po zadnjih padcih ne bodo več šli te igre.

belo mleko je izjavil:
Ker je celotna zgodba s kojni iracionalna je v tej iracionalnosti smešno iskati racionalnost. Zakaj bi svet naenkrat povpraševal po nekoristnih kojnih?
Meni je po svoje zanimivo, kako se ljudje v realnem svetu ponavadi zelo racionalno obnašajo ko gre za denar. Nekateri so pripravljeni že ko kupujejo malenkost obiskati več trgovin, da preverijo, kje je cena najugodnejša. Pri teh kojnih pa racionalnost kot kaže povsem odpove in nekateri so pripravljeni zmetati čuda denarja za neke kojne, kjer ni praktično ničesar, razen PDF letak in par nasmejanih obrazov CEO-tov, senior developerjev in PR osebja. Vsega si sicer ne znam še razložiti, ampak za nekatere sem pa prepričan, da gre v bistvu tu za neko obliko zasvojenosti z igrami na srečo.
belo mleko je izjavil:
Ni pa rečeno da je to poslednja orgija bitcoina. Ko (če) bo čredni nagon ponovno grabil sicer nekoristne kojne, bo tu ponovno priložnost s služenjem na kripto luftu.Ljudje imajo kratek spomin, traderji s kriptovalutami pa še krajšega. Se le vidi, da večina njih ni bila osebno vpletena v borze v času padca Lehman Brothers, ko smo mislil da se svet podira.
Glede tega da so kojni neuporabni, se pa ne strinjam.
Evo recimo ravno pred parimi dnevi sem kupoval nekaj preko Envato, ki prodajalcem pobere 13-55%, nato še če želiš plačati preko Paypala, dodatna 2$.
To sta 2 posrednika in vsak pobere svojo mastno provizijo. Z smart contracti se pa izogneš posrednikom, in vse kar plačaš je nek relativno majhen znesek za minerje.
Potencial je zlo velik, samo če bodo stvari dejansko se prijele pa nihče ne ve :/ Možnosti je ogromno, tudi npr Uber pobere približno 40% in decentralizirane aplikacije bi lahko opravile vlogo Uberja - verifikacija plačila in potrditev opravljene storitve.
Samo res je da imajo ta podjetja monopol in denar za oglaševanje, pri teh p2p marketplacih pa bi se stvari morale širiti bolj kot ne od ust do ust, tako da vprašanje kako se bo ta model obnesel, bomo videli :D

Torej če bi vzel za primerjavo računsko moč nekega bankart sistema in iste transakcije na blockchain sistemu ni potrebna bistveno večja računska moč (seveda brez miniranja, samo procesiranje oziroma potrjevanje transakcij)?
Če ima nek miner na bitcoin omrežju v lasti več kot 50% računske moči postane šef celotnega omrežja in dela kar hoče.
Računska moč mora torej z vrednostjo bitcoina precej linearno naraščati, ker mora biti dovolj draga, da se nobenemu ne splača z superračunalniki transakcije gulfat.
Torej če gredo svetovne transakcije na bitcoin to pomeni miljarde miljard letno za elektriko + kake mehanizme proti prevelikim miner poolom potrebno naredit, da ti ne zlorabijo omrežja. Skratka ne, PoW coin kot je bitcoin lahko še nekaj malega zraste po transakcijah, za kaj več je potrebna nova generacija blockchain tehnologij(Nxt, Ethereum,..).
Seveda to ne pomeni da bo bitcoin nujno padel na vrednost 0 nekoč, zelo verjetno se ga bo preneslo na kak sodobni blockchain.
Zgodovina sprememb…

SkyFly ::
Prosim za pomoč, kupil sem altcoine, ki sem jih poslal na PC wallet.
Zdaj imam problem, ker wallet aplikacija se ne sinhronizira, od tega je že več kot dan, coini pa še niso prejeti.
Ali address tudi zastara, lahko pridem do coinov tudi na kak drug način?
Zdaj imam problem, ker wallet aplikacija se ne sinhronizira, od tega je že več kot dan, coini pa še niso prejeti.

Ali address tudi zastara, lahko pridem do coinov tudi na kak drug način?