Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi

maco-maco ::
Ni za kaj.
Tudi vse forex platforme imajo te zadeve, pa še ogromno drugih strani.
Pri tradingview klikneš na interactive chart. Ko pa gledaš ideje, pa jih jemlji z rezervo. Veliko. Tudi če je uporabnik pro ali top, je lahko še vedno v veliki zmoti. Te zadeve ljudje študirajo leta, pa se še vedno pogosto zmotijo....
Tudi vse forex platforme imajo te zadeve, pa še ogromno drugih strani.
Pri tradingview klikneš na interactive chart. Ko pa gledaš ideje, pa jih jemlji z rezervo. Veliko. Tudi če je uporabnik pro ali top, je lahko še vedno v veliki zmoti. Te zadeve ljudje študirajo leta, pa se še vedno pogosto zmotijo....
Kaj?

krneki0001 ::
Tukaj ni nekih pravil, ki bi se jih držal.
Mogoče samo eno, ki sem se ga v teh letih naučil;
Imej vedno na zalogi nekaj "denarja" - recimo 0.1BTC (sam imam nekje 0.3BTC), ker ko en kovanec na hitro začne padat, počakaš da pade do konca in kupiš poceni za ves ta drobiž, ki ga imaš pripravljenga. V 99.9% bo kovanec skočil na vsaj eno tretjino cene nazaj. Takrat pa prodaš in si nekaj zaslužil. Gre pa vedno po padcu navzgor, ker se nekateri še trudijo da bi ga takoj nazaj postavili in ker ostali takrat poceni kupujemo.
Imej vedno na zalogi nekaj "denarja" - recimo 0.1BTC (sam imam nekje 0.3BTC), ker ko en kovanec na hitro začne padat, počakaš da pade do konca in kupiš poceni za ves ta drobiž, ki ga imaš pripravljenga. V 99.9% bo kovanec skočil na vsaj eno tretjino cene nazaj. Takrat pa prodaš in si nekaj zaslužil. Gre pa vedno po padcu navzgor, ker se nekateri še trudijo da bi ga takoj nazaj postavili in ker ostali takrat poceni kupujemo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krneki0001 ()

urli ::
Moja predvidevanja so, da bo vrednost bitcoina še poskočila, obeta se nam lep finančni priliv.
Novica: https://slo-tech.com/novice/t700027
75000*300$=22.500,000$ svežega kapitala
Novica: https://slo-tech.com/novice/t700027
75000*300$=22.500,000$ svežega kapitala

Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()

m1h4 ::
mal sem že vn s tega, sma glede na to kok je trenutno vreden bitcoin, se kaj splača mining (sploh kakšni alter coini, ki jih potem zamenjaš za bitcoin)?

MrStein ::
Proti 28G$ vseh BTC je to bolj kaplja v morje. Razen mogoče psihološkega efekta.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Duncaneo ::
krneki0001 je izjavil:
Tukaj ni nekih pravil, ki bi se jih držal.
Nekaj me pri tem zanima. Kako pa veš da je padel do konca? Če bi bilo to tako enostavno bi bili vsi milijonarji.

K0l1br1 ::
[Kako pa veš da je padel do konca?Tega itak noben ne ve, ampak se bolj predvideva, da se je padanje trenutno ustavilo. Isto kot rast, nihče ne ve, kam bo šlo, vendar so že znaki, da bo padlo, ker se recimo po forumih panika povečuje, upad nakupov, posamezne prodaje, ki jih je vedno več. V glavnem šloganje, pa občutek, pa kaj vem kaj.

maco-maco ::
A mogoče kdo ve, kako je s prodajo BTCjev fizične osebe pravnim osebam? Pogodba, plačilo, davki,...
Kaj?

CMpunk ::
Jaz imam pa eno vprašanje glede tistega bid/ask ko tam piše na bitstampu. Če je ask naprimer 1637eur, ali to pomeni da ljudje želijo kupiti za to ceno in jaz lahko za to ceno prodam? Sprašujem namreč zato ker je bid vedno nekoliko nižji od aska, torej ljudje ponujajo po nižji ceni kot bi lahko?

Ne, takoj ko kdo prodaja ceneje, kot kdo kupuje, se to prekrivanje proda/kupi.
Verjetno si zamešal "kupi" in "prodaj". (ali pa jaz)
Verjetno si zamešal "kupi" in "prodaj". (ali pa jaz)
Motiti se je človeško.

gruntfürmich ::
Jaz imam pa eno vprašanje glede tistega bid/ask ko tam piše na bitstampu. Če je ask naprimer 1637eur, ali to pomeni da ljudje želijo kupiti za to ceno in jaz lahko za to ceno prodam? Sprašujem namreč zato ker je bid vedno nekoliko nižji od aska, torej ljudje ponujajo po nižji ceni kot bi lahko?
dobro si oglej tole sliko:
desno spodaj je 'order book' (lahko skrolaš navzdol) (morda moraš povečat ekran da se bo vse pojavilo kot imam jst nastavljeno), torej folk daje not zahteve za prodajo / nakup.
bid-ask zgoraj je koliko da prvi za nekaj in koliko prvi da bi prodal ter podatek 'sum' koliko je teh enot sešteto slupaj od posameznih strank, 'amount' je število teh enot v posamezni vrednosti, value je koliko je to v EUREUR ali $$ ali čem drugem.
potem pa se te vrednosti tepejo. če se izpolni nakup, gre vrednost gor ker se izpolnejo orderji za nakup, recimo v tem primeru če bi kupil 299.980 riplov, bi šel tečaj gor do vredosti .20350 ker bi izpolnil vse prodajne zahteve do tega števila ripplov. za sell opcijo pa obratno.
to je za opcijo INSTANT SELL/BUY, ker se bo order takoj izpolnil glede na order book.
če pa nastaviš vrednost, pa gre tvoja zahteva na to tabelo pod določeno vrednost in tam čaka dokler ti je nekdo ne poje v CELOTI, ker lahko se ti zgodi da ti ne uspe vsega prodati, ker ni zadosti orderjev za nakup.
itd itd
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

gruntfürmich ::
dobro si oglej tole sliko:
desno spodaj je 'order book' (lahko skrolaš navzdol) (morda moraš povečat ekran da se bo vse pojavilo kot imam jst nastavljeno), torej folk daje not zahteve za prodajo / nakup.
bid in ask v prvi vrstici je koliko da prvi za nekaj in koliko prvi da bi prodal ter podatek 'sum' koliko je teh enot sešteto slupaj od posameznih strank, 'amount' je število teh enot v posamezni vrednosti, value je koliko je to v EUREUR ali $$ ali čem drugem.
potem pa se te vrednosti tepejo. če se izpolni nakup, gre vrednost gor ker se izpolnejo orderji za nakup, recimo v tem primeru če bi kupil 299.980 riplov, bi šel tečaj gor do vredosti .20350 ker bi izpolnil vse prodajne zahteve do tega števila ripplov. za sell opcijo pa obratno.
to je za opcijo INSTANT SELL/BUY, ker se bo order takoj izpolnil glede na order book.
če pa nastaviš vrednost, pa gre tvoja zahteva na to tabelo pod določeno vrednost in tam čaka dokler ti je nekdo ne poje v CELOTI, ker lahko se ti zgodi da ti ne uspe vsega prodati, ker ni zadosti orderjev za nakup.
itd itd
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: MrStein ()

marjan_h ::
So walleti med operacijskimi sistemi ter različno programsko opremo prenosljivi?
Ker kar v bistvu sedaj vem je le da je wallet enak hash vrednosti, ki je unikatna. Kar pomeni če si zapišem na list papirja to hash vrednost bom lahko vedno dostopal do svojega denarja?
Hvala.
Ker kar v bistvu sedaj vem je le da je wallet enak hash vrednosti, ki je unikatna. Kar pomeni če si zapišem na list papirja to hash vrednost bom lahko vedno dostopal do svojega denarja?
Hvala.

Lahko tajni ključ prenašaš. (in s tem dostop do "računa")
Motiti se je človeško.

MalRey ::
So walleti med operacijskimi sistemi ter različno programsko opremo prenosljivi?
Hvala.
Predvsem so prenosljive denarnice, ki podpirajo standard BIP44: Mycelium, Breadwallet, Coinomi, Trezor, Ledger, Copay (1of1)... V tem primeru moraš na list zapisati 12-24 besed (seed) in imaš dostop do vseh bitcoinov na vseh naslovih.

CMpunk ::
Ali ni bolj enostavno uporabljati online denarnico naprimer bitgo?
Ali se da bitstamp uporabljati namesto denarnice?

DeeJay ::
Varna denarnica je tista, za katero ti držiš ključe. Pri vseh online zadevah ti nimaš ključev v lasti.

Tako, denar je varen samo v nogavicah pod posteljo. Banke so zanič.
Motiti se je človeško.

Ajnstajn` ::
1. vsak ma svoje mnenje glede online denarnice, nekdo tule ti bo rekel da je bolj varno uprabljat online denarnico, nekdo ti bo rekel da je bolj varno imet denar na tvojem kompjutru.
Jaz osebno rečem da je bolj varno met na online denarnici (pri tavečjih ponudnikih ala blockchain, coinbase, exchangerji..za bitgo nevem) kot pa na enem računalniku od average Joe-ja, ker če pogledaš računalnik od average joe-ja ima gor kar nekaj nesnage, spywara in še kaj bi se našlo. In ja tudi enostavneje je imeti na online denarnici.
Če ti dam primerjavo recimo, je bolj varno imet denar na banki ali pri tebi doma? Kakšna je šansa da ti ukradejo doma denar in kakšna na banki...Seveda banka lahko tudi propade. Stvar vsakega posameznika. Lahko maš kaj denarja doma, kaj pa na banki ;)
2. ja! ampak ni tako praktično kot če imaš denar na kakšni specializirani online denarnici, ker se mi zdi da ima recimo bitstamp neke omejitve glede pošiljanja, recimo samo 1x na dan in verjetno je tudi kak timing, če pošlješ kam btcje (verjetno rabijo kaj da sprocesirajo, nisem pa 100% )
//

hahaha
jah nevem če je varna denarnica če imaš samo ti ključe, kaj če jih izgubiš?
Si že slišal za backup?
Preveč stvari je blo že shekanih, propadlih al pa so enostavno ukradli sami, da bi puščal denar v hrambo njim.
Kdor pa primerja online wallete z banko je pa tepc. Na banki maš ti denar do 100.000€ zavarovan s strani države. Pri crypto ni nobenega zavarovanja.
Mejte online, sam ne pol jokat po forumih, kaj se lahko nardi, ko bo to enkrat zginlo.

sivistol ::
1. vsak ma svoje mnenje glede online denarnice, nekdo tule ti bo rekel da je bolj varno uprabljat online denarnico, nekdo ti bo rekel da je bolj varno imet denar na tvojem kompjutru.
Jaz osebno rečem da je bolj varno met na online denarnici (pri tavečjih ponudnikih ala blockchain, coinbase, exchangerji..za bitgo nevem) kot pa na enem računalniku od average Joe-ja, ker če pogledaš računalnik od average joe-ja ima gor kar nekaj nesnage, spywara in še kaj bi se našlo. In ja tudi enostavneje je imeti na online denarnici.
Če ti dam primerjavo recimo, je bolj varno imet denar na banki ali pri tebi doma? Kakšna je šansa da ti ukradejo doma denar in kakšna na banki...Seveda banka lahko tudi propade. Stvar vsakega posameznika. Lahko maš kaj denarja doma, kaj pa na banki ;)
2. ja! ampak ni tako praktično kot če imaš denar na kakšni specializirani online denarnici, ker se mi zdi da ima recimo bitstamp neke omejitve glede pošiljanja, recimo samo 1x na dan in verjetno je tudi kak timing, če pošlješ kam btcje (verjetno rabijo kaj da sprocesirajo, nisem pa 100% )
razdeliš celotno btc , eth investicijo na dva ledger nano s, pa maš vse offline

hahaha
jah nevem če je varna denarnica če imaš samo ti ključe, kaj če jih izgubiš?
Si že slišal za backup?
Si že slišal koliko ljudi ima urejen backup?
Motiti se je človeško.

Tako je. Otroci, ki so zlorabljeni, so idioti.
Me veseli, da smo to uredili.
Me veseli, da smo to uredili.
Motiti se je človeško.

Kaj, a nisi pravkar rekel, da je tisti, ki se mu kaj zgodi, ker ni naredil preventive, idiot?
Motiti se je človeško.

Ja, saj.
In (dobro!) poskrbeti za svoj denar za 90% Janezov in Mick pomeni dati denar na banko. NLB ali BitStamp.
Kriv pa je Andrej, itak.
In (dobro!) poskrbeti za svoj denar za 90% Janezov in Mick pomeni dati denar na banko. NLB ali BitStamp.
Kriv pa je Andrej, itak.
Motiti se je človeško.

No in NLB propade, država vrne do 100k€, Bitstamp propade in država vrne 0€.
Sploh pa maš dans že kr neki noob proof offline denarnic, tko da bi tud nek Janez znal preložit iz Bitstampa gor.
Sploh pa maš dans že kr neki noob proof offline denarnic, tko da bi tud nek Janez znal preložit iz Bitstampa gor.

Malo prej si rekel, da je idiot, torej opravilno nesposoben, nezmožen skrbeti za svoj denar.
Motiti se je človeško.

Ajnstajn` ::
zanimivo, da obstaja folk ki res verjame, da mu bo država vrnila do 100k€, če propade državna banka...

//

zanimivo, da obstaja folk ki res verjame, da mu bo država vrnila do 100k€, če propade državna banka...![]()
Sej to ne garantira samo država ampak EU.
https://ec.europa.eu/info/business-econ...

kiFni ::
Ali bo XRP-ripple prehitel bitcoin..... Zadnjih 10 dni je močno zaživelo trgovanje na vseh menjalnicah.
Po volumnu se mu že počasi približuje... bo kdo btc zamenjal za xrp in čakal na vrtiljak...mh?
tole sem vprašal enkrat :) dobil sem odgovor
gruntfürmich :: 27. nov 2014, 16:49
ne sanjaj

Ali bo XRP-ripple prehitel bitcoin..... Zadnjih 10 dni je močno zaživelo trgovanje na vseh menjalnicah.
Po volumnu se mu že počasi približuje... bo kdo btc zamenjal za xrp in čakal na vrtiljak...mh?
tole sem vprašal enkrat :) dobil sem odgovor
gruntfürmich :: 27. nov 2014, 16:49
ne sanjaj
odgovor je še vedno isti:
ne sanjaj
mal bolj se pozanimite o tem Ripplu... to verjetno veste, da jih majo developerji v lasti 62 miljard in da je v obtoku samo 38 miljard?
Tko, da če upoštevaš vseh 100 miljard in ne samo teh 38, je market cap skor 3x nižji. To ti samo pove, da je vse umetno napihnjeno, zato je treba bit zelo previden. Zna se slej ko prej vsut in takrat bodo nekateri ostali brez veliko denarja.
Tuki je en zelo dobr opisal situacijo:
https://www.reddit.com/r/Bitcoin/commen...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DeeJay ()

vse je možno... tud sam sem bil skeptik, če bi me 2 meseca nazaj vprašal ali bo xrp kdaj 0.3$, bi enako odgovoril ne sanjaj :)
danes bi bili moji xrp vredni za novega merđota, pa ne A klase ..
..... če bi jih še imel
danes bi bili moji xrp vredni za novega merđota, pa ne A klase ..

K0l1br1 ::
Za riplle pravijo, da bodo za 10 let ali podobno ustavili plasiranje novih coinov na trg. Pa se folku še bolj trže. Pa na korejske borze je prišel, tak da je veselica.

urli ::
Sem ravno prodal XRP po 0.33$ men se zdi, da je vse skupaj že malo preveč napihjeno in bo zdaj zdaj balon počil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()

@starsmuk ne hvala, ne padam na reklame, sploh pa ne na skrite linke, ki te lahko peljejo na kake viruse ali phishing strani.

Drgač pa BTC danes prvič pod 50% dominance glede na ostale kovance.
Počas zgublja prestol.
Počas zgublja prestol.

kingsix ::
To je zdj samo zaradi Polo pumpanja XRP/LTC/XLM etc
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()

Edorta ::
Odkupnina je bila 300 USD v BTC. Ne razumem, po kateri logiki je bilo za Revoz bolje ustaviti proizvodnjo za 4 dni, kot plačati ta BTC drobiž.
E.
E.

McClane ::
Ker ni nobenega zagotovila da ti dejansko odklenejo datoteke? Da ti noben ne garantira da ti spet ne zaklenejo?
Pa 300usd je za 1 računalnik..verjetno jih imajo več kot enega :)
Pa 300usd je za 1 računalnik..verjetno jih imajo več kot enega :)
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

jype ::
McClane> Ker ni nobenega zagotovila da ti dejansko odklenejo datoteke?
Če jih komu ne bi, nihče več ne bi plačal, to pa ni v njihovem interesu. Zanje je to praktično free money.
McClane> Pa 300usd je za 1 računalnik..verjetno jih imajo več kot enega :)
Možno, ampak vseeno: Več kot 10 let prepozno so najeli ljudi, ki skrbijo za varnost IT sistemov.
Če jih komu ne bi, nihče več ne bi plačal, to pa ni v njihovem interesu. Zanje je to praktično free money.
McClane> Pa 300usd je za 1 računalnik..verjetno jih imajo več kot enega :)
Možno, ampak vseeno: Več kot 10 let prepozno so najeli ljudi, ki skrbijo za varnost IT sistemov.

McClane ::
To da slabo skrbijo za varnost IT bi znalo kar držati. XPji in podobne zastarele zadeve - čeprav "delujejo" - nimajo kaj iskati v sodobnem času ali internetu, sploh če nimaš podpisanih kakšnih specialnih pogodb za vzdrževanje in patchanje. Lepa šola za naprej.
\"You want us to build WHAT??\" - Ancient Chinese Wall Engineer

Edorta ::
300 USD za 1 računalnik je samo ugibanje. Jaz bi plačala. Jaz bi plačala za 10 njih (3000 USD) in zelo od blizu gledala kako gre odklepanje.
3000 USD je za Renault, Revoz, ki si vsi delijo iste datoteke, zato teorija o enem računalniku ne drži vode, toliko, kot je zame 1 cent. Oziroma toliko kot je zame 0,00001 cent, ali še manj.
Tu se pokažeta dva problema takoj:
Prvi, ko taka velika firma kupi inkubator za lokalno porodnišnico in se znajde na vseh naslovnicah dnevnega časopisja, in novinarka POP TV z vlažnimi očmi pripoveduje zgodbo o njih dobroti, dali pa so manj kot bi jaz plačala za dve kavi z mlekom.
Drugi je veliko bolj nevaren:
Kakor koli že mi vsi zanikali FIAT, tisti trenutek, ko poslovne banke na svetovnem nivoju odrežejo BTC menjalnico od poslovne banke so kripto valute adijo. Tudi izsiljevalski črvički takrat postanejo samo še brezvredna šara. V Evropi je dovolj kratek ukaz ECBja, in iz Krakna se ne bo dalo odnesti nobenega € več. Podobno videno na Finexu a ne?
E.
3000 USD je za Renault, Revoz, ki si vsi delijo iste datoteke, zato teorija o enem računalniku ne drži vode, toliko, kot je zame 1 cent. Oziroma toliko kot je zame 0,00001 cent, ali še manj.
Tu se pokažeta dva problema takoj:
Prvi, ko taka velika firma kupi inkubator za lokalno porodnišnico in se znajde na vseh naslovnicah dnevnega časopisja, in novinarka POP TV z vlažnimi očmi pripoveduje zgodbo o njih dobroti, dali pa so manj kot bi jaz plačala za dve kavi z mlekom.
Drugi je veliko bolj nevaren:
Kakor koli že mi vsi zanikali FIAT, tisti trenutek, ko poslovne banke na svetovnem nivoju odrežejo BTC menjalnico od poslovne banke so kripto valute adijo. Tudi izsiljevalski črvički takrat postanejo samo še brezvredna šara. V Evropi je dovolj kratek ukaz ECBja, in iz Krakna se ne bo dalo odnesti nobenega € več. Podobno videno na Finexu a ne?
E.