Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi
Rias Gremory ::
@black ice
Če greš par strani nazaj in vsako preletiš boš našel vsaj 10 vprašanj.
Če greš par strani nazaj in vsako preletiš boš našel vsaj 10 vprašanj.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.
Lonsarg ::
@A: Smith
Niti slučajno me nisi razumel kaj sem povedal. Kar sem jaz povedal je, da JE TO DRUGOTNEGA POMENA. BitCoin je TAKO VELIKO VEČ, kot samo ena šola ekonomije ali druga. BitCoin bi bil čisto isto revolucionaren, če bi slonel na bilokateri šoli ekonomije, prav nobene veze nima to. Ne morem verjeti da revolucionarnost Bitcoina degragirate na tak način.
Mimogrede pa bitcoin ne sloni na nobeni drugi ekonomski šoli kot svoji! Ja vzel je nekaj hintov iz Avstrijske šole, ampak v to debato nisem hotel sploh. Ne kapirate, vse kar jaz govorim je TEHNIČNE NARAVE in nima čisto nobene veze z kakršnokoli specifično teorijo ekonomije, ampak govorim o tehnični rešitviji digitalnih valut za VSE vrste ekonomij/valut. In ja, ta tehnični problem pesti tudi Bitcoin, sicer mogoče v glavah BitCoin uporabnikov niti ne, ker so ta problem vzeli kot "del valute" in se poistovetili z tem, kot da tako pač je. Niti zlato nima tako predvidljivega vedenja o točni količini v obtoku kot Bitcoin.
Niti slučajno nimaš ti nobenega pojma. Bitcoin temelji na avstrijski šoli ekonomije, ki uči, da mora ekonomija sloneti na trdi valuti (se pravi zlatu).
Niti slučajno me nisi razumel kaj sem povedal. Kar sem jaz povedal je, da JE TO DRUGOTNEGA POMENA. BitCoin je TAKO VELIKO VEČ, kot samo ena šola ekonomije ali druga. BitCoin bi bil čisto isto revolucionaren, če bi slonel na bilokateri šoli ekonomije, prav nobene veze nima to. Ne morem verjeti da revolucionarnost Bitcoina degragirate na tak način.
Mimogrede pa bitcoin ne sloni na nobeni drugi ekonomski šoli kot svoji! Ja vzel je nekaj hintov iz Avstrijske šole, ampak v to debato nisem hotel sploh. Ne kapirate, vse kar jaz govorim je TEHNIČNE NARAVE in nima čisto nobene veze z kakršnokoli specifično teorijo ekonomije, ampak govorim o tehnični rešitviji digitalnih valut za VSE vrste ekonomij/valut. In ja, ta tehnični problem pesti tudi Bitcoin, sicer mogoče v glavah BitCoin uporabnikov niti ne, ker so ta problem vzeli kot "del valute" in se poistovetili z tem, kot da tako pač je. Niti zlato nima tako predvidljivega vedenja o točni količini v obtoku kot Bitcoin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
A. Smith ::
BitCoin je TAKO VELIKO VEČ, kot samo ena šola ekonomije ali druga.
Imaš prav, tega ti ne oporekam.
Ne kapirate, vse kar jaz govorim je TEHNIČNE NARAVE in nima čisto nobene veze z kakršnokoli specifično teorijo ekonomije, ampak govorim o tehnični rešitviji digitalnih valut za VSE vrste ekonomij/valut.
Kar hočeš povedat je, da bi lahko uveljavili "raztegljivo kočno vrednost" vseh bitcoinov v obtoku. Nek "pošten, dogovorjen" algoritem bi pospeševal ali upočasnjeval odkrivanje novih kovancev, da bi se izognili bubble mode pojavom in podobnemu.
Ampak dejansko so (vsaj po mojem mnenju) avtorji bitcoina dejansko proti temu. Ker dejansko verjamejo, da je lastnost, da "Niti zlato nima tako predvidljivega vedenja o točni količini v obtoku kot Bitcoin", dobra in zaželjena. Ker je oblikovanje razmerja med vrednostjo blaga in valute na trgu bolj optimalno, če trg ve, koliko obojega je na razpolago, ali vsaj tako gre teorija.
Če meniš, da bi lahko nek algoritem to počel bolje od protega trga, be my guest in ga napiši. Obstaja (sicer majhna) možnost, da bo tvoja alternativna kriptovaluta uspešnejša od ostalih.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
- General James Mattis
Rias Gremory ::
Ja začni pisat.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
black ice ::
Knox: klik
V grobem pa takole: ustvariš wallet, ustvariš račun na poolu, namestiš cgminer, ga skonfiguriraš in poženeš. Glede na tvoj primitiven odnos ne pričakuj izdatne pomoči.
V grobem pa takole: ustvariš wallet, ustvariš račun na poolu, namestiš cgminer, ga skonfiguriraš in poženeš. Glede na tvoj primitiven odnos ne pričakuj izdatne pomoči.
knox ::
Knox: klik
No vidiš a je blo to tok teško al kaj???
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Rias Gremory ()
Nikec3 ::
Zakaj tako meniš?
Nekaj ste pesimistični, kaj zamujam?
1. Zadnje 3 tedne Bitcoin močno niha gor in dol, ampak še vsakič (v zadnjih treh tednih) je bolj zanihal dol, kot gor.
2. Prejšnjo nedeljo je bilo enako kot danes. Vse je bilo precej mirno, v ponedeljek pa močan zasuk navzdol.
3. Včeraj so bili vsi coini na Crypto-Currency Market Capitalizations v zelenem, danes se že pojavljajo rdeče številke, jutri bo po mojem vse rdeče.
Zadnjih 5 transakcij sem naredil +, klub temu da je absolutno gledano cena Bitcoinu padla. Nekako mi je všeč dnevno trgovanje, kjer čakam na padce, potem pa kupujem. Povsem možno, da se motim, ampak po 630 $ trenutno zagotovo ne kupujem. Še nekaj. Kot sem prej omenil zadnje tri tedne Bitcoin niha bolj dol kot gor, zato prilagajam tudi spodnje in zgodnje vrednosti.
1. Krog sem kupil pri 580, prodal pri 645 $
2. krog sem kupil pri 570, prodal pri 630 (vrh je bil pri 690)
3. Krog je cilj da kupim po 550, ter prodam pri 640-650 (računam, da glede na prejšnji vrh, trenutno Bitcoin še doseže vsaj okrog 660)
Z Bitcoini trgujem 2 tedna, tako da čisto realno nimam pojma. Bomo videli kako zelo se motim v svojih napovedih.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"
psickolog ::
Zakaj tako meniš?
Nekaj ste pesimistični, kaj zamujam?
1. Zadnje 3 tedne Bitcoin močno niha gor in dol, ampak še vsakič (v zadnjih treh tednih) je bolj zanihal dol, kot gor.
2. Prejšnjo nedeljo je bilo enako kot danes. Vse je bilo precej mirno, v ponedeljek pa močan zasuk navzdol.
3. Včeraj so bili vsi coini na Crypto-Currency Market Capitalizations v zelenem, danes se že pojavljajo rdeče številke, jutri bo po mojem vse rdeče.
Z Bitcoini trgujem 2 tedna, tako da čisto realno nimam pojma. Bomo videli kako zelo se motim v svojih napovedih.
Ja tole ma mal povezave s Kitajsko. V ponedeljek je prišla slaba novica, da Kitajska ne dovoli depozitov, in zato je tako zelo padlo. Jaz sem mnenja, da bo šlo gor, razen, če bo spet kaka nova slaba novica.
No, veliko sreče, kakor koli se bo že obrnilo. :)
jype ::
A. Smith> če trg ve, koliko obojega je na razpolago, ali vsaj tako gre teorija.
Škoda, da to nima zveze z vrednostjo. Ker vrednost bitcoina niha precej bolj kot vrednost katerekoli druge reči na tem svetu.
Avstrijska šola sicer ni tako nora, da bi zagovarjala deflacijski model valut, hvala bogu. Bitcoin je eksperiment kriptoanarhistov, ne pa ekonomskih šol.
Škoda, da to nima zveze z vrednostjo. Ker vrednost bitcoina niha precej bolj kot vrednost katerekoli druge reči na tem svetu.
Avstrijska šola sicer ni tako nora, da bi zagovarjala deflacijski model valut, hvala bogu. Bitcoin je eksperiment kriptoanarhistov, ne pa ekonomskih šol.
Jinto ::
Avstrijska šola sicer ni tako nora, da bi zagovarjala deflacijski model valut, hvala bogu.
Oh, kako se motiš.
http://mises.org/daily/6459
http://mises.org/daily/4618/
Jinto> Oh, kako se motiš.
Ne, se ne. Bo treba malce bolj pozorno poslušat. Pravi, da ni nič narobe z deflacijo, nikakor pa ne, da valute morajo biti deflacijske, ali celo, da je zaželjeno, da so takšne.
Ne, se ne. Bo treba malce bolj pozorno poslušat. Pravi, da ni nič narobe z deflacijo, nikakor pa ne, da valute morajo biti deflacijske, ali celo, da je zaželjeno, da so takšne.
Trenutno se na btc-e pojavlja neka govorica, da naj bi prišlo do transfera 400k bitcoinov, ki niso bili dotaknjeni že par let.
Precej scary, če je res.
Precej scary, če je res.
darkoc> Precej scary, če je res.
Na kakšen način?
Če se bodo prodajali, boš lahko končno poceni kupil!
Na kakšen način?
Če se bodo prodajali, boš lahko končno poceni kupil!
Imam eno vprašanje glede order booka na Bitstamp.net
Torej, pred nekaj minutami je bilo stanje takšno:
Kako pomembno ta graf v bistvu vpliva na ceno? Če prav razumem je to enostavno seznam omejenih naročil v bližini trenutne cene. To sicer kaže, da bi rada velika večina kupila Bitcoine ceneje kot je trenutna cena, vseeno, pa ni nujno, da bo šla cena dol, ker na to vplivajo tisti, ki kupujejo s takojšnjimi naročili? Kake so vaše izkušnje glede zanašanja na order book?
FBI?
Torej, pred nekaj minutami je bilo stanje takšno:
Kako pomembno ta graf v bistvu vpliva na ceno? Če prav razumem je to enostavno seznam omejenih naročil v bližini trenutne cene. To sicer kaže, da bi rada velika večina kupila Bitcoine ceneje kot je trenutna cena, vseeno, pa ni nujno, da bo šla cena dol, ker na to vplivajo tisti, ki kupujejo s takojšnjimi naročili? Kake so vaše izkušnje glede zanašanja na order book?
Trenutno se na btc-e pojavlja neka govorica, da naj bi prišlo do transfera 400k bitcoinov, ki niso bili dotaknjeni že par let.
Precej scary, če je res.
FBI?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Nikec3 ()
Bolj težko FBI. Verjetno kakšen zelo early adopter.
jype, lahko na kratko razložiš, kaj pomeni Bitcoin days destroyed?
https://blockchain.info/charts/bitcoin-...
jype, lahko na kratko razložiš, kaj pomeni Bitcoin days destroyed?
https://blockchain.info/charts/bitcoin-...
To je metrika, ki ti pove, koliko časa je minilo od bloka, ko so bili uporabljeni isti bitcoini kot v zadnjem bloku.
Če je v zadnjem bloku samo plačilo dveh bitcoinov iz nagrade ki je bila prirudarjena pred 100 dnevi, je zadnji blok "vreden" 200 "bitcoin days destroyed".
Če je v zadnjem bloku samo plačilo dveh bitcoinov iz nagrade ki je bila prirudarjena pred 100 dnevi, je zadnji blok "vreden" 200 "bitcoin days destroyed".
Aha najlepša hvala. Se mi slika počasi kristalizira glede prej podanega grafa in govoric ;)
SasoS ::
Jasno da se graf veča ko se cena niža, noben ne bi rad kupoval dražje :)
Kaže pa ta graf nekaj ponudbe povpraševanja...če je ena stran zelo položna, zna cena it v tisto smer. Seveda je treba imet v mislih, da Bitstamp ni edina borza in se cena premika tudi glede na ostale ali pa na novice. Spomnim se aprila se je dalo uganit vrh pri 250, ker je bil buy praktično raven, sell pa zelo strm.
Roadkill ::
Precej scary, če je res.
URL or it didn't happen. Trollboxu na btc-e se pa namenoma reče trollbox.
Evo najdu neki.
120k coinov. Nice. :)
https://bitcointalk.org/index.php?topic...
Ü
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Roadkill ()
Evo, tretjo točko sem zadel. Danes je na Crypto-Currency Market vse rdeče, ampak so padci vseeno majhni. Bitcoin itak niha najmanj od vseh kriptovalut. Mogoče ne bo resnejšega paca, a vseeno je bila dobra ideja, da nisem kupil pri 630 $.
Jinto> Oh, kako se motiš.
A si prepričan? http://mises.ca/posts/articles/what-bit...
- General James Mattis
- General James Mattis
Avstrijska šola ekonomije trdi natanko to.
- General James Mattis
- General James Mattis
Vikking ::
Avstrijska šola ekonomije trdi natanko to.
Conclusion
Despite the almost-unanimous agreement that deflation is bad news for the economy's health, that idea is false. As we have seen, deflation comes in response to previous inflation.
Tudi jaz vem da za sončnim zahodom, bo vedno sončni vzhod. Torej kako zelo težko je napovedati da za deflacijo pride enkrat inflacija in za inflacijo enkrat deflacija. lol, pazi se saj bo jutri sončni vzhod.
Če si zaposlen v javni upravi in te boli patka za gospodarstvo, plača bo, za šiht se ni treba bati, pa če gospodarstvo dela dobro ali slabo. Hočeš samo poceni kupovati, seveda bo za takšno osebo deflacija res super zadevica.
Kratkoročno že fajn, dolgoročno pa imaš problem.
Pa dajmo š eno njegovo izjavo, ki je bolj pomembna za bitcoinovce. Če že prikimavajo njegovi izjavi iz leta 1999 kot sveta krava deflacije, zakaj potem izpustijo čisto njegovo svežo:
http://mises.org/daily/6591/Are-Bubbles...
če povzamemo bistvo balončka, potem BTC temu popolnoma ustreza:
1. Sharp increase in the price of an asset.
2. Great public excitement about these price increases.
3. An accompanying media frenzy.
4. Stories of people earning a lot of money, causing envy among people who aren't.
5. Growing interest in the asset class among the general public.
6. New era "theories" to justify unprecedented price increases.
7. A decline in lending standards.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vikking ()
Evo, tretjo točko sem zadel. Danes je na Crypto-Currency Market vse rdeče, ampak so padci vseeno majhni. Bitcoin itak niha najmanj od vseh kriptovalut. Mogoče ne bo resnejšega paca, a vseeno je bila dobra ideja, da nisem kupil pri 630 $.
Nja, zaradi prazničnega obdobja sem tudi sam mal spremenil prej precej bolj pozitivno prognozo. Se je treba strinjati tudi z ugotovitvijo, da bitcoin že 3 tedne pada. Zaradi prazničnega vzdušja pričakujem manjši volume, manjši volume pa v več primerih negativno deluje na ceno kot pozitivno.
Čeprav se mi zdaj zdi, da bi mogoče z jutrišnjim dnem moralo iti gor (tudi order book je vedno bolj pozitiven), ampak si vseeno ne upam kupiti pri 635 $.
A ni stabilna valuta boljša kot nihaji vsak dan +-20% ?
Valuta ja, Bitcoin ne.
Preprosto sovražim ko se Bitcoin več ur nikamor ne premakne.
Zakaj ne? So v igri jurji ali par 10 EUR?
Par 10 €. Zato ne, ker imam cilj narediti 10 pozitivnih transakcij zapored. Ugotovil sem, da je varianta čakanja na povprečne-večje padce najbolj zanesljiva. Zato tudi sovražim mirovanje, ker postanem zmeden in ne vem kaj naj naredim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Nikec3 ()
innerspace ::
Nikec> Preprosto sovražim ko se Bitcoin več ur nikamor ne premakne.
Greed at work:)
Meni pa ni vsec, ko med spanjem nimam informacij o nihanju valute.
Do sedaj sem se vsakic tako zeznil.
Nikec> postanem zmeden in ne vem kaj naj naredim.
Do nothing. Ce ne pricakujs(tudi ce jih) slabih novic in market cap ne raste, prodas in cakas na 2014.
Greed at work:)
Meni pa ni vsec, ko med spanjem nimam informacij o nihanju valute.
Do sedaj sem se vsakic tako zeznil.
Nikec> postanem zmeden in ne vem kaj naj naredim.
Do nothing. Ce ne pricakujs(tudi ce jih) slabih novic in market cap ne raste, prodas in cakas na 2014.
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4
Trenutno sem out, tako da se ne sekiram (sej se v bistvu nikoli ne). Največji problem je, ker imam sedaj med prazniki preveč časa in moram imeti kar dobro samokontrolo, da BTC-jev ne kupim iz čistega dolgčasa. Glede spanja ni neke večje težave, če nastaviš omejeno naročilo. Zelo redko gre v eni noči v dve smeri. Jaz delam tako, da kupujem samo z omejenimi naročili, pri prodaji pa z omejenimi in direktnimi.
Tudi jaz vem da za sončnim zahodom, bo vedno sončni vzhod. Torej kako zelo težko je napovedati da za deflacijo pride enkrat inflacija in za inflacijo enkrat deflacija. lol, pazi se saj bo jutri sončni vzhod.
Še ti si tole preber.
1. Sharp increase in the price of an asset.
2. Great public excitement about these price increases.
3. An accompanying media frenzy.
4. Stories of people earning a lot of money, causing envy among people who aren't.
5. Growing interest in the asset class among the general public.
6. New era "theories" to justify unprecedented price increases.
7. A decline in lending standards.
Vse razen 7. pri bitcoinu drži. Kaj naj rečem? Pustimo se presenetiti
Truth be told, enim avstrijskim ekonomistom gre bitcoin tudi malo na jetra, tko da avstrijci niso popolnoma enotni v tem, da je bitcoin vsezveličaven. Ampak njihova kritika ne leti na deflatornost bitcoina, temveč predvsem na dejstvo, da naj bitcoin sam od sebe ne bi imel intrinzične - vnaprejšnje vrednosti, kot jo ima zlato. Zato je po mnenju enih zlato edini pravi in vsezveličaven denar...
- General James Mattis
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()
StarMafijec ::
Najbrž je mislil, da ima zlato vrednost v smislu, da ga lahko uporabiš še za kaj drugega. Npr. zlato je dober električni prevodnik ;), sicer je pa uporaben v industriji in tudi prehrani.
Gold @ Wikipedia
Gold @ Wikipedia
gslo ::
a ni intrinzična vrednost bitcoina že sam ability, ki ga ima?
ne vem no, kot da bi nekdo vpil o intrinzični vrednosti filmov na dvd-jih, čeprav jih danes vsi pretakamo prek torrentov.
ne vem no, kot da bi nekdo vpil o intrinzični vrednosti filmov na dvd-jih, čeprav jih danes vsi pretakamo prek torrentov.
A. Smith> A si prepričan?
Sem. Deflacijska valuta ljudi sili v zmanjševanje potrošnje, kar je trenutno v nasprotju z osnovnimi postulati avstrijske šole, ki, tako kot vse ostale ekonomske teorije, privzemajo gospodarsko rast kot normalno stanje.
A. Smith> Avstrijska šola ekonomije trdi natanko to.
Tale članek pravi, da ljudje _ne čakajo z nakupi_, kar je v direktnem nasprotju z izmerjenimi dejstvi.
Sem. Deflacijska valuta ljudi sili v zmanjševanje potrošnje, kar je trenutno v nasprotju z osnovnimi postulati avstrijske šole, ki, tako kot vse ostale ekonomske teorije, privzemajo gospodarsko rast kot normalno stanje.
A. Smith> Avstrijska šola ekonomije trdi natanko to.
Tale članek pravi, da ljudje _ne čakajo z nakupi_, kar je v direktnem nasprotju z izmerjenimi dejstvi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
Sem.No, pa ne bi smel biti!
Deflacijska valuta ljudi sili v zmanjševanje potrošnje, kar je trenutno v nasprotju z osnovnimi postulati avstrijske šole, ki, tako kot vse ostale ekonomske teorije, privzemajo gospodarsko rast kot normalno stanje.
Jih v določeni meri, ampak še zdaleč ne toliko, kot bi radi keynesijanci prikazali. Ko stoji deflacija med tem, da bomo jedli in med tem, da bomo lačni, je izbira očitna. Isto velja za naše ugodje: avtomobilu se samo zaradi deflacije ne bomo odpovedali (bi se mu pa, če ne bi imeli dohodkov). Pravzaprav, če bi moji prihranki čez noč zrasli za 500%, bi si najbrž kar takoj omislil še enega.
Kakšne so bile pa okoliščine deflacije, v kateri se je potrošnja merila? Deflacija zaradi množične brezposelnosti? Taka deflacija ni enaka bitcoinovski deflaciji, v kateri se folk po forumih hvali, da je z zaslužkom kupil lamborghinija.
Pa, kdor trdi, da bitcoin developerji niso pripadniki avstrijske šole, naj si tole prebere - direktno od ECB. Crypto report, strani 22 in 23.
- General James Mattis
- General James Mattis
Iatromantis ::
Avstrijska ali ne, pravi temelj Bitcoina je zapisan v genesis blocku:
Opisno pa v eseju Satoshija Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System
The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks
Opisno pa v eseju Satoshija Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System
"Korenina težav konvencionalnih valut je zaupanje, ki je potrebno, da delujejo. Centralni banki moramo zaupati, da ne bo znižala vrednosti valute, a je zgodovina fiat valut polna prelomov tega zaupanja. Bankam moramo zaupati, da držijo naš denar in ga elektronsko pošiljajo, a ga namesto tega pošiljajo ven v valovih kreditnih balonov s komaj kakšno frakcijo rezerv."
- General James Mattis
- General James Mattis
Matako ::
Iatromantis je izjavil:
"Korenina težav konvencionalnih valut je zaupanje, ki je potrebno, da delujejo. Centralni banki moramo zaupati, da ne bo znižala vrednosti valute, a je zgodovina fiat valut polna prelomov tega zaupanja.
Ampak ravno to je največja stična točka med vsemi valutami, tudi kripto. Koliko bi bil vreden BTC, če mu večina ne bi zaupala, da je vreden nakupa (pretvorbe)? In brez zaupanja, da te nekdo ne bo _preveč_ nategnil, seveda - ker dolgovi v teh valutah so, razen redkih izjem, neizterljivi. Razen lastnoročno. ;)
/\/\.K.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Matako ()
A. Smith> Pa, kdor trdi, da bitcoin developerji niso pripadniki avstrijske šole, naj si tole prebere - direktno od ECB. Crypto report, strani 22 in 23.
Nonsense, ki ga od sebe daje keynezijanska ECB, me v resnici ne zanima pretirano.
Nonsense, ki ga od sebe daje avstrijska šola še manj, ker je še bolj zgrešen.
To, da je avstrijska šola kadarkoli imela karkoli opraviti z deflacijskimi valutami, je nekaj, kar so si kvaziekonomisti izmislili zdaj, čeprav je v nasprotju z vsem, kar so pravi ekonomisti v preteklosti izmerili.
A. Smith> Kakšne so bile pa okoliščine deflacije, v kateri se je potrošnja merila? Deflacija zaradi množične brezposelnosti?
Ne, niso bile takšne, ravno obratno. Avstrijska šola je od sebe dala eno najbol keynesijanskih analiz japonskih težav z deflacijo, ko o kriptoanarhiji še noben ekonomist ni vedel ničesar.
Nonsense, ki ga od sebe daje keynezijanska ECB, me v resnici ne zanima pretirano.
Nonsense, ki ga od sebe daje avstrijska šola še manj, ker je še bolj zgrešen.
To, da je avstrijska šola kadarkoli imela karkoli opraviti z deflacijskimi valutami, je nekaj, kar so si kvaziekonomisti izmislili zdaj, čeprav je v nasprotju z vsem, kar so pravi ekonomisti v preteklosti izmerili.
A. Smith> Kakšne so bile pa okoliščine deflacije, v kateri se je potrošnja merila? Deflacija zaradi množične brezposelnosti?
Ne, niso bile takšne, ravno obratno. Avstrijska šola je od sebe dala eno najbol keynesijanskih analiz japonskih težav z deflacijo, ko o kriptoanarhiji še noben ekonomist ni vedel ničesar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
"- the scheme is inspired by the former gold standard" je recimo že ena od absurdnih trditev. Nihče od ljudi, ki so bitcoin ustvarili, se ni ukvarjal z zlatom. Preberi originalen whitepaper.
"- the scheme is inspired by the former gold standard" je recimo že ena od absurdnih trditev. Nihče od ljudi, ki so bitcoin ustvarili, se ni ukvarjal z zlatom. Preberi originalen whitepaper.
In this sense, it's more typical of a precious metal. Instead of the supply changing to keep the value the same, the supply is predetermined and the value changes. As the number of users grows, the value per coin increases. It has the potential for a positive feedback loop; as users increase, the value goes up, which could attract more users to take advantage of the increasing value.
- General James Mattis
- General James Mattis
Iatromantis je izjavil:
"Korenina težav konvencionalnih valut je zaupanje, ki je potrebno, da delujejo. Centralni banki moramo zaupati, da ne bo znižala vrednosti valute, a je zgodovina fiat valut polna prelomov tega zaupanja.
Ampak ravno to je največja stična točka med vsemi valutami, tudi kripto. Koliko bi bil vreden BTC, če mu večina ne bi zaupala, da je vreden nakupa (pretvorbe)? In brez zaupanja, da te nekdo ne bo _preveč_ nategnil, seveda - ker dolgovi v teh valutah so, razen redkih izjem, neizterljivi. Razen lastnoročno. ;)
Je stična točka, definitivno. Problem je pa bil, da s(m)o bili z denarjem, ki nam je bil na razpolago mnogi skrajno nezadovoljni, alternative pa nikjer.
No, zdaj alternativa je. Let's see what happens.
Če vzamemo zlato, katerega količina v obtoku narašča počasi, hkrati pa količina vsega ostalega blaga v obtoku narašča bistveno hitreje, ali zlato izkazuje deflatoren efekt? DA/NE?
- General James Mattis
- General James Mattis
Zgodovina sprememb…
- spremenil: A. Smith ()