Forum » Kriptovalute in blockchain » debata o Bitcoinu
debata o Bitcoinu
Temo vidijo: vsi
Nikec3 ::
A se hecaš? Cena v tem ciklu ne bo več bistveno zrasla 8-)
Sej ne rabi v tem ciklu. Bo pa. Sicer pa sem nastavil na 630 $, nižje pa ne grem, pa tudi če kratkotrajno pade pod 500 $.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"
Klampfer ::
Vprašanje če bo naslednji cikel šel tako visoko (poglej grafe za zadnjih par tednov), saj z vsakim ciklom BTC zgubi "vzgon".
Bogomir
Lonsarg ::
Ma sramota, včeraj sem si vzel eno uro in naštudiral alternative bitcoinu in me je razočaralo, da ljudje niso možni razen malenkosti nič kaj novega sproducirat. Nekaj novih tehnoloških pogruntavščin so res vpeljali(ki jih morebitne nove valute lahko zdaj z pridom uporabijo). Ampak na žalost čisto nič novega z ekonomskega vidika!
Vse ima en in isti žgoči problem, ki pesti tudi Bitcoin. In ta problem je nedinamičnost količine valute. Čisto vse imajo neko predifinirano formulo nastajanja, a so vsi samo programerski friki, kaj ko bi povabili zraven še ekonomiste, da naštudirajo kako formulo, ki se dejansko odziva na ekonomijo trga. Ok imaš FreeCoin, ki sicer kao vpelje neke ekonomske nauke davka na kapital, ampak kaj ti to pomaga, če ima še vedno fuk... predefinirano formulo, ki se ne odziva na dražljaje trga. Ta formula nujno rabi input od minerjev, da jo lahko dinamično spreminjajo, vsakič ko nov blok nastane. A se bom res moral sam zapreti za 6 mesecev(ali več?) v svojo sobo...
Vse ima en in isti žgoči problem, ki pesti tudi Bitcoin. In ta problem je nedinamičnost količine valute. Čisto vse imajo neko predifinirano formulo nastajanja, a so vsi samo programerski friki, kaj ko bi povabili zraven še ekonomiste, da naštudirajo kako formulo, ki se dejansko odziva na ekonomijo trga. Ok imaš FreeCoin, ki sicer kao vpelje neke ekonomske nauke davka na kapital, ampak kaj ti to pomaga, če ima še vedno fuk... predefinirano formulo, ki se ne odziva na dražljaje trga. Ta formula nujno rabi input od minerjev, da jo lahko dinamično spreminjajo, vsakič ko nov blok nastane. A se bom res moral sam zapreti za 6 mesecev(ali več?) v svojo sobo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
se ima en in isti žgoči problem, ki pesti tudi Bitcoin. In ta problem je nedinamičnost količine valute. Čisto vse imajo neko predifinirano formulo nastajanja, a so vsi samo programerski friki, kaj ko bi povabili zraven še ekonomiste, da naštudirajo kako formulo, ki se dejansko odziva na ekonomijo trga.
Ne razumem kaj bi rad dosegel. Valuto regulira trg, ne razumem zakaj bi nekdo želel valuto, ki se regulira "sama".
gruntfürmich ::
svaka čast nikec za uspešne špekulacije
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
se ima en in isti žgoči problem, ki pesti tudi Bitcoin. In ta problem je nedinamičnost količine valute. Čisto vse imajo neko predifinirano formulo nastajanja, a so vsi samo programerski friki, kaj ko bi povabili zraven še ekonomiste, da naštudirajo kako formulo, ki se dejansko odziva na ekonomijo trga.
Ne razumem kaj bi rad dosegel. Valuto regulira trg, ne razumem zakaj bi nekdo želel valuto, ki se regulira "sama".
Ravno to je problem, količine bitcoina NE regulira trg, niti najmanšega vpliva nima trg na koičino bitcoinov v pretoku. Količiino v obtoku regulira predefinirana matematična formula, ki nima nobene niti najmanjše povezave z trenutnim stanjem trga/ekonomije.
Bitcoin je tako funkcionalen kot valuta zgolj in samo v primeru, da se količina ljudi, ki hoče to valuto ne spreminja veliko. Kar pa vidimo v praksi da se mogoče nikoli ne bo zgodilo, če se pa že bo, a je vredno desetletja nefunkcionalne valute, zato da potem enkrat funkcionira tako kot mora? Kaj pa veste kaj bo čez desetletja...
Zgodovina sprememb…
knox ::
Živjo folk zanima me kako bitcoine prodt.Zdej ne vem a je to nateg ali ni.Namreč registriral sem se na http://mybitcoinjob.com/. Potem sem pa delil ta kao moj link in s tem kao nabiral bitcoine(cente).Zdej ko sem hotel prodat 1 bitcoin je pa sledila težava.Kliknem na:Click me to request for payout and get your cheque...odpre mi novo okno in kao eno anketo ki naj bi jo izpolnil,tej anketi pa moram posredovati tel.številko da bi mi pošiljali sms.za vsak sms pa plačam 2,44 eur.A mogoče kdo od vas ve v čem je fora???
Loocas ::
Ravno to je problem, količine bitcoina NE regulira trg, niti najmanšega vpliva nima trg na koičino bitcoinov v pretoku. Količiino v obtoku regulira predefinirana matematična formula, ki nima nobene niti najmanjše povezave z trenutnim stanjem trga/ekonomije.
Ne to ni problem. To je tisto kar daje Bitcoinu vrednost.
Matev - najslabši troll vseh časov
aerie ::
Živjo folk zanima me kako bitcoine prodt.Zdej ne vem a je to nateg ali ni.Namreč registriral sem se na http://mybitcoinjob.com/. Potem sem pa delil ta kao moj link in s tem kao nabiral bitcoine(cente).Zdej ko sem hotel prodat 1 bitcoin je pa sledila težava.Kliknem na:Click me to request for payout and get your cheque...odpre mi novo okno in kao eno anketo ki naj bi jo izpolnil,tej anketi pa moram posredovati tel.številko da bi mi pošiljali sms.za vsak sms pa plačam 2,44 eur.A mogoče kdo od vas ve v čem je fora???
Fora je v tem, da je stran scam.
http://bitcoinscammers.com/mybitcoinjob...
a pol je to nateg al kaj??mislm a se da sploh zbirat bitcoine z klikanjem?A je kdo iz Lj k bi mi znal uživo razložit kako do bitcoinov, k tkole po netu bl težko štekam to vašo strategijo.
Ne to ni problem. To je tisto kar daje Bitcoinu vrednost.
Jah, očitno ste v tej temi sami investitorji in ja, to daje vrednost BitCoinu kot investicijskem sredstvu. Zaradi mene, lahko imate BitCoin kot investicijsko sredstvo, še vedno pa rabimo eno digitalno valuto, ki je dejansko valuta. Trenutno je bolje kupit kavo z delnicami od Apple, kot z Bitcoini, so bolj primerne za uporabo kot plačilno sredstvo!
Če hoče nekdo Bitcoin uporabljat kot valuto je to en in edini najhujši sovražnik. Potem se pa vprašaš zakaj se potem sploh BitCoin uporablja kot valuta? Jah, ker ljudje vseeno hočejo digitalno valuto, ki jo kontrolirajo ljudje preko blockchaina in ne centralne banke. In zaenkrat še ni boljše.
DejaVu ::
a pol je to nateg al kaj??mislm a se da sploh zbirat bitcoine z klikanjem?A je kdo iz Lj k bi mi znal uživo razložit kako do bitcoinov, k tkole po netu bl težko štekam to vašo strategijo.
Jaz ti jih lahko prodam. 1 BTC za 500 EUR :)
ja ful si mi pomagu res
Jah, očitno ste v tej temi sami investitorji in ja, to daje vrednost BitCoinu kot investicijskem sredstvu. Zaradi mene, lahko imate BitCoin kot investicijsko sredstvo, še vedno pa rabimo eno digitalno valuto, ki je dejansko valuta. Trenutno je bolje kupit kavo z delnicami od Apple, kot z Bitcoini, so bolj primerne za uporabo kot plačilno sredstvo!
Če hoče nekdo Bitcoin uporabljat kot valuto je to en in edini najhujši sovražnik. Potem se pa vprašaš zakaj se potem sploh BitCoin uporablja kot valuta? Jah, ker ljudje vseeno hočejo digitalno valuto, ki jo kontrolirajo ljudje preko blockchaina in ne centralne banke. In zaenkrat še ni boljše.
In kakšno vrednost bi imela valuta, kjer bi se nekdo poljubno zmišljeval koliko novih enot bo dajal v obtok??? Verjetno blizu NIČ!
black ice ::
Ja, scam == nateg.
Ni nobene strategije. Bodisi zminaš ali kupiš od nekoga (privat ali preko exchange strani, recimo Bitstamp). S klikanjem boš dobil samo drobiž, pa še to vprašanje če boš dobil.
In kakšno vrednost bi imela valuta, kjer bi se nekdo poljubno zmišljeval koliko novih enot bo dajal v obtok??? Verjetno blizu NIČ!
Če bi se poljubno res....
Zato pa bi bilo potrebno se usesti za mizo in si zamislit algoritem, ki čim bolje stabilizira valuto na željeno konstantno deflacijo/inflacijo, z tem da algoritem prilagaja nagrade ali pa tala denar. Odvisno od tega kakšne so želje ustvarjalcev valute. En pameten blockchain tkorekoč.
Zgodovina sprememb…
psickolog ::
Lahko tudi skačeš po forumu bitcointalk.com v oddelku Alternative cryptocurrencies, kjer delijo te nove coine zastonj, in potem upaš, da bodo nekega dne nekaj vredni in jih boš lahko prodal. Obstajajo tudi razni "fauceti", .. Da se napraskati nekaj bitcoinov, splača se ti pa verjetno ne. Vseeno jih lahko napraskaš dovolj, da spoznaš osnove, kako zadeva deluje.
Zato pa bi bilo potrebno se usesti za mizo in si zamislit algoritem, ki čim bolje stabilizira valuto na željeno konstantno deflacijo/inflacijo, z tem da algoritem prilagaja nagrade ali pa tala denar. Odvisno od tega kakšne so želje ustvarjalcev valute. En pameten blockchain tkorekoč.
In komu bi tak algoritem talal denar? Vsak oversupply sproži inflacijo, kar vodi k znižanju vrednosti coina. Je kar prav tako kakor je.
Obstajajo tudi POS coini, ki delujeje na podlagi Proof of Stake, torej tisti, ki ima coine v denarnici, dobi t.i. obresti. Najbolj katastofični primerek takega coina je CENT, ki ni vreden popolnoma nič (oh, surprise).
Buldožer ::
Ok, volatilnost je problem za valuto/denar. Ampak verdnost postavljata povpraševanje in ponudba. Načeloma bitcoin niha tolko zaradi povpraševanja. Ponudba(količina coinov) je relativno stabilna. Če želiš stabilizirat valuto moraš prilagajat ponudbo prilagajat povpraševanju. Kako boš kolicino coinov prilagodil povpraševanju in kaka funkcija bo za to poskrbela se mi pa ne sanja.
Pomoje je edina varijanta počakat da povpraševanje postane stabilnejše. Kar bo slej kot prej in s tem bo tudi valuta vedno bolj uporabna. Dejansko se bo sčasoma vrednost coinov vedno bol odražala uporabno vrednost in vedno manj špekulativno. Samo počakat bo treba.
Več glav več ve. No, ni nujno!
Konceptualno sem zadevo naštudiral, zato si tudi drznem takole kritizirat zadeve. Ko pa prideš do algoritmov pa itak ponavadi ugotoviš da rabiš ekipo, da kaj skup spraviš, vsaj tako berem.
Trenutni AltCoini pa so nažalost produkt pohlepa in ne produkt revolucionarjev, ki bi delali digitalno valuto, z namenom vzeti moč centralnim bankam. Z katerim namenom je bil narejen BitCoin je težko reči, ampak definitivno je sam po sebi revolucionaren, ker gre za GROMOZANSKI korak v smeri resne digitalne valute. Žal to še niti malo ni in mi je žalostno, da se premalo dela na naslednjih korakih, ko pa smo tako blizu.
Trenutni AltCoini pa so nažalost produkt pohlepa in ne produkt revolucionarjev, ki bi delali digitalno valuto, z namenom vzeti moč centralnim bankam. Z katerim namenom je bil narejen BitCoin je težko reči, ampak definitivno je sam po sebi revolucionaren, ker gre za GROMOZANSKI korak v smeri resne digitalne valute. Žal to še niti malo ni in mi je žalostno, da se premalo dela na naslednjih korakih, ko pa smo tako blizu.
http://cryptolife.net/crapcoin-of-the-d...
tebe bašejo čiste osnove monetarne ekonomije.. v bistvu boš moral še mal študirat...
Konceptualno sem zadevo naštudiral, zato si tudi drznem takole kritizirat zadeve. Ko pa prideš do algoritmov pa itak ponavadi ugotoviš da rabiš ekipo, da kaj skup spraviš, vsaj tako berem.
tebe bašejo čiste osnove monetarne ekonomije.. v bistvu boš moral še mal študirat...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Loocas ()
In komu bi tak algoritem talal denar? Vsak oversupply sproži inflacijo, kar vodi k znižanju vrednosti coina. Je kar prav tako kakor je.
Komu bi talal niti ni point, čeprav je to pomembno vprašanje. Lahko minerjem, še boljše pa je pomoje, da tala kar vsem obstoječim nepraznim coin naslovom v enakem procentu.
Recimo primer, kaj bi lahko bila naloga algoritma: "Drži vrednost na 1 COIN= 1 EUR z inflacijo 3%"(pa z tem z EUR ne mislim dejanske evre, pač pa neko fiksno vrednost, ki je neodvisna od katerekoli valute) Lahko bi bila naloga algoritma "Drži vrednost z deflacijo 1%",..... možnosti je miljone, po želji kreatorjev.
Dej no, ne pokaj teh neumnosti.. a ti veš kako sploh trg funkcionira??
Nihče ti ne ovira, da ne narediš svojega coina s pravili, ki si jih sam izmisliš.. :)
Nihče te ne sili, da jih uporabljaš.
Trenutni alt coini so kopije drugih alt coinov, to pa zato, ker jih je tako preprosto kreirati. Folk jih uporablja za gambling. Veliko jih nekoč ne bo nič vrednih, nekateri bodo veliko vredni. Da pa coin postane nekaj vreden, mora imeti določene storitve. Zato coin holderji poskrbijo za storitve. Smo pa zelo na začetku tega booma alt coinov. Pravi boom se je v bistvu začel s Cryptsyjem, ki je sprejel tako rekoč vsako novo alt. valuto. Cryptsy pa obstaja od konca pomladi/začetka poletja 2013.
Je pa razlika, če zadeve samo teoretično-konceptualno "razumeš", ali pa jih uporabljaš v praksi in jih razumeš iz prakse. Je pa tudi resnica, da poznavanje teorije pomaga tudi v praksi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: psickolog ()
Dej no, ne pokaj teh neumnosti.. a ti veš kako sploh trg funkcionira??
Ne razumem kater aspekt te ideje te moti. A da tak algoritem ne bi bil dober za trg(imaš raje nestabilnost?) Ali da tak algoritem ni tehnično izvedljiv?
Mrš sprejmem izziv, grem pseudokodo spisat ob priliki(po praznikih) :).
Zgodovina sprememb…
Sploh nima veze kaj imam jaz rad, samo tak coin ne bi imel tržne cene, temveč vnaprej definirano ceno.
Torej, zakaj bi sploh kdo z njim trgoval?
Sploh nima veze kaj imam jaz rad, samo tak coin ne bi imel tržne cene, temveč vnaprej definirano ceno.
Pa kaj me ti namenoma narobe razumeš:) Itak da ne bi imel do potankosti definirane cene...(za kaj takega rabiš že centralno banko/menjalnico, ne pa sam blockchain algoritme) Imel bi pač voliatilnost, tako kot vse normalne valute tipa EUR, mogoče več, odvisno od želja. To so potem že podrobnosti parametrov, z tem se potem igraš, ko že imaš algoritem za stabilizacijo.
Torej bi nekdo moral vse te naminirane coine kupovati po tej ceni, če pa ne bi, pa ne bi nihče rudaru tak coin.
Jah.. veliko sreče pri izvedbi take ideje!
Jah.. veliko sreče pri izvedbi take ideje!
StarMafijec ::
Pri FIAT valutah je ponavadi tako, da imaš CB, ki recimo zasleduje ciljno inflacijo (npr. 2%) pa razmerje z ostalimi valutami. Inštrumenti za to so npr. obrestna mera pa npr. interveniranje - kupovanje ali prodaja tujih valut.
Recimo pri BTC nimaš centralne banke, imaš pa cel kup imetnikov ogromne količine BTC, ki pa delujejo kot več centralnih bank. Npr. hordajo kovance, tako da cena zraste, nato hitro prodajo - cena pade, potem pa gredo v poceni nakup s čemer si še povečajo zalogo. Nekih idealistov ali altruistev ni, ki bi pač se zavzemali za to, da bi bil BTC čimbolj stabilna valuta.
Recimo pri BTC nimaš centralne banke, imaš pa cel kup imetnikov ogromne količine BTC, ki pa delujejo kot več centralnih bank. Npr. hordajo kovance, tako da cena zraste, nato hitro prodajo - cena pade, potem pa gredo v poceni nakup s čemer si še povečajo zalogo. Nekih idealistov ali altruistev ni, ki bi pač se zavzemali za to, da bi bil BTC čimbolj stabilna valuta.
Ja, minerji delujejo kot banka, blockchain pa deluje kot državna regulacija. Preko blockchaina torej postaviš pravila, vključno z količino novih coinov, inflacijo,...
Jinto ::
Ja, minerji delujejo kot banka, blockchain pa deluje kot državna regulacija. Preko blockchaina torej postaviš pravila, vključno z količino novih coinov, inflacijo,...
Minerjem je v interesu ustvarjat čimveč novih coinov, kaj bi jim v tvojem primeru preprečevalo, da tega ne bi zlorabljali? (Bitcoin tega problema nima)
gruntfürmich ::
joj prejoj
kakšni preroški zaključki po šele 1/2 odkritih btc in po recimo 1 letu igranja na otroških borzah...
sami nostradamusi!
kakšni preroški zaključki po šele 1/2 odkritih btc in po recimo 1 letu igranja na otroških borzah...
sami nostradamusi!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
papasmrk ::
DeeJay ::
Dnevnik se je spet mal razpisal o Bitcoinu
http://www.dnevnik.si/objektiv/vec-vseb...
Rabte piano, za celi članek.
http://www.dnevnik.si/objektiv/vec-vseb...
Rabte piano, za celi članek.
Aston_11 ::
Spremljate tole v zadnji minuti?
Kaj je bilo to? Nakup za 2k btc v pol minute?
Kaj je bilo to? Nakup za 2k btc v pol minute?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Aston_11 ()
A. Smith ::
Prvič, bitcoin je med drugim nastal ravno zaradi gneva nad sedanjim (inflacijskim) ekonomskim sistemom. Programerji, ki so ustvarili bitcoin, so sledili konceptu digitalnega zlata. In velika večina ekonomske skupnosti, ki bitcoin uporablja, zagovarja točno ta koncept. Če želiš inflatorno kriptovaluto, pač pojdi in ustvari svojo alternativo in upaj, da bo kdo palil na tvoj koncept, kar pa niti ni nujno.
In drugič, obstaja algoritem, ki določa dotok novih bitcoinov v obtok. Ta algoritem spreminja težavnost rudarjenja novih kovancev glede na večanje moči omrežja. Algoritem skrbi, da dotok novih btc ne bi bil prehiter. Se pravi blockchain dejansko ima svojo pamet, vendar se ta pamet ne sklada s tvojimi političnimi nazori.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis
- General James Mattis
Machete ::
ja ful si mi pomagu res
Ja kaj pa bi rad? Sprašuješ kako do bitcoinov in človek ti ponudi enega v odkup, po dejansko tržni ceni +- par procentov.
Kaj ti ni prav? :D
Iz nedelje na ponedeljek bo šlo po mojem dol. Buy imam narejen na 550 $.
gslo ::
mal visoko po mojem okusu, ampak vprašanje, kolk časa bo še skakal nazaj do $680+. za "daytrade" bi znal bit OK. :-P na daljši rok (par tednov) gremo ziher v okolico $300 - $400, morda celo nižje? vsaj tako si razlagam 12h charte na bitcoinwisdom.com.
bitcoin je trenutno itak priključen na aparatih manipulatorskih kitov. :-P
bitcoin je trenutno itak priključen na aparatih manipulatorskih kitov. :-P
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gslo ()
Prvič, bitcoin je med drugim nastal ravno zaradi gneva nad sedanjim (inflacijskim) ekonomskim sistemom. Programerji, ki so ustvarili bitcoin, so sledili konceptu digitalnega zlata. In velika večina ekonomske skupnosti, ki bitcoin uporablja, zagovarja točno ta koncept. Če želiš inflatorno kriptovaluto, pač pojdi in ustvari svojo alternativo in upaj, da bo kdo palil na tvoj koncept, kar pa niti ni nujno.
Eden od razlogov je mogoče res bil želja po neinflacijskem ekonomskim sistemov, niti slučajno pa to ni bila glavna stvar. Glavna stvar je vsekakor vzeti nadzor nad valuto v svoje roke. Oziroma predvsem gnev nad tem, da lahko centralne banke in banke nasploh navidezni denar posojajo, kar pri digitalnih valutah načeloma ni možno.
In drugič, obstaja algoritem, ki določa dotok novih bitcoinov v obtok. Ta algoritem spreminja težavnost rudarjenja novih kovancev glede na večanje moči omrežja. Algoritem skrbi, da dotok novih btc ne bi bil prehiter. Se pravi blockchain dejansko ima svojo pamet, vendar se ta pamet ne sklada s tvojimi političnimi nazori.
Algoritem nič ne skrbi da bi bil prehiter, niti slučajno, bitcoin se je marsikdaj v zgodovini prehitro tiskal. Algoritem tiskanja je naumen in ima zgolj fiksne vnaprej definirane vrednosti delanja denarja, in se vnaprej točno vedo datumi, kdaj se količina zmanjša. Ne sprejme čisto nobenega spremeljivega parametra, to pametno niti slučajno ni.
Algoritem prilagajanja težavnosti pa res je pameten, nekaj takega rabimo tudi za "tiskanje" valute. Moji nazori niso pomembni, tak algoritem potrebuje tudi deflacijska valuta in ja, vsaka digitalna valuta skoraj mora biti deflacijska vsaj na začetku, da lahko uspe. Pameten algoritem se lahko odloči za 10 let deflacije, potem pa inflacijo, če je taka želja. Še enkrat, jaz ne govorim o novi digitalni valuti, jaz govorim o algoritmu, ki bi ga vse nove valute začele uporabljati.
black ice ::
Pišem prispevek o Bitcoinu, zato bi prosil, da se razpišete (predvsem začetniki) kaj vas zanima oz. kaj je potrebno razjasniti. Knox, zdaj si prišel na svoj račun. ;)
A. Smith ::
@azgard
Glavna stvar je vsekakor vzeti nadzor nad valuto v svoje roke.V čigave svoje roke ti to?
Eden od razlogov je mogoče res bil želja po neinflacijskem ekonomskim sistemov, niti slučajno pa to ni bila glavna stvar.Niti slučajno nimaš ti nobenega pojma. Bitcoin temelji na avstrijski šoli ekonomije, ki uči, da mora ekonomija sloneti na trdi valuti (se pravi zlatu).
Algoritem prilagajanja težavnosti pa res je pameten, nekaj takega rabimo tudi za "tiskanje" valute.Težavnost odkritja bloka vpliva na tiskanje, ker se novi kovanci generirajo ob odkritju bloka.
"Be professional, be polite,
- General James Mattis
- General James Mattis