» »

Potrjene spremembe v prvi nadgradnji Windows Phone 7

Potrjene spremembe v prvi nadgradnji Windows Phone 7

Windows Phone 7 Central - Pri Microsoftu so objavili celoten seznam sprememb, ki prihajajo v prvi nadgradnji mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7. Nadgradnja, poimenovana tudi Windows Phone 7 NoDo, uradno pa kot različica 7.0.7390.0, bo prinesla težko pričakovano kopiranje in lepljenje besedila in hitrejše nalaganje aplikacij ter iger, kar so najavili in pokazali že pred časom. Popravljeno je iskanje v Marketplaceu, kjer zdaj med rezultati prejmete tako aplikacije kot glasbo, ki je v Marketplace na voljo prek glasbenega dela trgovine. V popravku bo to ločeno, saj bo iskanje v oddelku z aplikacijami vrnilo le zadetke z aplikacijami, iskanje v glasbeni trgovini pa le skladbe, ki jih je mogoče kupiti.

Nasploh obljubljajo bolj stabilno delovanje operacijskega sistema, predvsem v trgovini z aplikacijami in glasbo, izboljšan postopek nakupovanja (kjer je to mogoče), v nastavitvah brezžičnih omrežij WiFi bo po novem prikazan naslov MAC naprave, ki ga je treba v primeru povezovanja na nekatera omrežja poznati. Izboljšali so še prikazovanje priponk v Outlooku, prejemanje multimedijskih sporočil MMS na s PIN kodo zaklenjenih karticah SIM, popravljena je integracija s Facebookom, izboljšano je preklapljanje med snemalnim in slikovnim načinom v aplikaciji za fotoaparat, nekoliko pa je popravljeno še opravljanje telefonskih klicev z Bluetooth slušalkami, medtem ko se predvaja glasba oz. videoposnetek.

Nekateri uporabniki že poročajo o opozorilih za namestitev, ki so se pojavila na njihovih mobilnih telefonih. To pomeni, da se je prvi val nadgradenj za Windows Phone 7 že začel, v nekaj dneh pa naj bi bil, če ne bo ponovnih težav, najverjetneje že zaključen. Tokrat naj bi se popravek namestil sam kar prek zraka, brez potrebe po priklopu na osebni računalnik.

Obenem lahko omenimo še manjši popravek, ki omogoča hitrejše preklapljanje med aplikacijami. Na spletni strani WindowsPhoneHacker poročajo, da je na mobilnikih, ki so odklenjeni na razvijalski način, mogoč dostop do registra naprave. Če v registru vrednost ključa "DehydrateOnPause" v HKLM\Software\Microsoft\TaskHost spremenite na 0 (tovarniška vrednost je 3), odpravite dolgotrajno nalaganje po vračilu v prej aktivno aplikacijo. To najverjetneje pomeni, da se stanje ne shrani v pomnilnik, povezave z omrežjem se ne prekinejo, vse to pa ima lahko negativne posledice na gladkost delovanja telefona, porabo baterije ter porabo podatkov pri povezavi z mobilnim omrežjem. Uporabo priporočajo le najbolj izkušenim uporabnikom, čeprav gre za prve korake proti večopravilnosti.

44 komentarjev

McGregorSL ::

windows 7 telefoni so ok in odzivni samo sam OS pa je zelo okrnjen... že dejstvo da copy/paste izpustijo je podn... potem pa oglašujejo, kako bolje deluje nakupovanje preko mobitela... brezveze... smo imeli nekaj windows 7 telefonov na testu in so vse prej kot telefoni... meni osebno ti novi "telefoni" niso všeč...

Looooooka ::

Typo v naslovu? :P
McGregorSL ostalim so pa vsec.Se androidki skrijejo :) (got those too).

_Dormage_ ::

Copy pasta ne pogrešam sploh, pogrešam multitasking, pogrešam file managerja, pogrešam eduroam support.
Zelo vesel sem, da se zadeva premika proti multitaskingu.

Bor H ::

Jst sm zelo zadovoljen z WP7, pogrešam samo Eduroam trenutno. Je kdo iz Slovenije (Simobil) že dobil NoDota?

FrEaKmAn ::

eduroam support?
Meni na FRIju, ki afaik uporablja eduroam, dela stvar zelo odlično. Celotni postopek uporabe je mnogo lažji kot na androidu.

Glede telefona pa ja, kakšne stvari so čudne, ampak je preprost os.. in to je idealno za množice, pa še razvijat v VS je 100krat lažji...

Tud jz še čakam na update...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FrEaKmAn ()

Bor H ::

Na FRIju v ljubljani? Kako si ga pa uštimal? Ker jst na FMFju če se vpišem fašem endless loop ko se proba povezat, sem probal pa tako z identiteto z univerze kot s faksa.

FrEaKmAn ::

Bor H je izjavil:

Na FRIju v ljubljani? Kako si ga pa uštimal? Ker jst na FMFju če se vpišem fašem endless loop ko se proba povezat, sem probal pa tako z identiteto z univerze kot s faksa.


sem vpisal samo uporabniško ime in geslo in nič ostalo. je pa res, da sem enkrat testiral pred FMFjem in se ni hotl povezat.. morm še kdaj probat..

noraguta ::

wp7 je igrača . ne da se ga nastavcljat pre serverja. fajn za mulce k hočjo drkat , za resen biznis pa ni. tud če bi rekl tzadevi zune ++
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Bor H ::

Ja, je igrača, ampak igrača, ki ne rabi 2 tedna brklanja da dela kot more. Sem probaval xperio x10 z ghz procom in je zadeva bla počasnej k moja bivša nokia (400mhz cirka). Android userji pravjo da je HTC najbolš. Verjamem, ampak men je čist hecn in usless. Mi je original googlov velik bolj všeč. Da bi pa mogu najprej na telefonu ROM menjat da bi bil tak kot hočem? Sploh če lahko vzamem telefon, ki dela ful hitr, ima odličen mail klient + office in verjetno najboljšo izvedbo music playerja in vzamem iz škatle in dela. Hm, mogoče me bo MS s tem telefonom na Apple prešaltal. In resen biznis (biznis biznis, ne za IT ljudeke) je WP7 supr varianta: imaš vse možne sinhronizacije + office + mail v ličnem paketu brez prepotrebnega kompliciranja.

illion ::

Bor H: itak je vse odvisno od tega kakšne vrste uporabnik si; jz mam recimo zune hd player, ki za moje pojme nadmočen ipodom (mel sm ipod 4gen. in classic + neki časa sem uporablal touch, tko da govorim iz izkušenj). Glede na to, da wp7 temelji na zunu, verjamm, da je stvar zelo kul kar se tiče uporabe in eye-candya.
Samo ko pa pride do zmožnosti uporabe samga sistema telefona (ne samo suprdupr aplikacij), je pa zaprt wp7 neuporaben. Android, čeprav ma čist dolgočasn in siromaški gui, dovoljuje šarjenje po sistemskih datotekah, dodajanje, kompajlanje programov tko kokr v linuxu, spreminjanje kernela, plus ima ogromno portanih aplikacij iz linuxa (terminal, vpn, rdp, wireshark,..). To je razlog, da bom ostal na Androidu in ga mogoče zamenjal z MeeGo-jem, če ga bo Intel dejansk kdaj dokončal.

noraguta ::

ah android je šele drek, iphone nazalost , še najbolj pa blackbery . druh so pa šlamparija
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Bor H ::

illion: seveda, "geeki" rabijo možnost menjanja kernela ampak poglej splošnega uporabnika (naj bo to ali najstnik ali tajnica ali nek povprečen direktor): te ne rabijo compilanja programov, ne rabijo terminala, VPN mogoče v bussiness okolju... Rabijo dober music player in office + mail, that's it. Ok, še browser. In veš kaj je ponavadi uporabnikom najbolj važno? Da zadeva dela brez komplikacij, brez prekomernega nastavljanja in brez lagga. Sorry, v tem segmentu je WP7 nadmočen Androidu. Žal seveda za ceno prilagajanja.

pecorin ::

Vedno se mi je zdelo fascinantno kako lahko ms fanboyi za 180 stoping spremenijo filozofijo v nekaj tednih glede na to kar pac microsoft v tem casu izda.
Zadnji primer, ki je zanimiv. Ne vem, ce je ze minilo pol leta odkar smo poslusali kako sta iphone in android crap, saj se na njiju ne da nicesar nastavljati, uporabljati moras to kar dobis. In je zato windows mobile 6. 5 edini resen os za pametne telefone, saj imas tisoce romov, ki si jih lahko nalozis, tisoce programov in miljone nastavitev, da si lahko uporabnik cisto vse na telefonu nastavi po svojih zeljah in je zato za vsakega uporabnika posebej uporabniska izkusnja najboljsa.

In potem pride windows phone 7 :)

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

Bor H ::

Sorry mr. Vseved. Osebno nisem nikoli maral Windows Mobile, iPhone se mi je začel z začetka neumna filozofija, zdj me živcira sam še njihov reality distortion field. In po 2 letih Symbiana sem hotel nekaj relativno ugodnega ampak da dela in ne morš verjet, trenutno je to WP7, če bi bil iPhone za isto ceno bi mogoče se drugače odločil ampak ni. Da pa se ti ne da večno ukvarjat s tem da sistem sploh dela kot bi mogel iz nule je pa jasno.

edit: lepa poteza od MSa: http://www.microsoft.com/windowsphone/e... škoda seveda da sploh mormo čakat

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bor H ()

FrEaKmAn ::

osebno sem našel samo eno ogromno luknjo pri WP7 in to je HTML5.. ta bo v najboljših pogojih podprt šele naslednje leto...

Bor H ::

IE9 je se letos napovedan

techfreak :) ::

Glede odzivnosti Androidov se motiš. Meni na DHD vse deluje tekoče, edini problem z lagom sem opazil pri določenih igrah, kadar telefon uporabljam kot WiFi dostopno točko in streamam video na prenosnik.

2 tedna za nastavitev? Uporabljam ga že več kot en mesec in sem vse skupaj porabil manj kot 1 uro, da sem vse nastavil (na začetku tisti vodič za email, HTC in Google račun) in namestil aplikacije ter igre.

Major ::

Mango update (s katerim pride IE9) bo zamaknjen v začetek 2012 :)
IT Developer & Photography enthusiast.

Bor H ::

tole z IE9 so predvidevanja, to ti lahk tut jst rečem da iz zanesljivih virov vem da pride 30. februarja.

techfreak: ne, tukej se ne motim, sem probaval Desire, xperio, galaxy S in neko motorolo (vse 1Ghz) in je na trenutke dokaj žalost, desire HD pa res nisem probal, priznam
tisto z 2 tedna sem pa mislu v smislu: ne maram packarij od HTCja ali sonya ali katerega drugega ponudnika in bi najprej hotu vanilla android gor dat, pol je pa vprašanje katerega? mislš da se mi da? al bom raj takoj vzel WP7 ki out of the box ima vse kar hočem (razen par malenkosti, ki sem jih pripravljen požret v zameno za superioren music player)

Major ::

Glede na to, da so že NoDo update takole grdo overshootal, Mango v Q1 2012 ne bo presenečenje.
IT Developer & Photography enthusiast.

Bor H ::

Razvoj mangota se ni ustavil, za zamudo so krivi proizvajalci in operaterji zato sumim da bo zamuda najvec tolk k zdej, mogoce so se pa kej naucil in bo naslednic slo bolj gladko. Sploh pa lahko IE nadgradijo neodvisno od ostalega sistema.

r0Kk ::

Je že kdo pri Si.Mobilu ali Mobitelu dobil NoDo? Jaz na Omnii7 (Si.Mobil) še ne.

Major ::

Ne še, moja Omnia 7 še čaka na pop-up (Mobitel). Mislim, da pri nas updejti ne čakajo odobritev providerjev ali pač?
IT Developer & Photography enthusiast.

HeMan ::

Kje bi se pa dalo zvedeti, ali so updati za WP7 v slo odvisni od ponudnikov, ali ne?

r0Kk ::

Po mojem niti ne vedo naši vrli operaterji :)
Verjetno sodimo Si.Mobilovci v Vodafone Group (scheduling) in Mobitel v All other operators (scheduling). Ali pač?
http://www.microsoft.com/windowsphone/e...

sale19 ::

Danes se je pa le Htc 7Pro nadgradil in po dobre pol ure spet postavil na noge. Na prvi pogled ne leti nič hitreje, strešic ni, namizje se ne obrne ko odpreš tipkovnico...
Ostalo pa bom še videl. Je pa bil fon kupljen v prosti prodaji, tako da operaterji nimajo veliko opravit z posodobitvijo.

Bor H ::

Men ni jasn kaj ma Simobil opravit z mojim telefonom, če itak nima nč svojga gor. Razen če je res kriv postopen rollout od MSa, pravijo da ne dajo vsem naenkrat da bi lahko hitreje zajezili probleme, če bi do njih prišlo.

PrimozR ::

sale za strešice res ne bi vedel, namizje ni bilo planirano, da se obrne, hitrejše je pa nalaganje programov, ne pa samo delovanje OSa.

Tilen ::

Ura se je pravilno (samodejno) prestavila. Kako pa kaj kaže konkurenci?:)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

PrimozR ::

Na Androidu je pravilna.

Dejan99 ::

Tilen je izjavil:

Ura se je pravilno (samodejno) prestavila. Kako pa kaj kaže konkurenci?:)

Ja ura je šla naprej, budilka je pa zvonila eno uro kasneje (vsaj meni) :)
BTW, je že kdo fasal update?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dejan99 ()

Bor H ::

Ta teden naj bi se nekaj premaknilo, vsaj tko sem zasledil v sporočilu od Joe Belfiora

sale19 ::

Po dnevu nadgradnje sem kar zadovoljen. Market deluje zanesljivo in precej hitreje, copy-paste sem samo probal in deluje zadovoljivo. Vse skupaj se mi je že prej zdelo zanesljivo, sedaj imam pa kar boljši občutek- le iOs se mi zdi bolj zanesljiv. Glede na to, da imam Htc7pro pa res pogrešam, da se namizje ne obrača pa tudi na programčke sem naletel, ki bi se "morali" pa se ne.

darkolord ::

pa tudi na programčke sem naletel, ki bi se "morali" pa se ne.
Ja to pa lahko vsak program posebej definira - če nima vmesnika prilagojenega za landscape, se ne bo obrnil

Tilen ::

Sem že vprašal v eni drugi temi, bom pa še tukaj. A je kakšna možnost, da se pri SMSih aktivira osnutke (drafts) sporočil? Lahko tudi preko individualnega programa.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

Bor H ::

Nekje sm vidu da obstaja tak program na marketplace, nism pa sigurn. Uglavnem googlaj

Tilen ::

Aplikacija je seveda plačljiva. Zanimiv pristop. :)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Bor H ::

Za vse ki čakate nodo: http://www.wpcentral.com/easy-hack-forc...
nisem še uspel probat, bom pa takoj ko pridem domov

jan_g ::

pecorin je izjavil:

Vedno se mi je zdelo fascinantno kako lahko ms fanboyi za 180 stoping spremenijo filozofijo v nekaj tednih glede na to kar pac microsoft v tem casu izda.
Zadnji primer, ki je zanimiv. Ne vem, ce je ze minilo pol leta odkar smo poslusali kako sta iphone in android crap, saj se na njiju ne da nicesar nastavljati, uporabljati moras to kar dobis. In je zato windows mobile 6. 5 edini resen os za pametne telefone,


Konkretno, lansko leto je imel na mobilecampu (v LJ) nek Microsoftovec iz Hrvaške predavanje, kjer je začel ravno s tem, kako sta android in iphone za consumerje, windows mobile pa 'the shit' za resno uporabo. Kar me je malo čudilo, ker se je že za 2009 napovedovalo nov phone OS (ok, zaradi določenih težav prestavljeno na 2010). Meni se nasplošno vse to zdi rahlo brezveze (te primerjave, kaj zmore in kaj ne), vsaka izmed novejših platform teče v bistvu na pravih računalnikih in lahko gor sprogramiraš kar ti srce poželi, magari zdravstveno aplikacijo za dohtarje na ipadu. Pa imaš resno uporabo v resnem okolju.

Bor H ::

Bor H je izjavil:

Za vse ki čakate nodo: http://www.wpcentral.com/easy-hack-forc...
nisem še uspel probat, bom pa takoj ko pridem domov


a follow up: zadeva mi je delovala, povezavo sem diseblal v network connections in je v prvo ratal

PrimozR ::

Gre se bolj za celoten paket večine aplikacij, ki so v trgovinah, uporabniškega vmesnika, podpore funkcijam, itd. Microsoft recimo stavi na dobro povezljivost s svojim softwerom, ki je močan v biznis okoljih. Google mu tukaj lahko recimo konkurira s povezljivostjo v svoja omrežja, ampak z Google Appsi recimo še ni tako močan v poslovnem svetu. Apple je pa nekje vmes. Ampak itak vsi podpirajo povezovanje k vsem.

DubleG ::

Tudi meni @Bor_H, pravkar updejtam.
GA-P55M-UD2,i5,12GB RAM,Radeon HD 4850,Crucial SSD 64GB,
WD 320GB,WD 5000GB,RevoDrive X2 100GB

Thagirion ::

Da, so včeraj spremenili status na MS strani. Delivering update 8-)

Bor H ::

Ja, ampak jst ga pred tem hackom vseen nisem uspel instalirat


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows Phone 7.5 Mango nared (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
6520714 (17389) Gregor Spagn
»

Konec maja bo Microsoft predstavil naslednjo različico Windows Phone

Oddelek: Novice / Windows Mobile
153861 (3107) Bor H
»

Mango oz. Windows Phone 7.5 morda prihaja šele prihodnje leto

Oddelek: Novice / Windows Mobile
63852 (3153) filip007
»

Prihaja prvi popravek za Windows Phone 7

Oddelek: Novice / Windows Mobile
259142 (8007) Bor H
»

V svetu 1,5 milijona Windows Phone 7 naprav

Oddelek: Novice / Windows Mobile
176460 (5600) PrimozR

Več podobnih tem