» »

Delež od prodaje - pogodba?

Delež od prodaje - pogodba?

lucif3rka ::

Kolikor vidim, vas je na tem forumu kar nekaj, ki se spoznate na pravo, zato upam, da mi bo kdo vedel odgovoriti:

Za naročnika sem izdelala ene vrste avtorsko delo. Plačilo bo preko študenta; ker pa je začetno plačilo manjše, sva dogovorjena za določen znesek ob vsaki uporabi/ prodaji stvari, ki jo avtorsko delo upodablja. Jaz ga ne morem preverjati, koliko bo prodal, zato sem hotela stvari črno na belem. Naročnik pravi, da naj pripravim pogodbo in bo podpisal.

Skratka: kakšno pogodbo naj sploh vzamem za osnovo in kaj bi obvezno morala vsebovati? Je to neke vrste avtorska pogodba?

Hvala za vse odgovore.

Lakotnik29 ::

Avtorska pogodba ne pride v poštev ker želiš plačilo preko študenta. Zaplete se tudi pri tem, da Študenstko delo formalno ne predvideva variabilnega plačila, ker je izraženo v eur na uro.

Lahko sestaviš pogodbo na podlagi avtorske pogodbe in kot plačilo navedeš študentsko napotnico.

Pomembno je da jasno definiraš koliko ur po koliko eur ti pripada za osnovno opravljeno delo in koliko ur po koliko eur za naprej. Bistveno je da paziš, da ločiš obveznosti za fiksni del plačila in obveznosti za variabilni del plačila. To zato, da se ne "zaj***" in postaviš pogojev tako, da nosiš del odgovornosti za uspeh prodaje.

Problem je v tem, da neodvisno od pogodbe je težko preverjat skoraj nemogoče preverjat koliko bo on dejansko prodal in koliko ti bo plačal. Sama pogodba ti ne omogoča vpogleda v poslovanje podjetja.

Možno je tudi, da skleneta dve pogodbi. Ena o izvedbi projekta in druga o "vzdrževanju", kjer ločita te obveznosti.

Imej pa v glavi da študentsko delo NI namenjeno takšnemu poslovanju zato tudi zapleti.

Fave ::

Če so v igri večje vsote odpri s.p.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

lucif3rka ::

Mogoče sem malo nerazločno zapisala - osnovno delo pač bo plačano prek študenta, ker je to trenutno najcenejša oblika plačila, ampak ker je status samo še letos, stvari pa naj bi se prodajale še kasneje, se ta variabilni delež definitivno ne bo izplačeval prek študenta - se pravi pride v takem primeru v poštev ena vrsta avtorske, kjer se določi plačilo za vsako uporabo?

Zneski ne bodo takšni, da bi se mi splačalo odpreti s.p., ampak bolj v stilu malo "za zraven". Ali pa bi za takšno pogodbo v vsakem primeru potrebovala pravno osebo?

Lakotnik29 ::

Ne rabiš nujno pravne osebe, zadevo se da rešit preko avtorske pogodbe. Samo jo bo nerodno sestavi, ker bo avtorsko delo opravljeno prej brez pogodbe. Pobiranje "dividend" od prometa pa ni ravno avtorsko delo.

Če je naročnik za, potem pripravita vse skupaj kot avtorsko pogodbo (zate je praktično vseeno, edino akotancijo dohodnine ti bodo v vsakem priemru trgal in jo boš drugo leto nazaj dobil). V tekem primeru ni problem definirat variabilne in fiksnega dela. Je pa res, da je avtorska pogodba dražja za naročnika dražja.
Tretja opcija je popoldanski s.p., ki te stane okol 30EUR mesečno.
Tukaj imaš nekaj o tem: http://mladipodjetnik.si/podjetniski-ko...

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

Samo jo bo nerodno sestavi, ker bo avtorsko delo opravljeno prej brez pogodbe. Pobiranje "dividend" od prometa pa ni ravno avtorsko delo

huh?

ona je za svoje delo lahko plačana preko študentskega servisa, v kolikor pa ima njeno delo obliko avtorskega dela, lahko zraven sklene še avtorsko pogodbo, v kateri piše da je ona avtorica dela in da dobi plačano točno tisto in tako kot se dogovori s svojim kupcem - pa če notri napiše, da ji bo plačal telefonske pogovore, lahko dobi plačano to.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Lakotnik29 ::

Ja, to bi šlo, da si za svoje avtorsko delo plačana minimalno preko avtorske pogodbe, dejansko pa denar dobiš na napotnico.


Recimo, da je tvoje delo 1000, potem pa hočeš 1EUR na prodan izvod.
Na študentsko napotnico ti izplača 900EUR, v avtrosko pogodba pa da tvoje avtorsko delo stane 100EUR ter 1EUR na prodano enoto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtorska pogodba, vprašanja

Oddelek: Loža
418144 (6776) LeQuack
»

popoldanski sp ali napotnica

Oddelek: Loža
91610 (1209) Mati
»

Se bolj splača s.p. ali avtorska pogodba?

Oddelek: Loža
205906 (5422) IceIceBaby
»

Avtorska pogodba

Oddelek: Loža
173321 (2795) Morfejus1
»

plačilo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
624014 (3057) pivmik

Več podobnih tem