» »

DOS in problem z diskom

DOS in problem z diskom

razjezeni ::

Pozdravljeni, imam eno zakomplicirano vprašanje. Dobil sem nov prenosnik in nanj hotel zinštalirati DOS. To sem storil preko USB disketnika. Nekaj se je zalomilo in 2. diskete ni hotel prepoznati - vedno je javljal vstavi disketo 2 ... zato sem inštalacijo prekinil. Ko sem nato hotel inštalirati Windowse XP, se pojavi blue screen in govori nekaj o tem da se inštalacija prekinja, da ne poškoduje diska. Ko dam notri zagonsko disketo mi fdisk prebere da ima disk 43 GB (z fdiskom sem tudi pobrisal prej kreirano DOS particijo). Prenosnik je nov in naj bi imel 320 GB diska. Zdaj pa me zanima, v čem je štos. Win XP se še vedno noče naložiti. Ali sem z instalacijo DOSa pokvaril disk? Ali je mogoče disk bil že prej pokvarjen? Oziroma kaj bi lahko bilo narobe?

V naprej hvala za odgovore!

logout ::

Windows XP so znani po tem, da slabo prebavljajo SATA diske med instalacijo. Pomagaš si lahko tako, da v BIOSu od stroja preklopiš disk na IDE mode. Če ti to ni všeč, lahko predelaš instalacijski CD in vgradiš gonilnike za svoj SATA kontroler, za kar lahko uporabiš npr. nlite. V vsakem slučaju je dobro štartati z medijem, ki ima vgrajen Service Pack 3.

L.p., Kloko

Duhec ::

Sicer imaš na netu sistemske diskete za DOS ampak se bolj sprašujem zakaj (še) rabiš DOS ?
Kot je povedal že @kloko, preveri nekje v Cmos nastavitvah biosa nastavitev za sata mode in ga nastavi na ide, če je zdaj na ahci. XP-ji bi se (odvisno od hw sata) morali potem lepo inštalirati s cd/dvd enote kjer med inštalacijo pobrišeš/spremeniš ali na novo skreiraš particije diska, formatiraš in nadaljuješ inštalacijo sistema.
Še povej kater prenosnik imaš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Format C:-DOS?

Oddelek: Strojna oprema
6942 (729) BigWhale
»

Instalacija XP ne najde diska

Oddelek: Operacijski sistemi
416008 (4871) fredyjetle
»

Bios ne zazna sata diska

Oddelek: Strojna oprema
323632 (3138) amigo_no1
»

Linux po instaliranju ne morem formatirat

Oddelek: Operacijski sistemi
342539 (2140) CCfly
»

Čudn problem pri inštalaciji XP professional windowsow

Oddelek: Operacijski sistemi
443107 (2345) xpozed

Več podobnih tem