» »

LCD

LCD

Toxic ::

Lp!

Čas je prišel da zamenjam svoj 19" LCD in se nevem odločit kakšega bi kupil.Odločam se med 22 in 24.Zaenkrat se mi mogoče najbol vidijo Samsung SyncMaster P2450 in P2250.Za HD nevem če se splača kupit al ne...Cena naj bi bla tam okoli 200 do max 250€.Uporabljal bi pa za igranje igric,letanje po internetu,gledanje filmov itd.

Hvala.

ST-777 ::

Samsung SyncMaster F2380 ima kvalitetno matriko PVA in je sedaj pri nas cenejši, kot je bil januarja na tem testu: http://www.mojmikro.si/pod_lupo/strojna...

Samsung uvršča F2380 med profesionalne monitorje. http://www.samsung.com/ca/consumer/offi...

Toxic ::

FullHD se kaj opazi pri igricah al kjer koli ali pa samo pri gledanju HD filmov?

jinzo ::

@ST-777
nekomu ki igra igrce, leta po internetu in gleda filme priporočaš monitor s PVA matriko?

Mislim, za taka preprota opravila je vsekakor boljše vzet nek soliden TFT zaslon, seveda s FullHD podporo in prides komot ceneje skoz.
Ja, resolucija se pozna vsepovsod. Res nevem če je smiselno kupovati kaj kar ni fullhd za tako velikost.

Toxic ::

Ok.Se pravi fullHD sigurno.Samsung SyncMaster P2370HD ali raje kakšen drug model?

ST-777 ::

@jinzo .... Meni se zdi smiselno to, kar je o fullHD napisal Zvezdica27 na tem forumu za TV, vendar menim, da velja tudi za računalniški monitor: "vsa fora je v namembnosti TVja - če bo oseba gledala samo blu-raye in ima dostop do čistih 1080p vsebin, potem fullHD ima smisel. Če ni tako in če imate gor priklopljeno računalo, HD ready."
37" Full HD ali HD Ready

Priporočam pa monitor s PVA matriko zato, ker ima veliko lepše barve in boljši vidni kot kot monitor s TFT matriko. Zakaj ima danes večina monitorjev še vedno TFT matriko, je razumljivo - izdelava je cenejša.

jinzo ::

@ST-777 me res zanima zakaj bi iskal monitor 23" ali 24" ki nima fullhd, ce pa se vecja povrsina pozna vsepovsod.
Vsekakor je FullHD in HDReady veliko večja razlika pri tv-jih (in tudi ta se majnša), ampak oprosti - res in nikakor ne morem razumet kako lahko zagovarjaš nadstandardno PVA matriko medtem ko pa nasprotuješ si kar upam da trditi standardni resoluciji za nove monitorje te velikosti. Vsekakor ima PVA matrika boljše lastnosti, pravtako ima S-IPS, ampak stavim levo jajco na desni strani da Kriplin1 in 90% ljudi tega ne potrebuje za opisana opravila
Potem se splača razmišljat tudi o tem da je C-PVA ki jo uporablja ta monitor relativno nova in mlada tehnologija, za katero bi se reklo da ni toliko preizkušena kot TFT. Pač še vedno menim da je PVA (in IPS) za povprečnega uporabnika dan danes overkill.

@Kriplin1
ja Samsungi so kar dobri, jaz še z nobenim nisem zgrešil.

ST-777 ::

@jinzo .... Slika na zaslonu je sestavljena iz pikslov. Bolj ko so ti piksli majhni, več podrobnosti slika prikaže, pa tudi slika je lepša na pogled. Pri primerjavi fullHD Samsung P2370HD in Samsung F2380 (ki ni fullHD), opazimo, je velikost piksla enaka, prav tako max. resolucija. Če se upoštevata ta dva podatka, ne vidim razloga, zakaj bi bil fullHD P2370HD boljši od F2380.

23" fullHD Samsung P2370HD s TFT matriko ima pri nas ceno 242€. Velikost točke oziroma piksla je 0.266 mm, max. resolucija: 1920 x 1080.

23" Samsung F2380 s PVA matriko ima pri nas ceno 266€. Velikost točke oziroma piksla je 0.266 mm, max. resolucija: 1920 x 1080.

Razlika v ceni je le 24€, ima pa monitor F2380 PVA matriko in zato, kot sem že zapisal, veliko lepše barve in boljši vidni kot, kot ga ima monitor s TFT matriko. Nekateri slabši monitorji s TFT matriko celo tako slabo prikažejo barvne ploskve, da so pri normalnem delu zelo moteče. Recimo pišeš kakšen tekst na beli podlagi. Pričakoval bi, da bo bela podlaga enako bela po celi višini zaslona, vendar ni. Ob robu zaslona je bolj sivkasta kot v sredini, ali pa ima pri enem robu celo zelenkast odtenek, na drugem robu pa rdečkastega. Ko pa premakneš glavo, se tudi barve spremenijo, kar pomeni, da ni razlog barvne napake v osvetlitvi, ki jo daje neonka za zaslonom.


@Kriplin1 ... Samsung SyncMaster P2370HD ima svetleč okvir, kar utegne zaradi svetlobnih odsevov utrujati oči. Na tvojem mestu bi izbral monitor, ki ima mat okvir.

Se pa strinjam, ko je napisal jinzo, da so Samsungi dobri. Imam Samsung s PVA matriko in sem z njim zelo zadovoljen.

jinzo ::

@ST-777
In zakaj F2380 "ni FullHD"? Če ima ustrezno resolucijo, seveda je FullHD.
Seveda se da dobit TFT zaslon ki je drazji kot ta PVA, ampak ce se ze gremo, potem pa gremo gledat najcenejs Samsungov TFT z podobnimi specifikacijami in najcenejs Samsungov PVA, pa sem preprican da pridemo na krepkih 70EUR razlike. Pač, primerjat je potrebno nekje isti rang potem.

Kern avsezadnje, Dellov u2311H ima tudi IPS matriko za 260EUR, pa mu ga glih nebi priporočal, zato ker lahko dobi čisto spodoben TFT LCD za kar lepo ceno pod 200EUR.

keitai ::

A bi lahko prosim nehal mutit in nehal TFT zamenjevat s TN matriko, ffs. Pod TFT spadajo TN, MVA, PVA, SIPS, HIPS, E-IPS, SPVA, etc.. matrike.

ST-777 ::

jinzo je izjavil:

@ST-777
In zakaj F2380 "ni FullHD"? Če ima ustrezno resolucijo, seveda je FullHD.

.... Dellov u2311H ima tudi IPS matriko za 260EUR, pa mu ga glih nebi priporočal, zato ker lahko dobi čisto spodoben TFT LCD za kar lepo ceno pod 200EUR.

Zakaj F2380 nima oznake FullHD, ti ne vem odgovoriti, se pač tovarna za to oznako ni odločila.

Odkar sem videl monitorje z novejšo PVA in IPS matriko, ki imajo precej boljšo sliko (IMHO), kot navaden TN LCD, pač zagovarjam novejšo matriko. Razlika v ceni pa v mnogih primerih ni zelo velika.

Monitor je po mojem mnenju ena najpomembnejših računalniških komponet, saj ga imaš vedno pred sabo, ko delaš na računalniku. Zato se splača dati nekaj več evrov in tako dobiš vsaj kvalitetnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ST-777 ()

ST-777 ::

Več o matrikah je možno videti na Wikipediji:
TFT LCD @ Wikipedia

"The inexpensive twisted nematic (TN) display is the most common consumer display type.

In-plane switching (IPS) was developed by Hitachi Ltd. in 1996 to improve on the poor viewing angle and the poor color reproduction of TN panels at that time.

Multi-domain vertical alignment (MVA) was originally developed in 1998 by Fujitsu as a compromise between TN and IPS.

Patterned vertical alignment (PVA) are alternative versions of MVA technology offered by Samsung's and Sony's joint venture S-LCD. Developed independently, they offer similar features to MVA, but with higher contrast. ....."

Toxic ::

Zdaj sem pa res čisto zmeden in nevem kaj se mi splača :P.Vglavnem vseeno mi je za matriko, samo da bo slika lepa in ekran naj bo vreden svojega denarja.

Hvala

Toxic ::

Lahko kdo priporoča kateri 24 LCD bi se mi najbol splačalo kupit tam okoli 250EUR? Vseeno mi je kakša matrika samo da bo ekran vreden svojega denarja :D.

Hvala

Kakšna ideja? ^^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Toxic ()

Toxic ::

Ali je na IPS kvaliteti tolko lepša slika in se splača dat 100EUR več?

ST-777 ::

V ljubljanski trgovini BigBang, BTC (citypark) imajo nekaj monitorjev z IPS matriko, pa lahko primerjaš kvaliteto slike z monitorji TN. Meni se zdi IPS matrika precej boljša od TN. MVA matrika pa boljša od IPS.

Ja, splača se dati 100EUR več.

Toxic ::

Oke... Zaj enkrat pol idem malo v MS v bigbang pa pogledam ^^

Giovanni000 ::

Mogoce si poglej čisto nov model DELL LCD monitor U2311H dobis za ceno 250EUR, profi monitor, dobiš največ za ta denar.

Toxic ::

Hvala Giovanni000

To bi me še zanimalo...ta ekran ma HD podporo? Ni mi čisto jasno glede teh ekranov. =)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Toxic ()

Olimzy ::

Toxic je izjavil:

Ali je na IPS kvaliteti tolko lepša slika in se splača dat 100EUR več?


Definitivno boljša.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri monitor kupiti za delo s tekstom???

Oddelek: Kaj kupiti
332463 (1599) T-Majo
»

monitorji z IPS matriko

Oddelek: Kaj kupiti
1610445 (9575) ST-777
»

Kupiti monitor ali ostatih pri dveh slabših?

Oddelek: Kaj kupiti
274086 (3553) matonson
»

Vsi S-IPS in PVA LCD monitorji ki se dobijo pri nas

Oddelek: Kaj kupiti
196672 (5436) Zheegec

Več podobnih tem