Forum » Loža » Katero kvalitetno ročno svetilko kupiti?
Katero kvalitetno ročno svetilko kupiti?
Temo vidijo: vsi

Samael ::
Ko recimo v temi kaj iščeš po garaži, ali če bi rad pogledal točno določen del nečesa (recimo motorja), je ozek snop zelo koristen, pa ne zaradi tega, ker bi bila svetloba močnejša, ampak ker je moteče, če je osvetljena okolica, ki te ne zanima.
A se ti zdi?
Če bi kdaj od blizu zumiral "določen del motorja" najbrž ne bi napisal tega :)
Ampak kdor reče, da zum, če je dobro narejen, ni koristen, očitno bolj malo uporablja svetilko pri vsakdanjih opravilih.
Avežde. A zato imaš Haikelite HT08 še vedno v škatli?
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()

GupeM ::
ali če bi rad pogledal točno določen del nečesa (recimo motorja), je ozek snop zelo koristen, pa ne zaradi tega, ker bi bila svetloba močnejša, ampak ker je moteče, če je osvetljena okolica,
Ahahahaha...
Zato pa imajo v avtomobilskih delavnicah ponavadi temo, samo tisto kar delajo si osvetlijo. Po možnosti z masko preko luči, tako kot imajo cerkve, da ni nič drugega osvetljenega.
Zdaj pa še zaresen odgovor:
Bolje je, da je čim več osvetljenega. Boš veliko bolje videl. Sence so manj moteče, najmanjši premik luči se ne opazi... Če imaš osvetljeno samo določeno točko, premakneš lučko za 0,1 mm, pa se ti na osvetljenem delu vse spremeni. Od senc, do osvetlitve, do odbojev. Kakorkoli, zoom pri lučkah enostavno ni uporaben. Mogoče pri umetnostni fotografiji.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GupeM ()

Okapi ::
Sami genijalci na kupu.
Spot Lights vs. Flood Lights: What's the Difference?
Spot Lights in Commercial and Industrial Spaces
Let's start with spot lights, the focused, directional solution you'll often find in high-performance environments where precision is key.
In industrial settings, a spot light emits a narrow beam of focused light, typically between 15 and 45 degrees. This tight spread makes them ideal for situations where you need to zero in on a specific area without lighting up the entire space.
Common Uses for Spot Lights:
Focused task lighting for machinery, assembly lines, or quality control stations in manufacturing and processing facilities
Building-mounted spotlights for illuminating exterior signage, corporate branding, and entry points with clean, professional visibility
High-security zones like gated access points, loading docks, and employee entrances where concentrated light enhances camera performance and safety
Vertical structure lighting for towers, tanks, silos, or facility identifiers that need to be visible after dark
Long-range surveillance applications, such as lighting fence lines or property boundaries, where a wide beam would be inefficient or cause light spill
In short, spotlights aren't about covering a wide area, they're about precision. You direct them where the visibility matters most, and they do their job without over-lighting everything else.
https://oeo.com/blog/spot-lights-vs-flo...

Spot Lights vs. Flood Lights: What's the Difference?
Spot Lights in Commercial and Industrial Spaces
Let's start with spot lights, the focused, directional solution you'll often find in high-performance environments where precision is key.
In industrial settings, a spot light emits a narrow beam of focused light, typically between 15 and 45 degrees. This tight spread makes them ideal for situations where you need to zero in on a specific area without lighting up the entire space.
Common Uses for Spot Lights:
Focused task lighting for machinery, assembly lines, or quality control stations in manufacturing and processing facilities
Building-mounted spotlights for illuminating exterior signage, corporate branding, and entry points with clean, professional visibility
High-security zones like gated access points, loading docks, and employee entrances where concentrated light enhances camera performance and safety
Vertical structure lighting for towers, tanks, silos, or facility identifiers that need to be visible after dark
Long-range surveillance applications, such as lighting fence lines or property boundaries, where a wide beam would be inefficient or cause light spill
In short, spotlights aren't about covering a wide area, they're about precision. You direct them where the visibility matters most, and they do their job without over-lighting everything else.
https://oeo.com/blog/spot-lights-vs-flo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Brezveze. Sploh ne veš, kaj si skopiral. Predvsem je razlika v tem, da mi govorimo o flashlightih, ti pa sanjaš o industrial lightningu in o lučeh, ki osvetljujejo vhode, stavbe in ne vem kaj še vse.
Kakorkoli, od te debate se poslavljam, ker te pač ne bom prepričal v nasprotno. Bom pa vedno, ko bo kdo vprašal, trdil, da je zoom na flashlightu pač brezveze.
Kakorkoli, od te debate se poslavljam, ker te pač ne bom prepričal v nasprotno. Bom pa vedno, ko bo kdo vprašal, trdil, da je zoom na flashlightu pač brezveze.
Zgodovina sprememb…

Članek zgoraj nima prav nobene veze z zoomom ali zoom lučko ... ampak saj vem, da se ne boš dal, še nikoli se nisi, pa tudi jaz s tem ne bom več tratil časa.
Samael != Samuel

Članek ima zveze s tem, kakšna je optimalna osvetlitev za posamezne namene. In kakšna je optimalna osvetlitev velja tako za stacionarne kot za premične svetilke.
Mimogrede, zum naredi lučke z LEP vsestransko uporabne.
Mimogrede, zum naredi lučke z LEP vsestransko uporabne.

Oldi ::
Kam sm jst padu, v Svetilka cerkev, sami verniki (analogija na HiFi cerkev). Sedaj šele razumem, zakaj taka reakcija na mojo ceneno lučko s super zumom. https://slo-tech.com/forum/t425393/p839...
Na 8m razdalje se na beli osončeni steni zazna do konca zumiran snop.
Nekaj mi pa ni jasno, a ne omenjate km dosega, čemu, če je zum brez veze.
Na 8m razdalje se na beli osončeni steni zazna do konca zumiran snop.
Nekaj mi pa ni jasno, a ne omenjate km dosega, čemu, če je zum brez veze.

Ja, svetilnost marsikatere lučke doseže kilometer ali več, ne pa tudi tvoje oči brez specializirane opreme (mislim, če je svetilka dovolj močna in okolje dovolj temno, človeško oko svetlobo še zazna na tej razdalji, ne vidi pa samih osvetljenih detajlov - ampak ok, ni zdaj to vprašanje).
Vendar to ni zaradi zooma lučke, ampak kakovostnega osredotočenega snopa svetlobe. Pri svetilkah z dobrim usmerjenim snopom (z reflektorji ali lečami) se ne uporablja klasičen zoom sistem, ampak gre za optimiziran snop svetlobe, ki omogoča večji doseg, še vedno recimo temu "kakovostne" osvetlitve.
Sicer je nek potencial v novi, še ne tako razširjeni, predvsem pa dražji LEP-tehnologiji, ampak pri navadnih ledicah je, če se prav spomnim, povprečen output "zooma" nekako plus/minus tretjina svetlobe, ki bi jo lahko dotična lučka oz. ledica oddala (temu se reče optična izguba).
Kaj sploh je tvoj cilj? V temi videti čim več (takrat je boljša širša svetloba / flood lučka) ali osvetlitev točno določenega območja (kjer so bolj primerne svetilke z osredotočenim snopom/ throw lučka). V obeh primerih zoom sucks! Tvoj koncentriran kvadratek na steni ne osvetli niti 20% razdalje, ko ga bilo katera moja throw lučka.
Sicer pa glej, tvoja denarnica, tvoja lučka. Če si tako trdno prepričan, da je to to, pa naj bo, ane :)
Vendar to ni zaradi zooma lučke, ampak kakovostnega osredotočenega snopa svetlobe. Pri svetilkah z dobrim usmerjenim snopom (z reflektorji ali lečami) se ne uporablja klasičen zoom sistem, ampak gre za optimiziran snop svetlobe, ki omogoča večji doseg, še vedno recimo temu "kakovostne" osvetlitve.
Sicer je nek potencial v novi, še ne tako razširjeni, predvsem pa dražji LEP-tehnologiji, ampak pri navadnih ledicah je, če se prav spomnim, povprečen output "zooma" nekako plus/minus tretjina svetlobe, ki bi jo lahko dotična lučka oz. ledica oddala (temu se reče optična izguba).
Kaj sploh je tvoj cilj? V temi videti čim več (takrat je boljša širša svetloba / flood lučka) ali osvetlitev točno določenega območja (kjer so bolj primerne svetilke z osredotočenim snopom/ throw lučka). V obeh primerih zoom sucks! Tvoj koncentriran kvadratek na steni ne osvetli niti 20% razdalje, ko ga bilo katera moja throw lučka.
Sicer pa glej, tvoja denarnica, tvoja lučka. Če si tako trdno prepričan, da je to to, pa naj bo, ane :)
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…

Optične izhube se povsem zavedam, dlje kot je leča od LED, manj svetlobe pade na lečo.
Na visoko svetlost središča dobrega throw snopa sem pa čisto pozabil, samo 20% razdalje je pa bosa. Daj naredi test na beli južni steni pri polnem soncu, iz kakšne razdalje še detektiraš snop. Po tvoje iz 40m.
Na visoko svetlost središča dobrega throw snopa sem pa čisto pozabil, samo 20% razdalje je pa bosa. Daj naredi test na beli južni steni pri polnem soncu, iz kakšne razdalje še detektiraš snop. Po tvoje iz 40m.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Oldi ()

Ja, svetilnost marsikatere lučke doseže kilometer ali več, ne pa tudi tvoje oči brez specializirane opreme (mislim, če je svetilka dovolj močna in okolje dovolj temno, človeško oko svetlobo še zazna na tej razdalji, ne vidi pa samih osvetljenih detajlov - ampak ok, ni zdaj to vprašanje).
Ne vem kakšne "detajle" bi ti hotel videti, ampak na 1 km razdalje človek brez daljnogleda vidi marsikaj. V reševalni akciji recimo lahko vidiš človeka na 1 km. Celo do 2 km daleč ga lahko vidiš, v idealnih razmerah.
The human eye has an angular resolution of about 1 arcminute (0.02 degrees or 0.0003 radians) which enables us to distinguish things that are 30 centimetres apart at a distance of 1 kilometre

Ne vem kakšne "detajle" bi ti hotel videti, ampak na 1 km razdalje človek brez daljnogleda vidi marsikaj. V reševalni akciji recimo lahko vidiš človeka na 1 km. Celo do 2 km daleč ga lahko vidiš, v idealnih razmerah.
The human eye has an angular resolution of about 1 arcminute (0.02 degrees or 0.0003 radians) which enables us to distinguish things that are 30 centimetres apart at a distance of 1 kilometre
Pa ti razumeš, da tvoja zoom lučka na en km ne osvetli dovolj, da bi sploh videl a je tam gozd al skale, kaj šele, da bi razpoznal kakršnekoli detajle?
No, pa saj sem lani pisal, kako je bilo na morju, ko sva s tastom svetila na bližnji otok (cca 800-1000 m stran). Cel je bil ponosen, ko je njegova zoom lučka osvetlila malo tam 5 kvadratov otoka. Potem sem jaz posvetil s svojo Astrolux FT03 brez zooma, je pa kar obnemel, ker je naredila skoraj dan na otoku v primerjavi z njegovo zoom "zverino". Pa še praktično cel otok je osvetlila.
Zgodovina sprememb…

Tu pa delaš klasično napako lučkarskega "snoba".
Namreč, ni vse v razdalji, ki jo lučka doseže. Človeka na 1 km sicer vidiš, ampak ker običajno na taki razdalji človeka na iščeš, če nisi reševalec (če si, imaš pa specializirano lučko), ne potrebuješ lučke, ki bi svetila 1 km daleč. Niti 500 m daleč. Večina ne rabi niti lučke, ki bi svetila 100 m daleč. Ampak tudi če svetiš samo na predmete, ki so 10 m daleč, ti včasih prav pride ozko usmerjen snop, včasih pa bolj razpršen.
Zakaj misliš da ima čedalje več malo boljših lučk možnost dveh snopov, usmerjenega in razpršenega? Boljše (in dražje) lučke to dosežejo z dvema ali celo več različnimi ledicami in refleketorji, cenejše pa z eno ledico in zumom. A je kakšna lučka z dvojnim snopom za 5 evrov? Jaz je ne poznam.

Mislim, da tako ali tako nima smisla. Pač, kot vedno zavzameš neko kontrirajoče stališče, nato pa googlaš zgolj in samo v iskanju potrditve tega stališča. Pa nima veze, če ima za debato kakšno realno uporabo ali praktično vrednost - važno je, da se kontrira in nato googla, tvoj ves modus operandi.
Pri tem pa še lastnega članka, ki govori o spot lights (osvetlitev recimo, kipov, stopnišč, nadzorovanih območij itd.) vs flood lights (ulična svetilka), nisi razumel v kontekstu argumentiranja, zakaj bi na blizu svetil v mašino s fokusiranim snopom (kar je seveda smešno - če bi to kdaj poskusil, ne bi pisal takšnih neumnosti) oz. si prilepil "kar nekaj", kar ti je Google pač vrgel...
Pri tem pa še lastnega članka, ki govori o spot lights (osvetlitev recimo, kipov, stopnišč, nadzorovanih območij itd.) vs flood lights (ulična svetilka), nisi razumel v kontekstu argumentiranja, zakaj bi na blizu svetil v mašino s fokusiranim snopom (kar je seveda smešno - če bi to kdaj poskusil, ne bi pisal takšnih neumnosti) oz. si prilepil "kar nekaj", kar ti je Google pač vrgel...
Samael != Samuel

Pa ti razumeš, da tvoja zoom lučka na en km ne osvetli dovolj, da bi sploh videl a je tam gozd al skale, kaj šele, da bi razpoznal kakršnekoli detajle?
Nauči se brati

No, pa saj sem lani pisal, kako je bilo na morju, ko sva s tastom svetila na bližnji otok (cca 800-1000 m stran). Cel je bil ponosen, ko je njegova zoom lučka osvetlila malo tam 5 kvadratov otoka. Potem sem jaz posvetil s svojo Astrolux FT03 brez zooma, je pa kar obnemel, ker je naredila skoraj dan na otoku v primerjavi z njegovo zoom "zverino". Pa še praktično cel otok je osvetlila.
Kot prvo, Samael je trdil, da ti na tistem 1 km oddaljenem otoku kljub tvoji superduper lučki ne bi nič uporabnega videl.
človeško oko svetlobo še zazna na tej razdalji, ne vidi pa samih osvetljenih detajlov
Kot drugo, primerjal si lučko za 30+ evrov z lučko za 3+ evre. Prav neverjetno res, da je bila boljša.

Mislim, da tako ali tako nima smisla. Pač, kot vedno zavzameš neko kontrirajoče stališče, nato pa googlaš zgolj in samo v iskanju potrditve tega stališča. Pa nima veze, če ima za debato kakšno realno uporabo ali praktično vrednost - važno je, da se kontrira in nato googla, tvoj ves modus operandi.
Kot prvo, da z virom potrdiš neko svojo trditev je nekaj najbolj običajnega, v vsaki malo bolj resni debati je to celo zahtevano.
Kot drugo, ko ostaneš brez argumentov, začneš podlo podtikati. V linku, ki sem ga citiral, omenjajo "Focused task lighting for machinery, assembly lines, or quality control stations in manufacturing and processing facilities", kar ti prebereš kot "osvetlitev recimo, kipov, stopnišč, nadzorovanih območij itd".

Če ti nisi fuknjen...
Sem se dolgo zadrževal, da nisem tega napisal, ampak enkrat je pa pač dovolj.
Sem se dolgo zadrževal, da nisem tega napisal, ampak enkrat je pa pač dovolj.
Zgodovina sprememb…

Ja, s to izjavo si dokazal svoj neizmeren intelekt, bravo.
V tej temi kolikor vem ni nobenega potapljača, tako da ti nihče ne bo mogel dati dobrega nasveta.
Kakšni predlogi za lučke za potapljanje?
V tej temi kolikor vem ni nobenega potapljača, tako da ti nihče ne bo mogel dati dobrega nasveta.
Zgodovina sprememb…

Kot drugo, ko ostaneš brez argumentov, začneš podlo podtikati. V linku, ki sem ga citiral, omenjajo "Focused task lighting for machinery, assembly lines, or quality control stations in manufacturing and processing facilities", kar ti prebereš kot "osvetlitev recimo, kipov, stopnišč, nadzorovanih območij itd".
Točno to "spot light" je - reflektor, ki usmerjeno osvetljuje npr. kipe, stopnišča, tekoči trak proizvodne linije itd. in ne tvoj fokusiran snop v drobovje mašin oz "določen del mašine" (kar je nekaj povsem drugega), le da tvoje razumevanje angleščine malce šepa.
Članek, ki si ga prilepil, nima nobene, prav nobene zveze s tem, kar si pisal prej. Verjetno v tistem trenutku nisi mogel zgooglati nič boljšega, pa si se pač poslužil tega, misleč, da itak ne bomo opazili, ane?
Dva sva te popravila, ampak ti se pač ne daš.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…

kumer ::
tukaj poglej, imaš kar nekaj lučk na voljo
seveda ne pričakuj čudežev, gre za budget lučke, ne najvišji rang

https://www.wurkkos.com/collections/und...
ta je najnovejša:
https://www.wurkkos.com/products/dl46-d...
LP

6151 ::
Bom nabavil za en lightshow lučk in poročal rezultate :)
@kumer hvala.
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

Klamzi ::
Feedback glede Wurkkos.
Imel WK03, po dobrem letu sila redke uporabe popravljal vzmeti, nato kmalu crkne. Naslednja FC11C po pol leta še redkejše uporabe na vsakih par vklopov obtiči v turbo mode, kasneje je možno le v eco mode... zaenkrat brez rešitve. Edini plusi so cena in velikost, ampak j*b*š tako, ko pa ti zataji ko jo najbolj potrebuješ...
Medtem vsaj 8 raztalanih komadov Zanflare F1 dela brez kakršnih koli problemov, enako Convoy C8.
Imel WK03, po dobrem letu sila redke uporabe popravljal vzmeti, nato kmalu crkne. Naslednja FC11C po pol leta še redkejše uporabe na vsakih par vklopov obtiči v turbo mode, kasneje je možno le v eco mode... zaenkrat brez rešitve. Edini plusi so cena in velikost, ampak j*b*š tako, ko pa ti zataji ko jo najbolj potrebuješ...
Medtem vsaj 8 raztalanih komadov Zanflare F1 dela brez kakršnih koli problemov, enako Convoy C8.

Ales ::
Škoda da si imel smolo z njimi. Pri meni sta Wurkkos HD50 in Wk40 v dnevni uporabi in zaenkrat ni nobenih težav. WK40 mi je sicer splela lepša polovica, HD50 pa sem uspel obdržati zase.
Še najmanj se uporablja Acebeam E75, pa najdražja je med to mojo "zbirko" treh lučk...
Še najmanj se uporablja Acebeam E75, pa najdražja je med to mojo "zbirko" treh lučk...

Bom nabavil za en lightshow lučk in poročal rezultate :)
FireSnake je pred nekaj dnevi napisal, da je kupil potapljaško od Workkusa, z laserjem.
https://wurkkos.com/products/wurkkos-dl...
In čeprav nisem potapljač, ampak samo "tauhar", in "podvodne" lučke ne uporabljam, lahko rečem, da je laser na potapljaški lučki zelo koristen. Namreč, z njim lahko pod vodo drugemu pokažeš kakšno zanimivo žival (ribo, golega polža...), ki jo je zaradi varovlne barve ali oblike težko opaziti.
Tu je še en primer takšne lučke, nekaj dražje od Wurkkosa.
https://www.orcatorchstore.com/products...

Laser se morda zdi OK, ampak bi ga raje imel posebej kot pa na luči, ki ne izpolnjuje kriterija primarne luči - pod vodo namreč rabiš nekaj močnejšega od 2800 lm.
Sicer pa tako pokažeš proti "zanimivi stvari" z lučko, tako da ni ravno najbolj nujna stvar.
Sicer pa tako pokažeš proti "zanimivi stvari" z lučko, tako da ni ravno najbolj nujna stvar.

Lučka ima preširok snop, ne moreš pokazati nič bolj natančno kot bi pokazal z roko.
Kar se moči tiče pa seveda odvisno od tega, kaj delaš pod vodo. Tule pravijo, da je 500-1500 lumnov čisto dovolj za rekreativno potapljanje.
https://www.diverightinscuba.com/blog/l...
Kar se moči tiče pa seveda odvisno od tega, kaj delaš pod vodo. Tule pravijo, da je 500-1500 lumnov čisto dovolj za rekreativno potapljanje.
Low Lumens (Under 500 lumens): These lights are great for close-up inspections and signaling, but they might not be powerful enough for navigating in dark or murky conditions.
Medium Lumens (500-1500 lumens): This is the sweet spot for many recreational divers. These lights offer a good balance of brightness and battery life, making them suitable for a variety of dive environments and activities.
High Lumens (Over 1500 lumens): If you're planning on exploring deep wrecks, navigating through dark caves, or capturing stunning underwater photos, a high-lumen light is your best bet. These powerful lights can cut through murky water, illuminate hidden corners, and even make that grumpy grouper think twice before messing with you.
Zgodovina sprememb…

Squirrel ::
FireSnake je pred nekaj dnevi napisal, da je kupil potapljaško od Workkusa, z laserjem.
https://wurkkos.com/products/wurkkos-dl...
In čeprav nisem potapljač, ampak samo "tauhar", in "podvodne" lučke ne uporabljam, lahko rečem, da je laser na potapljaški lučki zelo koristen. Namreč, z njim lahko pod vodo drugemu pokažeš kakšno zanimivo žival (ribo, golega polža...), ki jo je zaradi varovlne barve ali oblike težko opaziti.
Tu je še en primer takšne lučke, nekaj dražje od Wurkkosa.
https://www.orcatorchstore.com/products...
Kje ti vidiš še en primer takšne lučke, nekaj dražje od Wurkkosa? Vsaj poglej za kaj se gre predno slepo prilimaš kar ti izpljune čet-đi-pi-ti. OrcaTorch D560-GL ni lučka, zgolj laser pointer.
Da boš vsaj približno zadel boš moral iti malo višje in predlagati vsaj OrcaTorch D570-GL.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Squirrel ()

A ti je zdaj kaj lažje pri srcu? Ker seveda ti še v življenju nisi napačnega linka prilepil.
https://www.orcatorchstore.com/collecti...
https://www.orcatorchstore.com/collecti...
Zgodovina sprememb…

Lučka ima preširok snop, ne moreš pokazati nič bolj natančno kot bi pokazal z roko.
Low Lumens (Under 500 lumens): These lights are great for close-up inspections and signaling, but they might not be powerful enough for navigating in dark or murky conditions.
Medium Lumens (500-1500 lumens): This is the sweet spot for many recreational divers. These lights offer a good balance of brightness and battery life, making them suitable for a variety of dive environments and activities.
High Lumens (Over 1500 lumens): If you're planning on exploring deep wrecks, navigating through dark caves, or capturing stunning underwater photos, a high-lumen light is your best bet. These powerful lights can cut through murky water, illuminate hidden corners, and even make that grumpy grouper think twice before messing with you.
Za same tehnikalije (navigacija, signaliziranje ipd) so 1500 čisto OK. Če pa želiš uživati v opazovanju koral, rib in drugih objektov pod morjem pa je point, da dobiš nazaj (v čimveč svojega FoV) rdečo barvo (ki je na globini 20m in dlje praktično ni več), in to lahko narediš samo z ZELO močno flood lučko. Računaj, da je uporaba lučk v večini primerov v dnevnem potopu - nočni potopi niso zelo pogosti.
Lahko potestiraš koliko efekta ima 1500lm lučka zunaj na svetel oblačen dan.
Sem naročil dve Wurkoss DL06 za main in DL30 za backup, 25% popusta na obe iz poljskega skladišča, potem pa še koda WKZHCODE5 za dodatnih 5% popusta, praktično zastonj (cca 15% cene evropskih ali ameriških proizvajalcev). Poročam kako se obneseta ko jih dobim.

gregor ::
Žal ne.
Verjetno imajo pestro z Kickstarter lučko, jutri se začne prodaja...
Si dopisujem preko BLF, ni najbolj optimalno. Bom še preko FB Messenger poizkusil.
Do konca leta bo morda kaj iz tega, ali pa tudi ne, bomo videli...
Javim, ko dobim odgovor.
Sedaj sem poslal sporočilo preko FB Messenger. Upam, da kdo bere...
Sem sicer že prejšnji teden poslal sporočilo direktno Lee Terry na FB, samo on ne bere sporočil, to vem že iz preteklih izkušenj.
Na to temo žal nič novega.

Sem že večkrat poslal sporočila na BLF, na FB messenger in Reddit sporočila.
Sem kontaktiral Lee Terry Wurkkos in tudi profil Wurkkos, zaenkrat je bilo vse tiho.
Morda jih več ne zanima ta projekt...?
Če bo kaj novega, se seveda oglasim.
LP

@Samael a lahko pričakujem test z belo južno steno, torej iz kakšne razdalje se še zazna snop lučke.

Ne, ker je oslarija. To ni noben test. Če si ne daš dopovedati si pač ne daš. Mislim, da sploh nimaš predstave o čem govoriš.
Zvečer naredi test zooma razdalje v temi na 100m. Me zanima kaj še vidiš :)
Potem ti pa še jaz kljub svetlobnim motnjam v urbanem področju (center LJ) naredim kakšnega brez zooma s svetilko sorodnih 18650 dimenzij na recimo 400m :)
Moja izbira bo recimo povsem navadna mislim da 6 let stara Manta Ray C8 Osram za 14 eur. Ali pa iz istega obdobja Convoy C8 xpl-hi za 12 eur.
Ali pa boš herojsko zaštartal kar na 400m? :)
Zvečer naredi test zooma razdalje v temi na 100m. Me zanima kaj še vidiš :)
Potem ti pa še jaz kljub svetlobnim motnjam v urbanem področju (center LJ) naredim kakšnega brez zooma s svetilko sorodnih 18650 dimenzij na recimo 400m :)
Moja izbira bo recimo povsem navadna mislim da 6 let stara Manta Ray C8 Osram za 14 eur. Ali pa iz istega obdobja Convoy C8 xpl-hi za 12 eur.
Ali pa boš herojsko zaštartal kar na 400m? :)
Na knaufu še sveča zgleda nekak.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…

MisterR ::
Vse kar te zanima je ali ima magnetno stikalo in kako enostavno se da polniti. To je pri moji dokaj problem, ker moraš vsakič odpret in zamenjati baterije oz. jih dati polnit, kar je predvsem na čolnu kar problem (zaradi soli in nečistoče).
Wurkkos DL46 ima pa drug problem, ima magnetno stikalo in enostavno polnjenje, ima pa drug problem - baterije se ne da zamenjati, kar pomeni da jo boš med potopi težko napolnil, česar pa nočeš tvegati da greš v vodo in se ti zaradi X razloga baterija prazni hitreje kot normalno in ostaneš v temi.
P.S. sam si lastim https://amzn.eu/d/cLtrX1u , ni najboljša in ima zgoraj omenjeni hibi ampak deluje in je zato ne menjam.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MisterR ()

malo drugačna lučka
Trustfire TC50 Camping Flashlight Review
https://zeroair.org/2025/07/07/trustfir...
ni pa poceni...
LP
Trustfire TC50 Camping Flashlight Review
https://zeroair.org/2025/07/07/trustfir...
ni pa poceni...
LP

Žal ne.
Si dopisujem preko BLF, ni najbolj optimalno. Bom še preko FB Messenger poizkusil.
Javim, ko dobim odgovor.
Sem sicer že prejšnji teden poslal sporočilo direktno Lee Terry na FB, samo on ne bere sporočil, to vem že iz preteklih izkušenj.
Sem kontaktiral Lee Terry Wurkkos in tudi profil Wurkkos, zaenkrat je bilo vse tiho.
LP
Neverjetno a resnično.

Dobil sem odgovor...
Hello gregor,
I just get rid of the busy work. Sorry for late reply my man.
And don’t worry. I’m always interest in our Slovenia flashlight project.
But I have to complete the job of SOFIRN brand now. So it’s not much time for two brand message.
Let me feedback to Wurkkos factory with your questions. When I get the answer later, I will let you know immediately.
Best regards,
Terry
LP

Čisto tako, mimogrede, glavna prednost oziroma osnovni namen zuma ni v doseganju daljinskih rekordov, temveč v spremenljivi širini snopa svetlobe. Da lahko širino snopa prilagodiš svojim potrebam, ne glede na razdaljo, na katero svetiš.
V časih pred svetilkami led so imele mnoge, tudi najboljše, svetilke zum, se pravi prilagodljiv snop svetlobe. Recimo Maglite so bile pred 30 leti verjetno najboljše ročne svetilke - in imele so zum.
Še veliko pred Maglite, iz časa 2. svetovne vojne (in še pred njo), so bile med najbolj cenjenimi ročne svetilke nemške znamke Pertrix. Ročne svetilke so izdelovali za nemško vojsko. In njihove valjaste svetilke so imel, ne boste verjeli, zum. Tako kot pri prej omenjenih maglitkah si lahko reflektor premikal naprej in nazaj in s tem širil ali ožil snop svetlobe. Osnovna oblika teh Pertrixovih valjastih lučk, vključno z zumom, je ostala praktično nespremenjena več kot pol stoletja.
In z nobeno od teh svetilk seveda nihče ni svetil na 100 metrov. Mini maglite je imela s svežimi baterijami in novo žarnico mogoče 15 lumnov, še starejše svetilke s klasično "brljivko" pa mogoče kakšnih 5 lumnov.
V časih pred svetilkami led so imele mnoge, tudi najboljše, svetilke zum, se pravi prilagodljiv snop svetlobe. Recimo Maglite so bile pred 30 leti verjetno najboljše ročne svetilke - in imele so zum.
Še veliko pred Maglite, iz časa 2. svetovne vojne (in še pred njo), so bile med najbolj cenjenimi ročne svetilke nemške znamke Pertrix. Ročne svetilke so izdelovali za nemško vojsko. In njihove valjaste svetilke so imel, ne boste verjeli, zum. Tako kot pri prej omenjenih maglitkah si lahko reflektor premikal naprej in nazaj in s tem širil ali ožil snop svetlobe. Osnovna oblika teh Pertrixovih valjastih lučk, vključno z zumom, je ostala praktično nespremenjena več kot pol stoletja.
In z nobeno od teh svetilk seveda nihče ni svetil na 100 metrov. Mini maglite je imela s svežimi baterijami in novo žarnico mogoče 15 lumnov, še starejše svetilke s klasično "brljivko" pa mogoče kakšnih 5 lumnov.
Zgodovina sprememb…

Ales ::
Ja, in še malo pred tem so v votline hodili z baklami. Ki pa, zanimivo, niso imele zoom! Njihov namen je bil kar najbolje osvetliti prostor in medvede v njem in so očitno to najbolje počele brez.
Očitno gre za cikle v tehnologiji, ni zooma - je zoom - ni zooma...
Očitno gre za cikle v tehnologiji, ni zooma - je zoom - ni zooma...

Vse kar te zanima je ali ima magnetno stikalo in kako enostavno se da polniti. To je pri moji dokaj problem, ker moraš vsakič odpret in zamenjati baterije oz. jih dati polnit, kar je predvsem na čolnu kar problem (zaradi soli in nečistoče).
Wurkkos DL46 ima pa drug problem, ima magnetno stikalo in enostavno polnjenje, ima pa drug problem - baterije se ne da zamenjati, kar pomeni da jo boš med potopi težko napolnil, česar pa nočeš tvegati da greš v vodo in se ti zaradi X razloga baterija prazni hitreje kot normalno in ostaneš v temi.
P.S. sam si lastim https://amzn.eu/d/cLtrX1u , ni najboljša in ima zgoraj omenjeni hibi ampak deluje in je zato ne menjam.
Oprosti, DL06 sem naročil in ne DL46 (DL46 nimajo v EU skladišču). DL06 Ima 3x 21700, tako da se da verjetno da zamenjati, če se pa ne, pa ni nek problem - tudi če se ti sprazni v vodi uporabiš backup lučko ali pa se držiš buddyja v primeru da se ti to zgodi sredi nočnega potopa in ti hkrati odpove še backup luč.
Veš kogoče kako dolgo se polni prek c porta?

kumer ::
Žal ne.
Javim, ko dobim odgovor.
LP
Neverjetno a resnično.
Dobil sem odgovor...
Hello gregor,
I just get rid of the busy work. Sorry for late reply my man.
And don’t worry. I’m always interest in our Slovenia flashlight project.
But I have to complete the job of SOFIRN brand now. So it’s not much time for two brand message.
Let me feedback to Wurkkos factory with your questions. When I get the answer later, I will let you know immediately.
Best regards,
Terry
LP
če ne bo kdo drug, bom pa jaz komentiral

hvala za tvoje angažiranje glede SLO lučke

morda bo na koncu celo kaj všečnega nastalo iz tega
če ne bo nič, pa tudi ne bo konec sveta
kolikor sem imel opravka z kitajskimi trgovinami (reklamacije itd), so bili vedno neodzivni, pošiljanje opomnikov itd.
počakajmo in bomo videli...
hvala
LP

Ni panike.
15€ gor ali dol.
Jaz sem vzel belo varianto, ker takšne barve še nimam.
V novem sporočilu so se nekaj opravičevali zaradi (nepričakovanih) dodatnih stroškov za DDV, zaradi drugega špediterja. Očitno ta ne obvlada šverc-komerc obvoza čez Madžarsko

Smo pa dobili dodatnih 20% popusta za nov nakup. In ker jasno balkanec in lučkar nikakor ne sme izpustiti dodatnega popusta, je sedaj samo vprašanje, katero lučko bi vzel