» »

Vpogled v Asus Ares in Immensity

Vpogled v Asus Ares in Immensity

Asus Immensity

vir: bit-tech.net

Ares v kosih

vir: bit-tech.net

Trojica napajalnih priključkov

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Pri bit-tech.net imajo nedvomno veliko srečo ali dobre povezave v industriji, saj jim je uspelo dodobra izprašati nekatere vodilne inženirje pri Asusu, ki so odgovorni za razvoj dveh zelo zanimivih izdelkov, grafične kartice Ares in matične plošče Immensity. O obeh smo že govorili, kjer je bila slednja predstavljena na Computexu, Ares pa že veliko prej. Immensity je LGA-1366 matična plošča z veznim čipovjem X58, kateremu je dodan še čip LucidLogic Hydra za parjenje grafičnih kartic različnih proizvajalcev ter grafični čip.

Sprva so vsi mediji poročali, da gre za Radeon HD 5450, medtem ko so pri bit-techu zapisali, da gre za Radeon HD 5770. Prav so imeli pravzaprav oboji, saj je bil na prototipu na Computexu uporabljen prvi čip, medtem ko bo plošča za serijsko proizvodnjo, če bo do nje sploh prišlo, uporabljala Radeon HD 5770. S slednjim bo uporaba Hydre bolj smiselna, saj bo v primeru parjenja dodatne grafične kartice in vgrajenega Radeona sploh prišlo do opaznih pohitritev. V trgovinah, če bo do tja sploh prišla, bo plošča nosila izredno visoko ceno, saj ima nekajkrat predimenzioniran napajalni sklop procesorja, ki naj bi še naprej deloval tudi v primeru, da odpove ena od napajalnih faz. Stroške seveda dvigne še vezno čipovje, LucidLogic Hydra in grafični čip.

Asusov Ares ni prve svoje vrste, saj ima predhodnika z imenom Mars, ki je posebna izdaja GeForcea GTX 295. Slednji je, podobno kot Ares, namesto nekoliko okrnjenih oz. upočasnjenih jeder in pomnilnika (kar velja tako za tovarniški GTX 295 kot HD 5970) uporabil polno zmogljive dele s sicer najhitrejše takratne enojedrne grafične kartice (GeForce GTX 285 v primeru Marsa oz. Radeon HD 5870 v primeru Aresa) ter jih v paru združil na eni tiskanini. Aresu so od predstavitve blizu prišli že mnogi drugi proizvajalci z navitimi in 4-gigabajtnimi Radeoni HD 5970, a pri Asus vseeno menijo, da bo njihova kartica nekaj posebnega.

Mnogo bolj zmogljiv je hladilni sistem, ki uporablja par popolnoma bakrenih hladilnikov s štirimi toplotnimi cevkami, in ventilator, ki je več kot šestkrat zmogljivejši od tistega na tovarniškem Radeon HD 5970 (18 proti 119,5 kubičnih čevljev pretoka na minuto) ter temu primerno večji (100 mm premera in 32 mm višine v primerjavi z 80 in 15 mm na tovarniškem Radeonu). Napajalni sistem za posamezno jedro je sicer bolj ali manj enak kot na Radeonu HD 5870, a ima svoj hladilnik, ki se nahaja neposredno pod prej omenjenim ventilatorjem.

Za oskrbo z električno energijo skrbi par 8-pinskih priključkov, en 6-pinski priključek ter PCIe reža. Zdi se veliko, a je za normalno uporabo potrebno uporabiti le po en 8 in 6-pinski priključek, kjer je drugi 8-pinski zgolj kot rezerva za navijanje. Sicer se številke (150 W iz vsakega 8-pinskega ter po 75 W iz 6-pinskega priključka in reže) sklada s parom Radeonov HD 5870, na katerem se nahajata dva 6-pinska priključka, poleg reže PCIe (skupno do 225 W oz. 450 W v paru).

Uporabljeno je 12-plastno tiskano vezje, celo pokrov hladilnega sistema pa je iz aluminija, ker kovina da boljši občutek kakovosti od plastike. Kartica bo dostavljena v kovinskem kovčku, ki je na prvi pogled podoben kovčkom mafijcev za predaje velikih vsot denarja. Zanimivo je, da 1000 primerkov ne bo oštevilčenih, predvsem zaradi kitajskih kupcev, ki so v veliki meri vračali Marse s serijskimi številkami, v katerih so se nahajale štirice in osmice. Ti sta v kitajski folklori poznani kot nesrečni številki.

4 komentarji

vorantz ::

Čemu tak pesimizem glede izdaje matične?

PrimozR ::

Misliš pri Asus ali v novici?

Zadeva je/bo draga. Zelo. Ballpark figure tam 700-1000 EUR. Kupcev bo seveda izredno malo, kar rentabilnost plošče naredi zelo vprašljivo.

vorantz ::

Sprva so vsi mediji poročali, da gre za Radeon HD 5450, medtem ko so pri bit-techu zapisali, da gre za Radeon HD 5770. Prav so imeli pravzaprav oboji, saj je bil na prototipu na Computexu uporabljen prvi čip, medtem ko bo plošča za serijsko proizvodnjo, če bo do nje sploh prišlo, uporabljala Radeon HD 5770. S slednjim bo uporaba Hydre bolj smiselna, saj bo v primeru parjenja dodatne grafične kartice in vgrajenega Radeona sploh prišlo do opaznih pohitritev. V trgovinah, če bo do tja sploh prišla, bo plošča nosila izredno visoko ceno, saj ima nekajkrat predimenzioniran napajalni sklop procesorja, ki naj bi še naprej deloval tudi v primeru, da odpove ena od napajalnih faz.


Ti močni če-ji so mi padli v oko :)
Ja to s ceno razloži ja...

subby ::

avtera že oglašuje grafiko, dobava 3 tedne po naročilu... cena pa slabih 1,6k EUR


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja druga generacija Marsa

Oddelek: Novice / Grafične kartice
125485 (4647) Meizu
»

GeForce GTX 480 je požrešen, ima veliko jedro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
6217146 (14647) RuskiSnajper
»

Radeon HD 5970 in 5770 v Eyefinity izdaji

Oddelek: Novice / Grafične kartice
217986 (7136) PrimozR
»

Asus Ares v sliki

Oddelek: Novice / Grafične kartice
3211719 (10588) PrimozR
»

Kartica Fermi zgolj nedelujoča maketa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Grafične kartice
607889 (5531) Mr.B

Več podobnih tem