Forum » Programiranje » NetBeans (Java)
NetBeans (Java)
flow123 ::
Imam problem z eno nalogo...sem bolj začetnik v tem:
- V JPanel sem dal 5 gumbov JCheckBox in 4 gumbe JRadioButton...ne znam narest kaj pri JCheckBox narediš, da ti ponujajo hkratno izbiro do petih možnosti.
- ter ne znam tole kar je (zgoraj)odebljeno
Lepo prosim, če mi kdo pomaga
V okolju Swing in z generatorjem vmesnikov NetBeans realizirajte grafični vmesnik, ki vsebuje naslednje elemente:
• 5 gumbov tipa JCheckBox, ki ponujajo hkratno izbiro do petih možnosti;
• 4 gumbe tipa JRadioButton, ki ponujajo ekskluzivno izbiro ene izmed možnosti (na začetku je izbrana prva možnost);
• Izvlečni menu JMenu, ki vsebuje štiri možnosti: prva opcija izpiše stanje gumbov tipa JCheckBox v oznako (JLabel), druga opcija izpiše stanje gumbov tipa JRadioButton v to oznako, tretja opcija inicializira vse vrednosti na prvotno vrednost, četrta opcija pa zaključi program.
Za razporeditev gumbov uporabite elemente tipa JPanel, za ločevanje skupin pa uporabite ločevalnike JSeparator. Obe skupini elementov in oznaka naj bodo razporejene vertikalno, elementi znotraj obeh skupin pa horizontalno. Za razporejanje komponent znotraj skupin uporabite tekoče razvrščanje (FlowLayout).
- V JPanel sem dal 5 gumbov JCheckBox in 4 gumbe JRadioButton...ne znam narest kaj pri JCheckBox narediš, da ti ponujajo hkratno izbiro do petih možnosti.
- ter ne znam tole kar je (zgoraj)odebljeno
Lepo prosim, če mi kdo pomaga
t3hn0 ::
si to res naredil? Namrec pri checkboxih ne naredis nic drugega kot to da jih dodas notri v okno...in ce probas primer, bi lahko klikal po vseh checkboxih po mili volji
Medtem ko moras radio buttone dat v eno skupino (radio button group), da poves javi da so skupaj in ta naredi da je na voljo le ena izbira na enkrat
odebeljen del:
-za checkboxe preverjas tako (za vsak gumb posebej): if( jCheckBox1.isSelected() ) { ... }
-radio button: if( jRadioButton1.isSelected() ) { ... }
-pri ponastavljanju vrednosti, moras pac vsem elementom "rocno" dolocit na kaj se nastavijo
-separatorji so pa pac separatorji...jih ne znas povleci iz menija na ustrezno mesto ali kaj?
Medtem ko moras radio buttone dat v eno skupino (radio button group), da poves javi da so skupaj in ta naredi da je na voljo le ena izbira na enkrat
odebeljen del:
-za checkboxe preverjas tako (za vsak gumb posebej): if( jCheckBox1.isSelected() ) { ... }
-radio button: if( jRadioButton1.isSelected() ) { ... }
-pri ponastavljanju vrednosti, moras pac vsem elementom "rocno" dolocit na kaj se nastavijo
-separatorji so pa pac separatorji...jih ne znas povleci iz menija na ustrezno mesto ali kaj?
^.^
Zgodovina sprememb…
- spremenil: t3hn0 ()
flow123 ::
- sem mislil, da moram tud checkbox-e dat v eno skupino, radibutton pa v drugo, ker v nalogi piše: za ločevanje skupin pa uporabite ločevalnike JSeparator ...problem je v tem,da lahko klikam po checkbox-ih po mili volji(samo označen je vedno samo en, ne morem pa jih označiti več hkrati)
- separatorje pa znam povlečt (samo tole s skupinami mi ni jasno...al moram dve skupine narest al samo za radiobutton )
- separatorje pa znam povlečt (samo tole s skupinami mi ni jasno...al moram dve skupine narest al samo za radiobutton )
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | java net beans pomočOddelek: Programiranje | 1600 (1488) | i33a |
» | [Java] Ne zažene appletaOddelek: Programiranje | 1206 (1139) | iggy |
» | [Java] Zagon appleta v HTMLOddelek: Programiranje | 1539 (1361) | Bela01 |
» | [JAVA] branje iz datotekeOddelek: Programiranje | 2406 (2041) | Bela01 |
» | [Java]VprašanjaOddelek: Programiranje | 2103 (1571) | Bela01 |