» »

Nadgradnja RAMa

Nadgradnja RAMa

Robocop1 ::

Pozdravljeni!

Opravka imam z dvema računalnikoma, ki imata DDR1 RAM:
1) 512MB (333MHz) + 1GB (400MHz) skupaj: 1,5GB (333MHz)
2) 256MB (mislim da 333MHz)
dobil pa sem še 512 MB (400MHz)

Prvi računalnik deluje s frekvenco počasnejšega RAMa - torej 333MHz. Pri drugem računalniku pa je stvar taka:
plata podpira največ 333MHz, torej tudi če dam 400, bo še vedno delovala pri 333MHz. Ker imam na tem računalniku še integrirano grafiko, računalnik zase porabi še 64MB (v BIOSu piše "shared memory"), tako da mi v windowsih zazna samo 192MB. V ta računalnik nameravam dodati še dodatnih 512MB RAMa.

Zdaj pa moje vprašanje:
Bom kaj na boljšem, če iz prvega računalnika zamenjam RAM (iz 333 na 400 - tako da potem skupaj deluje na 400)? Se bo sprememba v hitrosti delovanja rač. sploh opazila?

Recimo da prvega računalnika ne spreminjam, ampak samo v ta drugega dodam 512MB - potem bo skupaj 768MB. Moram reči, da ta računalnik zdaj zelo šteka - včasih se tudi okno po namizju težko premika (slika zaostaja). Povprečno imam porabljenega 50% RAMa v normalnem delovanju. Bo potem deloval kaj hitrejše, al je to odvisno tudi od procesorja (AMD Athlon 2500+)?

Pa še eno vprašanje: Kaj bolj prispeva k hitrosti delovanja rač. - frekvenca ali kapaciteta RAMa?

c00L3r ::

Bom kaj na boljšem, če iz prvega računalnika zamenjam RAM (iz 333 na 400 - tako da potem skupaj deluje na 400)? Se bo sprememba v hitrosti delovanja rač. sploh opazila?

Razlike med 333mhz in 400mhz ne boš opazil.
Recimo da prvega računalnika ne spreminjam, ampak samo v ta drugega dodam 512MB - potem bo skupaj 768MB. Moram reči, da ta računalnik zdaj zelo šteka - včasih se tudi okno po namizju težko premika (slika zaostaja). Povprečno imam porabljenega 50% RAMa v normalnem delovanju. Bo potem deloval kaj hitrejše, al je to odvisno tudi od procesorja (AMD Athlon 2500+)?

Delovanje bo hitrejše, ampak odvisno kaj delaš oz. koliko stvari se naekrat izvaja. Jaz bi priporočal vsaj 1gb Ram-a.
Pa še eno vprašanje: Kaj bolj prispeva k hitrosti delovanja rač. - frekvenca ali kapaciteta RAMa?

Pri splošni uporabi se veliko bolj pozna kapaciteta kot frekvenca.

Robocop1 ::

Potem bom raje prvi računalnik pustil tako kot je, v drugega pa dodal še teh 512MB. Gre pa za vsakodnevna opravila - pogosto imam hkrati odprt Winamp, Mozilla, Messenger pa morda še kakšen drugi program.

Pozabil sem prej napisat ... gre za osnovno ploščo ASRock K7S41GX. Sam mislim, da bi morala podpirat omejeni RAM. Čeprav sem malo v dvomih. Bi bilo morda potrebno še nadgraditi BIOS? Trenutno je gor tovarniška verzija - torej še ni bil posodobljen. Ima kdo kaj izkušenj s to plato?

c00L3r ::

Bi bilo morda potrebno še nadgraditi BIOS?
Nagradnja BIOS-a na zadnjo različico je dobra ideja. Pri nekaterih doda kako funkcionalnost, ali pa podporo za kakšen procesor/rame ipd.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kratko vprašanje o Ramu

Oddelek: Kaj kupiti
91266 (1047) HIP_HOP
»

Mi kdo lahko razlozi nekaj o RAM-u ?

Oddelek: Strojna oprema
142300 (1791) PrimozR
»