» »

Disk ropota, testi kažejo, da je vse OK?

Disk ropota, testi kažejo, da je vse OK?

IceIceBaby ::

Računalnik občasno težko zbootam. Takoj, ko se prižge začne disk glasno ropotati, kot, da bi glava nabijala nekam (kovinski zvoki) in očitno ga bios težko prepozna, ker sploh ne pride naprej od prvega ekrana.

Če še enkrat vklopim računalnik običajno dela normalno. V Windowsih občasno še vseeno disk ropota ampak deluje normalno.

Disk sem preveril z WD diagnostičnim orodjem in vsi preizkusi grejo skozi brez napak.

Ima kdo kakšno idejo v čem je problem? Disk nameravam preventivno zamenjati, ampak rad bi se prepričal, da je problem res v disku ne v matični ali kakšni drugi zadevi.

klinker ::

Lahko probas malo kablovje pogledat ali celo zamenjat.

Furbo ::

Naredi backup čim hitreje, ropota ne more povzročati kaka napačna nastavitev, ampak samo bližajoča se smrt diska.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Backup ni problem, se mi vsak dan dela na usb ključ + ftp, pa še občasne backupe na externi disk delam.

Vem, da ne morejo biti razlog napačne nastavitve. Ampak skrbi me, da je kriva matična pa bo isto, tudi ko zamenjam disk.

Scorpia ::

Ne vem kako si to predstavljaš ampak matična z svojim kontrolerjem nikakor ne more povzročat to kar si ti napisal. Lahko so čisto druge napake če je matična, kot je napačno branje, neprepoznavanje itd...
////

Zheegec ::

Tisti WD programček se najbrž kar precej zanaša na SMART, ki pa povečini javi smrt diska par ur po tem, ko že obupno poizkušaš dobiti še kakšne podatke dol, pa ne gre :)
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Naredil sem oba testa. Hitri SMART test in en daljši test. Oba sta bila brez napak, čeprav je disk vmes občasno precej zaropotal.

Ne vem kako si to predstavljaš ampak matična z svojim kontrolerjem nikakor ne more povzročat to kar si ti napisal. Lahko so čisto druge napake če je matična, kot je napačno branje, neprepoznavanje itd...

To sem hotel slišat. Če ni varjante, da je zanič plata bom pač menjal disk pa je.

ta_ki_tke ::

Nemara je kakšen slab kontakt pri napajalnem kablu, velikokrat pomaga, če ga izpuliš (seveda pri ugasnjenem računalniku) in spet vtakneš nazaj. Po določenem času začne sicer spet ropotati, pa ponoviš operacijo. Disk bo sicer enkrat najbrž res crknil, ampak veliko kasneje, kot bi sicer. Vsekakor gre za po mojih izkušnjah za slab kontakt, krivec pa je lahko tudi slab konektor napajalnika, ne samo nožice na disku.

Pyr0Beast ::

Varianta slabega napajalnika.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

HDD - neizbežne napake pri branju (URE)

Oddelek: Strojna oprema
284263 (3618) MrStein
»

mPCIe SSD

Oddelek: Kaj kupiti
243023 (2643) driver_x
»

Računalnik se ne odziva

Oddelek: Pomoč in nasveti
398887 (8334) Pšenični
»

komp se ob obremenitvah (?) samodejno resetira (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
694202 (3433) Pyr0Beast

Več podobnih tem