» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
199 / 507
»»

iloveboobz ::

darkolord je izjavil:

A je že kšn uredu pa ultra poceni za čist tastare kompe? Sej bi 830ko, sam se mi zdi mal "škoda" za na IDE...

kakih pametnih ssdjov za normalno ceno itk ni na ide oz ata prikjučku

ST-777 ::

@darkolord, 2.5 inch SATA SSD or HDD Drive to IDE 44 Pin IDE Adapter stane le 8$, če nameravaš kupiti ta adapter, prej preberi komentarje: http://www.amazon.com/Micro-SATA-Cables...

amigo_no1 ::

Kupi eno sata pci/pci-e kartico in bo delalo.

darkolord ::

Ne sej adapter že mam (je integriran v trayu za notebook), sam SSD še študiram, kater bi bil OK za to (poleg 830)...

Zgodovina sprememb…

Vedi da ti bojo ti adapterji predstavljal težavo, zato ker kulker jst vem prek teh zadev ne dela trim..

Trim dela tudi prek IDE.

Zgodovina sprememb…

darkolord je izjavil:

Trim dela tudi prek IDE.

aja ?

medenko ::

Je že kdo kdaj naredil tole?

Naložil sistem in vse na 1 SSD, vmes kupil večji SSD in prenesel tja? Izvedljivo? Kako?

Backup sistem, kloniranje acronis true image ipd?

Da, ne pozabi alignat particij, če jih ghost orodje ne bo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: medenko ()

MiniTool Partition Wizard, lahko kopiraš particije in jih alignaš.

Ali kakšen ghost, acronis true image, gtparted live, free easeUS partition master.

Zgodovina sprememb…

barakus ::

Danes sem vgradil Samsung 830 120GB nanj sem kloniral win7 instalacijo iz prejsnjega Agilty 3 60GB.

Zanima me ali so rezultati dobri oz. če je potrebno še kaj potweakat, morda updejtat firmware ali kaj podobnega?

FW mislim da je že zadnji.

4k imaš precej nizek, jaz imam na stari MB z sata I & p4 cpu in brez ahci 20 & 43 MB/s.

rezultat na malo boljšem HW:
https://slo-tech.com/forum/t318356/p373...

mb gigabyte z77x-d3h, cpu i5 3570k (slikca je iz te teme):

Zgodovina sprememb…

barakus ::

Imam ploščo P8Z68-V, so moje hitrosti pričakovane ali ne?

V redu so, ja.

Samo za test (nisem še izbral, kateri bo noter), Crucial M4 na SATA-PATA adapterju v laptopu:

u fak ima samsung 830 visoke hitrosti!!! moj intel 320 120gb ima za polovico slabše....

254mb read
128 write....

Zgodovina sprememb…

SplitCookie ::

Isto hitro dela vse. Nad 100MB/s in 0.1ms odzivnim časom ni neke razlike več
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

SLO_Matej ::

Kateri SSD disk priporočate za do 100 eur za sistemski disk? Kaj se trenutno kaj splača vzeti glede na hitrost, zanesljivost? Najmanj 64 GB bi bilo ok, še raje 120 GB, če je kaj pametnega za ta denar.

je potrebno milionkrat napisat? 128GB 830 DINOKOMP 100€..HOH.DE 86€.

Za mati bi vgradil SSD v prenosnika, butnil ven pekač...katero ugodno ohišje/adapter svetujete?
Je težko vzeti pekač ven? :)

Raje keš ponucaj za večji ssd, stari disk pa prodaj.

Kar gre v slot za pekač je polžje počasno

100%?

potem dejansko tam kjer je obstoječi disk zamenjam z ssd?

Zgodovina sprememb…

Ja

Optični pogoni so čisto zadovoljni s Sata1, težko Sata2, ker ni takih hitrosti sploh.

The Player ::

Ravnokar sem priključil svoj SSD (samsung 830), ampak je prišlo do težav.

Disk mi sicer zazna, ampak ga ne vidim

kaj narediti? Sm že mal pozabu :|

hvala!

Buggy ::

formatiras ?!

Buggy je izjavil:

formatiras ?!

mislš new simple volume (desn klik, "new simple volume")?

Že dolg tega nism delu, pa mi je že iz glave ušlo

Buggy ::

ja seveda, naredis particijo(e) ter jo/jih formatiras v tebi zeljeni datotecni sistem (NTFS). Nic bat nimas kaj unicit, kar pogumno.

me pa zanima, zakaj ne postavis sistema na SSD. Cemu ga bos uporabljal prvenstveno?

Ma ja vem, da je treba formatirat pa delat particije itd. sam od Viste naprej so v Disk managerju neki spreminjal, pa nism bil lih 100%

Sistem bom naložu na SSD, sam mam še neke zadeve za narest predn naredim fresh install sistema ;)

hvala!

kamuee ::

barakus je izjavil:

Danes sem vgradil Samsung 830 120GB nanj sem kloniral win7 instalacijo iz prejsnjega Agilty 3 60GB.

Zanima me ali so rezultati dobri oz. če je potrebno še kaj potweakat, morda updejtat firmware ali kaj podobnega?

TO so vredu hitrosti, maš neki tazga ko jest, cca 500MB/s read, cca 320 MB/s write. tko da ok rezultat. Kolk ti pa rabi časa sistem, da ti iz startup-a do zadne ikone na desktopu naloži vse??
AutoCAD MAP 3D DWG Designer (Mechanical, Electrical)

zavajon ::

medenko je izjavil:

Za mati bi vgradil SSD v prenosnika, butnil ven pekač...katero ugodno ohišje/adapter svetujete?

Običajno ni problem vzeti ven pekača, a preveri manual.
Če misliš ohišje za pekač, bo OK vsako ohišje za slim CD. Ne rabi niti dodatnega napajanja, dobi dovolj napetosti preko USB.

Cancer ::

A ve kdo kakšna je razlika med 840 basic in pro? In kako se kaj odreže nova serija proti 830?

Cancer je izjavil:

A ve kdo kakšna je razlika med 840 basic in pro? In kako se kaj odreže nova serija proti 830?

V vrsti flasha (TLC vs MLC) in v firmware. 840 je bol optimiziran za branje..

Imo se trenutno splača 830, vsaj če gledaš ceno in preverjenost..

zavajon je izjavil:

medenko je izjavil:

Običajno ni problem vzeti ven pekača, a preveri manual.
Če misliš ohišje za pekač, bo OK vsako ohišje za slim CD. Ne rabi niti dodatnega napajanja, dobi dovolj napetosti preko USB.

nekaj takega bi da.

moj bogi :)

Kateri cpu & mb imaš v sistemu ?

4k imaš slab.

i5 2500k.....
ASROCK Z68 E4G3....

piek ::

Ne vem, zakaj nekateri v tej temi uporabnike prepricujete, da so Samsung SSD-ji iz serije 830 najboljsa stvar po belem kruhu. So dobri, ampak za podobno ceno je recimo OCZ Vertex 4 znatno hitrejsi in zmogljivejsi po IOPS. Vem, ker imam doma oba, da ne bo kdo fantaziral, da ne vem, kaj govorim.
--- Finish it off if you started it! ---

za laike: kaj pripomore boljši IOPS?

eh Vertex 4 ima MLC...jao.

Zgodovina sprememb…

piek je izjavil:

Ne vem, zakaj nekateri v tej temi uporabnike prepricujete, da so Samsung SSD-ji iz serije 830 najboljsa stvar po belem kruhu. So dobri, ampak za podobno ceno je recimo OCZ Vertex 4 znatno hitrejsi in zmogljivejsi po IOPS. Vem, ker imam doma oba, da ne bo kdo fantaziral, da ne vem, kaj govorim.

Ja. Za podobno ceno. Raje daš tiste 2 € več ali kolikor je že in dobiš zanesljiv SSD, od firme ki ni zavajala folk s manjšanjem kapacitet potiho (Beri OCZ 32nm 22nm fiasco)
In da krešabilnosti firmwara na sandforce drivih sploh ne omenjam, en kup buggov, za katere so updati skoraj tedensko.

Za 830 je zadnji update enkrat februarja. To samo priča da je zadeva dodelana do kraja.

Vertex 4 se kakor vem, ko zasedeš 50% prostora na njem bistveno upočasni. Na polovico hitrosti.

Če želiš tvegati vzami Vertex 4, če nočeš in hočeš neko rešitev ki je _zanesljiva_ vzami 830.

Tako kot BMW vs. CLIO, ni vse v 'cifrah', zanesljivost se plača in najhitrejši SSD je tisti ki ti prihrani največ časa, ne pa da se parkrat na mesec zezaš z updati in vsake kvatre pošiljaš zadevo v garancijo.

Zgodovina sprememb…

Veron ::

amigo_no1 je izjavil:

FW mislim da je že zadnji.

4k imaš precej nizek, jaz imam na stari MB z sata I & p4 cpu in brez ahci 20 & 43 MB/s.

rezultat na malo boljšem HW:
https://slo-tech.com/forum/t318356/p373...

mb gigabyte z77x-d3h, cpu i5 3570k (slikca je iz te teme):

jst mam sicer 256GB samsunga 830 v prenosniku, cpu je i5 3317U, pa mam write hitrost nekoliko višje, kot na sliki, read pa tm tm, za par mb manj, vem da ne pride do 500 pri seq

medenko je izjavil:

za laike: kaj pripomore boljši IOPS?

eh Vertex 4 ima MLC...jao.

Otrok. Ce ne ves, zakaj je dober visok IOPS, ga ocitno ne potrebujes. Vsak, ki SSD-je uporablja v streznikih, pa je podatka IOPS vesel bolj kot vseh ostalih ...

In kaj je narobe z MLC? Tudi tvoj opevan Samsung 830 ima MLC. Ki je boljsi od TLC (v Samsung 840), ce na to namigujes. Pa saj Samsung sam to dobro ve, ker 840 Pro ima spet MLC cipe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: piek ()

SplitCookie je izjavil:

Ja. Za podobno ceno. Raje daš tiste 2 € več ali kolikor je že in dobiš zanesljiv SSD, od firme ki ni zavajala folk s manjšanjem kapacitet potiho (Beri OCZ 32nm 22nm fiasco)
In da krešabilnosti firmwara na sandforce drivih sploh ne omenjam, en kup buggov, za katere so updati skoraj tedensko.

Za 830 je zadnji update enkrat februarja. To samo priča da je zadeva dodelana do kraja.

Vertex 4 se kakor vem, ko zasedeš 50% prostora na njem bistveno upočasni. Na polovico hitrosti.

Če želiš tvegati vzami Vertex 4, če nočeš in hočeš neko rešitev ki je _zanesljiva_ vzami 830.

Tako kot BMW vs. CLIO, ni vse v 'cifrah', zanesljivost se plača in najhitrejši SSD je tisti ki ti prihrani največ časa, ne pa da se parkrat na mesec zezaš z updati in vsake kvatre pošiljaš zadevo v garancijo.

Glejte ljudje. Boste morali najprej kak kos HW kupiti in preizkusiti, ne pa samo forume brati.

Se strinjam, da si je z vprasljivo poslovno prakso OCZ unicil precej ugleda in da si sedaj zelo prizadeva za povrnitev. Kar ne bo lahko. Ampak zato pa po novem spet naredijo kak odlicen izdelek. In Vertex 4 SSD to vsekakor je.

Vertex 4 ni 'Sandforce based', to bi lahko vedel, da potem ne argumentiras neumnosti. Ima tudi 5 let garancije, kar je vec od skoraj vseh konkurentov.

To da se Vertex 4 upocasni po polovici zasedenosti, si pa izvedel iz enega reviewa na spletu, ki je bil opravljen z enim prvih FW. Tezava ze dolgo ni vec prisotna. In ja, lahko bi si OCZ to zadrego prihranil, pa bolje napisal FW ze v prvem poskusu, se strinjam. A to ne spremeni dejstva, da ima odlicen HW, ki pa ga vi "Apple/Samsung/moja znamka" verniki vedno znova ignorirate.

Otrok. Ce ne ves, zakaj je dober visok IOPS, ga ocitno ne potrebujes. Vsak, ki SSD-je uporablja v streznikih, pa je podatka IOPS vesel bolj kot vseh ostalih ...

Daj no daj, ne pretiravaj.

Če si tako vesel IOPS ubodi ramdisk.

Navadni HDD-ji imajo te cifre v podnu, razlike med dobrimi SSD, razen v cifrah ni. Real usage scenario ne vrača nobenih blaznih pohitritev. Na serverju so še druge omejitve, npr. hitrost linije. 1GBit zafila že najslabši SSD, kje je šele kaj boljšega s 500MB/s prenosa. Pa će rećeš da ubodeš 100MB/s ker serviraš mikrodatoteke je to še vedno ogromno.

SSD je večino časa praktično 'v leru', ker ga nimaš dejansko s čim filati.

piek je izjavil:

SplitCookie je izjavil:

Ja. Za podobno ceno. Raje daš tiste 2 EUR več ali kolikor je že in dobiš zanesljiv SSD, od firme ki ni zavajala folk s manjšanjem kapacitet potiho (Beri OCZ 32nm 22nm fiasco)

Glejte ljudje. Boste morali najprej kak kos HW kupiti in preizkusiti, ne pa samo forume brati.

Se strinjam, da si je z vprasljivo poslovno prakso OCZ unicil precej ugleda in da si sedaj zelo prizadeva za povrnitev. Kar ne bo lahko. Ampak zato pa po novem spet naredijo kak odlicen izdelek. In Vertex 4 SSD to vsekakor je.

Vertex 4 ni 'Sandforce based', to bi lahko vedel, da potem ne argumentiras neumnosti. Ima tudi 5 let garancije, kar je vec od skoraj vseh konkurentov.

To da se Vertex 4 upocasni po polovici zasedenosti, si pa izvedel iz enega reviewa na spletu, ki je bil opravljen z enim prvih FW. Tezava ze dolgo ni vec prisotna. In ja, lahko bi si OCZ to zadrego prihranil, pa bolje napisal FW ze v prvem poskusu, se strinjam. A to ne spremeni dejstva, da ima odlicen HW, ki pa ga vi "Apple/Samsung/moja znamka" verniki vedno znova ignorirate.

Lej, mel sem VX2 pa ga je vrag vzel. Ne mislim se več fukati s temi jajci od OCZ-ja neglede na njihove produkte, sploh izdelki ki so 'prvič na trgu', mojega keša jim ne nameravam več dajati. Ta SSD je bil poden od podna. Šele Vx3 je to kar bi Vx2 moral biti.

Če hočeš biti nek poizkusni zajček, bodi. 830 je preverjena rešitev ki dela. Ista stvar ko prvi Intelovi pogoni - ki so bili trpežni za popiz*t in je bilo z njimi minimalno težav.
Vx4 res ni sandforce based, samo zato pa indilinx ni nujno karkoli boljši.

Tudi VX2 je bil super in oh in sploh po testih, ko si ga dobil v roke pa bi ga najraje v kanto vrgel.
To da so zajebali s prvim FW je samo dokaz da ven mečejo nedodelane produkte in so kupci njihovi test subjekti.

Ne mi klobasati o nekem verovanju, če že, verjujem samo v to da me bo OCZ ponovno razočaral, samsung pa je tist kar zaenkrat dela.

Glede počasnosti - ta je še vedno tam
Ko ga nafilaš preko 50% začne pogon ratovati navaden polž medtem ko ostali SSD-ji držijo hitrosti pisanja.
Vx4-ka je boljša izključno v benchmarkih in to je vse. Marketinški trik, ker dobrega SSD-ja ne znajo narediti in je treba goljufati na testih in se izgovarjati na napačno uporabo diska.

Podobno kakor skrite nastavitve v gonilnikih grafik, ki so vse skupaj pohitrile za par %

Zgodovina sprememb…

OCZ ima samo dober HW. Če je SW zanič pa to pomeni da je ta HW popolnoma neuporaben.
Da ne omenjam fukarije s posodabljanjem FW na disku, za katerega si moral zbrisati vse gonilnike in praktično na novo postaviti sistem, da je delal, ker drugače diska zaznalo ni.

In morebitnega kritiziranja SSD-ja na forumih, pri katerem dobiš odgovor da je to izključno tvoja krivda (Lolwhut?), nato pa se vse skupaj izbriše, potem pa pogrutnaš da je bilo takega folka bale in prikrivajo vse skupaj, da je za popizdit. Ja, res jim je za zaupat.

5 let garancije ti ne pomeni nič, če ti zadeva 1x na leto crkne brez razloga.

Potem pa še zajebi s Revo-drivom, pri katerih so moduli crkovali za šalo.
OCZ zame sploh ne pride v poštev, ko se izbira nov disk.
Samsung, Intel (ne več ker je zadnja serija poden) in vse skupaj se počasi konča. Mogoče dam šanso plextorju

pardon sem mislil TLC, ne MLC....MLC je dobra roba, TLC malce slabša.....aha IOPS za strežnike, priznam nisem vedel.

Vsak, ki SSD-je uporablja v streznikih, pa je podatka IOPS vesel bolj kot vseh ostalih
V bistvu je na prvem mestu zanesljivost, potem pa performanse.

darkolord je izjavil:

Vsak, ki SSD-je uporablja v streznikih, pa je podatka IOPS vesel bolj kot vseh ostalih
V bistvu je na prvem mestu zanesljivost, potem pa performanse.

This

matobeli ::

Imam samo eno vprašanje, ker nažalost nimam časa prebrati 200 strani teme:

Iščem SSD za sistem (kot edini mass storage v PCju). Velikost okoli 120GB, lahko tudi več če se ne preplača, rabim samo za sistem in programe, kar mi v trenutni konf. znaša krepko pod 100GB z vsemi igricami vred. Mass storage bo na NASu, razen osebnih dokumentov kateri se pa komaj merijo v GB.

Iščem v rangu okoli 100€, oziroma lahko tudi več ker nevem koliko sploh stane disk ki bi ga potreboval.
Zahteve:
-Zanesljivost
-Zanesljivost
-Garancija
-Hitrost

Hitrosti praktično ne rabim. Če bo nekaj hitrejši ali enako hiter od navadnega 7200 3.5 bo ok.
Zanesljivost pa rabim ker bom podobno naredil v službenem prenosniku, kjer res ne bi želel odpovedi ali naključne nadgradnje FWja nekje na terenu 200km iz firme... Tuje trgovine in "sumljive" trgovine odpadejo, najraje bi mimovrste, razen če to pomeni veliko razliko v ceni, za par € se mi pa ne splača.

Pa hvala če se komu da že tisočemu svetovati :)
««
199 / 507
»»