» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
191 / 507
»»

trnvpeti ::

ja sej imas prav

Jst ::

Jaz imam SSD+HDD varjanto; verjetno standard pri vseh slo-tech userjih v Desktop mašinah.

Imam željo, da bi uporabil Intel Smart Response Technology. To je, da je OS na HDDju, SDD se pa uporablja samo za cache.

Ampak jaz bi vseeno imel OS na SDDju, ter kupil še en SDD za cache HDDja. Intel Smart Response tega ne podpira. Moraš prvo inštalirati OS na HDD, potem pa priklopiti SDD in v BIOSu vklopiti to funkcijo.

Škoda, da je takšna omejitev za "Intel Smart Response." Kaj pa pri drugih proizvajalcih SDDjev? Je kdo zasledil, da lahko uporabljaš SDD kot cache HDDja, kljub temu, da imaš OS inštaliran na drugemu SDDju? Pač, cene so nizke in bi kupil še en SDD, da se pohitrijo najbolj pogosto dostopani podatki na HDDju.

Moram malo raziskati v to smer, ampak če kdo pozna rešitev, please do tell.

edit: Dataplex od Crucial tudi ne podpira tega, kar imam jaz v mislih. :/

edit2: Vsi takoimenovani "cache SDDji" od različnih proizvajalcev (Cruical, OCZ, Corsair) imajo Dataplex software.

Torej očitno trenutno to ni mogoče, kar bi rad jaz naredil... Škoda.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jst ()

kmetek ::

Kaj je fora, da želite imeti cache na drugem SSD?

Jst verjetno si mislil SSD in ne SDD?

iloveboobz ::

Kaj pa če maš prkloplena oba ssdja in hdd, normalno inštaliraš os na disk, da začne delat srt in potem sclonaš sliko hddja na tist drug ssd ?
Mogoče se pa da ukanit intel srt ;)

Okapi ::

To je, da je OS na HDDju, SDD se pa uporablja samo za cache.
To je afaik koristno samo za majhne, 20-40 GB velike SSD-je, na katerih ni dovolj prostora za OS z vsemi dodatki. Ena taka pocenska pohitritev peceja, za tiste, ki si ne morejo privošščit večjega SSD-ja.

O.

ST-777 ::

@Jst , uporabljam Ram Disk (freeware), koristna zadeva, priporočam.

"Use A Ram Disk To Reduce Writes On Solid State Drives"
http://www.ghacks.net/2010/06/10/use-a-...

ST-777 je izjavil:

imas tmp in temp na ram disk, pa firefox cache, pa kaj se?

@trnvpeti, ne znam ti odgovoriti na tvoje vprašanje, Ram Disk sem samo namestil pred več kot pol leta in se nisem potem več ukvarjal z njim. Imam pa občutek, da je postal sistem na SSD-ju hitrejši po namestitvi Ram Diska.

Caching SSD se dobijo tudi v 128GB velikosti; torej niso ravno "poceni majhni SSDji."

Intel Smart Response z 1TB HDDjem + 128GB Samsung 830, kot sem nekje te dni bral opis Intelove tehnologije, se super obnese. Prvič ko kaj štartaš, je počasno, tretjič in naprej pa super, ko Intel SRT ali Dataplex ugotovi tvoje navade in bottlenecke.

Sedaj imam na SSDju OS in programe, HDD je pa za storage. Sem dokaj zadovoljen. Ampak če bi lahko HDDju "ponudil" 128GB "cache," ne vidim razloga, da ne bi kupil še eno SSD enoto.

Zakaj bi to delal? Ker sem pomislil, da se mogoče da. Samo zato.

Ampak se ne da. Intel SRT in Dataplex software sta menda edina, ki ponujata "SSD caching" za HDD, ampak imata oba enake omejitve - OS mora biti na HDDju.

Evo, na tej strani so podatki z 20GB Intelovim precej počasnim (za SSDje) SSDjem:

http://www.anandtech.com/show/4329/inte...

Razlika je občutna,kot pove že naslov strani:
Application & Game Launch Performance: Virtually Indistinguishable from an SSD

Dr_M ::

Kaj pa HighPoint RocketHybrid? (Sorry, ne da se mi brat vsega zdele)

bond007 ::

ST-777 je izjavil:

Mene ne skrbijo preveč tele write zadeve. Tukaj http://www.xtremesystems.org/forums/sho... uporabniki testirajo/žrtvujejo svoje SSDje, da bi ugotovili po koliko pisanjih zadeve odpovodo. "Moj" star samsung 470 64GB je preživel prepisovanje s 525 TB podatkov, preden je crknil - pa še to samo za pisanje, prebrati se podatke še vedno da: http://www.xtremesystems.org/forums/sho... Torej zapišeš lahko celotno kapaciteto diska - 64GB, vsak dan v letu, 20 let zapored in bo na zadeva še vedno berljiva ali pa recimo v 5 letih (bolj realno obdobje), vsak dan 287GB... In to pri nekem budget disku, kak m4 ali novejši samsung bo imel še bistveno boljšo statistiko. Tako da se ne preveč sekirat za te write cikle...

Tisto sem razmišljal za Entertainment PC (ki ga imam v dnevni sobi). Razmišljal sem pa o tem zato, ker imam vse igre kupljene na Steamu. Steam dati na SSD,... Težka. Nekatere (no, večina) igre sicer omogočajo inštalacijo na drugo mesto, kot je Steam aplikacija, ampak ko enkrat downloadam in inštaliram, nimam navade potem ODinštalirati (sej zato sem jo kupil, da jo zaženem, kadar se mi zljubi). Zato imam vse igre na HDDju. In meni osebno je Steam super, ker je enotni repozitorij vseh iger, ki jih imam.

darkolord ::

Intel Smart Response z 1TB HDDjem + 128GB Samsung 830, kot sem nekje te dni bral opis Intelove tehnologije, se super obnese.
A ni maksimalna velikost SSDja za Smart Response 64GB?

medenko ::

steam premakneš na drugi disk in to je to.

@bond007, prednosti RAM diska so v hitrosti. Na testu so zapisali:
"What is a RAM disk? The name says it all: A RAM disk is a virtual hard drive stored in your computer's RAM.

Why would you want to use memory as a makeshift hard drive? Speed, pure and simple. RAM is insanely fast compared with traditional storage, as you can see in the above screenshot comparing benchmarks from a 7200-rpm hard drive (left) and a RAM disk created with Dataram's RAMDisk utility (right)." http://www.pcworld.com/article/260918/h...

In kakšna je pohitritev?
4K QD32 (write) brez RAM diska ... 0,701 MB/s
4K QD32 (write) z RAM diskom ... 307,3 MB/s

4K QD32 (read) brez RAM diska ... 0,806 MB/s
4K QD32 (read) z RAM diskom ... 413,3 MB/s

RAM disk je bil na testu nameščen na HDD-ju, seveda ga lahko namestimo tudi na SSD in tudi na SSD-ju se poveča hitrost.

"RAM disk read/write speeds blow away the speeds of even top-of-the-line SSDs."

to je teorija
sam pa ne ves, za kaj sploh uporabljas ramdisk
ne ves niti za tmp in temp, niti ne ves ce imas cache od ff v ramdisku
kakor se mi zdi, tvoj racunalnik(programi, doloceni programi) sploh ne ve za ram disk

>A ni maksimalna velikost SSDja za Smart Response 64GB?

V bistvu DA, ampak lahko nastaviš tudi več - v tem primeru verjetno ne uporablja ostalih 64GB. Ampak to je bilo pri Sandy-ju. Mogoče je pri Ivy-ju drugače. Dataplex tudi priporoča največ 64GB.

>steam premakneš na drugi disk in to je to.

Ja, na HDD in potem zgubiš prednost SSDja, ki ga imaš v računalniku.

---

Enough of that. Porodila se mi je ideja, kako bi lahko koristno zapravil nekaj denarja, da bi pohitril "Storage" z "SSD caching-om," ampak trenutno ni izvedljivo. Sedaj pa končajmo s tem.

Spock83 ::

Je izvedljivo samo moraš imeti pravi kontroler za to :D

Xserces ::

trnvpeti je izjavil:

to je teorija
sam pa ne ves, za kaj sploh uporabljas ramdisk
kakor se mi zdi, tvoj racunalnik(programi, doloceni programi) sploh ne ve za ram disk

njegov računalnik neve za RAMDISK ... ti moraš vse stvari ki jih hočš met v "ramu" dodati ročno. tuki ni nobene avtomatike da bi ti zdej neka stvar filala ram disk.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|

rekel je, da je samo namestil ramdisk in se ni vec ukvarjal s tem
in ko je namestil, da sedaj ima obcutek,da dela SSD veliko bolje?!?!

Runnagain ::

Mja, ramdisk se ponavadi uporablja tam, kjer imaš flash pomnilnik, flash, na katerega veliko pišeš, je ponavadi počasen, ponavadi je flash za povrhu še embedded in chip, in na določeno lokacijo velikokrat pišeš, ter nimaš poskrbljeno (z wear algoritmom), da se ti določena celica flash pomnilnika ne prepisuje vedno znova in znova. V temu primeru je ramdisk (virtualen disk v RAM-u) lifesaver, saj boš drugače določeno celico flasha definitivno zdrajsal, ostane ti le menjava čipa na tiskanini, ker pa za proizvajalca plošč predstavlja velik strošek, logističen zalogaj in izgubo dobrega imena.

V našem primeru, kot ga opisujemo zgoraj, mehanizma ne uporabljamo kot RamDisk ampak bolj kot podaljšek cache-a oz. RAMA (page file v windowih oz. swap particija v Linuxu).

Takšna rešitev je smiselna takrat, ko imamo v PC-ju malo Rama, in zato se uporablja lahko rečemo DiskRam (SSDRam bi bilo še boljše) (in ne RamDisk, kjer je situacija ravno obratna). SSD je seveda glede dostopnih časov bistveno hitrejši kot običajni magnetni diski.

LP Runnagain!!

Zgodovina sprememb…

trnvpeti je izjavil:

Sem pogledal v RAMDisk Configuration Tool in tam je zapisano, da je kreiran TEMP directory na RAMDisku. Na testu, ki sem ga prej omenil za RAMDisk, so tudi zapisali: "Moving Browser Caches to the RAM Disk", vendar tega za Chrome doslej še nisem naredil, se bom s to zadevo ukvarjal kdaj kasneje. (Za Chrome zato, ker uporabljam predvsem Chrome, Firefox pa zelo redko.)

za chrome zlinkaj z mklink user data na ram disk (google)

ob instalaciji(po default) ramdisk conf tool ne naredi temp dir na ramdisku!

@trnvpeti, tnx za nasvet.

pirlo ::

pirlo je izjavil:

Po dobrih dveh tednih uporabe. Kakšni so bili rezultati ob štartu ne vem, verjetno nekaj podobnega :)
 Vertex 3 na mac mini late 2009

Vertex 3 na mac mini late 2009

Nova meritev po 3 mesecih :).
 Po treh mesecih

Po treh mesecih

Disk je kakih 27Gb (po OSX računici) prost. Celi čas je med 15 in 30Gb prost. Enkrat sem ga zapolnil do konca, ko sem pozabil uTorrent nastavit na zunanji disk :)

mat xxl ::

Največji SLO uvoznik SSD jev je danes dobil na zalogo Intle po zelo ugodnih cenah.

Navalite tisti, ki želite stabilen sistem brez okvar in malo počasnejši SSD !

mat xxl je izjavil:

Največji SLO uvoznik SSD jev je danes dobil na zalogo Intle po zelo ugodnih cenah.

Katerih intelov in katere trgovine ..

Runnagain ::

mat xxl je izjavil:

Bi bil faca pa nam vsaj približno namignil, katera firma naj bi to bila?

LPR!!

Vse piše 320 120 gb in 520 120 in 240 gb. Kateri so pa največji uvozniki ..... pa ne veš Eve ..... Eventus........

qwdl ::

Če ima kdo možnost dostave v Italiji:

Samsung 830 128Gb na Amazon.it za 84 €

tine55 ::

škoda k ne mormo pri njih kupovt mi kot fiz. osebe :( ipak so distributerji.

kmetek ::

mat xxl je izjavil:

http://www.eventus.si/diski-ssd/i_1732_...

tale cena je mamljiva.

zdaj samo še kveščn, tega 520 120gb ali 330 180gb hudiča.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kmetek ()

Spock83:
>Je izvedljivo samo moraš imeti pravi kontroler za to :D

Kaj si mislil s tem?

Da bi kupil hibridni HDD?

Je fajn stvarca; ima kolega tistega HDD/SSD hibrida 500GB (Momentus XT) in je občutek pri delu z računalnikom precej hiter (za HDD).

3man ::

tine55 je izjavil:

škoda k ne mormo pri njih kupovt mi kot fiz. osebe :( ipak so distributerji.

Hmm, saj lahko. Verjetno ne dobis takih cen, kot v distribuciji, sicer pa gre.

kmetek je izjavil:

mat xxl je izjavil:

http://www.eventus.si/diski-ssd/i_1732_...

tale cena je mamljiva.

zdaj samo še kveščn, tega 520 120gb ali 330 180gb hudiča.

Sam zaradi sigurnosti in ker ne želim prioblemov sploh pa za resno poslovno uporabo, kljub malo počasnejšem delu bi samo 520 ke gledal.

Dr_M ::

Ja SF kontroler res za stabilnost.
Kot da bi si mino pod stol dal, da te slucajno nebi kdo ukradel.

Dr_M je izjavil:

Ja SF kontroler res za stabilnost.
Kot da bi si mino pod stol dal, da te slucajno nebi kdo ukradel.

To je res. Čeprav ma Intel logo črez pa firmware, je še vedno sandforce z svojimi problemi..

Bahti ::

Pred dnevi sem si omislil SSD za sistemski disk,naredil sem benchmark rezultati pa so sledeči.
 ssd

ssd

sistem:asus p5q,E8400,9600gt,4G ram
Zanima me vaše mnenje so to normalne vrednosti ssd-ja na SATA2,ali bi se dal rezultat še izbolšati,naj še povem da na sistemu ni čutiti neke blazne pohitritve
zaradi SSD-ja

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bahti ()

Enron x86 ::

@Bahti, kot je videti iz specifikacij tvoje matične plošče, imaš na voljo dva SATA-krmilnika; Intel in Silicon Image. Poglej, da SSD-ja slučajno nisi povezal na krmilnik od Silicon Image.

lp
Core i5-4690K@4.7| ASUS MAXIMUS VII HERO| 16 GB Corsair LP DDR3 1866 MHz|
ASUS 970 STRIX| SB Z OEM| Samsung 840 EVO 250 GB|
Seagate 2 TB| EVGA SuperNOVA G2 750 W| Fractal Define R4

Lepa hvala za nasvet,bom preveril
:)

Preveril,ssd je vklopljen v intel krmilnik

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bahti ()

Jaz sem imel Intela vklopljenega na sata2, pa sem imel boljše rezultate. Sequential write je sumljivo nizek.

Spock83 ::

Jst je izjavil:

Spock83:
>Je izvedljivo samo moraš imeti pravi kontroler za to :D

Kaj si mislil s tem?

Da bi kupil hibridni HDD?

Je fajn stvarca; ima kolega tistega HDD/SSD hibrida 500GB (Momentus XT) in je občutek pri delu z računalnikom precej hiter (za HDD).

Momentusa XT imam tudi jaz. Malo bolje je. Drugače za rresne zadeve kaj takega.

Izi ::

Bahti je izjavil:

Pred dnevi sem si omislil SSD za sistemski disk,naredil sem benchmark rezultati pa so sledeči.
 ssd

ssd

sistem:asus p5q,E8400,9600gt,4G ram
Zanima me vaše mnenje so to normalne vrednosti ssd-ja na SATA2,ali bi se dal rezultat še izbolšati,naj še povem da na sistemu ni čutiti neke blazne pohitritve zaradi SSD-ja
Neke blazne pohitritve nisi čutil zato, ker je tvoj računalnike kar precej zastarel in počasen in tudi SSD ne more narediti čudežev :P
Rezultati so za tvoj SSD pričakovani, 4K in Acc. Time sta popolnoma v redu. Seq, sploh pa 4K-64Thrd, pa že bremza počasni računalnik.

Tukaj imaš povezavo na benchmark enakega SSD-ja, kot je tvoj in so rezultati pravzaprav še slabši kot tvoji.

Upam, da je jasno, da če v 10 let star računalnik vgradiš SSD se ta še vedno niti v sanjah ne bo mogel kosati z par let starim računalnikom, ki ima najpočasnejši trdi disk.

od kdaj je pa e8400 počasn čip ???
Razn sataII porta te nebi smel nič bremzat...

Maš ssd aligment naštiman pa laufa AHCI ?

mirancar ::

vse kar je nad 2 leti je zastarelo, kanta

Sepravi sandy bridge je potemtakem že praktično zastarel ...

bios je nastavljen na AHCI nacin,windowsi so bili postavljeni na novo,res ne vem kje je rocna zavora potegnjena ;)

Probi še z intel driverji za čipset..
TRIM ti laufa 100% ?

rdecaluc ::

Dober dan!

Mene pa zanima ali je tole vredu za SATA2 vodilo? Klik
Est modus in rebus. ,typos
««
191 / 507
»»