Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

ali3n ::
Kako se SSD obnese na SATA1? Se sploh splača taka nadgradnja prenosnika?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Lion29 ::
Kako se SSD obnese na SATA1? Se sploh splača taka nadgradnja prenosnika?
v teoriji ja, ker je odzivnost sistema se vedno velik, velik boljsa...
Founder and CTO @ Article-Factory.ai

zee ::
Ne samo v teoriji. Prenosnik Lenovo X60s, ki je bil predstavljen v letu 2006, z Intelovim SSD-jem deluje hitrejse kot marsikateri novejsi.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

ali3n ::
no sej, nekaj podobnega imam (Dell D620 - Core™2 Duo 2 GHz, 4 gb rama,..); trenutno še laufa originalni hitači 80GB; ker mi počasi zmanjkuje prostora kolebam med klasičnim in SSD (120GB)
- "Rozi vidm." "S psom!"

Okapi ::
Dell D620Poročaj, kako se obnese SSD, če se boš odločil zanj. Tega Della imam namreč tudi jaz in razmišljam, kako bi ga posodobil, ker je že malo v letih, sice pa še čisto OK in se mi zdi škoda drugega kupovati.
O.

matejd ::
Ima kdo izkušnje z OCZ Vertex 2 200GB?
Sem bral reviewje na newegg in ta edini od OCZ ssdjev nima slabih ocen... vendar ima pa le 3 ocene. Veliko uporabnikov se glede ostalih OCZjev pritožuje, da jim crkujejo, tako da malo cvikam.
Kupujem, ker mi je aplikacija na macu javlja ''Drive failing'' (slabo leto star intel x25-m :\) in nočem, da bi se mi kaj takega še enkrat zgodilo...
Mogoče priporočate kaj drugega? Pripravljen sem plačati do 400EUR (nakup v tujini).
Hvala
EDIT:
''drive failing'' mi piše v aplikaciji SMART Utility, medtem ko v Disk Utility od Maca pa piše ''The volume appears to be OK''.
Preverjati sem šel pa zato, ker so se mi v zadnjem tednu ''pokvarile'' 3 slike - ko sem jih prenesel na disk, so bile vredu, po urejanju v lightroomu se je pa spodnja polovica slike malenkost zamaknila in dobila vijoličen odtenek.
Bi pokazal primer, ampak sem že zbrisal vse 3...
Tako da zdaj sploh ne vem, če disk res crkuje.
Sem bral reviewje na newegg in ta edini od OCZ ssdjev nima slabih ocen... vendar ima pa le 3 ocene. Veliko uporabnikov se glede ostalih OCZjev pritožuje, da jim crkujejo, tako da malo cvikam.
Kupujem, ker mi je aplikacija na macu javlja ''Drive failing'' (slabo leto star intel x25-m :\) in nočem, da bi se mi kaj takega še enkrat zgodilo...
Mogoče priporočate kaj drugega? Pripravljen sem plačati do 400EUR (nakup v tujini).
Hvala
EDIT:
''drive failing'' mi piše v aplikaciji SMART Utility, medtem ko v Disk Utility od Maca pa piše ''The volume appears to be OK''.
Preverjati sem šel pa zato, ker so se mi v zadnjem tednu ''pokvarile'' 3 slike - ko sem jih prenesel na disk, so bile vredu, po urejanju v lightroomu se je pa spodnja polovica slike malenkost zamaknila in dobila vijoličen odtenek.
Bi pokazal primer, ampak sem že zbrisal vse 3...
Tako da zdaj sploh ne vem, če disk res crkuje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: matejd ()

ZuPk0 ::
Pozdrav vsem! :D ker se mi ne da čekirati 70 strani bi rad na hitro rad vprašu kolko Gb bi bilo dovolj za sistemski disk (win7 64bit) da bi pač meu samo windowse gor in stvari npr. java pa te osnovne stvari da laufa :) in pa kater SSD bi se splačalo uzet za tovrsten namen ?
P.S. Sata 2 mam (če ima to kaj veze)
Hvala za vnaprej! :D
P.S. Sata 2 mam (če ima to kaj veze)
Hvala za vnaprej! :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZuPk0 ()

PNG ::
Moj glas še vedno gre za intel G2 80gb, kar je več kot dovolj prostora za os + osnovne stvari. Svetoval pa bi ti, da malo počakaš, ker pride nova serije od Intela kmalu, bojda. Pa boš videl kako bo s cenami. Osebno bi se ocz izogibal.
Odvisno od budgeta, drugače pa imaš lepo ponudbo SSDjev tule:
http://www.dinokomp.si/index.php/cPath/...
Poglej in če bi rad takoj nabavil, preveri če se še da kje ceneje dobiti in tam naroči.
Jaz, osebno, bi vzel tega: http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Ja, ni najhitrejši. Ja, stari model je in je v bistvu najpočasnejši. Samo koliko pa pišeš in bereš iz 80gb diska? Zelo malo - premalo, da bi opazil razliko v hitrosti. Dostopni čas in zanesljivost sta pomembna, kjer pa je Intel pometel s konkurenco...2 leti nazaj, heh.
Odvisno od budgeta, drugače pa imaš lepo ponudbo SSDjev tule:
http://www.dinokomp.si/index.php/cPath/...
Poglej in če bi rad takoj nabavil, preveri če se še da kje ceneje dobiti in tam naroči.
Jaz, osebno, bi vzel tega: http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Ja, ni najhitrejši. Ja, stari model je in je v bistvu najpočasnejši. Samo koliko pa pišeš in bereš iz 80gb diska? Zelo malo - premalo, da bi opazil razliko v hitrosti. Dostopni čas in zanesljivost sta pomembna, kjer pa je Intel pometel s konkurenco...2 leti nazaj, heh.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PNG ()

Dr_M ::
Dostopni čas in zanesljivost sta pomembna, kjer pa je Intel pometel s konkurenco...2 leti nazaj, heh.
Sploh zanesljiv je intel pri nadgradnjah firmwarea.
Ja no, v tretje gre rado.

The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Aja, dva od treh ni dovolj zate?
Mimogrede, lastim si dva G2 80GB.
Fanboy pa to aves, mudel.
Mimogrede, lastim si dva G2 80GB.
Fanboy pa to aves, mudel.

Ti deluje? Ja? Bo nov sedaj deloval brez problema in zapletov? Kaj gnjaviš, kaj imaš preveč prostega časa ali si nasplošno zamorjen?

Ti deluje?
Trenutno ja, ker sem pri prvem updejtu zgubu zaupanje v intel in sem raje pocakal, da so postimali zadevo.
Bo nov sedaj deloval brez problema in zapletov?
Dvomim, ampak pustimo se presenetiti.
Kaj gnjaviš, kaj imaš preveč prostega časa ali si nasplošno zamorjen?
Zamorjen samo zaradi takih seratorjev...

Ti deluje?
Trenutno ja, ker sem pri prvem updejtu zgubu zaupanje v intel in sem raje pocakal, da so postimali zadevo.
No vidiš, naučil si se nekaj kar ostali, ki se ukvarjamo z računalništvom, že DOLGO časa vemo.
Bo nov sedaj deloval brez problema in zapletov?
Dvomim, ampak pustimo se presenetiti.
Kaj gnjaviš, kaj imaš preveč prostega časa ali si nasplošno zamorjen?
Zamorjen samo zaradi takih seratorjev...
Ti ubogi revež ti, nihče ne jamra nad njihovimi SSDji razen tebe, dajmo kar zapreti vse fabrike, ker smo vsi ostali seratorji, samo ti si svetla točka naših mizernih, tebi inferiornih življenj :(

No vidiš, naučil si se nekaj kar ostali, ki se ukvarjamo z računalništvom, že DOLGO časa vemo.
Kot kaze, ti bolj malo ves.
Ti ubogi revež ti, nihče ne jamra nad njihovimi SSDji razen tebe,
Veselo branje, te bomo kar nekaj casa frej.
http://communities.intel.com/community/...

Whatever you say, dear 

Mimogrede:
Tier 1
Intel Gen 2 (~2% failures, handles XP and Vista better than most, Intel SSD Toolbox v2.x could put this drive at the top of the list even if reliability or speed wasn't a factor.)
Marvell (C300) (~4% failures but a faster drive in most cases, I'd buy on price between this and the Intel Gen 2 drives. If I used Win 7 or had a SATA 6GB/s controller I might favor it slightly)
Tier 2 or Tier 1?
Samsung 470** (unknown, too new to tell but likely less reliable than Intel by a hair and similar in speed, waiting for reviews)
Indilinx Martini (unknown, too new to tell but likely less reliable than Intel Gen2 and similar in speed, sometimes faster sometimes slower)
Tier 2
Sandforce* (~15% failure rates, higher with some brands, some compatibility issues)
Indilinx Barefoot (~10-50% failure rates depending on the brand, the more reliable brands are worth buying but only if they are noticeably cheaper than the Intel Gen 2 drives)
Tier 3
Toshiba/Jmicron (more than 16MB cache) (~5% failure rates, slower than Intel, slower than C300, Slower than Sandforce, more prone to stutter than any drive above it in the list).
Tier 3 or Obsoelete?
Indilinx Amigos Slower than Indilinx Barefoot. I haven't researched the failure rate recently but I'd assume its going to be double digit percentages based on the issues with the OCZ Onyx alone. I'm not sure if these are still on the market.
2% failure vs 15% failure sandforca. Glede na ocene dejanskih uporabnikov, z dejanskimi izkušnjami (iz newegga) itd...razlika je 2:15. Še kaj?
Tier 1
Intel Gen 2 (~2% failures, handles XP and Vista better than most, Intel SSD Toolbox v2.x could put this drive at the top of the list even if reliability or speed wasn't a factor.)
Marvell (C300) (~4% failures but a faster drive in most cases, I'd buy on price between this and the Intel Gen 2 drives. If I used Win 7 or had a SATA 6GB/s controller I might favor it slightly)
Tier 2 or Tier 1?
Samsung 470** (unknown, too new to tell but likely less reliable than Intel by a hair and similar in speed, waiting for reviews)
Indilinx Martini (unknown, too new to tell but likely less reliable than Intel Gen2 and similar in speed, sometimes faster sometimes slower)
Tier 2
Sandforce* (~15% failure rates, higher with some brands, some compatibility issues)
Indilinx Barefoot (~10-50% failure rates depending on the brand, the more reliable brands are worth buying but only if they are noticeably cheaper than the Intel Gen 2 drives)
Tier 3
Toshiba/Jmicron (more than 16MB cache) (~5% failure rates, slower than Intel, slower than C300, Slower than Sandforce, more prone to stutter than any drive above it in the list).
Tier 3 or Obsoelete?
Indilinx Amigos Slower than Indilinx Barefoot. I haven't researched the failure rate recently but I'd assume its going to be double digit percentages based on the issues with the OCZ Onyx alone. I'm not sure if these are still on the market.
2% failure vs 15% failure sandforca. Glede na ocene dejanskih uporabnikov, z dejanskimi izkušnjami (iz newegga) itd...razlika je 2:15. Še kaj?

Aha, dobro da vem, da na intelovem forumu ni dejanskih uporabnikov z dejanskimi izkusnjami...
Mas se kaksen vic?
Mas se kaksen vic?

blblb ::
Pozdravljeni.
Potrebujem SSD za potrebe OS-a (Win7). Zanimam me ce bi bil Vertex 2 dober ali mi priporocate kaksnega drugega?
Za velikost imam pa v mislih 120GB ali pa mogoce celo 60GB.
lp, blblb
Potrebujem SSD za potrebe OS-a (Win7). Zanimam me ce bi bil Vertex 2 dober ali mi priporocate kaksnega drugega?
Za velikost imam pa v mislih 120GB ali pa mogoce celo 60GB.
lp, blblb

VidKo ::
Vertex 2 je dober če dobiš staro 34 nm različico. Nove različice v 25nm tehnologiji so slabše (počasnejše, več napak), vendar je problem, da dokler ga ne priklopiš ne moreš vedeti katero različico si dejansko dobil.
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

blblb ::
Hmmm kdaj pa pridejo v nase trgovine Vertex 3?
Ker ce bodo na voljo se ta mesec se mi jih mogoce celo splaca pocakati, ce ne bo pa treba imeti malo srece pri nakupu 2-jke ali pa upati da bi bila kera trgovina ustrezljiva in ga pred nakupom priklopila.
lp, blblb
Ker ce bodo na voljo se ta mesec se mi jih mogoce celo splaca pocakati, ce ne bo pa treba imeti malo srece pri nakupu 2-jke ali pa upati da bi bila kera trgovina ustrezljiva in ga pred nakupom priklopila.
lp, blblb

Jaz Vertex 3 pričakujem v roku 10 dni, a zaenkrat še nimam točnega dobavnega roka.
Dvomim pa, da ti bo kdo odpiral zapečateno original škatlo, saj potem odprte ne bo mogel prodati.
Dvomim pa, da ti bo kdo odpiral zapečateno original škatlo, saj potem odprte ne bo mogel prodati.

klasicni ::
Kupil sem Corsair Force Series F60, 60GB, 2.5", SATA II (CSSD-F60GB2-BRKT) ker moja mamaplata podpira le Sata2.
Kaj moram po ali pred inštalacijo Win 7 kaj posebnega nastavit, ali samo uporabljam in to je to?
Kaj moram po ali pred inštalacijo Win 7 kaj posebnega nastavit, ali samo uporabljam in to je to?

Ne rabiš nič posebnega. Edino če v biosu nastaviš AHCI mode (kar priporočam) boš morda pri namestitvi Win7 potreboval USB ključek z AHCI gonilniki.

Cico ::
Ni slab tale vertex3 , ugodneje in hitreje kot Intel http://www.dinokomp.si/product_info.php...

Če bo le tudi tako zanesljiv. To je pa vprašanje.

Cico ::
Intelove nove verzije še ni.
Če je nebi bilo, potem je dinocomp ne bi ponujal http://www.dinokomp.si/product_info.php...

Gost ::
Cico,
kolikor sem sledil pride še ena verzija Intla ven (G3), na katerega se splača počakati.
A imam prav?
kolikor sem sledil pride še ena verzija Intla ven (G3), na katerega se splača počakati.
A imam prav?

Intelove nove verzije še ni.
Če je nebi bilo, potem je dinocomp ne bi ponujal http://www.dinokomp.si/product_info.php...
Marvell kontroler, nic posebnega.

Blaz90 ::
Vr-zone pravi, da naj bi Intelova 320 ssd serija (Postville refresh) izšla 28. marca. Tudi cene so že znane.
Nikjer ne piše, a bodo sata 2 ali 3?

Dami ::
250MB/sec read, 170MB/sec write
Hm, sn pričakoval rahlo nižje cene (sploh če mislijo tole prodajat kot $=€).
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

Prakticno enake cene kot sedaj.
Pa je folk napovedoval, da bodo 160GB SSDji po tako ceni, kot trenutno 80GB.
Pa je folk napovedoval, da bodo 160GB SSDji po tako ceni, kot trenutno 80GB.

kuglvinkl ::
Po specis sodeč: klik, dobiš za isto vsoto denarja manj? Sem gledal predvsem IOPS. Al sem kaj spregledal?
Če je to res, sem zelo presenečen. Tako ta industrija do danes ni fukcionirala.
Če je to res, sem zelo presenečen. Tako ta industrija do danes ni fukcionirala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()

Precej žalostno tole...cene se niso bogvekaj premaknile na področju SSDjev od svojih začetkov...

Hm, ne?
Recimo 3 leta nazaj je bil 120GB SSD 350-400EUR v tujini. Danes pol manj, pa precej hitrejsi.
Recimo 3 leta nazaj je bil 120GB SSD 350-400EUR v tujini. Danes pol manj, pa precej hitrejsi.

2 leti nazaj sem dal za intela 80gb 190EUR. Danes dam za intela 80gb 190EUR (no, 189$, samo tako bo 1$=1EUR). Ja, hitrosti so višje, samo še vedno to nič ne pomaga, če je prvi mainstream uporaben SSD vreden 200EUR...

Izi ::
Ne vem kam gledaš ampak cene SSD-jem prav lepo padajo. In Intelov 80 GB je danes 160 EUR in ne 190 EUR.
Intelov X25-M 80GB je bil na začetku okoli 250 EUR.
V začetku leta 2010 je prilezel ravno na okoli 200 EUR, še dobro vem, ker sem ga rano takrat kupil. Bilo je hudo pomanjkanje in nikjer se jih ni dobilo. Sem se moral precej potruditi, da sem ga dobil za 199 EUR.
Danes pa je že 160 EUR - Funtech - SSD Intel X25-M 80GB
SSD-ji so splošno prisotni med nami šele okoli 3 leta, in od takrat cena lepo pada vsako leto malo bolj.
Intelov X25-M 80GB je bil na začetku okoli 250 EUR.
V začetku leta 2010 je prilezel ravno na okoli 200 EUR, še dobro vem, ker sem ga rano takrat kupil. Bilo je hudo pomanjkanje in nikjer se jih ni dobilo. Sem se moral precej potruditi, da sem ga dobil za 199 EUR.
Danes pa je že 160 EUR - Funtech - SSD Intel X25-M 80GB
SSD-ji so splošno prisotni med nami šele okoli 3 leta, in od takrat cena lepo pada vsako leto malo bolj.

Ne morem verjeti...ok, sedaj stane 160EUR. Kolko bo stal nov model? Namesto, da bi bil cenejši, bo še dražji - 80gb intel bo stal 190EUR. Kaj ti ni jasno? Cena je še vedno ista. Kljub temu, da je hitrejši in ima več funkcij blabla...bi naj cena padla. Pa temu ni tako. Cena je nekje ista oziroma v tem primeru celo višja. To, da je pa cena padla enemu staremu modelu, ker se hočejo distributerji rešiti zaloge pa je nekaj čisto drugega.

Izi ::
Nekaj špekuliraš, ko pa sploh še ni jasno kakšna bo cena Intelovih G3. Počakajmo in bomo potem debatirali.
Je pa logično pričakovati, da bo nov izdelek malo dražji od starega, saj bo tudi precej hitrejši.
Je pa logično pričakovati, da bo nov izdelek malo dražji od starega, saj bo tudi precej hitrejši.

Ne, ni logično. 1TB disk je sedaj cenejši kot je včasih bil 300mb. 2TB disk je sedaj cenejši, kot je bil 1TB pred enim letom. Nič ne špekuliram, cene so objavljene in še vedno je bilo 1$=1EUR.
EDIT: In pazi zdaj to - ti dosti večji HDDji so tudi DOSTI hitrejši kot oni starejši!
EDIT: In pazi zdaj to - ti dosti večji HDDji so tudi DOSTI hitrejši kot oni starejši!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PNG ()

Se pred novim letom sem dal za G2 80GB tocno 143EUR 
Tako da ja, se je precej pocenil.
G3: Up to 39,500 IOPS random 4 KB reads; up to 23,000 IOPS random 4 KB writes
G2: By delivering up to 6,600 4KB write IOPS (8,600 IOPS for the 160GB) and up to 35,000 read IOPS,

Tako da ja, se je precej pocenil.
G3: Up to 39,500 IOPS random 4 KB reads; up to 23,000 IOPS random 4 KB writes
G2: By delivering up to 6,600 4KB write IOPS (8,600 IOPS for the 160GB) and up to 35,000 read IOPS,