» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
488 / 506
»»

tikitoki ::

Nihce ti ne more zagotoviti padca cen. Napovedali so visje cene. Pandemija je mal premesala karte. Kaj bo ven padlo bomo pa videli:).

FlyingBee ::

Prodaja računalnikov cveti, ker vse več ljudi dela od doma. Da pa bi čakal na znižanje cen, potem pa res ne rabiš ssd, kaj šele dva. Počakaj pa boš videl.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

hotig ::

Pozdrav
Sem v postopku nakupa novega prenosnika Lenovo Thinkpad E15 G2 4500U/8GB/256GB. Ta ima v osnovi vstavljen 2242 M.2 PCI-e NVMe, mislim da od Toshibe, ne poznam natančnega modela in tudi ne vem, kakšna je kvaliteta. Na njem bo OS in programi. Prenosnik ima še en 2280 M.2 PCI-e NVMe priklop za dodatni ssd. Ta bo sekundarni/arhivski in bom na njega shranjeval večinoma word, excel, pp, pdf datoteke in nekaj slikic in muzike, torej večinoma splošna domača/pisarniška uporaba. Za ta drugi ssd mi ni toliko pomembna hitrost, bolj se mi gre za kakovost (da bo zdržal čim več časa, itak bom delal backup na ključ in zunanji hdd). Odločiti se moram za drugi ssd, sledijo moja razmišljanja:

Možnost 1:
Razmišljam o nakupu 500GB M.2 SATA3 SSD, odločam se med Crucial MX500 (okoli 72€) in Samsung 860 EVO (okoli 92€).
+ cenejša opcija od druge
+ kvaliteta izbranih diskov je (predvidevam) dokaj dobra za moje zahteve (splošna uporaba)
- počasnejši ssd disk, ampak to ne bo vplivalo ker gre večinoma za manjše datoteke

Možnost 2:
Kupil bi prenosnik z osnovnim diskom 512GB (dodatnih 45€) in tega uporabljal kot sekundarnega/arhivskega, dodatno bi pa kupil 250GB M.2 PCI-e NVMe, ki bo sistemski. Primeren se mi zdi Samsung 970 EVO PLUS (okoli 76€).
+ višja kvaliteta osnovnega/primarnega diska z OS in programi
+ visoka hitrost obeh diskov
- višja cena (okoli 49€, če izberem MX500 oz. 29€ če izberem 860 EVO)

Koliko je 860 EVO dejansko boljši od MX500, ali razlika 20€ v prvi možnosti dejansko pomeni tudi boljšo kakovost in varnost? Če kdo ve, naj napiše še kaj o kakovosti teh Toshiba SSD, ki jih uporablja Lenovo. Zanimajo me konkretni predlogi in mnenja, kaj je boljše, prva ali drugi možnost, ključnega pomena je kakovost in trajnost obeh ssd diskov v prenosniku za vsaj 5+ let (pustimo tisto, da lahko vsak disk crkne ob strani)?

Hvala že v naprej!

darkolord ::

MX500 in 860 EVO sta zelo primerljiva. 860 EVO ima daljšo garancijo in nekoliko višji endurance (deklarirano količno podatkov, ki jih na njega lahko zapišeš), ampak za nobenega od njiju v praksi s splošno uporabo ne boš prišel niti blizu temu.

Katerikoli bo super, jaz bi vzel MX500.

V E15 vgrajujejo SSD-je različnih proizvajalcev: Samsung, SK Hynix, Toshiba, WD, UMIS (Lenovov čingčong joint venture). Vsi NVMe so zelo hitri, razen redkih izjem (UMIS) tudi zelo zanesljivi.

B0rg ::

Kupujem 240GB/256GB SSD 2,5" za pohitritev računalnika z WIN 10. Gre za par starejših računalnikov z i3 Sandy Bridge ali Haswell CPU. Gledam te (rang 30-35EUR):
Intenso Top 256GB
Crucial BX500 240GB
PNY CS900 240GB
WD Green 240GB
Sandisk Plus 240GB
Kingston A400 240GB

Kako bi naštete razvrstili od najboljši do najslabši.
Imam priložnost dobiti en starejši Crucial BX100 250GB ki ima še 100% življenske dobe po SMART podatkih ter BX200 ki pa ima še 97% življenske dobe. Kam bi uvrstili ta na lestvico?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: B0rg ()

kuglvinkl ::

Glej da ni 2d tlc.
Your focus determines your reallity

denisbegood ::

Prosim za pomoč.
Imam prenosnik HP 250G4. Vanj sem vstavil SSD namesto HD, katerega sem dal na prostor DVD. To sem z YT pomočjo zmogel :).
Sedaj pa imam problem nastavitev v Biosu. DA bo SSD primarni, HD sekundarni. Kaj vse je potrebno narediti?
Hvala vnaprej.

Matevz96 ::

Verjetno si na SSD namestil operacijski sistem? Če je tako sedaj v biosu nastavi boot order tako da bo SSD pred HDD.

Enkrat sem nekje prebral da je boljše SSD namesti na mesto originalnega HDD in le tega dati na mesto DVD ker naj bi bilo pri DVD počasnejše vodilo. Če je kaj resnice na tem bo povedal kdo ki je bolj izkušen na tem področju.
#hooldthedoor

MrStein ::

Če na SSD namesti Windows, bo 99% že tudi boot uredil. (smo leta 2020, zdaj je UEFI)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

denisbegood ::

Hec je v tem, da sedaj ni OS, ker je verjetno v Biosu potrebno nekaj nastaviti in se računalnik ne boota. Windows zato še nisem še inštaliral iz USB ključka, ker po moje ni nastavljen pravilni vrstni red in mi ne rata. Sem pa seveda dal SDD na mesto originalnega HDD, tega na mesto DVD, DVD pa stran.

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Kaj bi rad butal, če še ni nameščeno? Stari OS?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

gddr85 ::

boot order naštimaš, al pa kak f8 in izbereš boot iz usbja

BorutK-73 ::

Ne kupuj WD green ssd.

denabiker ::

B0rg je izjavil:

Kupujem 240GB/256GB SSD 2,5" za pohitritev računalnika z WIN 10. Gre za par starejših računalnikov z i3 Sandy Bridge ali Haswell CPU. Gledam te (rang 30-35EUR):
Intenso Top 256GB
Crucial BX500 240GB
PNY CS900 240GB
WD Green 240GB
Sandisk Plus 240GB
Kingston A400 240GB

Kako bi naštete razvrstili od najboljši do najslabši.
Imam priložnost dobiti en starejši Crucial BX100 250GB ki ima še 100% življenske dobe po SMART podatkih ter BX200 ki pa ima še 97% življenske dobe. Kam bi uvrstili ta na lestvico?



ne kupuje se SSD brez DRAM! Daš tisto malo razliko pa imaš DRAM cache zraven.

SddD ::

Malo sem pregledal tale vedno bolj zakompliciran trg ssd diskov in če prau razumem, so opcije sledeče:

Types of NAND: Single Level Cell (SLC), Multi-Level Cell (MLC), and Triple Level Cell (TLC).
Omenjen je kje še QLC. Kaj je to??
SLC je najboljši, TLC najslabši.

Vrste priklopov:
SATA
mSATA
M.2 SSD
PCI-Express SSD

Zdej glede na to da na moji plati Gigabyte GA970AUD3P(v1.0) ne najdem M.2 priklopa, kaj torej, kar navaden SATA priklop, ali je smiselno gledati kakšne adapterje? Ali celo za priklop PCI-e 1x?
Recimo M.2 to PCI-e:


https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA...

Potrebujem pa ene 500GB, zdajšnji je postal premajhen - za sistemski disk.

Teknju"!

hojnikb ::

vzami vecji sata ssd in je to to. ta platforma ne podpira druga kot pcie 2.0, tako da je ze to handikep, poleg tega da ne podpira nvme bootanja.
#brezpodpisa

PrimozR ::

To, če nimaš M.2 slota, ne boš bootal PCIe diska. QLC je pa quad levels per cell, torej še eno stopnjo naprej od TLC-ja. Bom pa zbrskal svoj post na to temo iz te teme, flash, priklopi, itd.

hojnikb ::

načeloma bi se lahko poigral z integracijo nvme modula v bios, ampak mimo pcie 2.0 limitacije pa še vedno nemoreš. Uglavnem, kupiš 1TB sata ssd in mirna bosna.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: hojnikb ()

PrimozR ::

Hja, x4 PCIe 2.0 link je še vedno 2 GB/s, torej ~4x hitreje od SATA :P

Ampak ja, hekanja BIOSa pač ne izvajaš, kupiš SATA disk in je to to.

Form factorji:
https://slo-tech.com/forum/t318356/p661...
Flash pomnilniki so pa tako, Pri SLC zapišeš 0 ali 1. To zapišeš z dvema nivojema napetosti celice, 0 V oz. Vmax V (kolikor je najvišja napetost celice). Pri MLC zapišeš 2 bita na celico, torej zapisuješ 00, 01, 10 ali 11. Zapisuješ 4 stanja, ki jih razdeliš med 0 V in Vmax. Če najvišja napetost ostane enaka, razmak med dvema stanjema v primerjavi z SLC zmanjšaš na eno tretjino (ker v razmak SLC-ja dodaš še dva nivoja). S TLC zapisuješ 3 bite (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111), kar pomeni 8 nivojev, torej razmake spet razpoloviš.

Vpliv? Če ti napetost celice zaradi kakršnegakoli razloga zaniha, to pri večjem številu bitov, zapisanih v celici, bistveno prej pomeni napako, kot pri npr. SLC. Kar bi SLC pokazal še kot OK zapis (če bi v stanju 1 napetost padla na določen nivo) pri TLC-ju lahko dejansko pomeni spremembo zapisa za npr. 2 ali 3 nivoje.

Zaradi te občutljivosti je vzdržljivost pomnilnika z višjim številom nivojev precej manjša, je pa jasno gostota zapisa precej večja.

Koko008 ::

Dandanes razen če misliš absurdno preplačat Samsung Pro serijo nimaš niti mlc kaj iskat. Slc je zgodovina. Tlc je standard, Qlc je budget high capacity.

Z nvme diski na taki stari platformi žal nimaš kaj iskat, če si že takšen high tech master da misliš da na oko opaziš razliko med sata in nvme diskom potem pomoje tudi maš za komp z vsaj kakim ryzen 3 3300x in maš na voljo vse najnovejše tehnologije.
Ampak verjemi mi, ne opaziš razlike. Windows startup je nekaj sekund razlike MAX, razlike vidiš samo v Crystaldiskmark :P, da pa bi dosegel razlike in real life, pa bi potreboval dva tako hitra diska ne le enega, in razlike bi opazil šele ko bi nek file kopiral med njima.

SddD ::

Haval vsem za nasvete. Kolikor gledam, se mi zdi Samsung 860 EVO 500GB za 90EUR kar najbolj zmogljiva zadeva. Drži? Pa če pač pustimo ob strani te SLCje, TLCje...če rea nimajo takega vpliva več. No, vsaj na newegg tega najbolj hvalijo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SddD ()

Han ::

Tretjino cenejši Crucial MX500 ni nič slabši.

SddD ::

Han je izjavil:

Tretjino cenejši Crucial MX500 ni nič slabši.

Jah nevem, verjetno v praksi res. Če pa bereš in primerjaš in na koncu gledaš razliko tistih 18€, pa meni osebno bolj k Samsung 860 Evo potegne. Slednji je MLC, MX500 pa TLC.
Sodeč po tem "Memory of this type will last 20-30% longer; MLC works faster than TLC; Solid-state drives based on MLC memory require less energy while operating.
Source: https://okeygeek.com/mlc-or-tlc-what-is... ...je morda nakup dražjega smiseln.

hojnikb ::

nigga, 860ev je TLC.
#brezpodpisa

SddD ::

hojnikb je izjavil:

nigga, 860ev je TLC.

nigga??
Torej je tule napaka? https://www.mimovrste.com/ssd-diski/sam...

hojnikb ::

napaka je. EVO ssdji majo ze od vsega zacetka tlc nand.
#brezpodpisa

SddD ::

Očitno so ubrali tole zvito poimenovanje, mimovrste je bil pa površen pri prepisovanju:
"Some solid-state drive manufacturers do not mark TLC, they write 3-bit MLC or MLC-3. So it is worth knowing that all this three names have the same meaning.
Source: https://okeygeek.com/mlc-or-tlc-what-is...
"

hojnikb ::

https://www.anandtech.com/show/12408/th...

Ja, kot si ze sam ugotovil, MLC lahko pomeni tudi 3 ali 4 biten flash.
#brezpodpisa

SddD ::

Hvala za opozorilo. Vprašal bi le še grede migracije sistema na nov ssd.
Pri Samsungu sem zasledil, da pride zraven nek sotver, s katerim se dokaj enostavno klonira disk, torej da sistema ni potrebno na novo nameščati na nov ssd.
Je tako početje priporočljivo oziroma ima kakšne minuse? Ter, kater softvare uporabiti na MX500 ssdju za tako početje.
Hvala!

PrimozR ::

Koko008 je izjavil:

Dandanes razen če misliš absurdno preplačat Samsung Pro serijo nimaš niti mlc kaj iskat. Slc je zgodovina. Tlc je standard, Qlc je budget high capacity.

Z nvme diski na taki stari platformi žal nimaš kaj iskat, če si že takšen high tech master da misliš da na oko opaziš razliko med sata in nvme diskom potem pomoje tudi maš za komp z vsaj kakim ryzen 3 3300x in maš na voljo vse najnovejše tehnologije.
Ampak verjemi mi, ne opaziš razlike. Windows startup je nekaj sekund razlike MAX, razlike vidiš samo v Crystaldiskmark :P, da pa bi dosegel razlike in real life, pa bi potreboval dva tako hitra diska ne le enega, in razlike bi opazil šele ko bi nek file kopiral med njima.

Tako ja, SLC je stvar zgodovine, TLC pa realnost (itak so večinoma 3D, tako da vzdržljivost tudi ni tak problem).

Kar se hitrosti tiče pa še enkrat 'tako je', HDD na SSD je preskok nekaj velikostnih razredov, za večino uporabe računalnika pa SATA vs. PCIe 4.0 SSD bolj ali manj nianse. Definitivno so workloadi, kjer je prednost hitrejši SSD, ampak so za povprečnega uporabnika relativno redki.

In ja, v bistvu gre za zajeb industrije. MLC bi moral biti DLC, ker MLC pokrije vse od 2 bitov na celico navzgor :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

FlyingBee ::

hence Q in QVO
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

PrimozR ::

Pa T in TLC, to je menda jasno... Pa naslednji bo PLC. Ampak vse to je, tehnično gledano, še vedno MLC :D

SddD ::

SddD je izjavil:

Hvala za opozorilo. Vprašal bi le še grede migracije sistema na nov ssd.
Pri Samsungu sem zasledil, da pride zraven nek sotver, s katerim se dokaj enostavno klonira disk, torej da sistema ni potrebno na novo nameščati na nov ssd.
Je tako početje priporočljivo oziroma ima kakšne minuse? Ter, kater softvare uporabiti na MX500 ssdju za tako početje.
Hvala!

Kako je torej z migracijo sistema iz starega na nov ssd disk? Berem, da je ok MiniTool ShadowMaker. Se priporoča kaj drugega? So kakšne slabosti takega početja?

FlyingBee ::

Acronis je tudi ok, jaz sem zamenjal hdd v prenosniku s ssd in sem prej v zunanje ohišje dal ssd, ga povezal z usb na prenosnik in program je vse naredil, mora pa biti ssd enak ali večji od hdd. Nato sem fizično zamenjal pogona in je bilo vse ok, le hitreje nato je delalo, kar pa je tudi bil namen :-)
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

Jaz mam samsungov ssd in sem kloniral s njihovim softwareom in je super easy in vse dela.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

SddD ::

Pomislil sem le, če bi bil pri linuxu kakšen problem glede priklapljanja pogonov. Pač če je sistem zdaj na disku, ki je priklopljen na recimo /dev/sbd1, mapo /home imam pa na /dev/sdb3... Bo taka razporeditev tudi na novem disku (particije...)?

mtosev ::

Linux filesystem ti glih dobro ne poznam. Ampak kolk je meni jasno bi rabilo biti vse na istem mestu.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

PrimozR ::

Jaz sem svoje sisteme kloniral z Acronisom, v primeru nakupa Samsung SSD-ja pa mislim da tudi s Samsungovim softwerom, druge rešitve se mi niso obnesle (npr. Clonezilla).

Kar se tiče Linuxa, ne vem kako je s spreminjanjem oznak diskov, v Windows to lahko rešuješ z oznako črk, sicer pa sdb1 in sdb3 označuje disk, priklopljen na sistem. Če preklopiš porta diskov (če govorimo o SATA), se ti lahko te številke zamenjajo, ne vem pa kaj bo to naredilo za sistem. Če gleda cifro, je težava, če zna remapati zadeve glede na HW zadaj, bi pa lahko še delalo.

Itak boš pa /home dal na SSD?

SddD ::

Ja, / in /home sta na istem ssd disku, tudi na novem bosta. A vsak na svoji particiji. Prva je trenutno na sdb2, druga na sdb3. Ostale datoteke imam pa itak na ločenem DHHju. Ločeno imam / in /home pač ker se mi zdi zihr, če se kej sesuje.
Se bo res treba pozanimati, če se pri migraciji kaj spremenijo oznake sdbX.
Skratka, trenutno imam ssd (za sistem in /home - pojenja prosto za /) in hdd (za filme, slike,...). Menjal bom ssd za večji ssd. Torej migrirati moral / in /home, ki sta vsaka na svoji particiji na ssdju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: SddD ()

PrimozR ::

Na IRC-u fantje pravijo, da je naming že dolgo dinamičen, da se med rebooti lahko oznake spremenijo in da imaš zato v fstabu uporabljen UUID oz. label. Torej naj ne bi bilo panike. Poskusi? :D

MrStein ::

Kloniraj, umakni starega, probaj. Če ne dela, ponovi z drugim orodjem.
Ali pa poglej v eno od tem tule, kjer je to bilo predebatirano.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Vesoljc ::

Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Han ::

Direktna povezava nima fine cene...

https://www.mindfactory.de/Highlights/M...

FlyingBee ::

Mindf. ima še 970 evo brez plus in mora razprodati.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

Han ::

V redni proizvodnji in prodaji sta oba modela.

opeter ::

Če se gre za kloniranje Windows sistema, v regeditu ne pozabi/te spremeniti ključ, da sistem ne bo mislil, da sedi an mobilnem (prenosnem) disku ... že zaradi tega, da pozneje ne boš/boste imeli težave pri sistemskih nadgradnjah.

1. Press Windows + R, Type in regedit and press Enter.
2. Go to HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control.
3. Change the value PortableOperatingSystem from 1 to 0 (!).

Note: If PortableOperatingSystem doesn't exists create one by right click Qword(64 bits).

Vir: https://answers.microsoft.com/en-us/win...
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

SddD ::

Za SAmsung 860 Evo 500GB SATA vidim, da jih prodajajo pod različnimi šiframi:
MZ-76E500B/EU
MZ-76E500B/AM
MZ-76E500E

Pri prvih dveh naj bi šlo sodeč po forumu (us.community.samsung.com) za to, kje lahko uveljavljaš garancijo. Kaj pa pri tretjem. Vidim, da tako funtech kot ideo prodajajo isti disk pod tremi opisi, s tremi različnimi cenami. Le nedoslednost, ali so še kakšne razlike?

PrimozR ::

Zadnji ima lahko drugačen packaging, glede na to da je razlika tudi v B in E.

SddD ::

PrimozR je izjavil:

Zadnji ima lahko drugačen packaging, glede na to da je razlika tudi v B in E.

Kaj s tem misliš?

PrimozR ::

Imaš različna pakiranja, bulk, retail, brez in z opremo za kloniranje diska, itd.
««
488 / 506
»»