» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
224 / 507
»»

Buggy ::

...Update je zadnji, še to sem ga komaj, ker zmrzne po 1 minuti. Kakšna ideja?

caki mal...a ti si sel firmware updateat, po update-u pa ti ga je zacel srat? Ce ja, si morda namescal zadnji 70H FW iz windowsov?

iloveboobz ::

čist možno da je fw update zasral kej in mogoče z pogonom fizično ni nič narobe.
need more info

Zgodovina sprememb…

chucki ::

Sral ga je že pred zadnjim updatom, vse to se je naredilo danes popoldne.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

garancija then..

RejZoR ::

tiborrr je izjavil:

223 strani o tem za ali proti SSDju kot sistemskemu disku. O kriza, vsi, ki ste tako proti, poskusite za kak dan ali dva pa potem probajte iti nazaj na 7200rpm disk. Crkot od razvade.

Sploh ne. Sem imel 3 SSD-je, Intel X-25M 80GB, Corsair Force 3 120GB in Crucial M4 128GB. Roko na srce, v desktopu se mi je zdela čista bedarija, ker bi od 10 cool featurjev koristil samo ene 2 pa še to samo občasno oz pogojno. Sem pa vse 3 SSD-je imel v netbookih in prenosnikih in so in še vedno imajo smisel. Trenutno imam v laptopu Crucial M4 128GB in ga ne bi menjal za nič. Neslišen, lažji, hladen, ne jebe tresljajev in pomaga že tko okrnjenemu hardwaru da vsaj malo spodobno funkcionira. Pri desktopu pa mi je tak vseeno če sistem večino časa deluje in vse cacha v RAM, hybrid sleep je instanten, tresljajo me ne brigajo ker visi na gumi, gretje pa tud ne ker visi ravno za intake ventilatorjem. V desktopu bom šel na SSD izključno "because i can" ko bo pač cena sprejemljiva. Ne mislim pa zdele dajat težke denarje, da bi dobil tako kapaciteto kot jo imam sedaj. Ampak potem bo to glavni skupni disk kjer bojo vsi podatki in OS.
Ne to polovičarstvo, kjer ti potem vseeno zraven laufa še "ropotajoč" disk, ki izniči še tisto tišino, ki bi jo sicer prinesel SSD. Skratka nesmisel in stran vržen denar. Bo pa smiselno ko bo celotni sistem laufal na SSD-jih. Ga zbašeš med nosilec plate in ohišje, ker se itaq ne trese in je vseeno kako je obrnjen, kar bo kul za izboljšanje airflowa in za lepši izgled notranjosti kište...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

axee ::

Če se običajni uporabnik vsede za tipičen PC z trdim diskom, neprestano čaka, da se stvar "zlovda". Potrata ostalih komponent, če mene vprašaš, ne pa nepotrebost SSD-ja. 99% razlogov, zakaj navadni uporabnik na računalnik čaka, je trdi disk, in nič drugega. Če počneš kaj resnega, kjer se gre za obdelovanje kakšnih koli velikih datotek, pa je to še toliko bolj opazno.

Gretje, tišina, poraba, to so popolnoma druge stvari, nič manj pomembne, ampak opevanje SSD-jev (na forumih, kit je recimo ta) obstaja za to, ker smo se končno znebili ozkega grla, kije povzročal toliko čakanja na "modernih" računalnikih, da je bilo že absurdno.

Vrjamem pa, da nekateri specifični uporabniki sploh ne opazijo razlike, nazadnje mi je nepotrebnost SSD-ja predlagal človek, ki se službeno ukvarja z CAD in ima cel dan odprt samo Mastercam in preračunava modele za žično erozijo in si vsake toliko shranil 100mb projekt.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

LuiIII ::

Meni je pa Micron M500 pisan na kožo. Seveda gor ne bo sistem, za tisto je Samsung 840 pro, ampak za velike datoteke in veliko količino njih je pa žebljico na glavico.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LuiIII ()

chucki ::

Hvala vsem za pomoč, danes sem ga poslal na servis :) Vidim pa, da na njihovi strani crucial ni več na voljo (funtech), to bo še zanimivo, kakšno znamko mi bodo ponudili ;((
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Spock83 ::

LuiIII je izjavil:

Meni je pa Micron M500 pisan na kožo. Seveda gor ne bo sistem, za tisto je Samsung 840 pro, ampak za velike datoteke in veliko količino njih je pa žebljico na glavico.

Meni je pisan Intel ali Samsung, če je potreba po kloniranju in če so XPji ;)

axee je izjavil:

Če se običajni uporabnik vsede za tipičen PC z trdim diskom, neprestano čaka, da se stvar "zlovda". Potrata ostalih komponent, če mene vprašaš, ne pa nepotrebost SSD-ja. 99% razlogov, zakaj navadni uporabnik na računalnik čaka, je trdi disk, in nič drugega. Če počneš kaj resnega, kjer se gre za obdelovanje kakšnih koli velikih datotek, pa je to še toliko bolj opazno.

Gretje, tišina, poraba, to so popolnoma druge stvari, nič manj pomembne, ampak opevanje SSD-jev (na forumih, kit je recimo ta) obstaja za to, ker smo se končno znebili ozkega grla, kije povzročal toliko čakanja na "modernih" računalnikih, da je bilo že absurdno.

Vrjamem pa, da nekateri specifični uporabniki sploh ne opazijo razlike, nazadnje mi je nepotrebnost SSD-ja predlagal človek, ki se službeno ukvarja z CAD in ima cel dan odprt samo Mastercam in preračunava modele za žično erozijo in si vsake toliko shranil 100mb projekt.

Say, WHAT!? Kako je lahko disk kriv, če imaš tolk mal RAMa, da ti skoz swapa nazaj po disku in zato ruži? Ker swapanje pa ni sekvenčno ampak random in to bo na kolena prej ali slej spravilo tud SSD-je. Imam sistem s 6GB, realno gledano že mal arhaičen primerek, pa nikoli ne morem rečt da "čakam disk" da nekaj naredi. Vedno je prej bottleneck CPU. Stiskanje podatkov recimo je z LZMA2 na Ultra okoli 12MB/s na mojem navitem Core i7 920 in je praktično sekvenčno branje in pisanje. Caviar Black 2TB, ki ga imam zmore več kot 150MB/s sekvenčno v obe smeri. Kodiranje videa? Povsem ista stvar. Kodiranje zvoka. Isto. Špili loadajo stvari praktično sekvenčno in z live streamingom map itaq sploh ne veš kdaj se kaj naloži. Razen če imaš spet tolk mal RAMa, da ti bo špil vmes šteknil.

Opevani random read pride v poštev samo ko iščeš random raztresene fajle, torej samo iskanje oz loadanje programov, ki za delovanje rabijo parsat miljavžent DLL-jev. Photoshop recimo. Pa še to samo ob zagonu, kasneje itaq 90% tega visi v RAM-u če ga imaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RejZoR ()

i7 3770, 32GB RAM-a (ja potrebujem ga) imel sem vmes 4 dni nek caviar blue 500GB, ker sem čakal na nov SSD. Polomija, odpiranje oken v explorerju, odpiranje programov, odpiranje podmenijev, lej nevem meni se pozna in to ogromno (je pa res da sem zelo občutljiv na neodzivnost, priznam). Na disku sem zgubljal živce, ker je šlo res počasi. No, ko je disk odmlel svoje in sem začel z delom v RAM-u je seveda šlo OK, ampak glej cel sistem je deloval opazno počasneje. Pa imam v nulo čist in organiziran sistem, le nekaj procesov v ozadju, ampak od PC-ja pričakujem, da ga ne čakam predolgo, ko kliknem na ikonco programa. Lepo te prosim, še odpiranje Chroma se mi je zdelo obupno..

Pa brez veze je tudi, da ti dajem svoj primer, ker je preveč specifičen, ampak vsak, ki si je nabavil SSD se strinja, da je sistem kot nov. Pač več kot očitno povprečna uporaba sloni na trdemu disku, zadnih nekaj let pa je standard za RAM 4-8GB, kar je popolnoma dovolj za veliko večino in tako ne gre za problem z swap-anjem.

Lej samo moje izkušnje, pač počasen disk je prva stvar, ki jo večina opazi. Če se ne strinjaš, OK, ampak je internet poln ljudi, ki so zaradi SSD-ja ugotovili, da ne potrebujejo nov PC.

Tisto gledanje po sekvenčnih hitrostih je pa itak nepotrebno, ker to navdušenje prihaja ravno iz nevrjetno hitrih random r/w.

In relativno gledano, SSD-ji so po 3-4x hitrejši v sekvenčnem delu, in po 50-100x hitrejši pri random r/w. Kar pomeni, da če lahko kje največ izkoristimo SSD, je pri običajnemu delu, ne pa pri nalaganju igric in exportanju medijskih vsebin. Zato je to gledanje sekvenčnih prenosov tako zelo absurdno..

Ko ti čakaš svoj CPU v tvojih primerih ga čakaš zato, ker se gre za sekvenčne operacije, kjer disk nima problema dohajati in zato preskok na SSD ni tako dramatičen, jaz pa govorim o vsakdanji uporabi, kjer so te številke POPOLNOMA nepomembne in gre SAMO za random r/w.

O popolnoma drugi stvari govoriva.

LuiIII ::

Meni recimo ravno sekvenčni del pomeni ogromno, ker se pri mojem workflowu večkrat bere in zapisuje večja količina podatkov, da ne govorim o hitrem in zanesljivem zapisu streamov. OK saj zadeva bi šla (in je šla) lahko tudi zelo dobro skozi z uporabo RAID, samo so vse lastnosti razen absolutne kapacitete slabše. Tako je npr. SSD v RAID1 veeeeliko hitrejši in odzivnejši kot pa 8xRAID6, da ne govorim o sami redundanci. In ko tako hitrost lahko nosiš s sabo na terenu, ne da bi moral imeti zraven še šerpo, zadeva pridobi še toliko več na vrednosti. Je pa res, da je za zapis streamov (~200MB/s) potrebno imeti kar lepo urejene SSD-je, tako da ni garbage collecta med samim zapisovanjem. BTW ali kdo ve ali se da tele ta nove Crucial oz. Micron m500 nekako prisiliti da izvedejo garbage collection on demand?
Za one-per-day backup pa je npr. 16/24x3TB WD Red v 2/3 x RAID-Z2 tudi popolnoma dovolj in tudi relativno poceni glede na enterprise rešitve.

5pellfire ::

Lastniki Crucial M4,

zanima me če je že kateri od vas upgradal na najnovejši 070H firmware in katero metodo upgrada ste uporabili
(Windows upgrader ali USB/CD DOS upgrade), ter kako vam dela?

Trenutno sem še na 000F verziji, na Crucial forumu pa sem zasledil precejšnje težave pri upgradu na 070H,
kjer se SSD ob cold bootu dostikrat ne zazna. Se mi pa zdi da zna biti težava v Windows upgraderju.

SplitCookie ::

BTW ali kdo ve ali se da tele ta nove Crucial oz. Micron m500 nekako prisiliti da izvedejo garbage collection on demand?

Samsungov software verjetno dela tudi garbage collection ko mu daš optimisation čez
SplitCookie> Prevoziš RDEČO ! jype> Ja? A to je kaj posebnega?
Ramon dekers> Ječa je lahko naravno okolje potem ko se adaptiraš.
jype> CPP ne spoštujem _NIKOLI_

crucial nima nobenga toola afaik..

mailer ::

Trenutno sem še na 000F verziji, na Crucial forumu pa sem zasledil precejšnje težave pri upgradu na 070H,
kjer se SSD ob cold bootu dostikrat ne zazna. Se mi pa zdi da zna biti težava v Windows upgraderju.
Če težav nimaš pusti na miru posodobitve oz že dostikrat slišan pregovor v tehnični stroki: če deluje ne popravljaj.

Jezst svojega skoz nadgrajujem pa nimam nobenih težav. Tale zadnji 070H je itaq mal bolj specifičen (nek bugfix za UltraBook prenosnike), tko da ga lahko preskočiš, nekaj updejtov nazaj pa so izboljšal GC, ohranjanj podatkov ob power lossu itd. Za tisto pa je vredno naredit update imo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RejZoR ()

kuky ::

kupujem ssd okoli 250gb da pohitrim malce delovanje sistema ( e8400,3gb )... imam plato z sata2 kontrolerjem. glede da je sata2 omejitev je brezveze da kupujem nek top end držaji model verjetno. nekeko gledam samsung 640 250gb .... je dobra izbira ?... ima kdo izkušnje tega modela z sata2 kontrolerjem ? ...je morda vredno kupit pcie sataa3 kontroler ? ..prosim za kak dober nasvet tnx

AvtoR ::

Ne rabiš sata 3 kontrolerja, bo sata 2 dovolj! Verjetno misliš Samsung 840?

kuky ::

840 ja sorry

z sata3 karticami bi bil performance kvečjemu še slabši, ker so kontrolerji zanič.tako da kr ostan na native sata2 kontrolerju...

Stark ::

Kaj je bolje za laptop (2,5" predvidevam): Samsung 840 Pro Series 256GB ali OCZ Vertex 4 256 GB? Razlika v ceni v trgovini v kateri sem gledal je 30€.

Kupil bi 256GB ali več, za edini disk.

Kaj pa Intel? :)

Hvala.

ST-777 ::

Stark je izjavil:

Kaj je bolje za laptop (2,5" predvidevam): Samsung 840 Pro Series 256GB ali OCZ Vertex 4 256 GB?
Samsung 840 Pro po izjavah uporabnikov na newegg.com povzroča manj težav in je zato bolj ugoden nakup.

Samsung 840 Pro Series 256GB ima 76% odličnih ocen in le 6% zelo slabih na http://www.newegg.com/Product/Product.a...

OCZ Vertex 4 256 GB ima 54% odličnih ocen in kar 25% zelo slabih na http://www.newegg.com/Product/Product.a...

OCZ Agility 4 je Dan-o na forumu newegg.com vgradil v laptop in zapisal tole: "On cold start, drive is recognized by OS about half the time. BSOD every time laptop comes back from sleep mode." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

onemore ::

Zdravo,

že dober mesec uporabljam Crucial m4 128gb v prenosniku, vse dela, težav nimam. Opazil sem le v SMART tabeli diska, pod IDjem 181 "Program Fail Count", da je zelo visoka cifra. Trenutno je 12884901891.
Kaj mogoče veste kaj pomeni ta ID? Ukrep?

Hvala

ST-777 je izjavil:

Stark je izjavil:

Kaj je bolje za laptop (2,5" predvidevam): Samsung 840 Pro Series 256GB ali OCZ Vertex 4 256 GB?
Samsung 840 Pro po izjavah uporabnikov na newegg.com povzroča manj težav in je zato bolj ugoden nakup.

Samsung 840 Pro Series 256GB ima 76% odličnih ocen in le 6% zelo slabih na http://www.newegg.com/Product/Product.a...

OCZ Vertex 4 256 GB ima 54% odličnih ocen in kar 25% zelo slabih na http://www.newegg.com/Product/Product.a...

OCZ Agility 4 je Dan-o na forumu newegg.com vgradil v laptop in zapisal tole: "On cold start, drive is recognized by OS about half the time. BSOD every time laptop comes back from sleep mode." http://www.newegg.com/Product/Product.a...

Hvala za hiter reply. :) Verjetno je Intel potem najboljši. :)

če misliš po performancu, potem se motiš...

Najbolj mi je pomembna zanesljivost. Na drugem mestu hitrost. Če je razlika res velika (v hitrosti), potem raje vzamem boljši performance,

Problem je, da bom verjetno kupil laptop v eni trgovini, kjer mi bodo tudi vgradili disk, na izbiro sta pa samo 2 - Ocz in Samsung. V kolikor bi bila vgradnja enostavna bi to naredil sam; nočem pa pokvariti računalnika. Od proizvajalca pa dobivam tudi take odgovore, da me po eni strani kar mineva, da bom vzel to znamko. Morda je z drugimi podobno. :) Bom še malo pogooglal kako je z menjavo. :)

če si lahko prvošiš, potem je samsung 840PRO kul zadeva.
Intel ma pač sandforce, ki ni najhitrejši ali najzaneslivejši..

Tomson ::

Preverjena zanesljivost je praktično samo pri Samsungu 830 (ki se ga verjetno več ne dobi) in Cruical M4 .... Tako Intel 330/335 kot Samsung 840 sta še precej nova ...

Je pa verjetno res Samsung 840 PRO enden boljših nakupov ta trenutek, če si lahko privoščiš ....
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Relanium ::

Imam zdaj 840 pro 128gb že skor dva tedna (skupaj z 640gb na mestu optične enote) na prenosniku in ja, računalnik je čisto nov, vsekakor vredno nakupa ;)
Je pa z optimizacijo in izklopom nekaterih vizualnih efektov tak super snappy feeling ob delu :)

Škoda je le ta, da je omejen s sata2, zagon pa traja točno 21 sekund
(na domači kišti z Corsair Force3 64gb sata3 (marvell) traja zagon 18 sekund)

Ti iz lastnih izkušenj povem, da sata3 ne prinaša nobenih pohitritev, ker je odzivnost in zagon programov v veliki večini odvisen od random r/w, ki se niti ne približajo omejitvam hitrosti sata2.

Hvala vsem za informacije. :) Če bom sedaj kupil SSD bom verjetno kar Samsunga 840.

axee je izjavil:

Ti iz lastnih izkušenj povem, da sata3 ne prinaša nobenih pohitritev, ker je odzivnost in zagon programov v veliki večini odvisen od random r/w, ki se niti ne približajo omejitvam hitrosti sata2.

Not true. Odzivnost večine programov je najbolj odvisna od internih zakasnitev ker ni razlike ali bere iz ramdiska ali ssd-ja, iz hdd-ja je manjša zakasnitev, vendar spet ne tako visoka

Ok morda sem se res nerodno izrazil. Pač po domače povedano: ta nora hitrost, zaradi nam vsem prihaja pri SSD-jih je na račun random r/w, ne pa sekvenčnih operacij. Ker je mnogo operacij odvisnih od podatkovnega medija zato sistem deluje odzivnejše, ker se na SSD ne čaka.

Dejstvo pa je, da če kupujemo SSD zaradi pohitritve sistema, je sata2/sata3 nepomemben, ker so hitrosti random r/w še vedno mnogo manjše, da jih sata2 ne omejuje.

Seveda to ni pravilo in v specifičnih situacijah to na drži, ampak se mi zdi to prav povedat, ker sem se tudi sam sekiral zaradi tega za bv.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: axee ()

Relanium ::

Res je prva zadeva ki sem jo opazil, že takoj pri bootanju takoj ko ugledaš namizje lahko gor klikaš in se takoj tudi odzove, čeprav še ni vse čisto naloženo.

Pri HDDjih pač moraš čakat da neha mlet.

axee je izjavil:

Ok morda sem se res nerodno izrazil. Pač po domače povedano: ta nora hitrost, zaradi nam vsem prihaja pri SSD-jih je na račun random r/w, ne pa sekvenčnih operacij. Ker je mnogo operacij odvisnih od podatkovnega medija zato sistem deluje odzivnejše, ker se na SSD ne čaka.

Dejstvo pa je, da če kupujemo SSD zaradi pohitritve sistema, je sata2/sata3 nepomemben, ker so hitrosti random r/w še vedno mnogo manjše, da jih sata2 ne omejuje.

Seveda to ni pravilo in v specifičnih situacijah to na drži, ampak se mi zdi to prav povedat, ker sem se tudi sam sekiral zaradi tega za bv.

To vemo že lep čas.

Največja pohitritev je na račun R+W operacij, kjer ti cel sistem ne trokira kot nor.
Sicer so današnji HDD-ji še boljši v tem. Ne rabijo premikati več glave (toliko), imajo vgrajen piezzo mikroaktuator.

Sicer tudi včasih s dobro defraganim in hitrim diskom zadeva ni bila počasna.

Samo mene še najbolj moti tisto škrtanje in vibriranje diska, če temu dodaš še počasnost, kar je za laptop hdd-je še posebej izrazito se boš HDD-ja ognil v širokem loku.

No saj zato pa sata3 ni bistven faktor hitrosti in se pozna samo pri delu z velikimi datotekami.

gendale ::

kako se obnesejo te najnovejši sshdj - 8mb ssd + 1tb hdd v eni škatli?

kolikor sem gledal benchmarke so nekje na polovici med hdji in ssdji

predvsem me mika višja hitrost + prosta luknja za cdrom (gre se za prenosnik)

druga varianta je pravi ssd v luknji za hdd, cdrom ven in stari hdd tam (ampak tako imam samo 750gb prostora, pri prejšnji varianti pa 1500 + ceneje pride)

?
seznam zanč moderatorjev in razlogov da so zanč
http://pastebin.com/QiWny5dV
gor je mavrik apple uporabniček (mali možgani in mali penis)

ssd + hdd...
Sj lahko kupiš večji hdd, če ti je 750GB premal..

ja to da je ssd hitrejši mi je jasno po testih, ki sem si jih ogledal, sshd pride nekje med ssd in navadn hdd

ampak moja dilema je ta, da sshdjem dobim za manj € hitrost manjšo od ssdja in večjo od hddja in hkrati še enkrat toliko prostora (1tb sshd + 500 giga stari disk vs 250ssd + 500gb stari disk)

sedaj če ne bi bil denar ovira, bi bil odg seveda jasen, ampak ker je....

je kdo v živo (testi na netu ne štejejo) uporabljal tako konfiguracijo? utisi? vtisi?

če je keš problem, pač nabav 64/128GB ssd + star hdd..

že na 80 se mi komaj prišli win 7, 8 je pa še večja, tako da da bi za win imel raje vsaj 240/250, še posebej če kdaj naložim linux gor :)

mislim v čdm točno se v praksi opazi razlika, benchmarke sem tudi jaz prebral... samo kolikor se spomnim je bilo najhuje pri množičnem pisanju iz raznih virov, kar pa počnem dokaj redko..

naj raje bi videl, če bi kdo, ki ga ima podal kako mnenje... bi se lažje orientiral....

če bi pa sploh imel denar bi pa pač kupil 2 največja ssdja in bi blo :D

aja, pa ne mislim priklapljat zunanjega diska za filme % stuff :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gendale ()

vprašaj trnvpeti, on na veliko favorizira te hibride, gotovo ma kakega doma in ti lahko da first hand experience :)):))

se bo oglasil v tej temi, ali se zadržuje kje drugje? če ja, mogoče veš kje?

sicer pa tisti, ki mislite, da je ssd + hdd boljša rešitev ste seveda tudi dobrodošli :)

Imo je najbolje da kupiš navadn hdd, največjega ko ga lahko nabaviš, starega prodaš in potem ko je višta $$$ nabaviš še en 250GB ssd in ga daš noter namesto dvd pogona...

Tole tudi ni slaba ideja, ampak kaj ko sem v prejšnjem prenosniku imel ssd in te kar malo razvadi... Mogoče obratno, najprej ssd, pol pa hd (ta čas pa upoprabim tega 500 giga)?

trnvpeti ::

z tem zadnjim 8G ssdjem nimam izkusenj
ob prvi priliki bom nabavil
do zdaj imel(imam) 6 ssdjev, 2 sta mi crknila, 1 v garanciji, en pac ni imel te srece

imam pa izkusnje z prejsnjo verzijo hibrida z 4G
in se dobro obnese, in se vedno deluje
pri meni je bil kaksen mesec, pol je sel k prijatelju

kaj te zanima?

gendale je izjavil:

Tole tudi ni slaba ideja, ampak kaj ko sem v prejšnjem prenosniku imel ssd in te kar malo razvadi... Mogoče obratno, najprej ssd, pol pa hd (ta čas pa upoprabim tega 500 giga)?

tut to je opcija 8-)

@trnvpeti:
predvsem kako se odzivnost primerja s pravim ssdjem? mogoče kaj skrajša trajanje baterije? kaj se zgodi če baterija crkne med pisanjem, glasnost, ubistvu karkoli ti pride na misel...

jaz sem imel intelov ssd (še pred trimom) 80gb in je vse letelo

@hojnikb:
če se odločim za ssd + hdd bom vsekakor najprej kupil ssd, na hddj mam še nekaj prostora :)

aja, pa trenutno sem gledal samsungove ssdje (mlc verzijo)...ima kdo kake pripombe/predlogi? važno mi je da je dokaj zanesljiv in poceni... zdj če ne zmaga v vseh benchi mi je pa vseeno
««
224 / 507
»»