» »

nov racunalnik po komponentah

nov racunalnik po komponentah

matejzima ::

Nameravam nabavit dokaj preprost racunalnik, ki ga bom uporabljal vec al manj za poslusanje glasbe, delo na internetu ipd. Ne igram iger, zato verjetno ne rabim nevemkakega high-end pcja. Zato sem tudi izbiral komponente, ki niso ravno top. Najbolj me zanima, ce se vam zdi smiselna izbira maticne plosce in ohisja ter napajalnika, seveda pa je dobrodosel tudi kakrsenkoli drug predlog.

Osnovna plosca:
Asrock CONROE1333-DVI/H, S755, intel 945g 60 eur
ali
ASRock 4Core1333-FullHD 70 eur
obe imata integrirano graficno kartico z dvi out. tega nisem v tem cenovnem rangu nasel pri nobeni drugi.. mogoce kako mnenje o teh dveh?

Procesor:
Bodisi Intel E2140 ali E2160. 65 eur

RAM: 50 eur
od 1-2 gb. Mogoce bi blo pametno izbirat ko izvem katero maticno? Nekje sem slisal da je supertalent ram najboljsi za svojo ceno?

DVD-RW:
Sploh ne vem v cem je razlika med njimi. NEC: Vse je v rangu 30 eur.

DISK:
So vsi ok? Moja izbira je nekaj od WD ali Seagatea 160-250 gb. 70 eur

OHISJE in NAPAJALNIK.
Nekaj od tega?
1
2
3
4
Okol 50 eur
Tudi pri ohisju in napajalniku bi rabil malo pomoci, ker mi ni cisto jasno, kaj naj gledam. Vazno je verjetno, da ma 12cm ventilator, kaksno moc napajalnika bi rabil takle sistem za normalno delovanje?

Vse skupi nanese na oko 330 eur.

Po delih kupujem zato, ker mi bodo v primeru, da kupim ze sestavljen racunalnik ob primeru odpiranja kiste gotovo odvzeli garancijo. Tega pa ne bi zelel.

El Nino ::

FunTech Intel DualCore Maxi Officer E4500 2GB
* Ohišje GMC G30, ATX Middle, 1*80mm, USB/au, srebrn/črn
* Napajalnik SILENT POWER LC 420W PFC LC6420 , 120mm Fan (tiho delovanje)
* Matična plošča Asus P5G-MX integrirana grafika
* Procesor CORE 2 DUO E4500, 2.200 GHz 2MB, 800Hz, LGA775 BOX
* Ram DDR2 TeamGroup 2GB (2X1Gb) PC6400 800Mhz DualChannel s hladilnikom
* Trdi disk Hitachi 160 Gb, 7200, 8MB cache SATA-II/300
* NEC ND-7203S DVD+/-RW DL 20X , LabelFlash črn Link do uradne strani
* Zvočna, grafična in mrežna kartica integrirani na matični plošči.

Link do strani: CLICK

Če poiščeš spodaj model Maxi officer in si prebereš zadnje 3-4 vrstice boš ugotovil, da nalepke ne limajo gor. Mislim da za to ceno je to soliden comp.

matejzima ::

Bolj kot Maxi Officer mi je vsec sistem
FunTech Intel DualCore Mini Officer E2160
asus p5g-mx 50
E2160 65
patriot 1gb 20
antec 350w 45
Hitachi 160 Gb 50
dvdrw 30

ce gledam po ceni komponent pride skupi 260eur, oni zelijo 310.. hmm.. a ni potlej ze lazje ce narocim po delih in sestavim sam?

poleg tega ima asus p5g-mx samo vga izhod, kar pomeni, da bom moral za dvi dokupit graficno kartico, kar nanese dodatnih 30 eurov za eno cheap grafo. ne vem, ce se splaca, priznam pa, da mi funtechova kompilacija kar odgovarja. hvala za link :)

El Nino ::

To bo pa za premislit, ja. Če ti ni problem računalnika sestavit, se splača kot si ti rekel. Ker za razliko v ceni (50€) dobiš grafično iz druge roke, z 256MB pomnilnika in DVI izhodom. Par primerov:

Grafe: - Nvidia GeForce 7300 GT - 40 ojrov
- ATI Radeon 2600PRO - 50 ojrov
- Nvidia GeForce 7600GT - 65 ojrov - malo več €, če te kdaj pa kdaj zamika kakšno igro zašpilat.

Še mal pobrskaj. To so oglasi z bolhe, preglej tudi te na slo-techu, jaz jih nisem, ker nisem imel časa, iskanje pa dela s svetlobno hitrostjo:\ . Če pa rabiš še kaj sem ti na voljo.

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: El Nino ()

Matek ::

Dva gigabajta rama dobis ze za 35 eur, tako da tu lahko malce prihranis. Kar pa se tice trdega diska, kupi obvezno 500 GB verzijo, ze zato, ker so trenutno po ceni na gigabajt dalec najbolj ugodni, dobis jih ze za 95 eur.

Po delih kupujem zato, ker mi bodo v primeru, da kupim ze sestavljen racunalnik ob primeru odpiranja kiste gotovo odvzeli garancijo. Tega pa ne bi zelel.

AFAIK te po zakonu pripada garancija na vsak posamezen del. Nalepka velja za celotno kisto (recimo dve leti) in je le bonus, ce ti crkne kaj, kar ima morda manj garancije (recimo eno leto na kako komponento). Ko jo pretrgas, pa se ne morejo kar tako izbrisati vse ostale garancije. Ce ti recimo proizvajalec diska ponuja 3 leta ali pa proizvajalec rama dozivljenjsko garancijo, ti je prodajalec ne more kar tako odvzeti.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

dela ::

Jaz bi razmislil o celeronu. Drugi bodo rekli, da je bedarija, ker je enojedrnik, a zadeva sploh ni švoh, za delo, kot ga opisuješ, bo več kot dovolj. Če ne bo zate, ki zase praviš, da računalnik potrebuješ za internet in podobno, potem ne vem, za koga celeroni sploh so - dejansko niso slabi procesorji.

Sam tudi uporabljam budget procesor, sicer semprona, ki je še malce počasnejši od celerona, če se ne motim, in sem z njim zelo zadovoljen. Ti budget procesorji imajo toliko cache-a (256, 512 KB), kot so jih pred nekaj leti imele višje serije procesorjev, delujejo pa z enako frekvenco, kot njihovi dvojedrni bratje.

Dvojedrnik je boljši nakup, če potrebuješ nek boljši performance, če ne, pa ti nič ne pomaga. Vsaj razmisli, če ne misliš uporabljati viste, pa sploh!

Enako je z RAMom. Poceni je, a če ga ne rabiš veliko, ga pač ne rabiš. 1 GB bi moral zadostovati za internet, pisarniška dela, glasbo in filme. Recimo, tale je fino poceni - krat 2, za dual channel.

Disk absolutno priporočam tale. Je med najtišjimi (če ne najtišji), naslednji podobno tih (WD AACS) stane čez 100 evrov. Kapaciteta je dobra za takšno ceno (pravkar je znižana, če se ne motim), hitrost je tudi zelo solidna. Trgovine ne poznam, je pač prva slovenska, pri kateri sem našel ta odličen disk.

Tak sistem lahko potem tudi ženeš z najcenejšimi 350W napajalniki, ker je precej varčen in ima zato tudi potencial za popolno tišino.

Če boš kdaj potreboval performance, pa lahko še vedno pičiš dvojedrnika noter, čez kakšno leto bo poceni rabljenih kar mrgolelo, da o tem, da se še celeron odlično navija (če nastane kakšna potreba), sploh ne govorim. Enako je z grafiko - tukaj že imaš zdaj lepo izbiro rabljenih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

Matek ::

FaLcOn3y3, z vecino zadev bi se se strinjal, ampak 2x512 rama se pa nikakor ne splaca kupovat, za 18 eur se dobijo gigabajtne palcke.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

dela ::

Za internet, glasbo in filme je še 1x512 dovolj. No, razen na Visti, mogoče.

Se strinjam, z večjimi ploščicami dobiš veliko več GB/€, a če poraba RAMa nikoli (ali večinoma) ne preseže 1GB (kot je to običajno ob manj zahtevnih opravilih), je to dejstvo ravno tako koristno kot količinski popust na straniščne kotle za lastnika dvosobnega stanovanja.

V pizzeriji tudi naročite dvakrat večjo družinsko pizzo za 5€, tudi če vnaprej veste, da boste siti že od navadne za 4€? Marsikdo ves vesel potem (tudi na silo) zmaže tisto družinsko, misleč, da je to bil dober nakup, a meni se zdi to bolj wasted evro.

No, saj mislim, da dojamete poanto.

Da poraba RAMa preseže 1GB je itak potrebno toliko enega zahtevnega multitaskinga (mišljen je WinXp), da se že celeron ne splača več, ker bi v tem primeru res prav prišli dve jedri, ampak meni se pač ne zdi, da bi avtor teme to potreboval, tako sem vsaj razbral iz njegovih potreb; zato sem tudi predlagal to, kar sem.

Ne potrebujemo vsi več kot 1GB RAMa in dvojedrnikov in nič ni narobe s tem. Za tiste, ki to potrebujejo, je seveda dobro, da si kupijo, nič ne rečem. Avtor teme se naj, seveda, sam odloči, kaj potrebuje in kaj ne, saj sam najbolje pozna svoje navade dela za računalnikom.

Se pa sprašujem, za koga še sploh ponujajo 512 MB ploščice RAMa in enojedrne procesorje, ker se mi včasih zdi, da samo še jaz to kupujem. :D Za koga (razen mene - pa udobno gledam filme (HD - 720p, če je treba), brskam po internetu - z večimi tabi, obdelam kakšno sliko, poslušam glasbo, kaj natipkam za faks, pa še kakšno non-dx10 igro zaigram včasih) je ta stuff še potem sploh dovolj dober?

Ne vem, mogoče se obeta kakšna epidemija supersize sindroma. :)

opeter ::

FaLcOn3y3, napisal si 2x512 Mb RAMa oz. o 1 Gb pomnilnika.
To se ti zelo hitro zapolni. Kako? Recimo, da nimaš integirane grafične, ker če imaš je to že minus v pomnilniku. Ampak recimo, da nimaš. Windows XP ti v osnovi požre cca. 190 MB RAM-a. Odpreš nekaj zavihkov v Firefoxu, zraven si še ogleduješ slike, v ozadju teče glasba, pa še nekaj drugih oken je odprtih... evo.

Nismo vsi taki, da imamo naenkrat odprto le eno okno, ker se bojimo, da se nam bo sistem porušil...

Si že odpiral Wordove dokumente, ki vsebuje neobdelane slike z digitalca z vsaj 7 megpikami? Ne?
No, jaz sem odpiral že nkrat Powerpoint prezentacije, velike tam do 300 MB-ov.
Potem pa folk sprašuje, zakaj se tako dolgo odpira, zakaj se predvaja zatikajoče (ali pa sploh ne) itn. :\

RAM je trenutno sila poceni, če rabiš kupi, ne premišljevat. Če bodo pošle zaloge DDR2, bo DDR2 dražji. DDR3 pa se je na tržišču pojavil pred kratkim. Kar nekaj vode bo preteklo na slovenskih rekah, dokler bodo cene in zmogljivosti (price/performance) DDR3 na istem nivoju kot je zdaj DDR2.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

matejzima ::

Great.
V bistvu se mi zdi falconeyev predlog odlicen. Je pa vprasanje, kako se bo obneslo. Trenutno posedujem prenosnik s centrino pentiumM 1.6GHz in 1gb rama z integrirano grafo 64MB. Na zacetku je delal super, potlej je slo vse pocasi k vragu, predvsem zato ker se mi pregreva procesor in pol zarad slabega hlajenja masina tuli ko zmesana. Rama je bilo dovolj. Se mi zdi da bo 1gb cist optimalno, ce ne bi pa dokupil.
tle lahko pogledam trenutno porabo v winxp. v task managerju pod performance mi physical memory kaze available 216000. to verjetno pomen 215mb free rama.. a je PF usage tu pomemben?
Problem bi mogoce lahko nastal pri razliki celeron/pentiumM - kolk sta to primerljivi opciji ne vem.
350w napajalnik se mi v tem primeru tut zdi optimalen.
kar se pa tice softvera pa itak samo musko poslusam pa tipkam:), vista mi je spanska vas in je verjetno zarad pozresnosti tut ne mislim uporabljat. prej mislim preklopit na linux, kjer bi bil ze zdavnaj, ce bi mi delal line out na laptopu.

zdej ko smo hardverovsko preklopil se stopnjo nizje (celeron), me zanima ce bi bila glede glasnosti in pozresnosti primerna tudi kaka amdjeva "kompilacija" z integrirano graficno? nujno dvi out, ker nameravam nabavit lcd istocasno.

dela ::

Opeter, ne bojim se ravno več tabov/oken pri vsakodnevni uporabi računalnika.

Za hec sem naredil en screenshot, z nekaj youtube tabi in 10Mpix sliko. Res se je verjetno nekaj malega nalagalo tudi v page file, ampak računalnik nič ni prasketal po disku, čakal sem pa itak samo svojo 4 Mbit linijo, da se je vse naložilo, računalnika ne.

Poanta je, da lahko vsak youtube video takoj začnem gledati (in celega prescrollam), zdaj ne vem, mogoče lahko kdo gleda 20 filmčov naenkrat, jaz še teh ne morem, si pa jih večkrat odprem nekaj vnaprej, da se zloadajo, to je pa očitno možno. Saj bi še lahko odprl par forumov z veliko slikami, je še kar nekaj RAMa na voljo, ampak to si pač izračunajte sami, saj za orientacijo vidite, kako je z RAMom.



Meni winXP porabi bolj 120 MB RAMa v mirovanju, 190 mi ni nikoli, niti z integrirano grafično kartico (ki je zase pobrala 32 MB) in na novo inštaliran (tj. neočiščen meni nepotrene navlake), takrat je prišel na 170-180 MB, kaj pa imate nekateri v trayu, pa ne vem.

Res pa je, da 300 MB dokumentov ravno ne odpiram, pa dvomim, da jih veliko ljudi (lahko se motim), pa tudi to bi šlo - bi pač pozaprl vse ostalo. Imam pa 512 MB RAMa, saj si verjetno razbral iz slike. Priznam, da si bom kupil še eno 512 MB palčko, ampak ne zato, ker bi jo krvavo potreboval, ampak zato, ker mi približno 1x mesečno uspe preseči 512 MB porabe in računalnik malce pobrska po disku (ergo, kriza ali potreba ravno ni) in me zanima, kako deluje dual channel. Ampak kako bom pa presegel 1GB, pa tudi ne vem.

Se pa strinjam, če rabi, naj kupi, drugače pa NE. Jaz sem zase ziher, da ne rabim, če pa kdo ni ziher, pa naj raje vzame več.

Matejzima:

Celeroni bi naj bili po specifikacijah 10W varčnejši od teh novih sempronov LE, poleg tega imajo več cache-a. Če si si že nagledal vse na Intel platformi, ni treba zdaj skakati na AMD, pridobil ne boš nič - semproni niso cenejši, plošče mislim, da tudi ne. Bila je tudi ena podobna plošča za AMD, tudi AsRockova z DVI integrirano grafiko: alivenf6g-DVI (sam imam verzijo le-te brez DVI add-on kartice: alivenf6g-VSTA in sem zadovoljen), a teh pri nas več nikjer nimajo.

matejzima ::

Hvala za odgovore.
Po benchmarkih 420 nikakor ni za pol slabsi od e2140, kakrsna je razlika v ceni. Tko da se splaca razmilsit.
Sem pa zasledil na bolhi rablenega s plato, ki sem jo zelel, torej asrockovo z dvi. ne vem a sem se mogoce prevec zapalil za to maticno plosco? Koliko bolje bi bilo kupit eno za 50 eurov pa dodat eno graficno gor?
Drugace pa moram itak pred tem nabavit lcd. Ves cas gledam 22' monitorje, predvsem LG, ampak na testih se je odrezal dokaj slabo - link - predvsem me moti siva barva ki naj bi bila cist out.. ampak glede na to da ze sedaj nimam nevemkaksnega lcdja na laptopu me verjetno sploh ne bo motilo.. samo ce ze kupujem, potlej vsaj nekaj dostojnega ampak spet ne predragega. verjetno bi zadel, ce bi mi uspelo dobiti dobrega samsungovega, ampak sanse so baje male. sem pa navdusen nad hp w2207 oz. hp w2207h. predvsem mi je vsec to, da se ga da lepo manualno nastavljati. ali mogoce kdo ve ce se ga se vedno da dobit v megamarktu?

dela ::

Samostojna grafika bi te prišla 20-30€ za takšne, kjer pri 3d performancih ne bi skoraj nič pridobil, le tisto malenkost RAMa bi ti prihranili in razbremenili ploščo, za 30-50€ bi pa dobil že kaj s solidnim prirastkom moči v 3d aplikacijah (7300GT, 7600GS, 6600GT in mogoče celo 7600GT - zadnji dve sta precej požrešni). Če tu in tam zaigraš kaj, se splača, drugače ne (te dražje, mislim). Mišljene so rabljene, kupiti se pa splača takšno s pasivnim hlajenjem, ker ob pisarniških opravilih ti brenčanje majhnega ventilatorčka res ne koristi.

Če dobiš kakšno za 20€ in na račun tega 10€ cenejšo ploščo, nisi naredil tako slabo - tudi izključno za pisarniška opravila.

Tega rabljenega bi pa jaz na tvojem mestu kar napadel. Poskušaj zbiti ceno, je kar dobra verjetnost, da ga odneseš za 250, IMO - če je pa že nov ~300€.

jest10 ::

matejzima@
Če že gledaš celerona, po poglej še za dvojedernim celeronom. Recimo tukaj Če boš slučajno kdaj v prihodnosti počel kaj zahtevnejšega na tem sistemu.

matejzima ::

@falcon3y3
Mja, sej vcasih me zamika kaksna igra, samo to bolj kake strategije ala civilization, transport tycoon ipd., kar ne zahteva nevemkake grafike. za navadno delo lahko ram v biosu za graficno kartico na ze omenjeni plati zmanjsam tko da ni problema, pa verjetno ze tako ni prevec glasna - a to drzi?
Bom probal zbiti, samo ce mi da zraven se uredu tipkovnico in mis, pol se ne bi smel kej prevec ozirat, ker ta sistem bi bil nov kar nekaj cez 300 eurov, predvsem zarad vec diska in plosce, ki stane nova 80 eur. Ampak prej seveda LCD, ker drugac nimam na kaj priklopit.

@jest10
zgleda mam na intelu res celo plejado low-budget sans, sem gledal tut mal te dvojedrne celerone pa sm milsu da jih se ni pri nas, ker je to zdej ta mesec sele vn prislo, ce se ne motim.. vzamem na znanje, hvala.

dela ::

Integrirana grafična je seveda bolj ali manj neslišna, saj na tej plošči ni ventilatorja, kolikor vidim.

Ta dvojedrni celeron je tudi dobra varianta, tudi jaz nisem vedel, da ga že imajo. Vidiš, imaš res izbire, kolikor hočeš.

bond007 ::

Jst bi reku, da si si v prvem postu kr dobr zbral komponente. Tiste dve asrock plate (sploh druga) so zlo solidne za ta dnar. ČE bi jst zbiral med procesorji, bi uzel ali celerona 420 ali pa e2160. Pomoje se tistega dvojedrnega celerona za 50€ ne splača najbolj, če za 11€ zraven, dobiš procesor (e2160), ki ima 2x več predpomnilnika in se bolje navija zaradi večjega množilnika. Tudi, če ne boš navijal, je po moje e2160 vseeno boljša izbira. Čeprav jst osebno bi za takšne potrebe, kot jih imaš ti, verjetno uzel kar celerona 420.

matejzima ::

Evo, sam da sporocim, kaj sem nabavil...

Plata Gigabyte GA-945GZM-S2
Proc Celeron 440 - 2.0GHz
2GB ram corsair pc2-4200
160GB disk
Grafa Nvidia GeForce 6600 256MB
NEC DVDRW 16x
LC Power 2710B, 420W

190eur

masinca dela supertiho. sem zelo presenecen.. edino disk, ki ni ravno nov ga malo melje- ampak to se bo dalo zamenjat ce bo motece..

plus router NETGEAR wgr614 v6
50 eur

hvala lepa za vso pomoc..

dela ::

Dobro si nabavil, čestitam.

Si kar nekaj prihranil, tako da boš lahko mirne duše menjal disk, če te bo res motil, pa tudi hlajenje grafike, če ga bo začelo kaj biksat.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najprimernejsa grafa za mojo staro kišto

Oddelek: Kaj kupiti
51075 (980) Urc
»

microatx budget sistem 200-250EUR

Oddelek: Kaj kupiti
6891 (891) bond007
»

Računalnik, ki je trenutno best Performance/Price.

Oddelek: Kaj kupiti
242272 (1409) bond007
»

nakup namiznega pc + 20.1 inch lcd

Oddelek: Kaj kupiti
181439 (1146) adis_adis
»

Precej osnoven računalnik za okoli 400 €

Oddelek: Kaj kupiti
51252 (1118) seljo

Več podobnih tem