» »

Zanesljivost delovanja wireless omrežja

Zanesljivost delovanja wireless omrežja

Osprey ::

V nekem podjetju sem postavil wireless mrežo. Problem je v tem, da deluje precej nezanesljivo (izgublja povezavo, moč signala "skače", čeprav je računalnik dokaj blizu oddajnika ipd., včasih kaže, da je povezan, vendar povezava ne dela - treba je klikniti "Popravi") in to še posebej pri vgrajenih Centrino chipsetih in USB wlan "ključkih". Kot izgleda, dela precej bolj zanesljivo s PCMCIA wlan karticami. Rad bi povečal zanesljivost delovanja, pa nevem točno, na katerem koncu se naj lotim. Naj nabavim več PCMCIA kartic in jih razdelim uporabnikom? Vsa oprema je Level One!

Vaše izkušnje s temi zadevami so več kot dobrodošle!!!
  • spremenilo: Osprey ()

Gwanaroth ::

Posodobi firmware na routerju. Zna resit marsikateri problem.
Lights often keep secret hypnosis..

Osprey ::

Firmwari na routerju in AP-jih so najnovejši. ;)

PaJo ::

Za poslovno okolje si izbral napacno mrezno opremo, za kaj takega na wlanu LevelOne zagotovo ni primeren, sploh ce imas 5 ali vec uporabnikov, ker zadeva ni temu namenjena, saj je oprema nizjega cenovnega razreda.
V poslovnih okolih moras razmislat o profi opremi, katera pa stane dosti vec in je tako tudi bolj zanesljiva. No mogoce bi z kaksnim Linksys-om, Netgerom ali D-linkom delal malo boljse ni pa zagotovo. Vsekakor bi clovek za poslovno okolji priporcal kaj od Ciscota in podobnih drazjih znamki, zagotovo pa ne LevelOne.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

shock ::

Oprostite samo cisco je drag ku žafran za tisto "malo" kar ponuja. Najdeš drugi profi zadeve, ki stanejo približno za 50% cenej ko cisco.

Zheegec ::

Linksys WRT300N-EU mogoče?? Seveda se načeloma rabijo tudi malo boljše kartice v računalnikih, za Intelove WLAN čipe je pa že znano da nimajo hudega dosega, čeprav je odvisno tudi od proizvajalca prenosnika.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

PaJo ::

Saj nisem rekel da mora glih Ciscota vzet, ampak sem dal samo primer, definitivno je pa LevelOne neprimerna oprema za kaj takega, vsaj jaz tako mislim. Swichi od njih so se ok, tiste bi se uporabil, ampak wlan pa zagotovo ne.
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

shock ::

No če misliš za podjetje imeti wireles moraš imeti celo omrežno rešitev in ne samo par access pointov. Imaš več podjetij v slo, ki ti naredijo celotno rešitev od varnosti naprej. Ne bom delal reklame ampak pomisli malo, če imaš ogromno zaposlenih se ti splača dat malo več denarja za celotno integrirano rešitev. Veš, da je pomembno da gosti, ki so v tvojem podjetju, morajo imeti dostop do wirelessa. In tako naprej ločit na posamezne sektorja podjetja. Skratka možnosti je ogromno.

s56vpe ::

Mislim, da bi bilo dobro izvedeti koliko je uporabnikov tega omrežja. 10, 100 , 1000??

b ::

shock: cisco ponuja malo? Si ze postavil kdaj kaksen Cisco AP in prebral dokumentacijo, da vidis kaj vse ti omogoca? Ce ne, pol dej rajsi mir. Mimogrede, novi Ciscoti 1100 (802.11 a/b/g) stanejo 130 jurjev. Se zmeraj parkrat vec kot low-end zadeve, ampak vsaj delajo tko kot je treba.

To je nekak tko kot ostala omrezna oprema, switchi npr. Lahko imas recimo 24portni 10/100 dumb switch za 25 jurjev, lahko pa mas 24 portni 10/100 switch z managementom, QoS, VLAN-i (tipicen L2 pac) za 5x vec denarja. Za karkoli vec kot manjse pisarne, ki imajo racunalnike samo za tipkanje prvi pac ni primeren.

Ko so bili Cisco AP-ji se drazji, sem poskusil naredit kvaliteten AP (z dobrim radiem) baziran na open source resitvah, pa sem prisel do zakljucka, da ga ne morem izdelovati bistveno ceneje od Ciscota, vsaj ne brez nekih vecjih serij. Prototip pa je se zmeraj cenejsi kot razne outdoor enote in ponuja popoln nadzor, se celo vec kot Cisco. Skoda ker nimam dovolj casa, da bi naredil vec posla iz tega.

shock ::

b:

Vem kako zgleda, sem ga tudi konfiguriral in tudi konkurenčne izdelke. Priznam da sem malo starejše verzije konfiguriral ampak takrat (kako leto nazaj) je stal zasoljenih 200k za kupca. Vem za par routerjev ki so imeli takrat bistveno več možnosti za skonfigurirat. Eni so bili taki da brez točno določenega switcha niso delali oz so bili kot neki dummy AP-ji

CCfly ::

lahko pa mas 24 portni 10/100 switch z managementom, QoS, VLAN-i (tipicen L2 pac)
Ne spada tole že v level 3 ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

shock ::

b:

Pa še nekaj obstajajo pa neke serje tudi profi zadevce ki narediš doma in prov poseben hardware kupiš iz tujine in vse skupaj ti pride 50k SIT. Samo brez znanja pa ga je zelo težko iz njega naredit. Tukaj pri raznih kvalitetnih AP-jih stane več znanje in firma kot pa sama oprema. Jaz pravim da doma lahko narediš še vedno cenejši AP s funkcionalniostjo Ciscota in co.high-end rešitvami. No vsaj jst sem naredil. (BTW ni lih ena linux kišta).

shock ::

CCfly:
L2

Osprey ::

No poglejte, ne gre za veliko ljudi. Recimo da max. do 10 jih je naenkrat na mreži, pa še to zelo zelo redko. Največkrat okoli 5 (pa še to porazdeljeno na 2 AP-ja in router :\ ). Za to se mi zdi res brezveze kupovati ne vem kako drago opremo. Tako, da mislim, da bi to tudi home izvedba opreme morala obvladat. Ker če tega ne obvlada, ne vem, zakaj obstaja. Uporabljam celo dodatne zunanje antene, samo da bi bil boljši signal. Kar se tiše varnosti, se ne boj. Je WPA s certifikati, RADIUS server (kjer res lahko nastaviš vse do nivoja uporabnika) itd. Sicer pa zdaj to ni pomembno. Kar se tiče avtentikacije in tega, špila ko šus. Problemi, ki so res prisotni, so navedeni v prvem postu. Opazu sem tudi, da če konfiguriram AP kot AP client, se poveže na drug AP ali router in povezava je kar stabilna. Torej še enkrat: kake imate izkušnje z USB wlan napravami? Po mojih izkušnjah, se PCMCIA veliko boljše obnesejo. Zakaj? Nimam pojma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Osprey ()

Gapi ::

Grudge: Mogoče zaradi boljših vgrajenih anten. Ker kot si ugotovil z boljšo anteno maš bolši signal.

No to je moj prispevek.

para! ::

To vprašanje postavljam kot laik na področju wireless omrežij, me namreč zanima, ko bom postavljal doma. In sicer "ad-hoc" varianta povezave, ki deluje na principu tega, da obstoječo (wireless) internet povezavo določenega PCja izkoristi za sharanje te povezave naprej. Si pravilno predstavljam zadevo?

Mogoče se da nastavit tudi kaj v tej smeri...sicer bo nekdo drug bolje razložil tale adhoc, jaz sem samo vrgel kost.

lp
Death before dishonor!

OmegaBlue ::

Ad-hoc je točno to kar si napisal.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

coffeetime ::

Glede USB Wlan napravami;jest imam na 1 comp priklopljen na wlan mrežo preko usb ključa-comp je v kleti bogu za hrbtom,ruter imam pa v zgornjem nadstropju tako da signal potuje preko dveh betonskih plat etc...Ne vem kakšna je sicer kej razlika med usb in pcmci karticami ampak laptopi na pcmci in tale comp na usb mi delajo brez problema.Prav tako sem sosedu priklopu 3 comp preko usb ključa in dela super.

muzičar ::

No bom kar sem pristavil svoje vprašanje če smem.

Imam Netgear WG311 v3 Wlan karto in sicer me zanima če bi lahko kupil kje kako anteno, ki bi nadomestila to standardno, da bi imel večji domet in močnejši signal. Sicer vem da je veliko v čipu samo če smo včasih pri radiju dosegli z boljšo anteno boljši signal se mi zdi logično da je pri wlan isto.

In English: I have a Netgear WG311v3 card and I was wondering if there is an antena that would strengthen my signal so that I would have larger range and stronger signal. I know that most of the strength dependes on the chip but I think that as we used to strengthen the signal of a radio with a better antena, we could do the same with wlan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: muzičar ()

coffeetime ::

muzičar

Najboljše je da to vprašanje zastaviš na http://www.wlan-sat.com/

b ::

shock:

Ja, so stali 200K in se vec, zdej so pa konkretno cenejsi. 1131 podpira vse latest protokole (razen neumnosti tipa MIMO), ima dva radia, za 2.4 in 5GHz, stane pa 130K (mislim sicer da brez DDV, bi moral pogledat).

Tiste napravice za 50K, ki jih omenjas, so pa verjetno kaksni gumstix ali Mikrotik?

Jaz sem pri mojih prisel do tega (to sem delal pred dobrega pol leta), da je cena za hardver (brez kaksnih popustov, SBC, ena radio kartica, skatla, pigtaili, PoE injector) cca. 100K za outdoor in nekaj manj za indoor enoto (moral bi najti kaksno solidno ohisje za indoor, vendar tega nisem potreboval). Razvil sem tudi tak mal bolj rudimentaren firmware, ki sicer dela OK, ni pa zadeva enostavna za nastavljanje (nekak se mi ni dalo delat GUI-ja in tudi konfiguracija je raztresena po vec fajlih). Pol pa pride Cisco z robo, ki ni vec tolk pregresno draga in dela super, pa se brand name je. Not worth bothering with my stuff anymore :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Router kot repeater - nekaj vprašanj

Oddelek: Omrežja in internet
165122 (2635) mile
»

Večportni switch za LAN partije

Oddelek: Kaj kupiti
51318 (1111) AlexUS
»

Nakup WLAN kartice

Oddelek: Kaj kupiti
473510 (2235) pujsek_
»

Katerega od teh 4 routerjev naj vzamem?

Oddelek: Kaj kupiti
303260 (2237) malinavc
»

kater switch

Oddelek: Kaj kupiti
151013 (778) umetnic

Več podobnih tem