» »

Kateri notebook?

Kateri notebook?

bajsibajsi ::

Moja draga namerava v kratkem kupiti nov notebook. Naceloma mi specifikacije novejsih notebookov ne delajo problemov z izjemo procesorjev, ki jih je malo morje in s katerimi nisem dobro seznanjen. Ce ima kdo link v smislu "notebook CPU chart" naj ga prosim prilima. Okvirna cena, kolikor naj bi dala, je nekje cca. dobrih 300000 sit. Predvsem gledam za CPU Turion64, PentiumM in pa Pentium4. Madonca res bi potreboval kak link, kjer je lestvica mobilnih procesorjev. Ali drzi sledeci vrstni red: PentiumM nekje do 1500MHz, nato je umes Turion recimo 1800MHz in najboljsi Pentium4 1700MHz+... ?
Ker se na ostale komponente spoznam, ne bom zgubljal besed. Ker pa se notebook ne kupuje vsako leto, me zanimajo se druge reci; kaj je pomembno ob nakupu notebook. Vcasih smo gledali na to koliko casa zdrzi baterija, kako je ohisje (odpornost na udarce in vlago), kaksna je matrika zaslona, veljavnost garancije...itd. Na kaj moram biti se pozoren ob nakupu?
Vceraj sva sla informativno v BOF in gledala predvsem dva modela, za katera je zazeljen vas komentar. Priporocajte kaksen notebook, ki stane cca. do 330000 sit in je po moznosti dobavljiv v Ljubljani v "fizicni" trgovini.

Acer 5024WLMI vs Prestigio 1570 NOBILE.

Namen bi bil predvsem "studentski" - uporaba bodocega menadzerskega informatika in pa "domaci" - zabavna multimedija, obcasno igranje.

p.s. Kaksno je stanje pri sodobnih prenosnikih, glede nadgradnje in menjave komponent?

Jan987 ::

glede provesorja je pentium 4 za v prenosnika najslaabši, ker ti bo z njim baterija zdržala zelo malo.

PcPostar ::

Prosil bi nekga, da mi jasno pove kako je to okoli teh procesorjev zdej... Jaz sem cis t zmesan:
Centrino vs. P4 vs. Pentuim M....
Kaj nej kupm, da se ne bo prevec grel, da bo baterija dobr drzala in da bo zadeva zmogljiva.

Kaj pa je s firmami nasploh? Ala.. Acer, Tashiba, Prestigo, HP, .... Kaj se rece: To so pa dobri prenosniki.

Pomoc!
______________
VKLOP!!!

billy ::

Uf...težka bo, predlagam da malo prebereš forum, ali pa če se bo komu dalo pisati in razlagati dolgo in široko ;) Imaš pa še dual core intele in turione od AMD, da še te malo zmedem dodatno :D

Glede firm je pa čisto odvisno, imaš določene modele od "firm" ki so dokaj slabi, recimo nx6125 od HP je zelo slab prenosnik, pravtako kakšen Acer nižjega cenovnega razreda. Prestigio tudi spada v nižji razred, toshiba pa v višjega. Formula o kvaliteti prenosnika je zelo enostavna..pogledaš koliko stane in že veš kje si :) za 200 jurijov ne moreš pričakovati kvaliteti. Prav tako prenosnik za 400 tisoč ne more biti zanič ;)

mtosev ::

Prestigio ma manjši 80GB disk ampak ma 5400RPM.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Valuk1 ::

Kak se obnesejo Semporon procesorji?
So dosti slabši od Turiona ali Pentiuma M?

TNX!

Zheegec ::

Glede firm je pa čisto odvisno, imaš določene modele od "firm" ki so dokaj slabi, recimo nx6125 od HP je zelo slab prenosnik, pravtako kakšen Acer nižjega cenovnega razreda.

OMG; NX6125 primerjaš s poceni Acerji, ja0 ja0. NX6125 je en boljših HP prenosnikov, ohišje, baterija, tipkovnica, pokvarljivost je po ceni črti boljša od recimo Acerja in podobnih (s Prestigio/Tronote etc. raje ne primerjam), edino cenejše modele matra ekran, ampak tisti s 1400x1050 ločljivostjo (recimo EK158EA model za 300k) je pa super zadevica, edino za igre ni ravno dober ker imajo vsi NX6125 integrirano grafično kartico.

Če prenosnik ne bo za igre priporočam NX6125, zelo dobra zadeva. Če bo za igre je za 330K NX8220 od HP, ali pa seveda Acer 5024WLMI, ki je price/performance boljši, tudi dober ekran ima, samo ohišje pa tipkovnica sta malo problematična, samo je res odvisno koliko bi ga prenašal pa po tleh metal :D

Vsekakor pa je Acer dosti boljši od Prestigio, trust me!!

SempronT (25W) so price/performance dobre zadeve, če gledaš recimo 3025WLMI je to za to ceno dobra zadeva (tudi poraba je nizka), je pa res da ima Sempron 3300+ 2GHz in only 128KB L2, kar je nekako malo :D Zdaj je to spet odvisno od programa, ponekod se to pozna malo, ponekod precej. Recimo da se 2GHz Sempron 3300+ vrti od 1.6GHz Turion64 do 1.8GHz Turion64. Vsekakor bi prej izbral SempronT kot Celeron M. Pentium M (Centrino pomeni da ima notri Pentium M) pa je primerljiv s Turion64, vsekakor dobra zadeva, je kar dražji, pa seveda tudi najbolje kar gre v prenosnika (Turion/Pentium), samo če uporabljaš zahtevne programe je razlika, drugače pa ne. Pentium 4 pa vsekakor NI zadeva za v prenosnika.

Bi raje kar pri 5024WLMI za igre in NX6125 za biznis uporabo ostal. Prestigio je price/performance dober, samo ekran ni tako dober kot pri Acerju.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

billy ::

Kakšen zaslon ima nx6125? razen tistega z 1400 resolucije so vsi poden. Pa nisem edini ki tako meni :) slaba osvetlitev, blede barve...zgleda ko prestigio lcd :)

Zheegec ::

@Billy: Read again?
NX6125 je en boljših HP prenosnikov, ohišje, baterija, tipkovnica, pokvarljivost je po ceni črti boljša od recimo Acerja in podobnih (s Prestigio/Tronote etc. raje ne primerjam), edino cenejše modele matra ekran, ampak tisti s 1400x1050 ločljivostjo (recimo EK158EA model za 300k) je pa super zadevica
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

billy ::

OK to je pol drugo :)

Sem mislo da spet teče debata o low end modelih ko sem videl acer in prestigio ;)

Valuk1 ::

Si lasti kdo Chiligreen prenosnika, ali ga pozna?

Se splača kupit? Ker cene so ugodne.

TNX!

bajsibajsi ::

ALIEn3001,
hvala ti za podane informacije. Kar se tice procesorja, bova glede na to da ne isceva najcenejsi model, sigurno kupila PentiumM ali Turion64. Sem se pa ze spraseval, ce so HP prenosniki toliko kvalitetnejsi, da so tudi tisti s slabsimi (nizjimi) komponentami toliko drazji od recimo Acer prenosnikov. Vseeno pa ce bi kupoval sam zase, bi odlocno raje kupil Acer (ali podobn), pa ceprav na racun kvalitete, kot pa HP. Saj se v tem rangu (nekje cca. 300k+) noben HP ni mogel dejansko primerjati s Acer (vec rama, diska, graficna...). Verjamem pa da so HP toliko bolj kvalitetni. Glede na to da bo ta prenosnik uporabljala moja draga, bi mogoce vendarle kupila HP (ali podobn), saj vecino casa ne bo izkoriscala vseh potencialov mobilne graficne. Po drugi strani pa kdaj vseeno ob kaki priloznosti, ko si zdoma zapase odigrati kaksno igro, ki pa mogoce zaradi integrirane graficne kartice enostavno ne bi delovala. Ker se na dejansko kvaliteto Acer prenosnikov (kar se tice ohisja, tipkovnice, zaslona) ne spoznam, me predvsem skrbi disk s 4200rpm, ki ga ma zgoraj podani Acer. Ostale komponente pa so tako "sodobne", da bodo za njeno delo resnicno zadostovale se nekaj let...

edit: OffTopic; si ti mogoce par let nazaj igral CS(1.x) ?

Zgodovina sprememb…

Valuk1 ::

Anyone?!

billy ::

Kolega ima chilija in pravi, da je "ok".

Medtem sem pa na drugem forumu zaznal tale komentar:

Chiligreena smo imeli na preizkusnji. Vtis je slab.
Tipkovnica se podaja.
Ventilator procesorja regeta (ima slab lezaj).
Displej, ze novi ima pet mrtvih pik.
V prospektu pise centrino, ki to sploh ni, ker ima prilozeno Wlan PCMCIA.
Vsi prikljucki so ob straneh, tako ne mores drzati roke na mizi.

Kupili Asusovega.
Bil je celo cenejsi (ker ni pentium, ampak celeron M).
Razlika je sto proti ena. Tipkovnica kvalitetna.
Maticno plosca je tudi Asusova, in so prikljucki razporejeni tako, kako mora biti.
Ocitno fantje vejo, kako se temu streze.
Zraven je prilozen kompletni softwer za krmiljenje in nadzor. Tudi PC probe.

Pri Chiliju ne dobis nic zraven.Maticna plosca je od VIE.


Splošno znano je, da so chilly zelo slabi prenosniki, po kvaliteti. Pomoje so primerni samo za nekoga, ki bo imel prenosnik samo doma, torej da ne bi prihajalo do raznih poškodb med transportom - zaradi slabega ohišja, etc... Če ga imaš doma na mizi in uporabljaš samo nekaj urc dnevno pomoje čisto ok. Za neko hardcore delo pa lahko prec odpove tipkovnica, nalomi ohišje...

Valuk1 ::

No, to velja tudi za Asuse, pa jih tukaj hvalijo.

billy ::

Kaj velja za asuse?

Stepni Volk ::

Jep. Asus je do lanskega leta delal prenosnike za Sony.
KLIK
KLAK

Poleg tega sorodna tem že obstaja: Kateri prenosnik?. Zaklepam.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Acer ali HP

Oddelek: Kaj kupiti
432350 (1699) Daresan
»

Izbira zanesljivega prenosnega računalnika?

Oddelek: Kaj kupiti
363056 (1864) Rešpetlin
»

Prenosnika: ACER, Travelmate 4021WLMI ali HEWLETT PACKARD, NX6125

Oddelek: Kaj kupiti
92097 (1920) blank3
»

Mnenje o prenosnik-u Prestigio NOBILE 1570

Oddelek: Kaj kupiti
262038 (1658) Vlady
»

Centrino ali Turion? To je zdaj vprašanje?!

Oddelek: Kaj kupiti
61745 (1662) WarpedGone

Več podobnih tem