» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1096 / 1154
»»

hujsk1999 ::

Poznam ljudi, ki podobno kot ti uporabljajo povečini samo browser in nekaj osnovnih orodij in imajo Macbook Pro za 4000€. Nekateri imajo pač veliko denarja.
Intel Core i9-13900KS/MSI GeForce RTX 4090 SUPRIM X 24G/EKWB Custom

darck ::

Pa ne gre se tukaj za to,da imaš preveč denarja ampak,da hočeš imeti čim hitrejšo stvar in meni je prepočasen 8-jedrni procesor i7-11800H tako,da mi ni žal ko bom na koncu odplačal več kakor 1.200 EUR za prenosnik. Sem vedno hotel imeti enkrat neki boljši računalnik in potem sem se tako odločil,da izpod 800-900 EUR sploh nič ni zame to je bilo lansko leto letos je spet vse drugače in ja grafična ni pa tudi nič kaj boljša je samo RTX3050 saj ne rabim neke močne itak parkrat na leto odigram morda kako igro.

slitkx ::

Naj omenim, da mi ravnor, zopet, comp šteka. Zmrzovanje aplikacij.

hujsk1999, 40000 za comp ne bom dal, garant.
Ampak neko 'malo višjo' mejo si postavim, da imam večjo izbiro.
Nisem pisarniški uporabnik, če si to mislil. Napisal sam, kar je ves čas. Vendar pa so pri meni spremembe pri uporabi compa zelo pogoste. Če me nekaj piči, bo šla uporaba CPU in memorije v višave v nekaj minutah.

Super bi bilo, če bi našel konfiguratorsko stran glede na profil uporabe.

Aja, pa glede Outlooka. - Gre za dostop do službene pošte. Mejlov je vsak dan, tudi za vikend, na polno. Tako od ljudi kot na kupe sistemskih-notifikacije. Zaradi tega ves čas dela laufa in-out poštni promet ter se izvaja rule za pošto, pa arhiviranje. Vse to obremenjuje tudi SSD. (

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slitkx ()

Zgodovina sprememb…

https://ibb.co/L6JRj4s - kmalu zatem se je obremenitev SSD še povečala, pa CPU je pa šel večkrat na 80 in 90+.
To niso glih številke za zgolj basic uporabo.

slitkx je izjavil:

https://ibb.co/L6JRj4s - kmalu zatem se je obremenitev SSD še povečala, pa CPU je pa šel večkrat na 80 in 90+.
To niso glih številke za zgolj basic uporabo.

Da se ti ni začelo tako kot pri meni,ko se je procesor kar segreval in so se ventilatorji začeli hitreje vrteti in vse to zaradi smotanega Windows 11 po nekaj posodobitvah. V glavnem računalnik ni sploh imel nobenih programov odprtih pa se je temperatura v procesorju gibala ali drugače povedano nihala od okrog 50 stopinj in gor do 90 stopinj in to je kar skakalo gor in dol. Večina je imela isti problem in to z Windows 11 in so šli potem nazaj na Windows 10 in videli,da tam se nič ne segreva procesor a ponovno so šli probati spet Windows 11 in isto se je spet segrevalo. Pisali so tudi,da v ozadju deluje sistem XTUservice to je za tiste razvijalce kateri navijajo procesorje in to imajo INTEL procesorji tako,da sem jaz to mislil iti izklopiti po tistem postopku ampak mi ni ratalo. Prejšnji teden pa sem našel posnetek tipa kateri obrazloži kaj narediti,da se procesor ne bo več segreval in to je bilo čisti SIMPL narediti in vse to se je dogajalo zaradi smotanega INTEL procesorja kateri je ves čas skakal v TURBO način a sedaj ga imam pa ugasnjenega in je mir. Evo sedaj se procesor greje na dobrih 40 stopinj in to je tako kot je bilo zmeraj poprej. Drugače pa NIKOLI več nočem imeti INTEL procesorja same neke težave v sedanjem času tudi problem je pri nekaterih igrah saj baje je kriv OPEN SSL da igre ne zažene in potem je potrebno se malo zajebavati da se vse to porihta.

INTEL procesor nikoli več

MrStein ::

Za omenjen namen rabiš dovolj velik SSD in dovolj RAM-a.
7700 cpu je že overkill.

Kot rečeno, PC za 500 EUR to pokrije in še "čez teče".

Integrirana grafika bo dovolj. Če enkrat v prihodnosti ne bo več, pa takrat pač kartico kupiš.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Torej s konfiguracijo za 500 EUR na plan. Kot sem napisal, že dolgo nisem preverjal trga. Tehnične izraze zvečine poznam (sicer pač iskalnik), a razlik +/- med CPU-ji, grafičnimi karticami, RAM ploščicami itd., zakaj ja "ta" komponenta 'huda', ta druga ne (toliko) pa pač ne.
Torej PC, ki bo v vsem presegel laptop konfiguracijo.

Pa, kot sem omenil, podpora za VR.

Zgodovina sprememb…

Klemzz ::

Katero "bang for bucks" ohišje izbrati, da lahko vertikalno montiraš GPU?

brezdelnez ::

Pozdravljeni, po dolgem času bom potreboval novi PC trenutno sem že 13 let na Hp Probook 4730s. Prosim če lahko pogledate če so komponente kompaktibilne in če bi kdo kaj spremenil oziroma izboljšal ne da bi to vplivalo na ceno. Pc sem sestavil brez grafične ker jo bom dokupil nekliko kasneje. Pc se bo uporabljal večinoma za amatersko urejanje fotografij v Ps, Lightroom...Kasneje mislim dokupit še dodatne rame, grafično še kakšen hdd, ssd...da se bo lahko odigral tudi kakšen COD...

Hvala

Intel Core i7 13700K - 509€
MSI Pro Z690-A Sun.1700 DDR5 ATX Retail - 220€
1TB Samsung SSD 980 M.2 NVMe PCIe4 - 125€
16GB Kingston FURY Beast DDR5-4800 DIMM CL 38 single - 80€
AOC CU34G2X / BK black 3440x1440 - 391€
Sharkoon Pure Steel RGB white, Big Tower - 80e
Skupaj: 1406€

Osnova:

- procesor: AMD Ryzen 7 7700X/7800X, 5700X/5800X (ali vsaj 5 5600X/7600X) - Več navedenih, ker je potrebno preveriti razmerje cena/ouput.
- pomnilnik: 32 GB DDR4, 3200 MHz.
- grafična kartica: NVIDIA® GeForce® RTX 3060 Ti (8 GB GDDR6) ali AMD Radeon™ RX 6600XT Graphics (8 GB GDDR6).
* 3070 Ti, če bi skupni znesek dopuščal // V tej primerjavi je Nvidia veliko zmogljivejša.
- matična plošča: AMD 5550. Podpora za Wi-Fi.
- napajalnik vsaj 650W 80 + SILVER, še bolje pa 700W + GOLD.

P.s.: Nisem še sešteval zneskov.

Zgodovina sprememb…

weasel ::

*AMD Ryzen 7 ni kompatibilen z DDR4.

brezdelnez ::

Tvoji konfiguraciji sem dodal maticno x670 ki podpira ddr5 cena 309€.

Vse skupaj brez graficne je ceneje od moje konfiguracije za 47€.

In kako delujejo ti Intel procesorji serije 12 in 13 saj za 11 serijo lahk povem,da je jebena stvar in v Windows 11 je potrebno izključiti turbo boost saj drugače se procesor kar segreva u 3PM in ventilatorji začnejo brenčati. Stari procesorji in Windowsih so bili zakon vse novejše pa dela samo sranje na računalniku. NEXT TIME ONLY AMD RYZEN PROCESSOR

opeter ::

Jaz nimam težav z 12-ko (DDR4 konfiguracija), res pa je, da ne uporabljam ločene grafične kartice in nekih eksotičnih programov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Aston_11 ::

i3 ima smisel vzeti 13 generacijo, ali je vseeno, če se vzame 12 generacijo?

Če gledaš i3 13100 iz 13. generacije, naj bi ta imel (če ni F model) rahlo bolj zmogljiv integriran grafični del (Intel UHD 770 v primerjavi z UHD 730 v i3-12100).
Aja, pa še 100 MHz ima višjo hitrost. Sicer to dandanes ne pomeni nič. Drugače pa je vse isto kot pri 12100.

Zacahnanih imam nekaj PC-jev na sestavi.si.

Pa na venum-pc.si sem si prebral nekaj člankov o komponentah, kaj je za kaj.

Zgodovina sprememb…

Laki_lai k ::

Tudi jaz bi vprašal glede novega računalnika.Ker je moj star pc spustil dušo oziroma jo spušča grem v nakup novega pa bi prosil če bimi kdo lahko naredil eno sestavo računalnika tam do 1800€.Uporaba je za surfanje po netu,pisarniško delo,adobe illustrator,photoshop,autocad.Zahtevnih novejših iger ne igram.Prosim torej za eno dobro konfiguracijo.
Hvala

Zgodovina sprememb…

Kebo ::

Mašina za 1300€ s tem ohišjem bo boljše in bolj estetsko po mojem mnenju.

Zanimivo. Sem bil ziher, da je i7 avtomatično bolje kot i5.
Toda...: https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I...

Ja tisti i7 7700HQ je že stara stvar sedma generacija procesorja s samo 4 jedri in samo 3.4 GHz v Turbu načinu in še moj i7 11800H v prenosniku je daleč boljši kakor ta tvoj stari procesor. https://cpu.userbenchmark.com/Compare/I...

Nimaš kaj tehnologija se iz leta v leto razvija in tudi procesorji so vsako leto boljši.

A kej spremeni situaijo, če omenim, da sem v preteklosti na laptopu že hotel laufati virtualko (Linux), pa je zaradi le 8GB nisem mogel konfigurirati s spodobnimi resursi?
Anyway, slow by slow se izrisuje slika.

Kakšna se vam zdi ta konfiguracija za mini ITX (vse komponente so iz funtecha):

Uporaba: Gaming, Photoshop, Lightroom, občasno Blender.

Ohišje: Lian Li A4-H2O A4 Mini-ITX PCIE4.0 Riser (176,80 EUR)
Procesor: Intel Core i5 12400F BOX (212,89 EUR)
Matična plošča: ASRock H670M-ITX/ax 1700 ITX DDR4 90-MXBHZ0-A0UAYZ (228,14 EUR)
RAM: G.Skill Aegis DDR4 16GB 3200 CL16 KIT (2x8GB) (58,10 EUR)
Grafična kartica: Sapphire Radeon RX6700XT Gaming 12GB GDDR6 HDMI 3xDP (566,05 EUR)
Napajalnik: Seasonic Focus SGX 80 PLUS Gold SFX - 650W SSR-650SGX (130,70 EUR)
Hladilnik procesorja: be quiet! Pure Loop 2 FX 240mm (BW013) (99,5 EUR)
Trdi disk: Samsung 980 1TB M.2 80mm PCI-e x4 NVMe (103, 63 EUR)

Skupaj: ~1580 EUR

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: weasel ()

RED_line ::

Imam TUF GAMING B460-PLUS in ne vem ali na njej deluje grafična kartica z pci exprees 2? Piše da ima PCI x16 sam meni to nič ne pove.

Han ::

Deluje.

Expansion Slots
Intel(R) 10th Gen Processors: 1 x PCIe 3.0 x16 (x16 mode)
Intel(R) B460 Chipset: 1 x PCIe 3.0 x16 (x4 mode) + 3 x PCIe 3.0 x1

weasel je izjavil:

Kakšna se vam zdi ta konfiguracija za mini ITX (vse komponente so iz funtecha):

Uporaba: Gaming, Photoshop, Lightroom, občasno Blender.

Ohišje: Lian Li A4-H2O A4 Mini-ITX PCIE4.0 Riser (176,80 EUR)
Procesor: Intel Core i5 12400F BOX (212,89 EUR)
Matična plošča: ASRock H670M-ITX/ax 1700 ITX DDR4 90-MXBHZ0-A0UAYZ (228,14 EUR)
RAM: G.Skill Aegis DDR4 16GB 3200 CL16 KIT (2x8GB) (58,10 EUR)
Grafična kartica: Sapphire Radeon RX6700XT Gaming 12GB GDDR6 HDMI 3xDP (566,05 EUR)
Napajalnik: Seasonic Focus SGX 80 PLUS Gold SFX - 650W SSR-650SGX (130,70 EUR)
Hladilnik procesorja: be quiet! Pure Loop 2 FX 240mm (BW013) (99,5 EUR)
Trdi disk: Samsung 980 1TB M.2 80mm PCI-e x4 NVMe (103, 63 EUR)

Skupaj: ~1580 EUR

Zdi se mi v redu, vendar ... če hočeš občasno posneti kakšno igro ipd. ne bi škodil procesor, ki ima še dodatni integrirani grafični čip, da razbremeniš Radeon grafično. Torej, jaz bi vzel navadnega 12400* z Intel UHD 730.
Intel UHD 770 bi bil seveda boljši, ampak tudi 730 bo v redu.

* ali 13400, če dobiš za isti denar

Zgodovina sprememb…

• spremenil: opeter ()

13400 se ni na voljo :|

Machete ::

Pride do konca leta še kaj relevantnega ven glede procesorjev? Ali je Threadripper še vedno best buy v tem rangu procesorjev?
Hvala.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Še eno vprašanje - ali tole z linka https://www.dignited.com/34742/how-to-i... še velja?
Zanima me zaradi procesorjev z integrirano grafično kartico - npr. v sedanjem prenosniku imam UHD in Nvidio, ki sta aktivirani glede na zahtevnost aktivnosti.

Zgodovina sprememb…

Da ne bom izumljal tople vode - katere Intel črke desktop procesorjev imajo integrirano grafično kartico?

Za osnovo trenutno velja https://www.mlacom.si/racunalniki/gamin..., sedaj pa pogledujem naokoli, če lahko še kaj optimiziram. Glede na to, da imam doma več zunanjih pogonov, SSD in HDD (tudi od prejšnjih compov), konfiguracija z 'backup' HDD/SSD ni nujnost.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Tiste ki imajo končnico "F" so brez integrirane in pa Xeon družine.

mtosev ::

Tudi cpuji z končnico X so brez grafe.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

matobeli ::

Sej res, sem pozabil na X familijo.
Sicer pa: https://www.intel.com/content/www/us/en...

Nesta ::

Kje kupiti Kisto z rtx 4090 in intel 13 gen? Ni vazno kje samo da je dostava v slo.
Bistveno je kje da je sigurna trgovina in recimo med najcenejsimi.

Hvala.

slitkx je izjavil:

Za osnovo trenutno velja https://www.mlacom.si/racunalniki/gamin...

Nikakor ne naletim na kak sestav, ki bi imel CPU z iGPU.

https://www.so-doo.si/racunalniki/izdel... je tudi zanimiv (CPU z iGPU), vendar pa nima RTX 3070.

Glede sestavljanja po delih sem pa v dvomu glede garancije. Ali ima vsaka komponenta svoj čas? Že sestavljene kište imajo od 2 do 5 let garancije (z doplačili).

Zgodovina sprememb…

Ja, vsaka komponenta ima svojo garancijo. AMD in Intelovi boxed procesorji imajo 3 leta garancije. ASUSove matične 3 leta enako. Za druge ne vem na pamet.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: priden2 ()

Meiniken ::

Če kupiš cel pc in naletiš na probleme samo uveljaviš garancijo (če je ta še vedno veljavna).
Če kupiš komponente po delih boš moral najprej pogruntat kaj je crknilo, da lahko uveljavljaš garancijo. (in ja, vsaka komponenta ima svojo garancijo)

dominuspro ::

Nesta je izjavil:

Kje kupiti Kisto z rtx 4090 in intel 13 gen? Ni vazno kje samo da je dostava v slo.
Bistveno je kje da je sigurna trgovina in recimo med najcenejsimi.

Hvala.

Funtech. Za cpu in grafo so cene OK, ostalo se mi pa ne da preverjati...

KriptoAmater ::

Pozdravljeni.

Zanima me, kje kupujete računalniške komponente iz Nemčije?

Na Amazon.de so vrtoglave poštnine.

Hvala in lep pozdrav

dominuspro ::

KriptoAmater je izjavil:

Pozdravljeni.

Zanima me, kje kupujete računalniške komponente iz Nemčije?

Hvala in lep pozdrav

Kupiš, kjer je bolj poceni. Z iskalniki geizhals.eu in/ali idealo.de najdeš najboljšo ponudbo, ki vključuje tudi poštnino. Če ne pošiljajo v Slo, vključiš v kalkulacijo tudi posrednika - cheaperandmore ali mailboxde(z obema imam dobre izkušnje).
Jaz živim sicer v Kopru in včasih koristim tudi italijane. Npr. pogosto vidim najboljše cene procesorjev v bpm-power.com. Imajo možnost dostave v podružnico kurirja Bartolini, ki je zelo blizu meje.

Za firmo pa skoraj zmeraj naročam pri Funtechu.

Pa Amazon.de tudi ni tako drag okrog poštnine saj zastonj pa tudi ne moreš dobiti in pa samo po Sloveniji je poštnina ponekod tudi že preko 6 EUR tako,da meni ni neka pretirana cena 11 Eur kar je po večini iz Amazon.de. Tudi ko naročim kdaj pa kdaj kakšne dele za avtomobil iz Autodoc je tam naročnina 9.99 EUR pa ni važno kolikšna je teža ali velikost paketa tako pač je sem pa med tednom naročil iz Češke in plačal samo 3.5 Eur kar je totalno poceni proti našim poštam. Danes ni nič zastonj in če že naročuješ iz Amazona več komponent potem najbolje vse vzeti v enem paketu in je mir plačaš eno poštnino jaz sem vedno tako naredil.

Vidim, da prodajalci, kar sem jih zasledil, z izjemo Enaa, v naslov pišejo i7-11700, dejansko pa naj bi prodajali konfiguracijo z i7-11700f. -f nimajo integrirane grafične kartice.
Ima pa Enaa napisano, da gre za 6-jedrni procesor, a je v resnici 8-jedrni.

//

A ve kdo kej po ovinkih za kak 'black friday' akcijo kje, ki bi malce spustila ceno in vsebovala vse zaželeno? =)))
S tem 'zaželeno' bolj ciljam na 3070 ter v CPU integrirano GPU together.

Zgodovina sprememb…

KriptoAmater je izjavil:

Ravno pred tremi tedni smo naročili več stvari, teža paketov skupaj je bilo skoraj 10 kilogramov in smo plačali okoli 12 evrov poštnine.
V primerjavi s kakšnim Computeruniverse ipd. kjer je standardna poštnina 25 EUR, se mi zdi to ugodno.

opeter je izjavil:

KriptoAmater je izjavil:

Ravno pred tremi tedni smo naročili več stvari, teža paketov skupaj je bilo skoraj 10 kilogramov in smo plačali okoli 12 evrov poštnine.
V primerjavi s kakšnim Computeruniverse ipd. kjer je standardna poštnina 25 EUR, se mi zdi to ugodno.

Tako je in saj pravim,da je poštnina 11-12 EUR in ko naročaš vzemi čim več pa enkrat plačaš in to je to pa to drugače sploh ni draga poštnina da je recimo 30 EUR potem je pa druga pesem. Poštnina iz tujine za ceno okrog 10 Eur je čisto super posel.

opeter je izjavil:

KriptoAmater je izjavil:

Jaz naročam in naročim dosti težkega stuffa pa je poštnina vedno 12€. Meni osebno ni previsoka. Slabo, da za SLO ni Amazonovega prima.

mtosev je izjavil:

opeter je izjavil:

KriptoAmater je izjavil:

Jaz naročam in naročim dosti težkega stuffa pa je poštnina vedno 12€. Meni osebno ni previsoka. Slabo, da za SLO ni Amazonovega prima.

Ampak jaz kakšno leto nazaj kakor vem sem jaz že plačal za Amazon prime čisto tako samo nisem potem nič kaj koristil to opcijo.

Grega3 ::

Zdravo. Imam namen kupiti gaming računalnik in ker sam nimam veliko znanja bi prosil če mi lahko kdo naredi kakšno sestavo. Najraje kar iz slovenskih trgovin, ni pa nujno. Potrebujem komplet skupaj z ohišjem. Budget cca 1500€. Hvala

Grega3 ::

ASUS TUF Radeon RX6800 XT Gaming OC TUF-RX6800XT-O16G-GAMING 651,93€
AMD Ryzen 5 5600X 212,01 €
ASUS TUF GAMING B550-PLUS WIFI II 178,02 €
EVGA 750 GQ 80+ Gold Semimodular 78,54 €
G.Skill Aegis 32GB DDR4 32GIS 101,74 €
SKUPAJ S POŠTNINO: 1.257,16 €

Nekaj sem sestavil na computeruniverse, ampak nimam pojma če so uredu komponente, ali je boljše vzet kakšne druge. Nekje tja do 1500€ sem pripravljen dat.
««
1096 / 1154
»»