Forum » Kaj kupiti » Nakup namiznega PC-ja
Nakup namiznega PC-ja
Temo vidijo: vsi

DJ MartiNi ::
Komponente brez grafične za cca 1000 eur:
-AMD Ryzen 7 7800X3D, 8C/16T, 4.20-5.00GHz TRAY
-ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI
-G.Skill Ripjaws S5 32GB 6000 CL30 KIT
-Lexar NM790 SSD 2TB M.2 7400/6500 MB/s
-Enermax Revolution III 1000W 80+ Gold ATX 3.1
-COUGAR FV150 RGB ATX White Mid Tower
-Thermalright Peerless Assassin 120 SE White ARGB
Po potrebi se lahko doda še kak disk za storage ter ventilatorje:
-SEAGATE BarraCuda 8TB 3,5 ~150 eur
-Thermalright TL-C12CW-S X3 120mm PWM White ARGB (3 pack) ~20 eur
Na koncu bi vse skupaj bilo cca 1200 eur v Funtechu.
-AMD Ryzen 7 7800X3D, 8C/16T, 4.20-5.00GHz TRAY
-ASUS ROG STRIX B650-A GAMING WIFI
-G.Skill Ripjaws S5 32GB 6000 CL30 KIT
-Lexar NM790 SSD 2TB M.2 7400/6500 MB/s
-Enermax Revolution III 1000W 80+ Gold ATX 3.1
-COUGAR FV150 RGB ATX White Mid Tower
-Thermalright Peerless Assassin 120 SE White ARGB
Po potrebi se lahko doda še kak disk za storage ter ventilatorje:
-SEAGATE BarraCuda 8TB 3,5 ~150 eur
-Thermalright TL-C12CW-S X3 120mm PWM White ARGB (3 pack) ~20 eur
Na koncu bi vse skupaj bilo cca 1200 eur v Funtechu.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 Steel Legend/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 6000/RX 6700 XT
Ryzen 7 5700X/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB G.Skill Ripjaws V 3600/RX 5700 XT
AMD FX-8350/ASRock 970 Extreme4/2x4GB Kingston HyperX Beast 2400/R9 270X

štorkljaa ::
Pozdravljeni,
pogledal sem objave na forumu od letošnjega leta naprej in prišel do te konfiguracije za montažo in uporabo adobe programov. Imam še malo dilem, če mi lahko pomagate vse bi nakupil na computerunivers
-procesor ali se opazi razlike za skoraj 200€
AMD Ryzen™ 9 9950X (16x 4.3 GHz) 64 MB L3 Cache Sockel AM5 CPU BOX 519,90 €
AMD Ryzen™ 9 9950X3D (16x 4.3 GHz) 128MB L3 Cache Sockel AM5 CPU BOX 692,00 €
- cpu hladilnik
be quiet! Pure Rock PRO 3 Black CPU Kühler für Intel und AMD CPU schwarz
- matična ne potrebujem wifija kaj bi lahko nadomestil
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI ATX Mainboard Sockel AM5 DP/HDMI/USB-C 237,00€
rami - mogoče dokupim 128GB al je preveč?
64GB (2x32GB) KINGSTON FURY Beast DDR5-6000 CL30 RAM Gaming Arbeitsspeicher 237€
ssd
Samsung SSD 990 Pro NVMe M.2 2TB
ohišje
Fractal Design North XL Chalk White Gaming Gehäuse TG Clear Seitenfenster
napajalec in grafiko imam oz. dokupim kasneje hvala za mnenja.
pogledal sem objave na forumu od letošnjega leta naprej in prišel do te konfiguracije za montažo in uporabo adobe programov. Imam še malo dilem, če mi lahko pomagate vse bi nakupil na computerunivers
-procesor ali se opazi razlike za skoraj 200€
AMD Ryzen™ 9 9950X (16x 4.3 GHz) 64 MB L3 Cache Sockel AM5 CPU BOX 519,90 €
AMD Ryzen™ 9 9950X3D (16x 4.3 GHz) 128MB L3 Cache Sockel AM5 CPU BOX 692,00 €
- cpu hladilnik
be quiet! Pure Rock PRO 3 Black CPU Kühler für Intel und AMD CPU schwarz
- matična ne potrebujem wifija kaj bi lahko nadomestil
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI ATX Mainboard Sockel AM5 DP/HDMI/USB-C 237,00€
rami - mogoče dokupim 128GB al je preveč?
64GB (2x32GB) KINGSTON FURY Beast DDR5-6000 CL30 RAM Gaming Arbeitsspeicher 237€
ssd
Samsung SSD 990 Pro NVMe M.2 2TB
ohišje
Fractal Design North XL Chalk White Gaming Gehäuse TG Clear Seitenfenster
napajalec in grafiko imam oz. dokupim kasneje hvala za mnenja.

globoko grlo ::
Kolkr vem ti x3D glih ne pomaga pr PSu. Za diskovje pa ram mors pa sam vedt kaj bos delu.
Nej pa se struckoti povejo.
Nej pa se struckoti povejo.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Hair ::
Rama bo 64 GB dovolj, razen če delaš video v raw ali 4/8k in imaš veliko layerjev. V takem primeru bi se pa stegnil do 128
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Pri igrah pride do izraza 3D procesor, tako da za tvoje potrebe bi bil AMD Ryzen 9 9950X bolj smiseln, predvsem ker se bo na ta račun privarčevalo blizu 200 eur.
Matično mogoče raje GIGABYTE AORUS B850 ELITE WIFI7 ICE ATX. Je 30 eur cenejša.
Matično mogoče raje GIGABYTE AORUS B850 ELITE WIFI7 ICE ATX. Je 30 eur cenejša.

Pa malo poglej še za ostale komponente, če boš delal white build, da bi bile v beli barvi.

FireSnake ::
Mislim, da smo v pravi temi, ker teče debata o nakupu novega kompa. Če poznaš bolj primerno temo pa jo linkaj.
Za takega gika se imaš pa še tega ne znaš poiskati?
Kateri RAM-i
Kateri RAM kupiti?
Kateri RAM kupiti?
Kateri RAM?
S tem, da si najprej smetil v AMD ZEN temi.
Ta tema je za komplet računalnike.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()

bigbada ::
Rabim najbolj tiho ohišje?
Kupil bom noctua ventilatorje.
Katero ohišje priporočate? Pa da je brez RGB lučk.
Budget za ohišje je do 300€.
Prosim za priporočila.
Kupil bom noctua ventilatorje.
Katero ohišje priporočate? Pa da je brez RGB lučk.
Budget za ohišje je do 300€.
Prosim za priporočila.

Han ::
Najbolj tiho ohišje je najbolj izolirano, kar ima za posledico slabšo zračnost.
Noctua ventilatorji pri normalnih hitrostih vrtenja niso tihi. Za ohišje so dovolj dobri najcenejši Arctic F12 PWM. Če jim znižaš hitrost oziroma nastaviš tišji profil, so skoraj neslišni.
Noctua ventilatorji pri normalnih hitrostih vrtenja niso tihi. Za ohišje so dovolj dobri najcenejši Arctic F12 PWM. Če jim znižaš hitrost oziroma nastaviš tišji profil, so skoraj neslišni.

bigbada ::
nah, noctua ventilatorji so precej boljši od arctic. predvsem ti novi g2. sem pogledal precej ur reviews za to.
sedaj se še edino odločam za ohišje.
Ali pa bom morda počakal na Antec Flux Pro x Noctua edition q1 2026.
sedaj se še edino odločam za ohišje.
Ali pa bom morda počakal na Antec Flux Pro x Noctua edition q1 2026.

FireSnake ::
Tiha ohišja so težka ohišja, ker morajo imeti maso, da absorbirajo zvok.
Jaz sem se odločil za tole:
https://phanteks.com/product/eclipse-p6...
Je pa to sedaj že zelo star model. Je gotovo kaj boljšega že zunaj.
Jaz sem imel pogoj možnost zapiranja USBjev na prednji strani z vratci (da,se ne vidijo).
Jaz sem imel pogoj možnost zapiranja USBjev na prednji strani z vratci (da,se ne vidijo).
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

ExOrcisT21 ::
Po mojih izkušnjah je včasih silent ohišje na koncu glasnejše kot navadno, ker tako malo zraka pride zraven da se morejo ventilatorji od CPU-ja in GPU-ja vrtet na višjih obratih in je na koncu glasneje...
Sam imam ohišje BE QUIET! SHADOW BASE 800 in je neslišno, razen pri igranju iger se sliši grafična kar pa mi osebno ni moteče.
Sam imam ohišje BE QUIET! SHADOW BASE 800 in je neslišno, razen pri igranju iger se sliši grafična kar pa mi osebno ni moteče.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ExOrcisT21 ()

strom_15 ::
Tiha ohišja so težka ohišja, ker morajo imeti maso, da absorbirajo zvok.
Tudi sam imam to ohišje, celo takega ki nima steklenih stranskih vrat. In lahko samo potrdim, da je zelo tih in dobro hladi. Super ohišje.

dtk3 ::
Zdravo!
Sestavljam build za ženo za cca 1500€. Njena želja je da je PC bele barve ter RGB koliko se da, seveda je pa tud pomemben performance glede na ceno. Zanimajo me potencialne izboljšave ter kompatibilnost komponent.
Link do builda: https://pcpartpicker.com/list/V6j96Q
Lp
Sestavljam build za ženo za cca 1500€. Njena želja je da je PC bele barve ter RGB koliko se da, seveda je pa tud pomemben performance glede na ceno. Zanimajo me potencialne izboljšave ter kompatibilnost komponent.
Link do builda: https://pcpartpicker.com/list/V6j96Q
Lp

Han ::
Kaj bo počela z belo novoletno jelko? Si fenala pričesko? 
Ryzen 5 9600X
Gigabyte AORUS Elite B850 WIFI7 ICE
Sapphire Radeon RX 9060 XT Pure 16GB

Ryzen 5 9600X
Gigabyte AORUS Elite B850 WIFI7 ICE
Sapphire Radeon RX 9060 XT Pure 16GB

dtk3, to kar je Han predlagal, razen procesorja bi ti raje priporočil ryzen 7 7700, če ga dobiš za 200 eur.
Za nek price performance glede CPU bi jaz priporočal sledeče:
-Ryzen 5 7500F 135 eur za nižji rang,
-Ryzen 7 7700 200 eur za srednji rang,
-Ryzen 7 7800X3D 330 eur za višji rang (predvsem, če gre za gaming PC in finance to dopuščajo).
Je pa Gigabyte AORUS Elite B850 WIFI7 ICE za bel PC fajn zadeva. Z ARGB bo pa zadeva sploh super izpadla.
Za nek price performance glede CPU bi jaz priporočal sledeče:
-Ryzen 5 7500F 135 eur za nižji rang,
-Ryzen 7 7700 200 eur za srednji rang,
-Ryzen 7 7800X3D 330 eur za višji rang (predvsem, če gre za gaming PC in finance to dopuščajo).
Je pa Gigabyte AORUS Elite B850 WIFI7 ICE za bel PC fajn zadeva. Z ARGB bo pa zadeva sploh super izpadla.

Buggy ::

Če bi bila tako slabša nebi imela tolikšen delež na trgu grafike. Poleg tega so gonilniki (driver) mnogo boljši od Nvidie kot od AMD.

...ce nebi owce breglavo kupovale nekaj kar nima smisla, nebi bilo tudi tako velikega deleza. Ce nebi bilo tako velikega deleza (in NV financiranja), bi devsi v spilih podpirali tudi bolj AMD Gpu instrukcije in njihove algoritme, kar je sedaj tudi ali predvsem domena konzol (PS5 in XBOX). Ker pa so zadnje case PC spili bolj kot ne porti iz konzol pa tudi NV nima kej vec dost carat, sploh ker jo gaming segment prakticno ne trigga vec in zanje uspeh na takih kot si ti.
Fanboy si torej in to se z zelo zapoznelo info, ki jo prodajas drugim. Nvidia je ze leto ali dve poraz, kar se SW (driverjev) tice (black screm, latency delay,...). Da ne govorim o njihovem NV APP, ki je veckrat sam po sebi razlog za crashe. VSe kar imajo dobrega je DLSS 4 upscaling pa se to zgolj s thir party app-i kot je DLSS swapper.
Nvidia je kar se kvalitetet driverjev daaaaaaaaalec za AMD. Za fanboye bo pa itaq najjaca...takoj po cevapih
Aja...trenuten main rig je na Nvidi 3080 12GB in sem moral swappat nazaj na stare driverje da so mi stari spili delali normalno. BF6 Beta me je namrec prisili, da sem moral upgrade delat na latest greatest
Fanboy si torej in to se z zelo zapoznelo info, ki jo prodajas drugim. Nvidia je ze leto ali dve poraz, kar se SW (driverjev) tice (black screm, latency delay,...). Da ne govorim o njihovem NV APP, ki je veckrat sam po sebi razlog za crashe. VSe kar imajo dobrega je DLSS 4 upscaling pa se to zgolj s thir party app-i kot je DLSS swapper.
Nvidia je kar se kvalitetet driverjev daaaaaaaaalec za AMD. Za fanboye bo pa itaq najjaca...takoj po cevapih

Aja...trenuten main rig je na Nvidi 3080 12GB in sem moral swappat nazaj na stare driverje da so mi stari spili delali normalno. BF6 Beta me je namrec prisili, da sem moral upgrade delat na latest greatest
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

...ce nebi owce breglavo kupovale nekaj kar nima smisla, nebi bilo tudi tako velikega deleza. Ce nebi bilo tako velikega deleza (in NV financiranja), bi devsi v spilih podpirali tudi bolj AMD Gpu instrukcije in njihove algoritme, kar je sedaj tudi ali predvsem domena konzol (PS5 in XBOX). Ker pa so zadnje case PC spili bolj kot ne porti iz konzol pa tudi NV nima kej vec dost carat, sploh ker jo gaming segment prakticno ne trigga vec in zanje uspeh na takih kot si ti.
Nvidia je kar se kvalitetet driverjev daaaaaaaaalec za AMD. Za faboye bo pa itaq najjaca...takoj po cevapih![]()
Potem si ti fanboy AMD?

Pa glede grafične bi ti vsekakor predlagal znamko Nvidia in ne AMD.
Ko bos argumentiral tole zgoraj, ti povem, zakaj imam raje AMD na linux maisini, zakaj mi stara AMD GPU HD7950 se zmeraj dela v third party masini in zakaj imam problem z NV 3080 in tamal z 4070 v laptopu, ki spila compatitive spile. Zakaj ne vzamem 9070XT za simracing sem ze povedal, ker so problemi tako za VR kot v EA WRC, sicer bi ze sfiftal.
Vsaj nekaj dej od sebe FFS

tako kot ti rumene cajtunge in FB nebuloze? Ljudje ste pac zavedeni in z vami moramo ziveti, spremenit se vas pac ne da. Lahko se vam posmehujemo ali pa ignoriramo...dost ez choise IMO
Osebne izkusnje zgleda ne stejejo, zato ignore kar se mene tice.
Learn the hard way
Osebne izkusnje zgleda ne stejejo, zato ignore kar se mene tice.
Learn the hard way
Zgodovina sprememb…

blackbfm ::
Nvidia je ze leto ali dve poraz, kar se SW (driverjev) tice (black screm, latency delay,...). Da ne govorim o njihovem NV APP, ki je veckrat sam po sebi razlog za crashe.
to imaš ti nekaj narobe s platformo (cpu/plata).. sej ni čudn če pridejo iz tovarne z razštelanimi profili in 15 bios updejtov preden začne normalno delat
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()

sure...zato vse magicno dela ko z revo uninstalejem odfukam cel NV bloatware in namestim spet driverje iz 12.2024...smesen si
A kdo od vas kdaj z latencymon cekira delay po novih dirverjih ali pa celo primerja to ko preko MSI Utility spremeni default na high priority? Sam vprasam.
A kdo od vas kdaj z latencymon cekira delay po novih dirverjih ali pa celo primerja to ko preko MSI Utility spremeni default na high priority? Sam vprasam.
Zgodovina sprememb…

Kebo ::
Pozdravljeni dečki. Trenutno imam I5 8500, ki pa že kaže svoja leta v špilih tako da bi rabil eno nadgradnjo. Kaj je trenutno best value nakup med procesorji. Rad bi pa da je zadeva tam v istem rangu porabe, da ne rabim še napajalnika menjat. A je DDR4 še aktualen, al je treba tut to zamenjat? V upoštev pridejo tudi rabljene zadeve, sam da se da dobit še matične za tak procesor.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Kebo ()

Grimnir3 ::
Obe konzoli sta že dolgo na amd GPU-jih.
Kako to da folk še vedno trdi da je Nvidia boljša za gaming?
Ne vidim smisla v tem saj danes praktično vsak špil pa je itak narejen tudi za konzole ali pa je port.
Kako to da folk še vedno trdi da je Nvidia boljša za gaming?
Ne vidim smisla v tem saj danes praktično vsak špil pa je itak narejen tudi za konzole ali pa je port.

MrStein ::
Zakaj pa amd fanboy buggy vseeno uporablja geforce, če je AMD boljši?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Nvidia je vodilna pri tehnologijah, kot so:
- DLSS (AI upscaling, zdaj tudi frame generation) - zelo učinkovit za FPS boost.
- Ray tracing -- Nvidia je bila prva in še vedno ima prednost.
- CUDA - ekskluzivna Nvidia platforma za AI, strojno učenje, profesionalno 3D delo (npr. Blender, Adobe, itd.).
- DLSS (AI upscaling, zdaj tudi frame generation) - zelo učinkovit za FPS boost.
- CUDA - ekskluzivna Nvidia platforma za AI, strojno učenje, profesionalno 3D delo (npr. Blender, Adobe, itd.).

Pozdravljeni dečki. Trenutno imam I5 8500, ki pa že kaže svoja leta v špilih tako da bi rabil eno nadgradnjo. Kaj je trenutno best value nakup med procesorji. Rad bi pa da je zadeva tam v istem rangu porabe, da ne rabim še napajalnika menjat. A je DDR4 še aktualen, al je treba tut to zamenjat? V upoštev pridejo tudi rabljene zadeve, sam da se da dobit še matične za tak procesor.
Kaki DDR4 pa imaš, oziroma koliko? Če ga je 32 GB, je to super. Potem greš lahko na AM4 platformo. Za budget sisteme je še vedno aktualna.
Recimo kaj takega:
-CPU Ryzen 7 5700X 110 eur
-osnovna plošča MSI B550-A PRO 108 eur
-hladilnik Thermalright Burst Assassin 120 SE ARGB 30 eur
Cene sem gledal v Funtechu.
Ali pa dražja alternativa AM5 paltforma z DDR5 spominom.

sure...zato vse magicno dela ko z revo uninstalejem odfukam cel NV bloatware in namestim spet driverje iz 12.2024...smesen si
ma kakšne latence ti sanjaš in uninstallerje. meni fortnajt dela k urca, dam zadnji ali pa eno leto star driver.. to je tvoja razštelana plata ali pa nekaj s kablom če ti ven meče black screene

helsing ::
Če gledaš raw price/performance in imaš par specifičnih (non-RT) iger, ki jih želiš igrat, je AMD gpu vrjetno res bolj pametna izbira.
V kolikor pa te zanimajo visoke resolucije in grafične nastavitve v najnovejših igrah, potem je nemogoče ignorirati bombončke od nvidie.
Industrija brede v neoptimiziran UE5 slop, zato je upscaling vedno bolj nujen. DLSS je zaenkrat veliko boljša tehnologija od FSR. Če dodamo še RT, potem AMD žal nima za burek.
Recimo 9070XT (700€) vs 5070ti (840€). Ko govorimo o high endu, torej PC za cca 2k, se tukaj splača prišparati 140€ in izgubiti zgoraj omenjeno? Jaz bi rekel da ne.
V midrange obstaja morda malo boljši argument za AMD. 9060XT (370€) vs 5060ti (450€). Torej PC za cca 1,2k in vsak euro šteje. Ampak v kolikor je želja vsaj 1440p ali RT, bi jaz najvrjetneje spet doplačal razliko.
Tudi sam bi najraje pokazal sredinca nvidi, ampak žal AMD po mojih kriterijih še vedno ni konkurečen.
V kolikor pa te zanimajo visoke resolucije in grafične nastavitve v najnovejših igrah, potem je nemogoče ignorirati bombončke od nvidie.
Industrija brede v neoptimiziran UE5 slop, zato je upscaling vedno bolj nujen. DLSS je zaenkrat veliko boljša tehnologija od FSR. Če dodamo še RT, potem AMD žal nima za burek.
Recimo 9070XT (700€) vs 5070ti (840€). Ko govorimo o high endu, torej PC za cca 2k, se tukaj splača prišparati 140€ in izgubiti zgoraj omenjeno? Jaz bi rekel da ne.
V midrange obstaja morda malo boljši argument za AMD. 9060XT (370€) vs 5060ti (450€). Torej PC za cca 1,2k in vsak euro šteje. Ampak v kolikor je želja vsaj 1440p ali RT, bi jaz najvrjetneje spet doplačal razliko.
Tudi sam bi najraje pokazal sredinca nvidi, ampak žal AMD po mojih kriterijih še vedno ni konkurečen.

Nvidia je vodilna pri tehnologijah, kot so:
Imam par kolegov ki so hardcore gamer-ji in nihče od njih ne uporablja dlss, pravijo da so fake frejmi.
CUDA ni ravno pomembna za gaming.
Še najbolj pomemben je ray tracing, ki pa spet vsaj po mojih izkušnjah je še precej nišna zadeva. 95% folka nima dovolj zmogljivega hw in če ga imaš pa ni kaj dosti špilov kjer bi bila res neka izjemna dodana vrednost.
P.S. Sem imel rtx 2080 ti, kupljeno ob izidu in do 2024.
Odlična kartica. Ampak pod linuxom so driverji precejšnja žalost.
Tako da v drugem kompu ki je sedaj že nekaj let primarni pa imam že 3 generacije amd gpu-jev in prav tako dela vse brez težav.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()

Imam par kolegov ki so hardcore gamer-ji in nihče od njih ne uporablja dlss, pravijo da so fake frejmi.
če ne uporabljajo dlss upscalinga so pač debili prve kategorije.. pač gonijo grafo z 200% močjo zato da je slika trivialno ostrejša, samo da so hardcore

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()

če ne uporabljajo dlss upscalinga so pač debili prve kategorije.. pač gonijo grafo z 200% močjo zato da je slika trivialno ostrejša, samo da so hardcore![]()
Verjetno podobna finta kot audiofili in zlati kabli. Kaj jaz vem? Samo povem da sem od večih slišal da je dlss fejkanje in da tega ne uporabljajo.

z3ro ::
Če igrajo nek multiplayer fps ali kaj podobnega je logicno da ne uporabljajo dlss, sploh če že brez tega dosegajo visoke fpsje. Ni tako da dlss nekoliko zviša latency?

helsing ::
DLSS je nabor tehnologij. Pod to streho je tudi Frame Generation, ki res ne prinese prav veliko, saj se ne more izničiti zamika v odzivnovsti, kar je posledica nizkih osnovnih FPS. Tukaj v glavnem cutscene delujejo bolj gladko. Sam to vedno izklopim, ker mi je prej moteče.
Glavni zvezdi DLSS-a sta Super Resolution (upscaling - povečanje števila dejansko renderanih frejmov z minimalno izgubo kakovosti) in DLAA (anti-aliasing, ki ponuja boljše glajenje robov od TAA).
Glavni zvezdi DLSS-a sta Super Resolution (upscaling - povečanje števila dejansko renderanih frejmov z minimalno izgubo kakovosti) in DLAA (anti-aliasing, ki ponuja boljše glajenje robov od TAA).