» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
832 / 1147
»»

MihaK3 ::

Za 2600 ne vem, ampak 3770 bi sigurno moral zadostiti vsem željam; navijat se pa najbrž ne da, ne? (ne da se mi iskat za to plato). Pa če ima samo 2 slota za ram je 2x4 brez veze kupovat, ali še eno 4-ko ali pa (morda kasneje) all-in in 2x8

smacker ::

Spodoben ram se dobi tudi občutno ceneje (lahko 2x če hočeš 16gb): https://www.mindfactory.de/product_info...
Pa eno gtx1050ti, ki jo daš k i5 3570k, staro 1060ko daš v novega, pa si 2 kompa upgrejdnil :D Novega maš za primary pol.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: smacker ()

XsenO ::

No po 5 letih krepnila grafična in čas za nabavo novega stroja. Namen bo 1080p gaming. Ne mislim overclockat.
Na computeruniverse sem si sestavu slednje
https://imgur.com/a/vuDwISO

Dobrodošla so priporočila za morebitne spremebe. 5 let nisem kaj dosti spremljav hardwerja tako sem malo izven loopa, tudi pa še nisem naročeval iz computeruniversa, tako da prosim za kakšen komentar o izkušnjah z njimi.

Standardni hdd bom dal iz prejšnjega PC in mislim koristiti storemi zato bom vzel le 250GB SSD(kdo ima kakšne izkušnje z njo)

Hvala za nasvete
1 + 1 = 1

matobeli ::

Computeruniverse je super.

Če boš imel zgolj 1080p gaming lahko komot 1060 6G vzameš in 8G rama

Napajalc vzem za kakšnih 10eur dražji od priznane znamke, komot kar seasonic, intertech ni nekaj baš.

Samsung ssd bo OK, dober bi pa bil tudi kakšen cenejši, seveda imaš prav da je M.2 konektor edino pravo.

Poleg seasonic katere znamke so še priporočene?

Malo sem bral, da za Ryzene morem biti pazljiv z ramom. Kaj poleg tega da so 3200 moram še na kaj paziti?

Za grafo sem še rahlo neodločen, ker bom verjetno naslednje leto nabavu boljši ekran.
1 + 1 = 1

matobeli ::

Znamke za PSU: seasonic, xfx, bequiet, pa verjetno še kakšna. Imajo pa vse nek nižji rank ki je relativno cheap, moraš malo pazit.

RAM je fletno da je čimhitrejši, če želiš res najboljšo konfiguracijo malo poglej po netu. Moja opazka je bila bolj v smeri da za 1080p gaming ne rabiš 16GB, oziroma se jih da kadarkoli nadgrafit. Jih pa rabiš za 50+ zavihkov v chrome če je to tvoja stvar.

Če si zih da bo kmalu nov monitor se seveda splača boljšo grafično, če boš to nabavljal čez dobro leto pa počakaj na nove generacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

D3m ::

XsenO je izjavil:

Malo sem bral, da za Ryzene morem biti pazljiv z ramom. Kaj poleg tega da so 3200 moram še na kaj paziti?

Za grafo sem še rahlo neodločen, ker bom verjetno naslednje leto nabavu boljši ekran.

To je bilo lansko leto, ko so 1.serijo splovili BIOS še ni bil popoln.
|HP EliteBook|R5 6650U|

XsenO je izjavil:

Kakšna pa je sedanja konfiguracija? Če je res crknila samo grafa in če misliš v (relativno) kratkem menjati ekran, mogoče ne bi škodilo razmislit o neki premostitveni grafi do takrat, magari kaki par mesecev stari iz Bolhe - ponudba že lep čas ni bila tako dobra...

MihaK3 je izjavil:

XsenO je izjavil:

Kakšna pa je sedanja konfiguracija? Če je res crknila samo grafa in če misliš v (relativno) kratkem menjati ekran, mogoče ne bi škodilo razmislit o neki premostitveni grafi do takrat, magari kaki par mesecev stari iz Bolhe - ponudba že lep čas ni bila tako dobra...

i5 3570k
8 gb rama
ssd+hdd
grafa bla radeon 7870hd
1 + 1 = 1

Tole bi zlahka pohendlalo kako 1060-ko ali 580-ko oz nekaj v tem rangu

bajsibajsi ::

XsenO je izjavil:

i5 3570k
8 gb rama
ssd+hdd
grafa bla radeon 7870hd

Se ne splaca menjavati celoten sistem. Kot ti je napisal - eno GTX 1060 6 GB notri (PSU bo itak dovolj mocen, ce je napajal R7870). Eventualno lahko ta CPU se precej navijes, ce imas ustrezno plato. Do neke mere tudi s stock ventilatorjem.

Timurlenk ::

8 ali 16 giga rama, če zdaj kupujem
Demokracija je zdej v drugem planu, to je vendar jasno.

mailer ::

Pomoje bolje kupit 2x4 in kasneje zamenjat za 2x8.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Menjavat je brez veze; ali sedaj 2x4 in potem še enkrat 2x4 (če ima matična 4 slote) ali pa takoj 2x8 (če ima samo 2 slota); okej je sicer še opcija sedaj 1x8, ampak pač izgubiš dual channel...

bajsibajsi ::

Kar je zgoraj napisal smacker za ram, sploh ni slaba ideja. 2x tale https://www.mindfactory.de/product_info... Pac kao nista tovarnisko uparjena, pa vseeno morata delati v dual channel nacinu.

Zgodovina sprememb…

mailer je izjavil:

Pomoje bolje kupit 2x4 in kasneje zamenjat za 2x8.

why

tony1 ::

Zaradi dvokanalnosti, menda prinese do 10% pri lowest fps cifri.

Gutjerez ::

Za gaming bi želel nekaj nasvetov.

Asus PRIME Z370-A Intel Z370 So.1151 Dual Channel DDR4 ATX Retail ---- EUR 146,90*
Intel Core i7 8700 6x 3.20GHz So.1151 BOX ---- EUR 449,00*
Thermalright HR-02 Macho Rev. B Tower Kühler ---- EUR 41,54*
16GB Corsair Vengeance LPX LP schwarz DDR4-3200 DIMM CL16 Dual Kit ---- EUR 154,85*
500GB Samsung 970 Evo M.2 2280 PCIe 3.0 x4 32Gb/s 3D-NAND TLC (MZ-V7E500BW) ---- EUR 137,19*
2000GB WD Blue WD20EZRZ 64MB 3.5" (8.9cm) SATA 6Gb/s ---- EUR 58,36*
8GB Asus GeForce GTX 1070 Ti ROG Strix Advanced Aktiv PCIe 3.0 x16 (Retail) ---- EUR 479,00*

Ker nimam namena navijat bi 40 evrov lahko prihrano pri matični oz je boljše če ostane asus?
ASRock Z370 Pro Intel Z370 So.1151 Dual Channel DDR4 ATX Retail ---- EUR 102,67*

Za te komponente bi ta napajalnik biu zadosti dober?
650 Watt Seasonic FOCUS Plus Modular 80+ Platinum ---- EUR 103,83*

Po tem mi še ostane samo ena zadeva.
Trenutno uporabljam monitor
https://www.cnet.com/products/lg-flatro...

res da ni nov. Zato me tudi tu zanima za te komponente je priporočljivo vzet nov monitor? Če ja prosim za nasvet. okrog 300EUR bi pol še meu za nakup monitorja.
v mislih sem imel tega
https://www.mimovrste.com/led-monitorji...
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gutjerez ()

Predrag Intel proc.

Konfiguriraj AMD R7 2600X z B450 plato ter GTX 1080 Ti, bo cenovno vse skupaj tam tam.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

• spremenil: D3m ()

AnaB ::

tony1 je izjavil:

Zaradi dvokanalnosti, menda prinese do 10% pri lowest fps cifri.

ne, vprašanje je, zakaj ne bi že tako zdaj kupil 2x8

ker mi je hecno, da bi kupil 2x4, ko sem pa to kupil 6 let nazaj :|

hojnikb ::

zato ker je 2x8GB rama danes obsceno drago
#brezpodpisa

D3m je izjavil:

Predrag Intel proc.

Konfiguriraj AMD R7 2600X z B450 plato ter GTX 1080 Ti, bo cenovno vse skupaj tam tam.

če je procesor predrag pol alternativa Intel procesor Core i5-8600 BOX keri je po testih še celo boljši od R7 2700. ampak i7 ga pa pelje scat :D zato to kupim enkrat pa mam pol mir :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gutjerez ()

Tule se moram glede na trenutne cene strinjati z D3m - 8700, sploh pa navaden (non k) je absolutno predrag trenutno; če že iščeš top gaming performance, potem kvečjemu 8600k/8700k, sicer Ryzen + en rang višja grafa za isti denar.
EDIT: Pri trenutnem monitorju bosta zraven spala tako cpu kot grafa (z vklopljenim vsyncom), za do konca izkoristit ogledanega bo sicer Intel boljši, ampak če si bil do sedaj zadovoljen s 60Hz/fps, potem je morda vredno razmisliti raje o kakem 27 inch+ 1440p modelu s 75-100Hz.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: MihaK3 ()

Pri Ryzenu, če ga bo kdaj mikal twitch ali snemanje med igranjem bo bolj zadovoljen zaradi min. fps, ki jih Ryzeni pljunijo ven, ni vse v high ali average fps.

Gutjerez je izjavil:

D3m je izjavil:

Predrag Intel proc.

če je procesor predrag pol alternativa Intel procesor Core i5-8600 BOX keri je po testih še celo boljši od R7 2700. ampak i7 ga pa pelje scat :D zato to kupim enkrat pa mam pol mir :D

Ne mislim R7.

Raje R5 in GTX 1080Ti ali 1080.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

gendale2018 ::

še en glas za ryzena :D

hojnikb je izjavil:

zato ker je 2x8GB rama danes obsceno drago

zato jst ne menjam procesorja/rama/plate.. zdej mam 32gb torej bi rabil za naslednjega 32 ali 64, kar je pa absolutno predrago
ja sam mali poštar, kurac mi je oštar
čuvajte se žene, bit ćete jebene

saj ravno tega sem se bal da nebom imel izkoristek glede monitorja.
naj si bo kar bo. voznik bmwja nebo kupil pol mercedeza. torej amd lastnik bo dalje kupoval amd procesorje.
jaz sem imel oba dva in sem z intel bolj zadovolje. res da je dražji. ampak kupim to pa bo neki časa mir.

a 600 evrov dat za monitor da bi doživel pravo kakovost... dejansko sploh nevem kaj pričakovati. kaka razlika bi dejansko bila vidna na dveh različnih monitorjih. očem opazna ali očem bolj zdrava? ker oči mamo le samo ene in če je temu tako pol tudi monitor se nabavi. :D

https://www.enaa.com/oddelki/racunalnis...

nekaj takega? da bi biu pravi izkoristek grafične? nimam pojma o teh monitorjih če je IPS ali TN kaj je boljše kaj je lepše. ene par mnenj oz predlogov pa se bo pol kupil monitor. sam nebom nič kupil. zato raje vprašam da dobim kake predloge nasvete. bom tri vikende ostau doma pa tudi denar se nebo zapravil :D

MrStein ::

Tu je en test: https://www.limscave.com/acer-xb271hua

Na videu se vidi tipično za TN potemnitev, če gledaš od zgoraj in osvetlitev, če gledaš od spodaj* (nekje sredi videa).

* - ali pa obratno
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Gutjerez je izjavil:

saj ravno tega sem se bal da nebom imel izkoristek glede monitorja.
naj si bo kar bo. voznik bmwja nebo kupil pol mercedeza. torej amd lastnik bo dalje kupoval amd procesorje.
jaz sem imel oba dva in sem z intel bolj zadovolje. res da je dražji. ampak kupim to pa bo neki časa mir.

a 600 evrov dat za monitor da bi doživel pravo kakovost... dejansko sploh nevem kaj pričakovati. kaka razlika bi dejansko bila vidna na dveh različnih monitorjih. očem opazna ali očem bolj zdrava? ker oči mamo le samo ene in če je temu tako pol tudi monitor se nabavi. :D

sej intel ni slab, ampak v primerjav s trenutnimi ryzeni se ga imo (orziroma veliko ljudi tako misli, ne samo jaz) res ne splača kupit

za high end grafično imaš samo nvidio in potem rabiš tudi gsync monitor, kar te skupaj pride dražje kot amt + freesync (če se splača ali ne pa najbolje pogledat kje v živo)...

monitor bi pa jst vzel ips/va (pač da ni tn), 1440p oziroma ultrawide verzija 1440p, 144 Hz, 24" ali 27" (več od 27" rabi že 4k kar se mene tiče, tabi bi blo mogoče kul tud 32" 1440p).. ampak to je zelo subjektivno, monitorje se splača pogledat v živo, da vidiš kaj dejansko hočeš

meni je moj trenutno 24 zadosti. zato bi 27 biu več kot preveč dober.
https://www.enaa.com/oddelki/racunalnis...

ta je IPS. pa pod 400€. tu kar je pol še pomembno gledat? sem pa opazil da tile nimajo manjši odzivno čas od 4ms. se bo to poznalo v igri pol kaj?

ampak kot si napiso. preverit v živo. ampak za od 300 pa do 600 pa so razlike. nočem pa npr neke tanke, podolgovate, zakrivljene monitorje. običen monitor kateri bo delovau dobro z grafično 1070TI oz boljšo. da bo kot si reko dober izkoristek. zato raje 10x vprašam kot pa kuj sprve kupim in se pele oil tučem po glavi.. nisem baš znalac teh zadev. sem pa vesel da se eni bolj razumete in lahko pomagate.

Še enkrat.

Ryzen razliko pa v 1080Ti.
|HP EliteBook|R5 6650U|

intel+nvidia bo ostalo. sedaj je samo še vprašanje monitorja. Lahko vsak reče 10x da se ne splača intela kupit... če pa bi vsi imeli na razpolago zastonj ali intel ali amd. pa bi vsi vzeli intela. kokr pa je malo dražji pa je takoj vsi za amd... jaz sem fixno prepričan da to dvoje bo. če nočete pomagati s tem. me prosim ne prepričujte da naj vzamem nekaj kar nočem.
če ti voziš npr bmw. ti jaz nebom govorim da kupi mercedes. ma škoda da sem sploh kaj vprašo. Lp

Samo povem, ko si omenjal, da rabiš "gaming mašino".

Drugače se pa vzame konzolo. Problem rešen.
|HP EliteBook|R5 6650U|

Predator X ::

Gutjerez je izjavil:

intel+nvidia bo ostalo. sedaj je samo še vprašanje monitorja. Lahko vsak reče 10x da se ne splača intela kupit... če pa bi vsi imeli na razpolago zastonj ali intel ali amd. pa bi vsi vzeli intela. kokr pa je malo dražji pa je takoj vsi za amd... jaz sem fixno prepričan da to dvoje bo. če nočete pomagati s tem. me prosim ne prepričujte da naj vzamem nekaj kar nočem.
če ti voziš npr bmw. ti jaz nebom govorim da kupi mercedes. ma škoda da sem sploh kaj vprašo. Lp

Ni ravno tako.
Res je, da intel ponuja višje frekvence, ampak vse ima svojo ceno. Da bi pa kdo vzel recimo i9 7960X namesto R9 1950X (R9 2950) tudi če bi bila zastonj, bi pa verjetno bil razlog, če res rabi samo za AVX 512 oziroma je velik Intel fanboy. Skratka R9 1950X učinkovit, hiter, ponuja veliko stvari... i9 7960X ima prednost samo AVX512 in frekvence na enem jedru.

Če ti folk predlaga R5 2600 (mogoče OC) + hiter ram 3200CL16, da bo zadeva laufala učinkovito hladnbo in bo to lepo za 144Hz monitor. V vsakem primeru boš moral kupiti hiter ram tudi za Intel, boljše hlajenje bo potrebno (najbolje kr nek custom vodno).

Tokrat je Nvidia tista, ki je v gaming pripravljena vložit nov dober feature (RT), bomo videli kako se bo to za njih obneslo.

doncar ::

Zdravo, odločamo se za nakup računalnika in me zanima, kakšna se vam zdi ta konfiguracija:

procesor AMD Ryzen 7 2700x 3,7GHz
matična plošča ASUS Prime x470-PRO
RAM G.Skill Ripjaws V 16GB ( 2 x 8 GB ) 3200Mhz
SSD Crucial 250GB MX500
grafična ASUS Radeon RX580 STRIX TOP 8GB
napajalnik be quiet! System Power 9 80 Plus 600W
CPU hladilnik be quiet! Pure Rock - 120mm

Uporabljal bi se večinoma za igre.

Hvala

SSD raje 500 GB, če gre finančno skozi...

Pa če bo večinoma za gaming, bi bil dovolj 2600(x)

Hvala tony1, na to varjanto nisem pomislil, razlika v ceni je samo 30 eur...

MihaK3, mogoče bo fant čez kakšno leto potreboval PC še za kaj drugega, trenutno mislim, da mu bo koristil samo bolj kot ne za igre :)

Matična mi tudi deluje overkill razen če misli pol SLI oziroma xfire koristit
1 + 1 = 1

katera matična bi pa bila dovolj?

B450 chipset.

Hvala

Pa Ryzen 2600X pa 12 core/threadov bo dovolj za vrsto let. Razen, če rabiš 16 core/threadov.
|HP EliteBook|R5 6650U|

2700x je super procesor, ampak kot so ti že drugi rekli, bo za igre 2600x/2600 dovolj (igre trenutno ne rabijo 8c/16t). Bolje boš izkoristil denar če vzameš b450 matično in 2600x/2600 in denar raje porabiš za boljšo grafično.

Posebej hladilnika za procesor načeloma tudi ne rabiš, tisti, ki ga dobiš zraven, je večini dovolj, še posebej pri x modelih.

Tako nekako - če bi se čez čas pojavila potreba po še močnejšem cpu-ju, pa se bo lahko notri dalo kaj iz Ryzen 3000 serije

Najlepsa hvala vsem za pomoč, res se verjetno bolj splača v grafično več vložit... katero bi mi pa priporočali?

Za koliko eur? Imaš mogoče freesync/gsync monitor?

Za okoli 100 eur več, tam nekje 500 eur... monitor bo tudi nov, vendar se ne vemo kateri ?

Vega 56 + IPS FreeSync
ali
GTX 1070/Ti + IPS z dobrim refresh (ne G-Sync)
|HP EliteBook|R5 6650U|

Zgodovina sprememb…

««
832 / 1147
»»