» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1154 / 1154
»
»»

hojnikb ::

en drug, manj močn in bolj kvalitetn napajalc (recimo seasonic focus 550w) ostalo bo verjetn ok za namen uporabe.
#brezpodpisa

yayo ::

ja, sem mu tudi sam svetoval 550W ampak sem mu zatežil, da naj nujno kupi ATX 3 ali 3.1 in naj bo Gold, pa je verjetno tega našel po ugodni ceni.

OmaDesala ::

Odločam se za nakup novega računalnika z AM5 platformo in z Ryzen 7 7700. Ni za igrice, temveč resno delo ;)
Iščem osnovno ploščo, pa se ne morem odločiti med (cene tujina):
MSI B650 Tomahawk WiFi 196€
MSI B850 Tomahawk MAX Wifi 249€
Asrock B850 Steel Legend WiFi 216€
Asrock B850 Live Mixer WiFi 205€

Kako enostavno (beri nizek budget) dobim še drugi port - DP ali HDMI pri novejših pločah (B850, X870..). Trenutno izbrane (izjema Live Mixer in B650 Tomahawk) imajo le en HDMI port.
Če bi kupovali zase - kaj bi vi kupili? Lahko tudi druga plošča (do nekje 250€).

RAM gledam g.skill 2x16GB oz 2x32GB DDR5-6000 CL30:
Ripjaws S5 Intel XMP 3.0
Flare X5 AMD Expo

Koliko se igram z ognjem če kupim S5, ki je običajno ceneješi - pri nas pa sploh?

matobeli ::

Gigabyte x870 Eagle, 242eur (Amazon.de), wifi 7, USB 4. 2x DP, 1x HDMI

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matobeli ()

Han ::

Npr. Gigabyte B850 GAMING X WIFI6E + 2×32GB Corsair CMK64GX5M2B6000Z30.

tony1 ::

"Kako enostavno (beri nizek budget) dobim še drugi port - DP ali HDMI pri novejših pločah (B850, X870..). Trenutno izbrane (izjema Live Mixer in B650 Tomahawk) imajo le en HDMI port."

Ali obstajajo kakšne cenene kartice, ki bi jih vštekal v PCIE port, ki bi delale samo pass-through sliko integrirane grafike v CPUju? Verjetno ne?

Če ne, pa vzameš najcenejšo pasivno GPU, ki bo sicer stala nekaj desetakov, in bo (lahko zelo) zastarela, ampak bo pa podpirala Win11 in 4K za non-gaming rabo brez težav...

Klemen1300 ::

Lahko pa kupis graficno Arc A 310 pa imas 4 porte.

pero50 ::

nimajo vse matične DP in HDMI in lahko uporalbjaš oba hkrati?

za procesor pa rajši vzemi 9600x. Dosti programov uporablja single core performance, kateri je cca 10% boljšii, je pa res da ima 2 jedra manj ampak na koncu ni kake hude razlike.

pri ramu sem zadnič pri nekem gamerskem testu opazil, da se cl36 lahko boljše obnese kot pa cl30. Rami imajo več latenc, in sicer so 30-38-38-38..., pri cl36 so pa 36-36-36-36. so pa to bile minimalne razlike ranga 1-2%. Kakorkoli, če dobiš za zmerno ceno cl30 go for it, da boš pa dal 30€ več za 32gb cl30 pa ni računice.

cooler še rabiš, sam imam trenutno stock amd (ni ga zraven) in je hitro glasen. sem pa naročil tole za 20€. Reviewi so dobri, testi tudi.
https://www.amazon.de/Thermalright-Assa...

MSI AM5 so imele katastrofalen boot time. Sem opazil to danes, ko sem sestavil PC. prav tako na netu polno pritožb, vmes so celo še odstranili fastboot iz biosov. No po posodobitvi biosa je w11 bootalo v 26s, prej je pa bil blank screen verjetno pol minute in nato še boot 1 minuto.
kakorkoli. Če si na budgetu, lahko matično kupiš tudi cenejšo, ne bo kakšne konkretne razlike.

za kaj točno boš uporabljal pc?

yayo ::

AM5 platforma ima posebnost, da se pc "uči" bootanja, tako, da normalno hitrost lahko pričakuješ po kakem desetem vžigu računalnika. Je pa res, da je MSI posebnež s svojimi beta biosi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: yayo ()

Klemen1300 je izjavil:

Lahko pa kupis graficno Arc A 310 pa imas 4 porte.

Hvala, pogledam.

"nimajo vse matične DP in HDMI in lahko uporalbjaš oba hkrati?"

Žal ne, ogromno jih ima samo en port. Morda še USB-C zraven, vendar ta deluje le za filanje skonektane zunanje naprave, slike pa ne zna spraviti skupaj (pojma nimam, zakaj so vse desktop plate tako debilne, po drugi strani pa vsak novejši laptop to podpira...).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

easyrider3 ::

Kako to,da ne more plata z USB-c prenašati podatke,slike itd...kot to lahko prenosnik.
A to res drži ali so to morda samo kakšne izjeme?

Meni ne dela, tle gor smo to raziskovali pred leti in takrat je bil konsenz, da desktop plate tega ne znajo.

bm1973 ::

easyrider3 je izjavil:

Kako to,da ne more plata z USB-c prenašati podatke,slike itd...kot to lahko prenosnik.
A to res drži ali so to morda samo kakšne izjeme?

Če nima USB standarda za prenos videa in ostalega, pač ne.

USB-C je samo tip konektorja...

easyrider3 ::

Kako se je govorilo naj bi se na prenosniku celo video slika lahko predvajala preko USB-c priklopa samo imeti podpirati mora Thunderbolt.

Han ::

Večina dražjih plat, predvsem tistih z X870 čipovjem, ima USB-C, ki je hkrati DP.

Zanimivo, to je kul, na B450 tega še ni bilo.

easyrider3 je izjavil:

Kako se je govorilo naj bi se na prenosniku celo video slika lahko predvajala preko USB-c priklopa samo imeti podpirati mora Thunderbolt.

Nekaj zbrke je, ampak kar sem probal na ene 4ih HP/Lenovo laptopih, je povsod lepo deloval prikaz slike (izjema je T590, ker so šli tudi Kinezi očitno v k*rac in je menda treba probati cel kup driverjev, da bo končno začelo delati)...

Matko ::

Ko moderne plošče pobližje pogledaš, ugotoviš, da je na njih več USB 2.0 priključkov, kot 3.0 :(
Še USBc je redkost

Da ne govorimo o zavajanju 3.2 gen1 ipd.

Isto sranje je oznaka Wifi 7, potem pa vidiš, da sploh ne podpira vseh frekvenc.

link_up ::

DP fura usb 4
In and Out
««
1154 / 1154
»
»»