» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1066 / 1161
»»

hokuto ::

yayo je izjavil:

drugače je evergreen hladilnik Scythe Mugen 5 Rev.B pod 50 evrov.

Ali pa novejši Fuma 2 od iste firme. Malo dražji in tišji. Rebra ima prirejena tako, da se ne tolče z nekaj višjimi rami.
doke!

yayo ::

yep, je prvi, ki sem ga predlagal nekaj postov nazaj in sem ga imel namen kupiti tudi sam pa ni bil dobavljiv na začetku koronakrize. Drugače nihče tukaj ga nikoli ne omenja, verjetno, ker ga nihče ni nikoli imel, medtem, ko je Mugen že klasika. Za Fumo in ostale Scythe so bile včasih kar dobre cene na sestavi.si. Leta nazaj je bila tgovina kar popularna, kako jim gre z nabavo zadnje čase pa ne vem.

oo7 ::

yayo je izjavil:

yep, je prvi, ki sem ga predlagal nekaj postov nazaj in sem ga imel namen kupiti tudi sam pa ni bil dobavljiv na začetku koronakrize. Drugače nihče tukaj ga nikoli ne omenja, verjetno, ker ga nihče ni nikoli imel, medtem, ko je Mugen že klasika. Za Fumo in ostale Scythe so bile včasih kar dobre cene na sestavi.si. Leta nazaj je bila tgovina kar popularna, kako jim gre z nabavo zadnje čase pa ne vem.

V trenutnem računalniku imam jaz Mungen hladilnik in sem zadovoljen. Samo ne vem katera serija je.

Kaj pa tale hladilnik - Cooler Master Hyper 212 Black Edition - https://www.coolermaster.com/catalog/co...

38 eur

facepalm ::

Meni deluje ok. Preprost design, se ujema v crno ohisje in ni prevec masiven.
Hladil bo pa sigurno dovolj dobro.

Han ::

Za 5600x je daleč najboljša Nactua U12S.

Han je izjavil:

Za 5600x je daleč najboljša Nactua U12S.

Tudi najdrazja. Poleg tega mores temu coolerju prilagodit nakup ohisja in rama.
CM Hyper 212 se mi zdi boljsa opcija, ker je manjsi in se vedno "overkill" za 65w TDP.
Za 50€ razlike v ceni pa kupis hitrejse rame ali boljso maticno ali celo boljsi napajalnik.

Dobro potem imam vse kar rabim.

Kupim
AMD Ryzen 5600x
G.Skill DIMM 32 GB DDR4-3200
RTX 3070
MSI MPG B550 GAMING PLUS
Be.Quiet PURE BASE 500DX
Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Že imam
SSD 500GB / HDD 500 GB
TX 750

Vse štima ? Bo vse pasalo in delalo ? Lahko naročim ?

Hvala vsem za pomoč :)

Han ::

Razlika v kvaliteti in "tišini" je neprimerljiva, RAM paše praktično vsak, z običajnimi ohišji tudi ni težav. V Funtechu je NH-U12S 74 eur, pri severnih sosedih 57 eur. Zraven dobiš eno najboljših termalnih past, 6-let garancije in možnost dobave okovja za nova podnožja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

FireSnake ::

oo7 je izjavil:

Dobro potem imam vse kar rabim.

Kupim
AMD Ryzen 5600x
G.Skill DIMM 32 GB DDR4-3200
RTX 3070
MSI MPG B550 GAMING PLUS
Be.Quiet PURE BASE 500DX
Cooler Master Hyper 212 Black Edition

Že imam
SSD 500GB / HDD 500 GB
TX 750

Vse štima ? Bo vse pasalo in delalo ? Lahko naročim ?

Hvala vsem za pomoč :)

Seveda bo OK.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

MrStein ::

oo7 je izjavil:

Že imam
SSD 500GB / HDD 500 GB

Kaj boš z 500gb diska?

A ti res manjka tistih 500gb? Potem raje za 50 EUR večji SSD in mir.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

escanor ::

Moje želje:

AMD Ryzen 9 5950X / AMD Ryzen 9 5900X / AMD Ryzen 7 5800X
RTX 3060 Ti / RTX 3070
Samsung SSD disk 970 PRO 1 TB, M.2, PCIe NVMe + iz starega imam še 2TB HDD - upam da ne bo bremzal
Matična ASUS... nevem mora biti X570 ali B550?
RAM 32GB DDR4 3200 kateri?
Napajalnik 750/850W?

Ohišje in cooler isto kot @oo7

Mnenja?

MrStein je izjavil:

oo7 je izjavil:

Že imam
SSD 500GB / HDD 500 GB

Kaj boš z 500gb diska?

Na tistem imam filme in TV serije iz travnika.

Po moje bi moralo biti 500 gb zadosti drugače pa lahko še vedno dokupim.

@escanor:
matično lahko vzameš enako, kot jo je vzel oo7.
Edit, vidim, da je želja Asus. Lahko ja podobnega:
https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...

Če si moral vprašati je jasno, da z X570 ne pridobiš nič.
B550 je tudi brez ventilatorja, kar je dobro.
Je pa matična formata uATX, če te to ne moti (če ima vse priključke, ki si jih želiš potem te ne bi smelo motiti).

Zgodovina sprememb…

MrStein je izjavil:

oo7 je izjavil:

Že imam
SSD 500GB / HDD 500 GB

Kaj boš z 500gb diska?

Še to.
Jaz imam SATA SSD 500 gb. A bi se veliko poznalo če bi npr zamenjal za SSD, ki zgleda kot RAM ploščica ?

Ce bi bila ta ploscica NVMe, potem ja. Sigurno boljsa investicija kakor 50€ drazji cooler:)

gddr85 ::

oo7 je izjavil:

MrStein je izjavil:

oo7 je izjavil:

Že imam
SSD 500GB / HDD 500 GB

Kaj boš z 500gb diska?

Še to.
Jaz imam SATA SSD 500 gb. A bi se veliko poznalo če bi npr zamenjal za SSD, ki zgleda kot RAM ploščica ?

če moraš vprašat, če se bo poznalo, potem ga ziher ne rabiš, lahko ga pa seevda vzameš ;)

Eno vprasanje.
Slucajno imam v kosarici eno "Asus B450-PLUS PRIME" amazon warehouse -30% deal za ceno 37.75€.
Jaz je trenutno ne potrebujem. Je dovolj dobra (zazeljena), da bi jo lahko preprodal? Se mi zdi skoda dobrega deala:D

DarwiN ::

Doslej povprečen uporabnik ni opazil neke razlike med SATA in NVMe, ampak z Win11 (tudi na Win10) prihaja DirecStorage API, kjer pa bodo dejansko prišli do izraza ti hitrejši SSDji.. Neke revolucije seveda ne bo, ampak če imaš priložnost nadgradit ...

@facepalm, 50EUR verjetno dobiš zanjo na Bolhi, ampak a se ti res splača prste mazat za 12EUR dobička? Seveda to velja pod pogojem, da imaš brezplačno dostavo.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

Imam brezplacno dostavo. Ja za par € se mi res ne izplaca. Sem videl da se nove prodajajo okoli 100€.
Bom preskocil:)

DarwiN ::

Najcenejše B450 pri nas so pod 60EUR. To je najbolj pomembno tukaj.. Tko da še 50EUR ne bi dobil kar tako. Asus gor ali dol, še vedno je vstopni model.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

scipascapa ::

vzameš jo in pokneš enga AMD "g" notr pa prodaš kot sistemček :)

blackbfm ::

CM Hyper 212 se mi zdi boljsa opcija, ker je manjsi in se vedno "overkill" za 65w TDP.
Za 50€ razlike v ceni pa kupis hitrejse rame ali boljso maticno ali celo boljsi napajalnik.

Glej specifikacije, življenjska doba bistveno manjša od noctue, poraba ventilatorja je do ~4x večja, kar sicer ne igra vloge, ampak ti pove nekaj o kvaliteti motorčka in ležaja, sleeve bearing = najslabše. Cena je nizka z razlogom

gddr85 ::

scipascapa je izjavil:

vzameš jo in pokneš enga AMD "g" notr pa prodaš kot sistemček :)

"g" robo vzame pa..iz predala?
no, razen če stakne kje en 200ge in oboje proda kakemu nevednežu za 200 bucks ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gddr85 ()

Enega G-jcka sem ze poknil na asrock a520m pro4 za 44€ in mi dobro sluzi;)

alešš ::

po 8 letih je prišel čas za menjavo računalnika, grafična radeon hd 7870 mi ze na youtubu laufa na 80 stopinjah kljub temu da ni prašen. Mi Je sicer škoda kupovati novega, ker se računalnik uporablja samo za youtube,facebook in za službeni nezahteven program. Občasno mi na ekranu pokaže tudi death screen, po resetu dela spet normalno.

kot sem gledal se je računalnik pokvaril ob nepravem času, cene grafičnih so astronomske in se ne splača menjati. Za igranje iger imam ps5.

Kateri "build" ali sestavljeni računalnik bi mi priporočali oziroma kdaj pride novejši procesor, ki ne potrebuje grafične kartice oziroma se jo lahko dokupi pozneje, ko cene padejo? V trenutnem računalniku imam tudi ssd 256gb, ki se bi najbrz lahko uporabil tudi na novejšem računalniku.

mtosev ::

A si razmislil, da vzameš cooler dol z grafe, očistiš grafo in zamenjaš pasto?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Meiniken ::

80 stopinj je zlo huda. Naredi kot je mtosev predlagal. Podri gpu, zamenjaj pasto pa potem poglej temperature. Če še to ne pomaga lahko probaš z montiranjem ventilatorja v ghetto stilu pod gpu da direkt v grafično piha.

alešš je izjavil:

po 8 letih je prišel čas za menjavo računalnika, grafična radeon hd 7870 mi ze na youtubu laufa na 80 stopinjah kljub temu da ni prašen. Mi Je sicer škoda kupovati novega, ker se računalnik uporablja samo za youtube,facebook in za službeni nezahteven program. Občasno mi na ekranu pokaže tudi death screen, po resetu dela spet normalno.

kot sem gledal se je računalnik pokvaril ob nepravem času, cene grafičnih so astronomske in se ne splača menjati. Za igranje iger imam ps5.

Kateri "build" ali sestavljeni računalnik bi mi priporočali oziroma kdaj pride novejši procesor, ki ne potrebuje grafične kartice oziroma se jo lahko dokupi pozneje, ko cene padejo? V trenutnem računalniku imam tudi ssd 256gb, ki se bi najbrz lahko uporabil tudi na novejšem računalniku.

Za take sisteme se vzame nekaj v rangu 4650G.
Kaj je primarni namen?
Ali bolje, koliko si pripravljen zapraviti?

bo pa tudi sistem s 4650g 500€+. Sestavljeni sistemi so hitro okoli 600-700€.

alešš ::

Bom za začetek probal zamenjati termalno pasto. To nisem delal sicer še nikoli, po youtube vodičih izgleda menjava enostavna. kje bi se dalo dobiti to pasto oziroma katero mi priporočate?

mtosev ::

Kakšna arctic silver pasta na mimovrste.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

alešš je izjavil:

Bom za začetek probal zamenjati termalno pasto. To nisem delal sicer še nikoli, po youtube vodičih izgleda menjava enostavna. kje bi se dalo dobiti to pasto oziroma katero mi priporočate?

https://www.mimovrste.com/hlajenje-pc/t...

Tole vzami.
To je najboljša roba.
Ne pozabi mazat zelo na tanko, poglej kake videe prej.

tikitoki ::

alešš je izjavil:

LAhko probas ocistiti, kot so ti predlagali. Probati ni greh.

Kar se tice nakupa nove zadeve. Nabavi Rzyen 5600g. ZA tvoje potrebe cez vrh glave.

Kebo ::

Jaz imam že 10 let Mugen 3, ventilator še vedno dela kot prvi dan in je izredno tih. Skratka če bi danes kupoval bi se sigurno odločil še enkrat za Scythe.

JackLondon ::

Pozdravljeni,

Trenutno imam konfiguracijo:
- Intel Core i5 4670K @ 3.40GHz
- ASUS Z87-K (SOCKET 1150)
- Radeon R9 280x RoyalKing
- 8,00GB Dual-Channel DDR3 @ 666MHz

Zadeva ni pretirano stara in deluje, za kšn star špil se prav tako še da potrudt.
Problem nastane ko je odprtih več zavihkov na brskalniku. Prav tako je poganjanje virtualnih mašin ekstremno počasno. Ozko grlo je pomanjkanje pomnilnika, ki pa je DDR3. Na osnovi vsega sem se odločil nabavit nove komponente in sicer; procesors hladilnikom, matično, pomnilnik in ohišje.

Računalnik bo namenjen malo za desktop malo za workstation, predvsem se gre za poganjanje par VM-ov v VirtualBoxu in preko Vagranta (Linux in windows VMI, recimo maximum kakih 5 naenkrat).
Grafične kartice glede na sedanje razmere na trgu ne bom menjal, prav tako pa je trenutno ne potrebujem tako nujno, ker ne mislim poganjat iger ali se ukvarjati z video editingom. Ker je sistem star malo čez 6 let sem se odločil nadgratiti kar orenk in sicer nekje v tej smeri:

FUNTECH:
Procesor: AMD Ryzen 9 5950X 3,4/4,9GHz AM4 BOX 100-100000059WOF / 872,00EUR
Matična plošča: ASUS MB STRIX X570-E GAMING, AMD AM4, DDR4 / 290,77 EUR
Hladilnik CPU: BE QUIET! Dark Rock Pro 4 (BK022) 135mm/120mm 250W procesorski hladilnik / 81,39EUR
Ohišje: BE QUIET! SILENT BASE 802 (BG039) midiATX črno / 166,49 EUR

Funtech Konfigurator

Funtech Konfigurator

Skupaj Funtech : 1410 EUR

ENAA.COM
Pomnilnik: G.SKILL Ripjaws V 32GB (2x16GB) 3600MHz DDR4 (F4-3600C16D-32GVKC) ram pomnilnik 199,13EUR

SKUPAJ: 1609,13 EUR
Zdaj pa me zanima al bi blo to to, al sem precej mimo usekal. Se zahvaljujem že vnaprej za predloge, nasvete ?

Zgodovina sprememb…

Odločil si se pametno. Ta tvoje zadeve bo 5950 še kako "sedel2.
Razmisliš lahko o B550 matični plošči.
Je kakšen poseben razlog, da ciljaš na X570 (priključki, .....)?
kaj takšnega (ATX format uATX so še cenejše):
https://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/...
pa je veliko ceneje.

Zgodovina sprememb…

Asus ROG Strix B550-F Gaming bo tudi vredu za Ryzen 5600x ker tiste od MSI nimajo ?

Seveda!
Tu gor lahko vtakneš vse do 5950X (in mogoče še kaj novejšega, kar še ni izšlo - so neke govorice).

FireSnake je izjavil:

Seveda!
Tu gor lahko vtakneš vse do 5950X (in mogoče še kaj novejšega, kar še ni izšlo - so neke govorice).

Hvala bom potem pa kar to vzel.

FireSnake je izjavil:

Odločil si se pametno. Ta tvoje zadeve bo 5950 še kako "sedel2.
Razmisliš lahko o B550 matični plošči.
Je kakšen poseben razlog, da ciljaš na X570 (priključki, .....)?
kaj takšnega (ATX format uATX so še cenejše):
pa je veliko ceneje.

Firesnake hvala za odgovor.

Sem isto razmišljal ja, če se mi sploh splača 570-ko nabavit. Šlo bi tudi s 550-ko nabavit.
Samo morda, da se do konca izkoristi procesor, al pa potem ko še grafo nabavim, da se bo lahko bolj navijalo... Imam slabe izkušnje z matičnimi, ker sem imel kar parkrat napihnjene kondenzatorje, pa dam zdaj rajše malo več da zadeva funkcionira.

Najbolj važno se mi pa zdi zaradi future-proofa, da mam za neki cajta mir z nabavo novih komponent.

OK, glede na to, kar si povedal komot vzameš B550.
Koliko je meni znano so zdaj že vsi kondenzatorji suhi. Tako, da se ne nepihnejo več (se pa spominjam tega, ko se je dogajalo).
Mamaplate ranga 130EUR so že res dobre (hudiča, že cenejše tipa uATX so dobre).

Kaj misliš procesor navijati?
Jaz menim, da se ne splača. Procesor se že sam od sebe navija. Potem je bolje poskrbeti za dobro hlajenje.
Ker so zdaj sistemi tako pametni, da sami gledajo na temperature: če so nizke se bolj navijejo (sami sebe).

Navijajo samo še tisti, ki res v tem uživajo. Zakaj? Ker danes gre v primeru navijanja za ogromno faktorjev. Ko je sistem nestabilen pa ne veš katero zadevo si preveč "zategnil".

Future proof?
5950X 16/32 ... jaz se grem stavit, da bo mir reeees lep čas ;)
(sam ima sicer samo 5900X in zadeva trga)

Zgodovina sprememb…

denzelbac ::

Pozdravljeni,

zanimam se za nakup novega PCja pa glede na to, da ga nebi znal sam sestavit in pa, da nisem glih neki expert kar se tega tice me zanima ce bi bil ta sestavljen PC vreden tega denarja.

https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/n...

Najbrz se da sestaviti za ta denar kaj boljsega ampak ker nimam znanja prosim za vasa mnenja kaj je v mojem primeru najboljsa opcija.

Budget je od 1500EUR pa do 1700EUR (max.).
To bi bil PC za vsakdanjo uporabo (gaming in office)

Lp

Zgodovina sprememb…

Računalnik je vredu, samo drag ko žafran.

Levji delež cene te mašine "požre" grafična kartica:
https://www.ceneje.si/Izdelek/25380829/...

Vseeno pa se mi zdi, da bi se dalo zadevo dobiti tudi malo ceneje.

Zgoraj (malo nazaj) že imaš sestavo s 5600X.
Če dodamo zraven še grafično (govorim zdaj na oko) bi vseeno znalo biti ceneje (pa so boljše komponente notri - matična, napajalnik, ...).

FireSnake je izjavil:

OK, glede na to, kar si povedal komot vzameš B550.
Koliko je meni znano so zdaj že vsi kondenzatorji suhi. Tako, da se ne nepihnejo več (se pa spominjam tega, ko se je dogajalo).
Mamaplate ranga 130EUR so že res dobre (hudiča, že cenejše tipa uATX so dobre).

Kaj misliš procesor navijati?
Jaz menim, da se ne splača. Procesor se že sam od sebe navija. Potem je bolje poskrbeti za dobro hlajenje.
Ker so zdaj sistemi tako pametni, da sami gledajo na temperature: če so nizke se bolj navijejo (sami sebe).

Navijajo samo še tisti, ki res v tem uživajo. Zakaj? Ker danes gre v primeru navijanja za ogromno faktorjev. Ko je sistem nestabilen pa ne veš katero zadevo si preveč "zategnil".

Future proof?
5950X 16/32 ... jaz se grem stavit, da bo mir reeees lep čas ;)
(sam ima sicer samo 5900X in zadeva trga)

Firesnake najlepša hvala za nasvet. Sem zdaj naročil vse skupaj, pa ti javim kako kaj dela ko sestavim. :)

Super, ni za kaj!
Naj ti dobro in dolgo služi (ko bo prišlo tako daleč).

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

Računalnik je vredu, samo drag ko žafran.

Levji delež cene te mašine "požre" grafična kartica:
https://www.ceneje.si/Izdelek/25380829/...

Vseeno pa se mi zdi, da bi se dalo zadevo dobiti tudi malo ceneje.

Zgoraj (malo nazaj) že imaš sestavo s 5600X.
Če dodamo zraven še grafično (govorim zdaj na oko) bi vseeno znalo biti ceneje (pa so boljše komponente notri - matična, napajalnik, ...).

Hvala za odgovor!

Predvidevam da govoris o temu buildu?

RTX 3070 ti 930€
Ryzen 5600 243€
MSI X570 Gaming Plus 137€
32GB ram Ripjaws V 165€
WD SN750 500GB 60€
Be Quiet Straight Power 11 Power Supply, Black 850W 120€
Ohisje KOLINK Stronghold Midi-Tower 50€

Res je (sicer jih je še več).

Lahko vzameš "samo" 16GB RAMa.
Vzameš lahko tudi cenejšo matično ploščo (B550, lahko manjšo verzijo uATX).

Sem pa seštel in je tole 1700€.
Je pa res, da so to neprimerno boljše komponente, kot so v oni sestavljeni kišti.
Pa napajalnik je ta preveč močen, komot kaj takega:
(grafična 300W procesor 65W ostalo zanemarljivo)
Edino, če boš v prihodnje nadgrajeval grafično (to pa veš ti).

TehDucky ::

Na one.de je 3070 TI,10600KF,16GB+WIN10Home za 1399 eur trenutno.
https://www.one.de/gaming-pc-bestellen-...
Za 1600 pa 5600x z 32gb rama in 3070ti

Če pošiljajo v Slovenijo ne vem, sem pa že dostikrat povprašal po podobnih trgovinah in ko omeniš, da bi vzel na podjetje, da ni nobenega problema, za fizično osebo se pa jih velik izogiba.

FireSnake je izjavil:

Res je (sicer jih je še več).

Lahko vzameš "samo" 16GB RAMa.
Vzameš lahko tudi cenejšo matično ploščo (B550, lahko manjšo verzijo uATX).

Sem pa seštel in je tole 1700€.
Je pa res, da so to neprimerno boljše komponente, kot so v oni sestavljeni kišti.
Pa napajalnik je ta preveč močen, komot kaj takega:
(grafična 300W procesor 65W ostalo zanemarljivo)
Edino, če boš v prihodnje nadgrajeval grafično (to pa veš ti).

Hvala za pomoc, najbrz nebom nadgrajeval graficne vsaj nekaj casa.

TehDucky je izjavil:

Na one.de je 3070 TI,10600KF,16GB+WIN10Home za 1399 eur trenutno.
https://www.one.de/gaming-pc-bestellen-...
Za 1600 pa 5600x z 32gb rama in 3070ti

Če pošiljajo v Slovenijo ne vem, sem pa že dostikrat povprašal po podobnih trgovinah in ko omeniš, da bi vzel na podjetje, da ni nobenega problema, za fizično osebo se pa jih velik izogiba.

Hvala! Imam moznost narociti v Nemciji preko bratranca tako, da se bom pozanimal

Zgodovina sprememb…

yayo ::

denzelbac je izjavil:

Be Quiet Straight Power 11 Power Supply, Black 850W 120€

sigurno je sigurno, plus 8 evrov poštnine.
««
1066 / 1161
»»