» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1046 / 1147
»»

DarwiN ::

@Mariiato12:

Trgovina Funtech. To bi bila IMO trenutno neka najboljša p/p sestava. Še imaš ~100€ maneverskega prostora v budgetu. Lahk zamenjaš CPU za 10600kf ali 11400F (ko dobijo zalogo), ampak bistvene razlike seveda ne bo. Mogoče menjaš SSD za kombinacijo 512Gb SSD + 2-4Gb HDD, če potrebuješ prostor. Ohišje ima RGB + FAN control, tko da lahko po želji spreminjaš/izklopiš barve in hitrost ventilatorjev.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

blackbfm ::

plošča nima niti vrm hladilnika, ne sanjaj o 10600k

Mislim, da si ti tisti, ki sanja oz. hudo pretirava. Plata podpira tudi 10900k in 11900k. Dokler ne navijaš, je polna kapa. In B560 seveda ne omogočajo navijanja.

darck ::

Plata mora biti vedno dobra in vedno se splača nekaj denarja več dati za njo in vedno se naj gleda,da ti pride prav še za nadgrajevanje. Človek se nima kaj bunit ali sekirat,če treba za plato odšteti kakšen EUR več in tudi samo hlajenje do materialov je boljša na boljših-dražjih.

To nujno ne drži. Komponente, vključno s plato, se izbere na podlagi kompletnega sistema, potreb in razpoložljivosti. V tem primeru naslednja najcenejša B560 plata, ki jo lahko naroči, stane 147€.. Torej 60€ doplačila. V budget compu. Komu na čast?

Ma ja problem je,ker ni na zalogi dosti boljših in malo dražjih plat recimo ASRock B560M Pro4 je za 113 Eur samo je ni na zalogi in potem je res za 147 Eur prva na zalogi ASROCK B560 STELL LEGEND katera je že kar dosti dobra. Kakor koli že jaz vem,da bi si raje poceni ohišje kupil in raje plato dobro. Itak pa naj si vsak sam vzame kaj hoče jaz nisem sploh gamer pa bi si vzel kako Asus Rog Strix ali Tuf Gaming,pač hočem kar hočem in se mi ebe če dam nekaj evrov več. Za avto tudi ne kupim najcenejših gum pa čeprav se vozim počasi in zelo malo.

Daliborg ::

budget 600eur ti pa Asus ROG strix omenjaš? Ja se strinjam sicer, ampak sledi temi darck. Je Darwin lepo povedal gleda se na celoto ne na futureproof.
Je pa tudi res da smo se večina ki smo kupovali plate za "future proof" nasankali ker ni veliko uporabnikov ki potem menja/nadgrajuje procesorje. Tako da jaz osebno ne bi TUF pa ROG serij vzel razen če ne bi bile price/performance gleda se čipset pa da so 4 ram sloti, ostalo so bonbončki katere preplačuješ. Tako ...top čipset je okoli 150 EUR če daš za plato 450 eur si plačal 300 eur bonbončkov v obliki wifi-ja,dodaten PCIE slot, par USBjev in mogoče še en Display port poleg HDMI, 200g aluminija in en ekstra ventilator, pa kako ledico. Nič od teh bonbončkov pa ne dela plato boljšo/hitrejšo od tiste za 150 eur ker je isti čipset.

lp
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

IsatoNagano ::

Pozdravljeni,

Prosil bi za malo pomoči pri nakupu entry-level gaming kište. Budget je max. 600-700 evrov, naročil bi v Sloveniji.

Ker igram samo Football Managerja, bi potreboval v prvi vrsti CPU z dobrim single core performancom, grafična kartica je drugotnega pomena. Diska imam 250GB dovolj.

Prosil bi za pomoč pri izbiri komponent.

LP!

Daliborg je izjavil:

budget 600eur ti pa Asus ROG strix omenjaš? Ja se strinjam sicer, ampak sledi temi darck. Je Darwin lepo povedal gleda se na celoto ne na futureproof.
Je pa tudi res da smo se večina ki smo kupovali plate za "future proof" nasankali ker ni veliko uporabnikov ki potem menja/nadgrajuje procesorje. Tako da jaz osebno ne bi TUF pa ROG serij vzel razen če ne bi bile price/performance gleda se čipset pa da so 4 ram sloti, ostalo so bonbončki katere preplačuješ. Tako ...top čipset je okoli 150 EUR če daš za plato 450 eur si plačal 300 eur bonbončkov v obliki wifi-ja,dodaten PCIE slot, par USBjev in mogoče še en Display port poleg HDMI, 200g aluminija in en ekstra ventilator, pa kako ledico. Nič od teh bonbončkov pa ne dela plato boljšo/hitrejšo od tiste za 150 eur ker je isti čipset.

lp

JA saj vem kaj misliš samo tiste plate ki imajo še ali že imajo dodatno aluminjaste hladilnike gor so sigurno boljše kakor tiste ki nimajo nič in jaz tudi gledam,da ima plata obvezno video priklop HDMI in Displyport. In če jaz gledam recimo za amd 4 plate z čipom B550 potem je vse izpod 100 Eur brez pomena,ker nimajo kar bi hotel pa čeprav so dobre. 30 eur danes ni nič isto kot,da bi šel zaradi 50 eur cenejšega televizorja se zajebavat in ga iz tujine uvažat.

blackbfm ::

DarwiN je izjavil:

Mislim, da si ti tisti, ki sanja oz. hudo pretirava. Plata podpira tudi 10900k in 11900k. Dokler ne navijaš, je polna kapa. In B560 seveda ne omogočajo navijanja.

Novejše K serije potegnejo 200-250 watt. Pri takih cpu moraš dimenzionirat vse en rang višje, z dobrim hlajenjem, če želiš stabilnost, tišino in zanesljive turbo frekvence. Vso srečo z budget asrock ploščami.

orbika ::

FireSnake je izjavil:

Po domače: ne profitira popolnoma nič, le 300€ vrže stran.
Zato je predlog s 4650G edini smiseln.

Točno to je tudi naročil, predvidoma naslednji teden dobi procesor, matično pa po tistem. Škoda, da nismo prej videli, da so vse komponente dobavljive tudi pri Funtechu, bi bilo vsaj vse na enem mestu. Ampak nič zato, glavno, da bo dobil ter, da bo delovalo.

Hvala vsem za vse nasvete in priporočila!

WallSreet ::

Še zdaj mi ni jasno kako je možno da pri Mlacomu niso sposobni nabaviti novih grafičnih kartic. Razume bi pri RTX 3060/70/80 ampak da starejših ne morejo dobiti in da bo potrebno čakati še mesece je pa absurd. Pri PS5 še razumem ker je roba še povsem nova pri starih artiklih mi pa res ne gre v glavo kako je možno da niso sposobni proizvesti novih kartic, zaradi neke kripto valute. Shiat makes no sense ;(

TehDucky ::

Zgornji post se bere kot da so pri Revozu tudi nesposobni, ker ne morejo nabaviti čipov za avtomobile (pa saj imajo denarja dovolj).

Enostavno smo v taki situaciji, da če ni ni. Sem v drugi tehnični branži, pa je situacija enaka, ni rezervnih delov, niti ni izdelkov. Preiskal vse dobavitelje za en 20€ rezervni del, a ga ne najdem. Dobavnega roka ni. Original dela samo ena tovarna, neoriginal ni isto-hkrati ga tudi ni za kupiti.

Kupujem računalnik že 1 leto, pa sem se vdal. Sem mislil AMD 280x prestavit v nov računalnik, pa je crknila. Tako da imam samo AMD 7850, to pa lahko tudi na 10 let starem procesorju normalno laufa.

WallSreet je izjavil:

Še zdaj mi ni jasno kako je možno da pri Mlacomu niso sposobni nabaviti novih grafičnih kartic. Razume bi pri RTX 3060/70/80 ampak da starejših ne morejo dobiti in da bo potrebno čakati še mesece je pa absurd. Pri PS5 še razumem ker je roba še povsem nova pri starih artiklih mi pa res ne gre v glavo kako je možno da niso sposobni proizvesti novih kartic, zaradi neke kripto valute. Shiat makes no sense ;(

Verjetno si pisal v zgrešeno temo,ker tukaj se pogovarja o NAKUPU NAMIZNEGA PC in iskanje ali govora o grafičnih karticah je v drugi temi. Na hitro pa lahko vseeno povem,da grafične kartice se vseeno dajo dobiti vsaj tako je prikazano na tej strani in 58 komadov jih je na zalogi(skladišču) https://www.belbled.si/graficne-kartice...

FireSnake ::

WallSreet je izjavil:

Kako ti nisi sposoben dojeti, da Mlacom ne proizvaja grafičnih kartic, ampak jih samo prodaja?
To je res težko razumeti.

Roba je razprodana, kaj ti ni jasno?

Pa tudi glede PS5 je tvoj info mimo. Zadeva je stara že eno leto.

Še ena stvar mi ni jasna (kot je predhodnik že povedal): kako ti je ratalo temo zgrešiti?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Meiniken ::

Kartic ne morejo narest zaradi covid ukrepov, ne pa zaradi kriptovalut. Pa tud če bi jih lahko sproti več naredili bi minerji vse pokupili.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Meiniken ()

Čisto na hitro vem,da ne spada v to temo ampak,ker ste omenili,da je roba razprodana kako to,če na njihovi strani MLACOM piše NA ZALOGI in to recimo grafično kartica RTX 3060 870 eur ali GTX 1660S 525 Eur in GTX 1650 270 Eur..........

hojnikb ::

WallSreet je izjavil:

Še kr živiš pod kamnom.
#brezpodpisa

RedMiner ::

Živjo,

moj pc potrebuje upgrade. Trenutno imam i5 7500, rx 590, 2x8gb ddr4 2133, m2 500gb, ssd 500gb, 700w in b250m. Komp se uporablja za gaming - pubg ipd.
Ker so cene grafičnih takšne kakršne so, bo rx 590 morala oddelati še kakšno leto (ali 2). Največji problem je proc, saj mi v pubg (ok, vem da je optimizacija igrice v k) fps dropa tudi na 20, ravno takrat, ko ne bi smel dropat (veliko playerjev okoli tebe).

Razmišljal sem o sledečem upgrade-u:
i5 10600k (165€)
artcic freezer 34 esports duo (30€)
plata - tukaj pa še vedno kolebam: ali Z ali nekaj ceneje, saj oc verjetno ne bom. Bolj se gre tukaj za upgrade/podporo rama, ki ga bom naredil v prihodnje in pa upgrade grafe, ko se cene normalizirajo.

Bom pa naročal na jacob.de, ker dostavljajo v SLO. Mindfactory trenutno zaradi korone ne dostavlja izven Nemčije ...

Kaj bi vi priporočali na mojem mestu?

Lp

opeter ::

Z čipset je brez veze, če ne boš navijal. Sicer pa, zakaj sploh "K" procesor? Jaz bi na tvojem mestu gledal matične z H570 ali celo B560 čipovjem, oz. kaj podobnega.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

samsung8 ::

tudi sam bi zdaj rad kupil nek računalnik kjer bi tudi odigrau kak špil. zato bi prosim za neko dobro sestavo za max 1200€
naj omenim da raznega navijanja in teh zadev ne bo. lahko je slovenska stran ali tudi nemška.
sem gledo sam ampak pol berem da neke plate nimajo updejtanih biosov pa da rami niso združljivi z platami zato prosim vas za nasvet.

hojnikb ::

pocakaj se kaksen pol leta. Danes je zelo slab cas za kupit gamer pc.
#brezpodpisa

scipascapa ::

redminer: mailbox.de

Meiniken ::

Če se komu res gre za gaming pc trenutno nej mal prebuild stroje raje pogleda.

Han ::

Jep, samo za novo grafično kartico srednjega razreda, če bo slučajno dobavljiva, boš dal 900+ eur.

samsung8 je izjavil:

tudi sam bi zdaj rad kupil nek računalnik kjer bi tudi odigrau kak špil. zato bi prosim za neko dobro sestavo za max 1200€
naj omenim da raznega navijanja in teh zadev ne bo. lahko je slovenska stran ali tudi nemška.
sem gledo sam ampak pol berem da neke plate nimajo updejtanih biosov pa da rami niso združljivi z platami zato prosim vas za nasvet.

Če je mus kupit zdaj je še najbolje kupiti 4750G (se da marsikaj poganjati) + B550 plato.
In čez eno leto kupiš grafično.

Personanonim ::

Mi lahko predlagate kvaliteten modularni 850w napajalnik?
Pa da mi ne bo potrebno ravno prodati ledvico zanj :) ?
Ravno sem zamenjal cpu,matično in rame v zmotnem prepričanju da je šla matična ampak se je izkazalo da je šel napajalnik.

Nove komponente so:
Intel Core i5 10600K
ASUS PRIME Z490-P
RAM DDR4 16GB Kit (2x8) PC4-25600 3200MT/s CL16 1.35V Crucial Ballistix Black

Grafična kupljena lani,Gigabyte geforce RTX 2060 6GB windforce

Sistem je na ssd crucial x100 250 gb,uporabljam pa še dva HDD diska,en je 2T,drug 1T oba western digital.
Pa nek generičen Asus dvd rw

Verjetno bom ssd nadgradil,zamenjal s kakšnim NVMe ssd ampak trenutno potrebujem nov napajalnik.

Prejšnji je corsairov tx850m 850 w...semi modular

Se opravičujem za slovnico..pišem na tablico in je zamudno pa mi je morda kaj ušlo :)
"The internet - like a training camp for never amounting to anything."

oglaf.com

Zgodovina sprememb…

IsatoNagano ::

Kje v tujini se najbolj splača naročevat komponente? Včasih je bil Mindfactory zelo ugoden, ampak več ne pošiljajo v Slovenijo. Lahko nekdo priporoča kakšno drugo trgovino, ker tukaj pri nas so cene res oderuške...

Han ::

Najdi si jo na geizhals.eu... Jacob je kar ugoden.

matic492 ::

Naročiš na mailbox.de in ti prepošljejo v slo, ravno naročil iz alternate.de predvčerajšnjim, danes jim je prispelo in že pripravljajo paket za nparej k meni.

Začetni strošek je 13.5EUR za 1 leto prepošiljanja, potem pa po paketu. Paket za grafično kartico do 5 kil me je prišel malo pod 14EUR. Poštnina znotraj nemčije je pa skoraj vsepovsod 7EUR, tak da plačaš 20EUR za poštnino razen za večje.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

IsatoNagano je izjavil:

Kje v tujini se najbolj splača naročevat komponente? Včasih je bil Mindfactory zelo ugoden, ampak več ne pošiljajo v Slovenijo. Lahko nekdo priporoča kakšno drugo trgovino, ker tukaj pri nas so cene res oderuške...

Ja kakor sem jaz gledal ni nikjer drugje kot v Sloveniji najceneje za dobiti AMD Razen procesorje z vgrajeno grafično kartico tudi v Nemčiji je dosti dražje tudi nekatere druge stvari so dražje.

Han je izjavil:

Najdi si jo na geizhals.eu... Jacob je kar ugoden.

Včeraj sem na Jacob.de šel gledat za procesor AMD Razen 5 4650G in katastrofalna cena 272 EUR mater a so zmešani je v Sloveniji orenk ceneje za dobiti 205 EUR

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darck ()

Nyana ::

Zanima me kakšno plato oz. čipovje je boljše kupiti za budget pc build s procesorjem 11400f. B560 ali H570? Cena je skoraj enaka.
Gre se za ti dve plati:
ASRock H570 Phantom Gaming 4
ASRock B560 Pro4

IsatoNagano je izjavil:

Gremo lepo po vrsti: za katere komponente in kje vse si preveril, da veš, da so oderuške?

darck je izjavil:

Ja kakor sem jaz gledal ni nikjer drugje kot v Sloveniji najceneje za dobiti AMD Razen procesorje z vgrajeno grafično kartico tudi v Nemčiji je dosti dražje tudi nekatere druge stvari so dražje.

Točno tako. Zato tudi moje vprašanje.

Zgodovina sprememb…

Horas ::

Nyana je izjavil:

Zanima me kakšno plato oz. čipovje je boljše kupiti za budget pc build s procesorjem 11400f. B560 ali H570? Cena je skoraj enaka.
Gre se za ti dve plati:
ASRock B560 Pro4

kr je ceneje. isti šmorn načeloma
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

strel ::

A je tole za kej ? https://shop.ece.si/katalog/racunalnist...

Pojma nimam, a se da s tem tut kej rudarit vmes ko laufa, da se malo hitreje amortizira ?

Johnny QJ ::

Če vzamem za nečaka budget gaming pc... z ryzen 4650g...

katera matična bi bila primerna, če bi kdaj v prihodnosti nabavili še npr rtx 3060 in ali je takšna kombinacija sploh smiselna?

torej zaenkrat ryyzen 4650g predvsem za fortnite, čez kakšno leto pa dokup grafične če bodo cene padle?

strel je izjavil:

Pojma nimam, a se da s tem tut kej rudarit vmes ko laufa, da se malo hitreje amortizira ?

3060 z odklenjenimi driverji je okoli 48 MH/S. To je cca 100$ na mesec če imaš 24/7. Elektrike je nekje 15-20€ več iz tega. Torej verjetno boš vmes igral igre in kaj delal tako da mogoče nekje 70% od tega? V glavnem zanemarljivo na kratek rok.

Johnny QJ je izjavil:

Če vzamem za nečaka budget gaming pc... z ryzen 4650g...

katera matična bi bila primerna, če bi kdaj v prihodnosti nabavili še npr rtx 3060 in ali je takšna kombinacija sploh smiselna?

torej zaenkrat ryyzen 4650g predvsem za fortnite, čez kakšno leto pa dokup grafične če bodo cene padle?

Pripravi se na scenarij, da grafične sploh ne boš rabil.
4650 lahko zadegaš v praktično katero koli matično.
Primer za Asrock (čeprav priporočam nakup česa drugega):
https://www.asrock.com/support/cpu.us.a...

ja, glede na youtube teste je 4650g kar soliden pri 1080p za večino iger.

torej glede na ceno bi bila A520 lahko prava izbira? recimo od Asus tuf gaming

https://www.mimovrste.com/plosce-amd-pr...

strel ::

matic492 je izjavil:

strel je izjavil:

3060 z odklenjenimi driverji je okoli 48 MH/S. To je cca 100$ na mesec če imaš 24/7. Elektrike je nekje 15-20EUR več iz tega. Torej verjetno boš vmes igral igre in kaj delal tako da mogoče nekje 70% od tega? V glavnem zanemarljivo na kratek rok.

Računalnik rabim v glavnem za programiranje (privat), na njem tudi delam od doma. Tako da laufa skor 24/7. Vmes ko delam sem preko vpn na firmi in bi kamot rudaril. Grafično rabim izključno zaradi 3x monitor in je totalno neupravičena, če ne vrne nič nazaj :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: strel ()

strel je izjavil:

matic492 je izjavil:

strel je izjavil:

3060 z odklenjenimi driverji je okoli 48 MH/S. To je cca 100$ na mesec če imaš 24/7. Elektrike je nekje 15-20EUR več iz tega. Torej verjetno boš vmes igral igre in kaj delal tako da mogoče nekje 70% od tega? V glavnem zanemarljivo na kratek rok.

Računalnik rabim v glavnem za programiranje (privat), na njem tudi delam od doma. Tako da itak laufa skor 24/7. Vmes ko delam sem itak preko vpn na firmi in bi kamot rudaril. Grafično rabim izključno zaradi 3x monitor in je totalno neupravičena, če ne vrne nič nazaj :)

Ne vem kako je z 3060, pri 3080 je tako da lahko imam 4 monitorje gor + 24/7 minam, ker programiranje, youtube in podobno lahko poganja tudi med minanjem. Če igram CSGO, mi padejo FPSi na 120-140 FPS, mina pa samo še 35 MH/S.

Z 3060 pa ne vem kako bi bil "multi tasking".

Pri teh cenah ne priporočam oz. je dokaj risky investicija v 3060 za tako ceno, ker tukaj je vsaj jurja od cene računalnika samo grafika. Za jurja sem pa jaz dobil 3080, ki mina 75-80MH/S že od decembra. drugače povedano - je že skoraj zastonj oz. se mi je sama odplačala :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Ma_en_tm ::

@JohhnyQJ: Sem vzel točno to matično in procesor in delata super že par mesecev.

Nyana je izjavil:

Gre se za ti dve plati:
ASRock B560 Pro4

Če je cena skoraj ista, potem vzemi H570.
Ima nekaj dodatnih bonbončkov.

Ma_en_tm je izjavil:

@JohhnyQJ: Sem vzel točno to matično in procesor in delata super že par mesecev.

kako je v igrah? držijo ti youtube testI?

performance v 1080p je, kar presenetljivo dober v teh testih. Dejansko se mi tole trenutno zdi edina pametna izbira glede na cene kartic, ki so zdajle res smešno visoke.

Zgodovina sprememb…

Ma_en_tm ::

@JohnnyQJ: Računalnik uporablja moj brat, sicer pa igra malo starejše igre(Payday 2, minecraft...), te mu delajo, za novejše pa ne bi vedel

lucky13 ::

Ali mi lahko kdo sugerira, katera je trenutno P/P varianta za UPGRADE Intel G4560 zadeve? Procesor, plošča, 16GB RAM. Varianta z začetka strani ni več aktualna, ker i5 10400F v glavnem ni več dobavljiv.
Ostale komponente vključno z grafično ostanejo iste.

L.p.

AMD varianta:

Osnovna/matična plošča -> A520 ali B550 čipovje, proizvajalec in format (velikost) po želji

CPU -> procesor po želji, če hočeš takšno z grafično, glej npr. AMD Ryzen 4650G (tam okoli 210 EUR v Funtech) ali za kakšen stotak več 4750G
Če pa že imaš grafično pa kakšen Ryzen 3600 ali 3600X, oz. karkoli najdeš, lahko tudi kaj iz 5000 serije, samo so kar dragi.

RAM -> vseeno, glej, da bo 3000/3200 MHz in čim manjši CL

Intel varianta:

Osnovna/matična plošča -> H510 ali B560/H570 čipovje, proizvajalec in format (velikost) po želji

CPU -> procesor po želji, če hočeš takšno z grafično, glej modele, ki so brez F, torej npr. 11400. Če boš uporabljal integrirano grafično, je vredno premisliti o 11500, ki ima malenkost hitrejšo variant (UHD 750) v primerjavi s tistim v 11400. 10-ta generacija počasi izginja s polic trgovin. Tu pa tam se še dobi.
Če pa imaš že grafično, pa lahko preveriš F modele. Oziroma, vse je odvisno od tega, koliko denarja si pripravljen porabiti. 11-ta generacija je trenutno draga, vsaj v Sloveniji.

RAM -> vseeno, glej, da bo 3000/3200 MHz in čim manjši CL

Hvala! Mogoče še informacija glede procesorske zmogljivosti AMD Ryzen 3600 in 4650G. Oba sta 6 jedrna. Ali sta tudi tudi performančno tam-tam? Cena je praktično identična.

L.p.

lucky, naroči procesor posebej.. Mimovrste in Swedata imata zalogo, na primer.

AMD-ja se IMO trenutno ne splača gledat, ker imajo oderuške cene.. Razen če potrebuješ IGPU, potem je 4650 super opcija.

Še enkrat hvala! iGPU ni nuja, ker grafična je.
««
1046 / 1147
»»