» »

Nakup namiznega PC-ja

Nakup namiznega PC-ja

Temo vidijo: vsi
««
1036 / 1151
»»

celje ::

pod vsako pise zahteve koliko naj bi imeli. zdaj ce tam nabijajo...

https://www.computeruniverse.net/de/sea...

scorpio5 je izjavil:

celje je izjavil:

napajalnik ne bo ok. vsaj 750w
imel maticno "tako" kot tvoja (elite), pa rami niso hoteli sodelovati. menjal maticno za msi mpg in bp.
hlajenje dark rock 4 imam v dveh pc in tudi bp

750w lol

pa kje se najdejo te mojstri

ocitno si ti vecji mojster od samih proizvajalcev

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: celje ()

FireSnake ::

Gutjerez je izjavil:

kot sem napiso. trenutno imam doma ohišje in ssd disk.
mudi se ne za nič. nebi rad šel z glavo skozi zid in kupil nekaj kar bi pol obžalovau. Oz kot je nekdo napiso da določeni rami nebi hoteli sodelovat.
Nebi pa rad tudi v nedogled odlašo in čako na primerne cene.

okvirne cene. cca
procesor 500€. grafa 700€, rami 200€, matična 200€, vodno hlajenje 200€. +/- malenkosti ne igrajo vloge.

edina zadeva kar je. da iz nemčije šele aprila lahko dobim robo :D šele takrat pride kolega domov in lahko pol pripelje. Zato sem rekel da se ne mudi. Če pa se v teh dveh mescih lahko kaj drastično spremeni ali pridejo nove zadeve pa komot počakam. A lepo je okvirno si naredit nek plan. Zato prosim za pomoč.

Štartal si dobro: od 5600X in višje glej.

nerro32 ::

@Gutjerez
3070 je kul, še bolje pa bo s 3080 :) Ali pa pogledaš h konkurenci, rx 6800 xt oz. samo rx6800. Seveda odvisno od tvojega budgeta in od tega kaj sploh lahko dobiš na trgu...Poglej kakšen test na yt.
Od grafične pa je odvisna tudi izbira moči PSUja. Mimogrede, be quiet ima 5 let garancije, nekateri seasonic in corsair modeli pa tudi 10 let, če ti je to pomembno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nerro32 ()

nitramcek ::

Kaj bi se dal sestavit na Funtech za okoli 450e. Na podlagi tega, da bi se kasneje dodalo grafično.
Se pravi da bi nekaj z integrirano grafično za enkrat.

Želje so:
AMD procesor
Osnovna z WiFi
16gb ram
Disk M.2 PCIe 500 gb

Rabim za gaming PC. Večino časa bo gor se igralo Eve Online.

Gutjerez ::

FireSnake tako je. Mogoče pa v tem času še cena kaj pade in vzamem kaj višje.
Nekak sem vedno pristaš asus matičn.e a MF nima tega. Zato me malo bega :D

nerro32 ker sem vzeu ohišje be quiet sem mislo tudi napajalnik in vodno od tega vzet. a vidim da so vodna razprodana. tak da dejansko ne igra več vloge kaj. definitivno pa kak seasonic z 10let pride še bolje v poštev v tem primeru. Ravno zato nimam neke sile.. lepo počas in pametno sestavit. Zato z vašo pomočjo delam ta seznam. kot pa si reko. ko bom točno vedo grafično bom lahko kupo psu.
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

nitramcek je izjavil:

Kaj bi se dal sestavit na Funtech za okoli 450e. Na podlagi tega, da bi se kasneje dodalo grafično.
Se pravi da bi nekaj z integrirano grafično za enkrat.

Želje so:
AMD procesor
Osnovna z WiFi
16gb ram
Disk M.2 PCIe 500 gb

Rabim za gaming PC. Večino časa bo gor se igralo Eve Online.

Težko boš za ta denar prišel skozi.

Osnova je lahko:
CPU:
https://funtech.si/si/nekategorizirani-...
144,02 €

Maticna:
https://funtech.si/si/vsi-oddelki/komp/...
123,27 €
(z WiFi so malo dražje)

Za RAM in disk poglej za nazaj, imaš dobre namige.
Ohišje lahko dobiš za 30€

MrStein ::

Zgoraj je bil link na Hoferjev PC, ki ima vse to za 400 EUR. Res pa da je Intel. (RAM je 8GB, tako da je to za dokupit za nekje 30 EUR)

Tole: https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

easyrider3 je izjavil:

Non stop eno in isto samo nalagalo bi se in potem se ne bi naložilo in vse tiste variante kako rešiti to zadevo niso nič pomagale tudi žena je iz strani microsofta kupila program za to popravljanje pa ni nič popravilo samo 30 Eur stran vrženo.

Kupila od MS program za popravljanje Windows?
Si siguren?
Zveni kot 100% nateg.
Motiti se je človeško.

easyrider3 ::

MrStein je izjavil:

easyrider3 je izjavil:

Non stop eno in isto samo nalagalo bi se in potem se ne bi naložilo in vse tiste variante kako rešiti to zadevo niso nič pomagale tudi žena je iz strani microsofta kupila program za to popravljanje pa ni nič popravilo samo 30 Eur stran vrženo.

Kupila od MS program za popravljanje Windows?
Si siguren?
Zveni kot 100% nateg.

Ja na tisti Microsoftovi strani za pomoč uporabnikom je bil predlagan program. Ma saj ni važno sedaj dela računalnik kot treba pa še od mene je dobila antivirusni program zastonj saj itak bi ji potekel tisti Norton.

MrStein je izjavil:

Zgoraj je bil link na Hoferjev PC, ki ima vse to za 400 EUR. Res pa da je Intel. (RAM je 8GB, tako da je to za dokupit za nekje 30 EUR)

Tole: https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...

Ja sem videl to. Vprašanje je kakšna je osnovna plošča - zaradi nadgradnje.
Verjetno bi dal malo hitrejši RAM notri, ne vem pa če ta osnova podpira.
Pa kakšna je v praksi razlika med 2.666 in recimo 3.200 MHZ?
Gor bom laufal tri accounte na enkrat, tako, da je verjetno RAM pomemben.

@nitramcek, mogoče kaj takega + poljubno ohišje. Je malo nad budgetom, ampak neke boljše izbire glede na podane želje ni. Lahko vzameš še 50eur cenejšo matično brez wifija in dokupiš usb wifi dongle. Lahko tudi cenejši in počasnejši disk. Lahko tudi šrot PSU :)

nitramcek je izjavil:

Ja sem videl to. Vprašanje je kakšna je osnovna plošča - zaradi nadgradnje.
Verjetno bi dal malo hitrejši RAM notri, ne vem pa če ta osnova podpira.
Pa kakšna je v praksi razlika med 2.666 in recimo 3.200 MHZ?

Te plošče niso ravno mišljene za nadgradnje. 2 RAM slota. Manj SATA priključkov, itd...

Najbolje poiskati če je kje kaki test.

RAM hitrost je tak tak. Kot je ravno malo prej nekdo omenil, še najbolj se pozna pri integrirani grafiki. Poglej benchmarke, da vidiš, koliko.
Motiti se je človeško.

nerro32 je izjavil:

@nitramcek, mogoče kaj takega + poljubno ohišje. Je malo nad budgetom, ampak neke boljše izbire glede na podane želje ni. Lahko vzameš še 50eur cenejšo matično brez wifija in dokupiš usb wifi dongle. Lahko tudi cenejši in počasnejši disk. Lahko tudi šrot PSU :)

Dejansko zelo dober sestav (za ta denar).

nerro32 je izjavil:

Ja, to izgleda kar dobro.
Malo ceneje "tu in tam" pa nebi ravno šel, ker pol na koncu pride kr neki. Raje pol še počakam kak mesec dva pa vzamem da bo pol kok tok ok.

Hvala za enkrat

jernejl ::

Sestavljam uravnotežen univerzalni računalnik za delo, ki pa mora imeti tudi solidne grafične zmogljivosti.
Zaenkrat sem si sestavil tako konfiguracijo:
- AMD Ryzen 7 5800X 3,8/4,7GHz 32MB AM4 BOX 100-100000063WOF
- MSI MAG B550 TOMAHAWK (B550,AM4,ATX,AMD) (7C91-001R)
- Crucial BX White RGB DDR4 32GB Kit (2x16) 3600 CL16 1.35V BL2K16G36C16U4WL
- Samsung 980 PRO 1TB M.2 80mm PCI-e 4.0 x4 NVMe, MZ-V8P1T0BW
- PALIT GeForce RTX 3070 GamingPro OC 8GB GDDR6 (NE63070S19P2-1041A)
- Antec High Current Gamer HCG750 80Plus Gold - 750 Watt 0-761345-11638-1
- BE QUIET! SILENT BASE 600 (BG006) midi-ATX črno ohišje
- Hladilnik Noctua NH-D15 SE-AM4 - 140/140mm

Zraven bi dodal še dva ali tri SATA SSD-je, ki jih že imam.
Komentarji so dobrodošli, če sem kje ustrelil mimo, ali če za kakšno komponento predlagate boljšo alternativo za primerljivo ceno :)
Osvetlitev (LEDike) me ne zanima, fino pa bi bilo, če bi bil računalnik tih... vsaj takrat, ko ni obremenjen.
Hvala.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Gutjerez ::

Je bilo kaj govora da za amd procesorje zelo dobro zraven pašejo rami od G.Skill Triden? Da vem pol tudi za sebe
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

jernejl je izjavil:

Sestavljam uravnotežen univerzalni računalnik za delo, ki pa mora imeti tudi solidne grafične zmogljivosti.

Komentarji so dobrodošli, če sem kje ustrelil mimo, ali če za kakšno komponento predlagate boljšo alternativo za primerljivo ceno :)
Osvetlitev (LEDike) me ne zanima, fino pa bi bilo, če bi bil računalnik tih... vsaj takrat, ko ni obremenjen.
Hvala.

Jaz bi rekel samo to, da si se dobro zraven spravil :)

JackOdpirac ::

FireSnake je izjavil:

nerro32 je izjavil:

Dejansko zelo dober sestav (za ta denar).

Morda bi edinole par 10e prisparal z nakupom tele matice.
https://www.funtech.si/si/vsi-oddelki/k...

Bwaze6 ::

Gutjerez je izjavil:

kot sem napiso. trenutno imam doma ohišje in ssd disk.
mudi se ne za nič. nebi rad šel z glavo skozi zid in kupil nekaj kar bi pol obžalovau. Oz kot je nekdo napiso da določeni rami nebi hoteli sodelovat.
Nebi pa rad tudi v nedogled odlašo in čako na primerne cene.

okvirne cene. cca
procesor 500€. grafa 700€, rami 200€, matična 200€, vodno hlajenje 200€. +/- malenkosti ne igrajo vloge.

edina zadeva kar je. da iz nemčije šele aprila lahko dobim robo :D šele takrat pride kolega domov in lahko pol pripelje. Zato sem rekel da se ne mudi. Če pa se v teh dveh mescih lahko kaj drastično spremeni ali pridejo nove zadeve pa komot počakam. A lepo je okvirno si naredit nek plan. Zato prosim za pomoč.

Jaz nakupa ne bi načrtoval zdaj, če bi robo kupoval šele aprila. To je čez dobra dva meseca - takrat bo več znanega o novih Intelih, dobavljivosti in cene se lahko popolnoma spremenijo - Zen 3 znajo preplaviti trg, ali postati čisto nedobavljivi, podobno je z grafičnimi... Bi seveda spremljal in se izobrazil, kaj sploh je na voljo in kaj bi potreboval sam, a v tem času se res marsikaj lahko spremeni.

jernejl je izjavil:

Hvala.

Zgleda top. Tole me edino bega:

Ohišje:
HDD cage (in height of graphics card) installed (mm) 294
Max.construction height of CPU cooler unit (mm) 167

rtx 3070:
Board Size 294 x 112 x 60 mm
Noctua:
Height (with fan) 165 mm

To si iskal tako ohišje, da gredo dimenzije tako na knap? Z grafo si zadel v nulo :))

scorpio5 ::

celje je izjavil:

pod vsako pise zahteve koliko naj bi imeli. zdaj ce tam nabijajo...

https://www.computeruniverse.net/de/sea...

scorpio5 je izjavil:

celje je izjavil:

napajalnik ne bo ok. vsaj 750w
imel maticno "tako" kot tvoja (elite), pa rami niso hoteli sodelovati. menjal maticno za msi mpg in bp.
hlajenje dark rock 4 imam v dveh pc in tudi bp

750w lol

pa kje se najdejo te mojstri

ocitno si ti vecji mojster od samih proizvajalcev

ti kar 750 watt kupuj - za vsak slučaj vzami še platinum :)

12bot34 ::

https://www.shoppster.si/mnozilniki_pre...
Zanima me če vzamem tale hub, a je nujno potrebno da je priključen na napajanje?

Han ::

Odvisno kaj in koliko naprav hkrati boš vanj priklopil.

Miška, tipkovnica, USB ključ, SSD in 2,5" HDD bi lahko delovali v hubu brez dodatnega napajanja, a skoraj gotovo ne vsi hkrati...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

TopHacker1 ::

a je to dobr PC za pisarno?
https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: bluefish ()

matobeli ::

Odvisno kaj delaš v pisarni. Če rišeš 3D model ali montiraš video ter zraven ljubiteljsko navijaš procesor si skoraj v pravi smeri.

Če pa kot pisarniški PC razumeš MS office in youtube je pa čisti overkill.

PS. grafična kartica je nepotrebna, procesor ima že integrirano ki je verjetno celo boljša od te ki si jo izbral.

Napajalnik je premočan, rajš vzemi manj moči in višjo učinkovitost (gold), razen če želiš v prihodnosti še močnejši GPU.

Povej kaj misliš delat, bo najlažje.

TopHacker1 ::

evo sem ga naredil za 1000€ ... poceni beštja? https://www.mlacom.si/konfigurator?myco...

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: bluefish ()

Han ::

Tole je precej mimo za navadno pisarno.

hojnikb ::

za pisarno je cisto dovolj 4350g, a520 platka in 8gb rama.
#brezpodpisa

Mislim, da ti fantje hočejo reči, da za navadno pisarniško delo ne boš videl razlike če daš 500e manj za PC.
Razen če kaj takega počneš...kar pa nisi omenil.

katera potem plata B520 je najboljša,kar je na trgu in če se lahko sploh primerja z kako kot je Gigabyte B550M AORUS Pro ali podobnega se pravi plata za kakih 120 Eur.

Gigabyte

Gigabyte

1

1

2

2

Zgodovina sprememb…

1

1

blackbfm ::

hojnikb je izjavil:

Ocitno se v vasih pisarnah bolj malo dela, mislim proc me ne moti, ampak 8gb je danes na nivoju multimedia telefona, ne pa za delo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: blackbfm ()

blackbfm je izjavil:

hojnikb je izjavil:

Ocitno se v vasih pisarnah bolj malo dela, mislim proc me ne moti, ampak 8gb je danes na nivoju multimedia telefona, ne pa za delo

za office delo (ala word, mail, brskanje po spletu itd) je 8GB preko zadost. Entuzijasti se razvajeni z ramom in nimate obcutka vec :)
#brezpodpisa

Jaz bi za prvič probal kupiti 8 Gb Ram in,če bi vse delovalo bi kasneje še 8 Gb Ram dokupil. Ne bi v štartu kupil dvakrat po 8Gb Ram ker vidim,da imajo nekateri kar orenk problemov z kompatibilnostjo Ramov in škoda,da bi nabavil neuporabna Rama.

gddr85 ::

če večina špilov dans preživi z 8gb, potem bo pomoje tud ena tajnica :P

vse odvisno tudi od procesorja,ker ko se jaz odločim nekaj delati imam odprtih po 30 zavihkov potem 2-3 programe za obdelavo slik vmes še kaj tiskam in takrat ne sme nič računalnik upočasnjevati-bremzati ali da zamrzne mora delati kot urca. Nočem pri računalniku videti,da mi prikazuje,da je procesor 100% obremenjen in Ram isto 90-100%. Za tako delo kot sem poprej omenil hočem,da pride poraba Rama do maksimalno 80% isto za procesor in sedaj tisto težje kako vedeti kateri procesor to lahko prebavi za Rame ni panike jih že nabaviš.

gddr85 je izjavil:

Špil mi tudi preživi z 4 Gb Rama a pri brskanju na netu z odprtimi zavihki se pa ustavi in zamrzne pa sedaj to povej

Zgodovina sprememb…

D3m ::

Fantje meni je 8GB za pisarno minimum.

Jaz ga hitro zabijem, če nisem dovolj pozoren.
|HP EliteBook|R5 6650U|

D3m je izjavil:

Fantje meni je 8GB za pisarno minimum.

Jaz ga hitro zabijem, če nisem dovolj pozoren.

No saj to jaz pravim,če slučajno orenk nekaj delaš se ti sigurno pozna in zakaj ne raje potem 16 Gb ram in imaš mir.Sem pred 5 leti si nabavil Prenosnik HP Pro Book z 8 Gb Rama in ni bil nič kaj pretirano močan..... Bolje 16 Gb kakor 8 Gb vedno treba imeti rezervo in to tako,da ti v nobenem primeru jo ne porabi do konca.

tattoo ::

Kaj porečete na ta oglas: https://www.bolha.com/racunalniski-komp...

blackbfm ::

za office delo (ala word, mail, brskanje po spletu itd) je 8GB preko zadost. Entuzijasti se razvajeni z ramom in nimate obcutka vec :)

Jz sem pri pcjih neke spletne trgovine ze zaznal porabo 10-12gb, gre pa za knjizenje, narocila, datoteke, pos, maile, nič posebnega a je ogromno odprtih stvari. In takim uporabnikom ne mores spreminjat nacina dela da jim reces naj uporabljajo max 3 tabe, ker je en hojnik rekel da bi to moglo bit preko zadost.

Igra vzame nekaj gb in tam se potem obraca vsa logika, poraba ne raste, poleg tega ko igras ne pocnes zraven drugih stvari.

bluefish ::

Stvar je ta, da je pojem pisarniškega dela precej širok. Za nekoga to pomeni odprt mail odjemalec, brskalnik z eno ali dvema stranema hkrati ter urejevalnik besedila ali kaj podobnega. Spet drug pa ima zgoraj omejeno situacijo.

Če torej nekdo išče office PC, se ga pač povpraša po detajlih.

Podobno kot lahko nekdo kupuje "igračarski" računalnik za običen Tetris, dobiva pa predloge za Cyberpunk konfiguracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bluefish ()

blackbfm je izjavil:

Jz sem pri pcjih neke spletne trgovine ze zaznal porabo 10-12gb, gre pa za knjizenje, narocila, datoteke, pos, maile, nič posebnega a je ogromno odprtih stvari. In takim uporabnikom ne mores spreminjat nacina dela da jim reces naj uporabljajo max 3 tabe, ker je en hojnik rekel da bi to moglo bit preko zadost.

Igra vzame nekaj gb in tam se potem obraca vsa logika, poraba ne raste, poleg tega ko igras ne pocnes zraven drugih stvari.

To da windows kaze 12GB porabe rame, še ne pomeni, da ga dejansko potrebuješ 12GB, da lahko delaš tekoče.
Memory managment in caching pa take fore...
#brezpodpisa

Z avtom,ko se pelješ in ko prideš do blokade je konec več ne gre isto bo pa pri računalniku ko bo zmanjkalo Rama in ga boš še obremenjeval bo začel štekati to je dejstvo,zato ne sme nikoli pridet do preobremenitve in porabe vsega Rama. Meni ko samo enkrat računalnik ali kaka druga naprava začne štekati že popizdevam saj hočem,da ZMERAJ dela tekoče.

globoko grlo ::

Jah izy, tut 16 GB je limit, ane, tko da tekoče ne bo ZMERAJ delovalo! Predvsem je to odvisno od TVOJE PAMETI! Mogoče bi za vsak slučaj kr 64 GB ruknu not, da bo "za zihr ZMERAJ delovalo tekoče"?

Najprej se napiše kaj boš počel na kompu (detajli, kter progy in kaj boš z njim počel), pol pa naprej. Če si pa razvajen froc, pol ti pa ni pomoči!
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

Kvinta ::

16Gb se je priporočalo leta 2015 ,če igraš recimo Farmville na FB žre 10Gb + vse ostalo pa hitro zmanjka 64GB dobiš za ene 200€ že.
A.C.A.B

gddr85 ::

če smo že pri 64gb, zakaj ne kr 128gb, od viška glava ne boli, al kako že..:))

Meiniken ::

Kupuje se za to kar rabiš, ne pa za to kar mogoče rabiš. Sploh pa ker gre za ram je nadgradnja najbolj enostavna.

Povprečen pc ne rabi več kot 16gb. Več se rabi samo takrat ko se ukvarjaš s produktivnimi deli (pa še to je odvisno za kaj gre).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Meiniken ()

mtosev ::

Jaz mam 32gb in to je sweet spot. 8gb mi Windows uporablja ko pridem not.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

Saj pravim,da bi kot prvo vzel 8Gb Ram in bi videl kako se vse skupaj obnese saj bi verjetno bila že gromozanska razlika med 8Gb DDR 4 3200 MHz ali sedajnim 4 Gb DDR 3 1600 Mhz. Kakor pravim prvo bi probal z 8 Gb Ramom pa procesorjem AMD Ryzen 3 PRO 4350G glede plate pa se odločam med Asus ali Gigabyte in ko gledam plate za okrog 120-130 Eur vidim nekaj pa me potem spet zamikajo tiste za 150 Eur čeprav sploh ne potrebujem za to,kar se bo uporabljal računalnik.

Procesor: AMD Ryzen 3 PRO 4350G
Ram: 8 Gb ??? kasneje morda še 8Gb
Plata: Asus ali Gigabyte vse kar je okrog in izpod 100 Eur me ne zanima trenutno gledam za Gigabyte B550M AORUS Pro ali ASUS MB TUF GAMING B550M-PLUS WiFi
Napajalnik: Seasonic Core GC 80 Plus Gold - 500W upam,da ni kaj glasen
Ohišje: ???? nekaj za okrog 30-50 Eur

to vzameš 300W napajalc (je itk 3x overkill) in a520 plato.
#brezpodpisa
««
1036 / 1151
»»