» »

Athlon 64 3000+ pod drobnogledom

Athlon 64 3000+ pod drobnogledom

X-Bit Labs - Ob takšnih ponedeljkovih večerih, ko se na IT-sceni ne dogaja mnogo, je čas, da si ogledamo kakšen test. To pot so si Rusi ogledali, kaj nam AMD ponuja za dobrih dvesto dolarjev. Ugotovili so, da se Athlon 64 3000+ kljub prepolovljeni velikosti drugonivojskega predpomnilnika napram 3200+ (oba tečeta pri 2 GHz) z njim uspešno kosa, saj zaostaja za borih pet odstotkov po moči. Pentiuma 4 2,8 GHz, ki stane približno enako, pa procesor pusti daleč za seboj. Klik!

34 komentarjev

flipflop ::

Zaenkrat se mi še 60k zdi mal preveč,do poletja se bo pa ravn prav spustila cena da si kupim eno tako žverco. Lepo to.8-)

mrTwelveTrees ::

Pentiuma 4 2,8 GHz, ki stane približno enako, pa procesor pusti daleč za seboj

juhej :D

kuglvinkl ::

939 razlogov je, da se ne splača nabavit. Na žalost.
Your focus determines your reallity

mrTwelveTrees ::

*

Tic ::

Moj bo! :D
persona civitas ;>

Zheegec ::

Kunglvinkl: :D Skoraj se strinjam s tem, samo če kdo danes kupuje nov sistem je pa A64 3000+ best buy trenutno, seveda v Sloveniji ne toliko, če pa plata ki je v tujini 25K pri nas stane 40K, A64 3000+ ki je v tujini 40K pa pri nas 67K ;((
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Dr_M ::

"939x" bo drazji kot a64 :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

kuglvinkl ::

40k za proc. dam. in ob letu obsorej + recimo 3 mesece, bo pod mojim plehom A64, on Newcatstle die. Okrog 3400+ verjetno.

Ker AMD z A3000+ seka dvoje dreves. Najprej bukve v obliki defektnih jeder, ki ne prestanejo testa za 3200+ in potem hraste v obliki dostopnosti povprečnemu žepu.

Zarad mene tud uvozim.
Your focus determines your reallity

shubell ::

prekaša pentiuma, to je edino prav
kupiti pa se ga bo splačalo šele ko bodo na trg prihajali programi ki delajo na 64bitni tech in to v večjih količinah8-)

kuglvinkl ::

NIti ni tolk res. V tujini dobiš za enak denar al a3000+ al p4 2.8 GHz. S tem da AMD nabije p4 3.2 in nekajkrat okol 800$ vreden P4 Emergency Edition.

Samo, platforma še ni čisto zdrava. Manjka 1GHz HT, PCI/AGP lock, + bogat southbridge.
Your focus determines your reallity

DjTonic ::

Aha zelo dober cpu. Škoda, da AMD po novem zaklepa pomnoževalnike navzgor. Ko sem bral review sem imel občutek, da so X-Bit Labsovci malo navijali za AMD Athlona 64 so navili P4 pa nobenega. Bi bilo zelo zanimivo videt P4@3600Mhz>:D :D

Dr Evil ::

Čist prav.Na tomshardware pa so pentiuma navijali.Kljub temu je amd sekal.:D

morphling1 ::

Kuglvinkl je povedal vse dokler ne bo S939 in DC se ne splača iti na ta vagon, ker bo platforma zastarele preden boste pomižiknili, tole pa ne bo nič drugega kot novi Duron.
Btw. glede na to da so proci zaklenjeni in nič posebnega overclockabilni, ste lahko prepričani da je dober P4 kombo hitrejši od te zadeve, 800 FSB je ena stvar 1000 in več MHz pa nekaj popolnoma drugega.
DC je pač nujen za procesor tega razreda...
Tudi sam bom razmišljal o tem ko bo Newcastlle realnost, prej mi niti na kraj pameti ne pade.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

aQa ::

Sej ni čudno, da so procesor zaklenil navzgor, če je pa že itak navit do konca. Intel bi tud lahk naviju procesorje kot AMD in jih potem prodajal pod pretvezo "+" in zavajal kupce. Vsak, ki se ukvarja s čem več kot samo igrami ve, da je stabilnost procesorja pomembnejša in tu AMD peša big-time, zakaj??? Zato, ker je preveč navit...
Poznam zelo veliko ljudi, ki so bili prepričani Intelovci in na koncu vseeno preklopili na AMD XP+ zaradi "hitrosti". Rezultat je bil nenehno sesuvanje operacijskih sistemov in uporabnega programja. V tem zosu sem bil tudi sam in sem po 6-mesečnem puljenju živcev zaradi XP 2000+ ;(( ta klump vrnil in vzel P4 1800, ki dela tiho in brez napak.
Vesel sem za tiste, ki ste zadovoljni jaz pa bom za kakšno generacijo ali 3 še vedno ostal pri Intelu :D , razlike v cenah itak niso tako drastične, če kupuješ racionalno hitrost.

Zakaj bi kupil japonca, če lahk voziš BMW >:D

kuglvinkl ::

Zdej si pa tolk naložu, da sploh spelat ne morem. ;)
Your focus determines your reallity

DrSulcDJ ::

Mas mogoce kej proti japoncem ? Btw men moj xp2200+ dela bp ze skoraj leto. Nenavit.

shock ::

aQa: se vidi da si strastni intelovec:D. Prosim pokaži mi tisto sesuvanje WinXP-jev, ker enostavno ti ne verjamem. Intel kupavajo tisti, ker kupci verjamejo kar je dražje je boljše. Itak trgovec tako al tako hoče prodat dražje stvari. Samo dvakrat v življenju sem naletel na "poštenega" tgovca, ki je povedal stranki (firmi), kaj je res bolše za ceno in kvaitet. In ne boš verjel tista firma je kupila tiste bartončke box varianto in do zdaj niso imeli niti enkrat probleme. AMD je stabilen isto kot Intel, samo kaj ko folk navijejo svoje mlinčke do konca in pol pravijo da je kriv amd, ki ne zna delat procesorje, bla bla bla.

dr.J ::

> Vsak, ki se ukvarja s čem več kot samo igrami ve,
> da je stabilnost procesorja pomembnejša in tu AMD
> peša big-time, zakaj??? Zato, ker je preveč navit..

Prosim navedi dokaze za svoje trditve.
Kako oceniš stabilnost _procesorja_ znotraj enega sistema?


Moje osebne izkušnje z AMDjem so zelo dobre. V službi
imamo kar precej AMD procesorjev in ni z njimi niti
najmanjše težave. Pa ne igramo igric, pač pa z njimi računamo.

Aja, pa gor teče večinoma linux. Mogoče tudi to kaj pove...

Tudi z Inteli ni popolnoma nobenih problemov; samo za
floating point operacije ne dohajajo AMDja.

AtaStrumf ::

Ha, ha, ha!! Ne me smejat! Kako ljudje lastno nesposobnost krivijo na AMD! Ha, ha, ha, ha, ...

Tarzan ::

aQa Več kot eno leto furam Athlona 2600+ na 2500MHz in pri malenkost več kot 2.05V. V tem času se mi je samo parkrat sesul, pa še to sem bil sam kriv. Računalnik je prižgan 24/7 vse dni v letu, čeprav so gor windowsi modrega zaslona ni videl že mesece. Vsakih 14 dni ga resetiram, ker so Windowsi glupi, drugače pa nimam pripomb>:D

Tiste tvoje kolege si pa naložil, pa še sebe za povrh. Sem opazil, da si se na Slo-tech prijavil samo zato, da si lahko tole provokacijo izvedel.

:D
No, poleg tega sistema imem na grbi še 4 druge AMD Athlon XP stroje, eden od njih je dvoprocesorski strežnik, vsi do zadnjega so naviti in z vsemi sem imel precej manj težav kot z vsemi Inteli do sedaj. Crknila sta mi dva Celerona in le en Athlon, ki je bil itak defekten že pri nakupu, tako da je v akcijo prišla garancija.

Kaj si bodo ljudje vse izmislili?? Pa nebi rekel, da bi ti Intel kaj plačal za te laži.:\

JustVi ::

Z AMD-jem so postali procesorji in 64-bitov dostopnih domačim uporabnikom (Celeron ni proc.).

Z Intlom bi vsi prišli žejni čez vodo. ;)

Zheegec ::

Ua, sem imel Celerona 366 pa se mi je kar naprej sesuval. Intel je beda folk, ne tega sranja kupovat.
Aja, mogoče je bilo hlajenje slabo in je bila zadeva navita na 458FSB, kar je povzročal težave grafični zaradi AGP clocka, samo dejstvo ostaja fantje, AMD rulz!
Malo za šalo, samo nekaterim se pa vidi da nimajo pojma o tem o čemer govorijo. AXP so 100% stabilni procesorji, navitega imam že vseskozi, deluje BP.
Če pa govorimo o novih Athlonik 64 (K8 aka ClawHammer), potem pa sploh nimajo nobene slabosti kar se arhitekture tiče, edino dual channel in pa MHz manjka, samo to pa kmalu pride, skupaj z 939 razlogi >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Jaffa ::

aQa: Ne pesni. Če ne veš zakaj o čem govoriš, rajše ne govori. AtaStrumf: Se totalno strinjam... Delam na firmi, kjer že leto in pol vgrajujemo v glavnem samo AMD-je... Ker so pač cenejši in s tem stranki pač omogočiš enako zmogljiv mašin za nižjo ceno... Prodali smo jih že ohoho in noben ni imel nikakršnih stabilnostnih problemov glede tega. Tudi dosti slo-techarjev ima navite sisteme prek vseh mej in laufajo 24/7, pa ni nobenih problemov, razen seveda, če si sam kriv, kot je napisal AtaStrumf. Tud meni moj AMD laufa na slabih 900Mhz višje od deklarirane hitrosti in to 24/7 100% load... Pa imam V7 na 2000 obratih in je temp. tam okol 50 stopinj pri 100%... Tak da ne s takimi kislimi posti
vn hodit.
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Tarzan ::

No, sem pozabil povedat, da je moj navit procesor non-stop pod 100% loadom.
Gor se špilajo igre, pišejo esseji, delajo čestitke za novo leto, na njem furam nekaj strežniških zadevic,... skratka samo dobre stvari imam za povedat o AMDjčku, ki ga imam:))

morphling1 ::

Ja,ja,ja saj vsi vemo da je AMD cool, vseeeno pa nekateri ne dajo glave iz peska pogledajo niti malo okoli sebe, da bi videli, kakšna je situacija zunaj.
Sem šel za hec malo na nemško Dell stran in našel ta fin sistem za 949€, pa še ena zanimivost, skoraj lažje bi našel AMD sistem tam, kot pa kak Celeron desktop, toliko o tem kaj se prodaja.
Kot prvo gre za Dell, torej top notch customers support. Naprej, ker ima vse že prednaloženo je seveda res pravi plug&play desktop, sistem prižgeš in delaš. Proizvajalci teh sistemom posvetijo velik del časa testiranju sestavin, da je vse res 100% kompatibilno med sabo. Btw je to zame glavni razlog, zakaj nekateri sploh jokajo nad AMDjem, ena komponenta kupljena tu, druga tam, ena malo cenejša, druga manj, potem je tako in tako vsak mojster in mu ni problem sestavit računalnik :\ ter seveda na koncu izpustitev polovice potrebnih gonilnikov za normalno delovanje in nato bentenje nad nestabilnim sistemo. Hvala bogu za EU in odprt trg, ko bo možno to dosti lažje kupiti tudi pri nas.
Ne p**** nad Intelom, če je pri nas situacija tako žalostna. Pa eni se še vedno ne zavedate, da Intel ne živi od prodaje retailerjem, pač pa svojim glavnim partnerjem, kot so Dell, IBM, HP ipd.

Pripadnost določeni znamki tu ne sme igrati vloge, v končni fazi je važno samo kaj se dobi kot celoten paket za svoj denar. In če mene vprašaš tu Intel oz njegovi glavni protagonisti povozijo AMD, kar se nenazadnje kaže predvsem v prodajnih številkah. Ne moraš bit tako kratkomiseln, da ti je važna samo čim nižja cena posameznih, komponent, običajni uporabniki imajo kompe vsaj tri leta in v tej dobi pride do izraza še kaka druga prednost, kot pa najnižja možna izhodiščna cena.

Še enkrat, na žalost to še ni izvedljivo v Slo...

ps. za prave navdušence pa običajno tako in tako ni važno, kaj je zunaj. Top performance je edino merilo in če bo to enkrat AMD drugič Intel, who cares. Za 99% ostalih ljudi so pa sestavljeni sistemi dovolj hitra in 1000x boljša rešitev, za normalno delo z računalnikom (zadeva še ne velja tudi za Slovenijo)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

No Morph kot si sam rekel, zadeva še ne velja za Slovenijo in dokler ne bo bomo pač veselo promovirali AMD. Tudi naši "OEM-mi" pushajo Intel kot da bi jih zastonj dobivali, tako da ne vem zakaj vsaj pri nas malo ne gledajo na price/performance koeficient.

Pa o Dell-ovem customer support pa malo poglej po arhivu na Anantech-ovih novicah in boš našel peticijo proti Dell-u, ker je vse skupaj preselil v Indijo, da bi prihranil na stroških in seveda se je iskazalo, da je bila to precej slaba ideja.

Pa kompatibilnost je nekaj kar lahko tudi za AMD preverijo glih tolk dobro kot za Intel, če bi hoteli seveda, tako da tudi ta argument nima teže.

Face it: tukaj vlada DENAR in Intel ga ima veliko več kot AMD!!

morphling1 ::

No ja sami kupci imajo zaenkrat o Dellih več ali manj samo zelo pozitivno mnenje. S kompatibilnostjo sem mislil na vse ostale nujne komponente, ki tvorijo sistem in to nima veze s cpu firmo . Nekje sem bral da recimo IBM dobi že nekaj mesec prej dodobra stestira kaj gre skupaj in kaj ne za neko linijo PCjev. Tam ni prostora za napake, to gre dejansko za več 100k velike serije. Ravno te priprave in časovno usklajevanje ter zadostne količine so razlog zakaj je Intel v primerjavi z AMDjem tako uspešen in zakaj nekaj največjih svetovnih proizvajalcev dela skoraj izključno z Intelom, eden od razlogov je recimo tudi roadmap, ki se ga pri Intelu držijo bistveno bolj kot pri AMDju, in glede na to da ti giganti ne delajo dnevnih ali tedenskih načrtov, pač pa četrtletne, jim je zelo v interesu, da se njihovi dobavitelji prav tako držijo svojih planov, brez kakšnih velikih presenečenj. Pa še eno dejstvo, da imajo vsi ti sistemi Intelovo srce, večinoma Intel osnovno ploščo, vedno pa Intel čipset. Prav to je v največji meri zaslužno za dobro ime, ki ga ima Intel, zadeva je enostavno maksimalno kvalietna in stabilna.
AMD je z odločitvijo, da preneha z izdelavo čipovij storil za moje pojme največjo možno bedarijo, da ne omenim izpad dohodkov, če so sposobni izdelat dober cpu ni vrag, da ne morejo enako dobrega feature rich ter hitrega čipseta.
Dokler AMD ne dobi pogodbe o sodelovanju s kako večjo znano rač. firmu bo obsojen na stransko vlogo tako glede prodaje predvsem pa glede ugleda, škoda, upam da se jim s 64ko kaj posreči, ker ko malo pogledaš domače strani največjih svetovnih proizvajalcev, vidiš tako nore sisteme za smešno nizke cene, da je to verjetno glavni razlog, da v US podobno neproduktivnih debat o tem nimajo :)

Mene ne moti favoriziranje ene ali druge firme (pa ne samo CPU), moti me favoriziranje na račun širjenja neresnic oz. napačnih podatkov, o konkurenčni firmi, predvsem na podlagi neracionalnega razmišljanja oz. če lepše napišem na podlagi odločanja s srcem. Pa saj to ni nogomet ali kaj podobnega, tako razmišljanje nima mesta v računalništvu.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

AtaStrumf ::

Hja no, recimo da imaš glede zanesljivosti prav, ampak glede stabilnosti in kompatibilnosti pa kot si tudi sam rekel, ni od CPU-ja odvisno, čeprav bi verjetno AMD-jev čipset tu vsaj malo pripomogel k boljšemu sprejemu med velikimi, ki so malo preveč paranoični oz. so njihove stranke in oni se pač morajo prilagajat. Folk je še vedno pripravljen VELIKO plačati za miren spanec :D in Intel to izkorišča do maximuma. Pa saj mu ne gre zameriti, jaz bi verjetno delal točno isto, če bi bil na njegovem mestu.

Ampak za enkrat naj izkorišča kar koga drugega, če bo hotel mene, se bo moral pa malo bolj potruditi.

Tarzan ::

Saj se trudi AMD, da mu pokažemo pete. S svojim zaklepanjem nas bo prisilil, da bomo začeli razmišljati o dražjih alternativah ;)

Brane2 ::

Kar se AMDjevih chipsetov tiče, se mi zdi odločitev na mestu. V nasprotju z Intelom pač pri AMDju sploh več ne rabiš Northbridgea, oziroma vsaj 90% njegovih funkcij odpade. To pa je bil do sedaj glavni in praktično edini razlog za "originalni chipset". Ker je Northbridge opravljal delo momory controllerja, ki zahteva izredno hitro komunikacijo med CPU in RAM, je bilo logično, da ga bo lahko najbolje izvedel prav proizvajalec CPUja, saj je ta poznal vse skrivnosti CPUja in je lahko zagotovil hitrost, pa tudi kak dodaten procent toleranc pri stabilnosti sistema.

Pri AMD64 in Opteronu je vse to že v CPU, torej ekvivalentno vdelavi večjega dela kakovostnega Northbridgea v sam CPU. Vsi podizvajalci samo še dodajo svoj Southbridge in še kak extra periferni vmesnik (like Firewire itd), ki ga niso uspeli stlačiti v čip. S tem pa AMD itak nima prav veliko. Design recimo USB 2.0 vmesnika je enak problem za AMD kot za npr. VIA-o.

Res je, da ostanek sistema še vedno komunicira s CPUjem preko HTja, a ta je lepo dokumentiran in podprt s strani proizvajalca.

Moje TYANke so zelo stabilne, čeprav ob dveh CPUjih in AMDjevem 8111 AGP tunelu vsebujejo še kupe ne-AMD čipov. Sedaj mam tri enake dual CPU Opterone in do sedaj se niti enkrat nobena od teh mašin ni sesula iz "neznanega" vzroka, čeprav vse delajo stalno- brez izklapljanja. O.K. Pač en mesec ni ne vem kako dolgo obdobje, samo nek pozitiven občutek pa že lahko imam po vsem tem času...

morphling1 ::

Brane vem, da čipseti zdaj niso več problem, problem so bile zadnjih par let.
Sicer pa tu ni govora o serverjih in MP sistemih, tam je AMD sedaj kar dober, samo od tega se ne da preživet...
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

Že, a kot sem jaz razumel kritiko, ti ni všeč to, da so opustili izdelavo čipsetov. Odgovor je ta, da za nove plate niti niso potrebni "požegnani" čipseti. Polje je odprto za vse. Dokaz so moje Tyanke. Ne vidim kaj je tu tako drugačnega med njimi in elcheapo platami. Praktično vsaka komponenta iz Tyanke bi bila lahko uporabljena tudi v cenejši plati (recimo 8111 AGP tunel itd) ali pa tudi ne. Po mojem so v prvo serijo Tyank dali nekaj več AMDjevega čiperaja ker je bil pač na začetku na razpolago in je bil preizkušen. Hoteli so imeti prvi dobre plate za rajo zunaj in to je pač bilo na razpolago.

Že naslednje serije bodo lahko vsebovale več "nepožegnanega" čiperaja, ko bo ta ustrezno stestiran...

morphling1 ::

Na žalost so opustili čipsete, v času, ko so imeli prav tako odličen izdelekin z dobrim čipsteom, bi lahko sigurno samo utrdili svoj položaj na trgu, ne pa da so ga počasi zgubljali. Tudi zdaj, ko je zunaj 64, je prodaja starejših sA procesorjev še vedno v veliki večini, prodajne številke Nvidie vse lepo povejo, da tu ni majhen denar (pa tudi če delaš samo SB). Intel recimo pušča pri sebi ostalim samo drobtinice. Jaz to vidim, kot zgubo denarja za AMD.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Brane2 ::

Yeah. Dvokanalni 768 chipset za dual CPU plate bi takrat prav prišel. A če bi to pomenilo dodatne zamude Opterona, bi raje videl stvari take kot so.

IMHO je bilo takrat že prepozno za take igrice in resen dual CPU XP/MP chipset ne bi povrni denarja, vloženega v razvoj. S tem bi morali priti ven takoj ko so ustvarili XPja- brez taktiziranja. Ker niso, potem niti ni bilo časa za popravek te napake.

Sedaj pač je vse bistveno v A64/FX/Opteronu, periferne stvari bodo pa dodale VIA, SiS in ostali šampioni izdelave bogatih Southbridgeov. Ni razloga, da bi se tu AMD kaj posebej štulil, ker itak verjetno nima moči za izdelavo izdelka, ki bi bil za razred nad konkurenco. To pa bi bil predpogoj za to, da zavladajo na tem trgu.

Po moje NForce 3, ViA, SiS etc bojo kar dobri sami zase.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj pravite na to sestavo rač.? Prosim pomoč

Oddelek: Kaj kupiti
241753 (1320) rhino
»

Athlon 64 X2 4200+ in 4800+

Oddelek: Novice / Procesorji
345140 (3781) misfit
»

AMD Venice in San Diego sta tu!

Oddelek: Novice / Procesorji
484753 (3611) Dr_M
»

AMD bo posvojil nove Intlove oznake procesorjev

Oddelek: Strojna oprema
71242 (1053) xenon74
»

Procesorji za $200 in več

Oddelek: Novice / Procesorji
101674 (1674) xenon74

Več podobnih tem