» »

Php In My sql

Php In My sql

demokedes ::

Pozdravljeni,
V php-ju sem spisal en programček, ki vpisuje neke podatke v My sql bazo. In zdej poleg opisa je zraven tudi datum. Zdej pa mene zanima, če je kak ukaz v MyPhp Adminu, ki bi me vse te vnose razporedil po datumu. Sicer če jest odprem tabelo, pa potem tam kliknem na datumu, mi jih razvrsti, samo to ni to, kar jaz želim. jaz želim, da bi mi jiha vtomatsko razvrščalo, saj bi potem rad kar iz php-ja klical izpis vseh vnososv, in bi rad da bi mi jih izpisalo po naraščajočem vrstnem redu.
Ok to je prvi problem, drugi problem pa je, da bi rad imel poleg vnosov še zaporedne številke, ali bolje rečeno indexse. Recimo da vsak vnos, ki ga vnesem, da dobi nek zaporedni indeks.

Za vaše odgovore se vam že vnaprej zahvaljujejm, ter vas najlepše pozdravljam.

lp

Rok

OwcA ::

Za urejanje po datumu dodaj nakonec SELECT stacka še
order by datum
kjer je datum ime polja, v katerega shranjuješ datum.
Za samodejno indeksiranje pa ustreznemu polju nastavi auto increment.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

demokedes ::

Ej Owca jest sem bolj začetnik v php-ju, pa telih ukazov, ne poznam najbolje, tko da bi te lepo prosil, če mi podaš lahko bolj konretno, kaj točno morm vpisat. Če te prou razumem, ta ukaz vpišem kr tam v phpmyAdmin-u

Ukaz, pa naj bi izgledal nekako takole:


SELECT * FROM `imebaze` WHERE datum="order by datum"

Al kako?

lp

rok

OwcA ::

select * from ime baze order by datum
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Nox ::

tole je dokaj priporočljivo branje: MySQL tutorial

Iztirjenec ::

Jaz mam pa en še kar velik problem.... Ta teden (ponedeljek) na eni gimnaziji učim PHP-MySQL uvodno uro, namesto kolega profesorja (ga nadomeščam). Zdaj pa je en problemček... Jaz nisem še nikoli delal v PHPju. Do zdaj sem si samo osnove pogledal (osnovni stavki, forme itd, kaj o MYSQL vključitvi pa sploh ne). Torej bazo mam kreirano že v MS Acsesu, mislim pa da je ne bi bilo problem mi je narediti kar preko PHPadmina. Zdaj najbrž obstajata dva načina klicanja baze v phpju. Preko skripte, da bo delovalo na vseh platformah in verjetno preko ODBCja v winsih...
Ma kdo kakšno idejo, kako bi jim zastavil uro (da bi jih naučil osnove (baje nimajo veliko pojma o PHPju, pa bi jim rad na najbolj enostavnem primeru pokazal kako vključiti bazo v php, in potem naredil malo povpraševanja... Kaj mislite kaj bi vključil od povpraševanja not (malce bolj enostavne stavke, in kako v kodi vnest, da bo potem vrnilo rezultat v PHP). Bi mi kdo pomagal iz zagate? Aja, pa problem je v tem da ne bi rad instaliral bazo na vse računalnike. Rad bi da bi na učiteljvem računalniku mel bazo (server zagnan), učenci se bi pa pol konektali gor na tist računalnik (na bazo). Aja, pa kako preko skript naredimo to v phpju (to kar mam uro) in kako preko odbcja?
Prosim pomagite mi...
LP!
Abit AN7, AMD Barton 2600+ @2300Mhz (11.5*200), 2*256 DDR 400 Infineon,
Samsung 160GB SATA 8MB, Sapphire 9600XT 128MB @549/324, Chieftec+Enermax 365W

Ziga Dolhar ::

Poglej si na netu kakšen PHP-MySQL-Tutorial in jim ga predavaj. Verjetno bo en preprost select stavek in tabeliran izpis zadostoval.

Ne vem, kaj naj ti sicer rečem. Itak pa je za eno uro to že skoraj preveč; razen seveda, če nimaš take miselnosti, kot večina slovenskih "boljših" programerskih knjig.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

pivmik ::

Iztirjenec
jaz na tvojem mestu ne bi predaval.
LP, Gregor GRE^

Iztirjenec ::

Če morem obvezno...:\ Sj me ne skrbi da ne bi vedel o Mysql, samo ravno zaradi tega, ker je obšežno, ne vem kako jim naj izpeljem (podiplomca delam na pedagoški smeri, pa mam obvezno prakso 1 uro na srednjih šolah, pa 3 na fakulteti). Zato se gre. Sj na faksu to imet ni problem, ker lepo predavaš, v srednji šoli pa je situacija popolnoma drugačna... Pa še to baje sploh ne vedo kaj je podatkovna baza, za SQL je mogoče 1 dijak že slišal itd... Tak da jim moram najprej teorijo skoz dat, potem pa še PHP+Sql povezava... Vem da to verjetno ne bo šlo skupaj... Ampak kaj čmo... Tako je pač živlenje. Sem gledal tutoriale, pa ni težko... LP
Abit AN7, AMD Barton 2600+ @2300Mhz (11.5*200), 2*256 DDR 400 Infineon,
Samsung 160GB SATA 8MB, Sapphire 9600XT 128MB @549/324, Chieftec+Enermax 365W

Nox ::

heh...kaj pa vem...
poskusi najprej z splošno teorijo programskih jezikov(vendar v PHP sintaksi):
-spremenljivke in tipi le teh
-operatorji in stavki
-logika oz. kontrolni stavki, zanke..
-osnova funkcij
+vpogled v sintaktične napake(striktnosti jezikov)

in ko maš tole nekak pokrito bi se šele lotu SQL baz in php funkcij za delo z podatkovnimi bazami...

najbolje je da si izdelaš vrsto lahkih problemov(preprostih skript...npr. hello world ;) )....tisti primeri z http://www.php.net/manual/en/langref.php so po moje kar priročni.
za SQL pa imaš ravno tako zlo koristen tutorial, glej link zgoraj.

upam da sem ti kaj pomagal...

Baja ::

demokedes:

tisti select napises v php skripti ko klices podatke iz baze.

ce rabis indexse das na zacetku tabele kolono z imenom 'id' in nastavis auto_increment. seveda mora biti tip kolone integer.

demokedes ::

Ok, zdej mam pa en drug problem. Recimo, da mam jest neke dogodke, zapisene v svoji bazi: Zdej bi pa res v sql-spidal program, ki mi izpiše, samo dogdoke v nekem intervalu.
No jest sem si to zamislil, d aimam v html-ju spisano neko formo, ki mi pobere začetek in konec intervala. Potem, pa imam neko while zanko, ki mi gre skozi vse vnose v mysql tabeli: zdej pa ne vem, kako bi naredil, še if zanko,ki bi mi vsak vnos posebej preverjala, če je znotraj intervala. Torej, če skrajšam. Imam tri datume. Prvadva sta začetek in konec intervarla, tretji pa je datum, katerega preverjam, če je znotraj prvih dveh. kako bi zgledala zanka, ki bi mi to preverjal.

Aj ap še tole, vsi datumi so v sledečei oblik: 2004-05-09 za današnji dan anprimer.

lp

Rok

jype ::

ti samo napisi


select stolpec1, stolpec2, stolpec3 from dogodki where datum between '2004-01-01' and '2004-02-01' order by datum;

in bos dobil vse dogodke meseca januarja iz leta 2004 (sortirane, najstarejsi prvi).

jype ::

Ne predavat php in mysql na srednji soli, ce to ni sola z usmerjenim izobrazevanjem v smeri racunalnistva. Lepo prosim. To jih niti ne zanima niti ni prakticno uporabno niti ni dobro, da si mislijo da znajo programirat, ce ne znajo.

demokedes ::

Ok fantje, po vaših navodilih sem pisal, vendar mi zadeva javi napako v tejle vrstici. Kaj bi blo narobe. Recimo, da želim imeti vse dogodke od 1. do 5. maja. Sevea bi v končni verziji namesto vreednosti dal spremenljivke. Torej, kaj bi blo tuki lahko narobe?

$query = 'SELECT * FROM finance where datum between '2004-05-01' and '2004-05-05' order by datum';

demokedes ::

Ok, potem pa še druga zadeva, ki me zanima je pa dledeča. Recimo, da poleg datuma, želim, da mi izpisuje samo tiste vrstice, v katerih s v določenem stolpcu pojavi določena beseda. Zdej zoprno pa je to, da to ni nujno samo ena beseda, pač pa jih lahko več. Koliko besed in katere pa so, pa program zve prek HTML forma.
Kako bi se pa tega lotil?

bradek ::

Zacni na zacetku. Prosim.

Priporocam e-knjigo PHP and MySQL web development ki sta jo spisala Luke Welling in Laura Thomson. V njej je razlozeno vse, od zacetnega uvoda v PHP do povezovanja PHPja z MySQLom, SQL stavki ter na koncu tudi dodatek o postavljanju PHP in MySQL streznikov. Za zacetnika je to odlicna knjiga da si razjasni pojme, ker so vse razlage podprte s primeri.

demokedes ::

Hvala za tvoj nasvet, samo roko na srce, to nam vzame kar nekaj časa, ki pa ga jaz žal nimam. Jaz verjamem, da je tutotorial zelo poučen, samo meni tudi ni cilj obvladati php in mysql. zaenkrat bi res rad samo tole naredil, azto vam bom zelo hvaležemnn, če bi mi pri tem pomagali, če se seveda da.

Že vnaprej hvala...

pivmik ::

Če hočeš učit druge moraš obvaladat, tle ni kej.
LP, Gregor GRE^

Baja ::

select stolpec1, stolpec2, stolpec3 from dogodki where datum between '2004-01-01' and '2004-02-01' AND stolpecx like '%iskana_beseda%' order by datum;

demokedes ::

Ok, zdej me pa zanima sledeče....recimo da imam v neki spremenljvki nek string, kako tej spremenljviki dodam " na začetku in na koncu...to je neka vrste združitve stringa...

demokedes ::

Mislim, da se temu reče konkatenacija dveh stringov al neki tazga...vsaj v c-ju je bilo tako. Ima kdo kako idejo?

lp

Rok

pivmik ::

$tekst .= "to se bo pripopalo na konec tega stringa";
$tekst = $dodatek.$tekst;

mislim pa da to spada k RTFM.
LP, Gregor GRE^


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

MySQL izpis vsebine iz dveh tabel

Oddelek: Programiranje
91082 (970) iMark
»

PHP in JS problem :(

Oddelek: Programiranje
81631 (1439) l0g1t3ch
»

[php, mysql] sortiranje izpisa iz baze

Oddelek: Izdelava spletišč
262566 (2085) Binji
»

2002-03-29 -> 29.3.2002

Oddelek: Izdelava spletišč
161494 (1320) cahahopie
»

Kako zaceti z PHP in MySQL

Oddelek: Programiranje
222361 (2065) simon

Več podobnih tem