Forum » Loža » Nakladalnica (ex kdaj hodite spat)
Nakladalnica (ex kdaj hodite spat)
Temo vidijo: vsi

strictom ::
PIPI, si kdaj probal trial?
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

PrimozR ::
Fak ko sovražm LFS developerje. Tko se norca delajo iz ns...
Pejte pogledat na www.liveforspeed.net Če ne spremljate, vam bo bore malo jasno, a vam povem da kej tazga se nam še ni zgodil. Tolk enih špekulacij da je za popiz**t
Pejte pogledat na www.liveforspeed.net Če ne spremljate, vam bo bore malo jasno, a vam povem da kej tazga se nam še ni zgodil. Tolk enih špekulacij da je za popiz**t

SebaR ::
Še 40 minut pa se grem učit .. jupey

Povej ti to raje komu brez nog, da bo lahko skakljal po cesti...
:>
:>

mare_ ::
Ojej... sem se sprehajal po internetu in sem pristal na strani od moje bivše OŠ. Po par klikih se izkaže, da je edina delujoča slika na edini delujoči podstrani ena popolnoma bedna gif animacija, ki pa jo je za časa svojega udejstvovanja na tej šoli spacal nihče drug kot yours truly. In to kakih 7 - 8 let nazaj. Na prastari win3.11 mašini. V enmu shareware programu. V pol minute, ker mi je bilo lih dolgčas. In to je potem uvrščeno pod 'zanimive animacije'. Se vidi, odkar je šla naša generacije s te šole, je gor čista žalost...

Note to self: Never ever ever ever give your phone number to your teacher(s) (again).
(Sem bolan pa sem doma pa mi je dolgčaš pa potem spamam po netu ;))
(Sem bolan pa sem doma pa mi je dolgčaš pa potem spamam po netu ;))

Tear_DR0P ::
uf že 14 dni vsi spite ponoč?
jst sm pa z eno seminarsko na faksu zbluzu, pa ji zdej skupi pacam :)
jst sm pa z eno seminarsko na faksu zbluzu, pa ji zdej skupi pacam :)
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain
Samuel Clemens aka Mark Twain

Microsoft ::
Jst tud se bedim. Zaenkrat. Sam mam tko toplo v sobi, da se mi kar rola po glavi. Sem cist zadet.
Sicer pa, ni ga cez takole kosilo!
by Miha
Sicer pa, ni ga cez takole kosilo!

by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

PrimozR ::
Smo šele na 42. strani. Seveda je to relativno, nekateri so že čez 160 (če majo na 25 postov naštimano :)

root987 ::
Še nisi? Sem mislu da so vsi slo-techovci alergični na te fonte...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell
--- George Orwell

whatever ::
Počas bom šel spat...
Risank je že skor konec, ja

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: whatever ()

COMIC SANS FTW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! YAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! WAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!
TUC TUC TUC TUC!!!
TUC TUC TUC TUC!!!

Ok, pa dobr no, človek neki resno vpraša, pol dobi pa tako bedarijo nazaj?? A se ne da lepo povedat al pa bit tiho, če ne veš, ne pa da greš vse po vrsti je***?? Kaj a vi ste pa vse vedl že, ko ste se rodil? ?

Font
by Miha
Trebuchet MS
itak owna.
by Miha

Poldi112 ::
Itak da owna, če je iz redmonda.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Itak. Kaj ces, Linuxsi si pac ne morejo privosct ljudi, da bi naredil kako lepo pisavo, zato pa se zdej gledate neke heroglife.
by Miha

by Miha

Ziga Dolhar ::
Microsoft: noben Comic Sans se ne more primerjat s Cambrio in Constantio.
https://dolhar.si/

Ma ok, tudi vredu. Samo, se mi pisava zdi manj "resna".
by Miha
by Miha

Ne se sekirat, ker nisem opazil.
by Miha

by Miha

Pyr0Beast ::
Jah, kdaj gremo spat?
Glih zdele čez eno uro, ko se bom kemijo nauču za tekmovanje.
Glih zdele čez eno uro, ko se bom kemijo nauču za tekmovanje.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Jst se vztrajam.
by Miha
by Miha

Nič spal samo zdaj v šolo :O

veteran ::
Žiga, popolnoma neuporabno in nečitljivo, kvečjemu za kakšne velike naslove na temnem ozadju, sicer pa so teli novi fonti (Cambria, Constantia, Calibri...) grozljivo spackani, podobno kot kakšni Bitstream Vera. Torej, za powerpoint mogoče OK, kjer moraš itak uporabiti večjo velikost pisave, sicer je pa zadeva povsem neberljiva.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Tody ()

veteran: seveda se ne morem kar strinjat s tabo ;).
Sploh pa ne gre fonta ocenit pavšalno po nekem random stringu v nereprezentativni obliki.
"Boljši" primer:
1. Powerpoint prezentacija.
2. Tisku namenjen dokument, majhni fonti.
Lahko pa priskrbim še nek 'oblikovno bogatejši' (imho že rahlo kičast) .doc z večjimi fonti.
Če boš na podlagi teh linkov rekel, da je "popolnoma neuporabno in nečitljivo", bom to pač vzel kot tvoje mnenje.
Sploh pa ne gre fonta ocenit pavšalno po nekem random stringu v nereprezentativni obliki.
"Boljši" primer:
1. Powerpoint prezentacija.
2. Tisku namenjen dokument, majhni fonti.
Lahko pa priskrbim še nek 'oblikovno bogatejši' (imho že rahlo kičast) .doc z večjimi fonti.
Če boš na podlagi teh linkov rekel, da je "popolnoma neuporabno in nečitljivo", bom to pač vzel kot tvoje mnenje.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: Tody ()

Žiga, moj zgornji post razumi kot odgovor na pavšalno trditev "noben Trebuchet MS se ne more primerjat s Cambrio ali Constantio".
Hja, seveda se ne more primerjat, ker ne smemo primerjat jabolk in hrušk (oz. sans-serif in serif pisav).
>> Sploh pa ne gre fonta ocenit pavšalno po nekem random stringu v nereprezentativni obliki.
Se strinjam. Treba je natisnit vsaj eno stran teksta v vsakem fontu in primerjat. Ocenjeval sem le 'uporabnost' pisave na zaslonu, zato moj primer - ki že v teh skromnih vrsticah več kot jasno pokaže 'kvaliteto', pri majhnih fontih sta tako Cambria kot Constantia zelo nečitljivi. Tvoji primeri to potrjujejo; izdelek v powerpointu je seveda povsem OK (zaradi velikosti pisav), drugi izdelek pa je očitno namenjen tiskanju - na zaslonu pa precej naporen za branje...
No, Trebuchet MS ima bistveno prednost pred omenjenima (in ostalimi iz te zbirke pisav), besedilo se da brati pri različnih velikostih, na kakršnemkoli monitorju, zato ima širok spekter uporabe; Cambria/Constantia pa ne, saj sta pri majhnih velikostih obe berljivi le z uporabo ClearType (kar pa je dobesedno boleče za moje oči; po kakšni uri gledanja v rahlo zamazane črke, v katerih vidim moteče rdeče ali zelene subpixle (sem poskusil z raznimi nastavitvami!), imam že rahlo krvave oči, če pa vztrajam še naprej, pa hud glavobol).
Ergo, zame (in verjetno tudi za večino ljudi, ki imajo CRT monitor, ali pa ne prenesejo ClearType-a na LCD) so omenjeni fonti pretežno neuporabni, ker niso dovolj kvalitetno izdelani, da bi se jih ob klasičnem glajenju pisav dalo brati. Enostavno si ne predstavljam, da bi npr napisal nekaj strani besedila v čem takem. No way. Tukaj gre M$ v neko čudno smer, dosedaj so bile namreč nečitljive, kockaste ali obupno zamegljene pisave zaščitni znak linux desktopa, M$ izdelki pa precej bolj berljivi.
Še primerjava, kako bi izgledal slo-tech, če bi namesto privzete TrebuchetMS uporabili Constantio - upam, da ne bo kdo rekel, da je tole uporabno.

>> Sploh pa ne gre fonta ocenit pavšalno po nekem random stringu v nereprezentativni obliki.
Se strinjam. Treba je natisnit vsaj eno stran teksta v vsakem fontu in primerjat. Ocenjeval sem le 'uporabnost' pisave na zaslonu, zato moj primer - ki že v teh skromnih vrsticah več kot jasno pokaže 'kvaliteto', pri majhnih fontih sta tako Cambria kot Constantia zelo nečitljivi. Tvoji primeri to potrjujejo; izdelek v powerpointu je seveda povsem OK (zaradi velikosti pisav), drugi izdelek pa je očitno namenjen tiskanju - na zaslonu pa precej naporen za branje...
No, Trebuchet MS ima bistveno prednost pred omenjenima (in ostalimi iz te zbirke pisav), besedilo se da brati pri različnih velikostih, na kakršnemkoli monitorju, zato ima širok spekter uporabe; Cambria/Constantia pa ne, saj sta pri majhnih velikostih obe berljivi le z uporabo ClearType (kar pa je dobesedno boleče za moje oči; po kakšni uri gledanja v rahlo zamazane črke, v katerih vidim moteče rdeče ali zelene subpixle (sem poskusil z raznimi nastavitvami!), imam že rahlo krvave oči, če pa vztrajam še naprej, pa hud glavobol).
Ergo, zame (in verjetno tudi za večino ljudi, ki imajo CRT monitor, ali pa ne prenesejo ClearType-a na LCD) so omenjeni fonti pretežno neuporabni, ker niso dovolj kvalitetno izdelani, da bi se jih ob klasičnem glajenju pisav dalo brati. Enostavno si ne predstavljam, da bi npr napisal nekaj strani besedila v čem takem. No way. Tukaj gre M$ v neko čudno smer, dosedaj so bile namreč nečitljive, kockaste ali obupno zamegljene pisave zaščitni znak linux desktopa, M$ izdelki pa precej bolj berljivi.
Še primerjava, kako bi izgledal slo-tech, če bi namesto privzete TrebuchetMS uporabili Constantio - upam, da ne bo kdo rekel, da je tole uporabno.

Zgodovina sprememb…
- vrnil v prejšnje stanje: Tody ()

>> [Slike v tem odgovoru je na strežnik prenesel Tody dne 06.05.2006 ob 00:35:38.]
Pa zakaj pretvarjat PNG sliko (40KB) v JPG (120KB)?
Hja, verjetno Tajna polis teži moderatorjem, če niso vse slike hitro uploadane na ST (in obdelane z watermarksi). Evo, pol se pa takle dogaja...
Pa zakaj pretvarjat PNG sliko (40KB) v JPG (120KB)?

64202 ::
Ce imas dovolj velik ppi* je stvar ravno obratna, AA + subpixel izgleda neprimerno bolje kot standardna kockarija. Saj bi ti dal screenshot, samo tega preprosto ne mores videt, ce nimas taprav monitor
. Sicer na linuxu imam narihtan bitstream vera font.
* Moj laptop ima 1680x1050 in 33.3 cm po x osi, torej ~128 ppi. Fotrov namizni lcd ima 1280x1024 in 37.7 cm, torej samo ~86 ppi. Pixels per inch - Wikipedia, the free encyclopedia

* Moj laptop ima 1680x1050 in 33.3 cm po x osi, torej ~128 ppi. Fotrov namizni lcd ima 1280x1024 in 37.7 cm, torej samo ~86 ppi. Pixels per inch - Wikipedia, the free encyclopedia
I am NaN, I am a free man!

> Žiga, moj zgornji post razumi kot odgovor na pavšalno trditev "noben Trebuchet MS se ne more primerjat s Cambrio ali Constantio".
Point taken. :)
Sicer pa sem se spravil in besedila novic (selektor .novica) preskusil v treh novih pisavah. (Pri vseh sem font zaradi razlike v velikosti malenkostno povečal. Izvirna velikost fonta je 10pt, moja 11pt.)

(Ta font sicer sam uporabljam pri vseh tiskanih delih.)
--
Sicer bi bilo pa zanimivo izvedet, zakaj na spletu ("na monitorju") serifne pisave niso preveč priljubljene pri ljudeh. Sam daljše tekste (na monitorju) še vedno precej raje in laže berem v serifnih fontih kot obratno.
Point taken. :)
Sicer pa sem se spravil in besedila novic (selektor .novica) preskusil v treh novih pisavah. (Pri vseh sem font zaradi razlike v velikosti malenkostno povečal. Izvirna velikost fonta je 10pt, moja 11pt.)

Najprej najmanj navdušujoč, sans-serifni Calibri
vir: Jaz
Serifna Cambria
vir: Jaz
Mene najbolj navdušujoča serifna Constantia
vir: Jaz(Ta font sicer sam uporabljam pri vseh tiskanih delih.)
--
Sicer bi bilo pa zanimivo izvedet, zakaj na spletu ("na monitorju") serifne pisave niso preveč priljubljene pri ljudeh. Sam daljše tekste (na monitorju) še vedno precej raje in laže berem v serifnih fontih kot obratno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ziga Dolhar ()

BigWhale ::
Jaz pa serife naravnost preziram. Na papirju jih se prebavim, samo na ekranu, fuj in fej!

nevone ::
>Sicer bi bilo pa zanimivo izvedet, zakaj na spletu ("na monitorju") serifne pisave niso preveč priljubljene pri ljudeh. Sam daljše tekste (na monitorju) še vedno precej raje in laže berem v serifnih fontih kot obratno.
Tehnika ne mara baroka. Tehnika ljubi ravne in rahlo zaobljene oblike, brez dodatnega kompliciranja. Nekako ji bolj pristoji. Pisava na kompu je sestavi del tehnike. Prav tako, kot čudno zgleda, če imaš ohišje kompa v baročnem stilu, je moteča tudi pisava, ki je preveč "težka" v oblikovnem smislu. Eto. Sem nekaj malega naložila.
o+ nevone
Tehnika ne mara baroka. Tehnika ljubi ravne in rahlo zaobljene oblike, brez dodatnega kompliciranja. Nekako ji bolj pristoji. Pisava na kompu je sestavi del tehnike. Prav tako, kot čudno zgleda, če imaš ohišje kompa v baročnem stilu, je moteča tudi pisava, ki je preveč "težka" v oblikovnem smislu. Eto. Sem nekaj malega naložila.
o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: nevone ()

> Tehnika ne mara baroka.
Je človek "tehnika"?
(Verjetno poznaš ergonomski vidik serifnih pisav in razlog, zakaj so knjige ponavadi tiskane v serifih, ne?)
Je človek "tehnika"?
(Verjetno poznaš ergonomski vidik serifnih pisav in razlog, zakaj so knjige ponavadi tiskane v serifih, ne?)

64202: Ja, sem opazil; na 15,4 laptopu in eni taki hudi ločljivosti, zadeva sploh ni tako moteča. Ampak je potem problem, da je vse predrobno, razen če vanj buljim z zelo majhne razdalje, kar spet ni v redu. Pisave se da povečat, gumbov in raznih majhnih gifov na webu pa ne... Zato imam na desktopu raje 19" in 1280x1024. Večji imajo že vsi manjše pike.
Hja, idealno bi bilo, da bi monitorji imeli 300ppi, operacijski sistem pa bi z neko spremembo nastavitve velikosti ustrezno povečal vse elemente, ne samo pisav. ;)
Hja, idealno bi bilo, da bi monitorji imeli 300ppi, operacijski sistem pa bi z neko spremembo nastavitve velikosti ustrezno povečal vse elemente, ne samo pisav. ;)

CCfly ::
* for normal luminance and normal size, serif is better than sans serif
* for normal luminance and smaller size, sans serif is better than serif
* for low luminance, sans serif is better than serif.
* serifs may cause a crowding effect
vir: Reading and typography
* for normal luminance and smaller size, sans serif is better than serif
* for low luminance, sans serif is better than serif.
* serifs may cause a crowding effect
vir: Reading and typography
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

nevone ::
>(Verjetno poznaš ergonomski vidik serifnih pisav in razlog, zakaj so knjige ponavadi tiskane v serifih, ne?)
Ajd, Žiga, ne nakladaj!
... aja ... ups ... tole je nakladalnica!
o+ nevone
Ajd, Žiga, ne nakladaj!

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

64202 ::
> Ampak je potem problem, da je vse predrobno
Hehe, dokaj standarden stavek uporabnikov winsev
. Na sreco je MS prevzel Qt-jeve layoute: VSJ | .NET Zone | Managing layout in a Windows Presentation Foundation application, tako da z visto bo stanje obcutno boljse.
Do pravih zoomable (= vektorskih) GUI-jev je pa se dalec:
- dokler s prostim ocesom vidis pixle so bitmapi se vedno lepsi, rabimo torej vsaj 3x zvisanje ppi kot si rekel
- bolj kostajo CPU
Hehe, dokaj standarden stavek uporabnikov winsev

Do pravih zoomable (= vektorskih) GUI-jev je pa se dalec:
- dokler s prostim ocesom vidis pixle so bitmapi se vedno lepsi, rabimo torej vsaj 3x zvisanje ppi kot si rekel
- bolj kostajo CPU
I am NaN, I am a free man!