»

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

IBM patentiral obvestilo o odsotnosti

Slo-Tech - Klasično sporočilo, ki ga prejmemo z naslovnikovega službenega elektronskega naslova, kadar je na dopustu (tako imenovan out-of-office email), je po mnenju ameriškega patentnega urada nova in zaščita vredna iznajdba. Tako si lahko predstavljamo dejstvo, da je bil patent za to funkcionalnost podeljen IBM-u -- 17. januarja letos. IBM je patentno prijavo, ki je postala patent 9547842, vložil leta 2010.

Zanimivo ni samo dejstvo, da gre za trivialno iznajdbo, katere izum in izvedba ne terjata več kot petih minut programiranja, temveč da je obstajala več desetletij pred IBM-ovim patentom. IBM sicer v patentu trdi, da je novost ta, da sistem pošiljatelje obvesti že nekaj dni pred nastopom odsotnosti, a to je trivialna sprememba.

37 komentarjev

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo primera Oracle-Google glede avtorske pravice nad API-ji

Slo-Tech - Ko je lani Oracle na drugi stopnji dobil proces proti Googlu v zadevi kršenja avtorskih pravic v Javi, se je Google pritožil na vrhovno sodišče. Slednje je sedaj odločilo, da primera ne bo obravnavalo. Zadeva še ni končana, saj je vrhovno sodišče v odločanje na nižjo stopnjo vrnilo ključno vprašanje, ali je bila Googlova raba API-jev vestna in poštena.

Postopek traja že od leta 2011, na prvi stopnji pa ga je dobil Google. Oracle mu očita, da je kršil njegove patente z implementacijo Jave v Androidu (navidezni stroj Dalvik). Google je vztrajal, da idej, funkcionalnosti in API-jev ni mogoče patentirati, kar na primer velja v Evropi. Oracle se je pritožil in na drugi stopnji zmagal, od Googla pa sedaj...

2 komentarja

Amazon dobil patent za fotografiranje pred belim ozadjem

Slo-Tech - Znano je, da je v ZDA mogoče patentirati bistveno več kakor v Evropi, kar je razlog za obstoj patentnih trolov, kakor imenujemo podjetja, ki ničesar ne proizvajajo, le tožarijo se zaradi domnevnih kršitev patentov. Tudi resni proizvajalci se zapletajo v dolge patenten vojne (recimo Apple proti Samsungu), rezultati pa so raznovrstni.

Pred kratkim je Amazon v ZDA dobil patent, ki so ga prijavili leta 2011 in opisuje fotografiranje pred belim ozadjem. V njem Amazon na petih straneh utemeljuje novo tehniko fotografiranja, ki je pravzaprav postavitev, ki jo srečamo v vseh fotografskih studiih. Tehnika sestoji iz štirih ključnih korakov: vključitve...

27 komentarjev

V Nemčiji patent za FAT neveljaven, veljaven in spet neveljaven

Heise - Čeprav je FAT okoren, zastarel in obstaja že ničkoliko novejših in boljših alternativ, ga zlasti na prenosnih medijih še vedno uporabljamo, ker gre za enega najbolj razširjenih datotečnih sistemov. Če medij formatiramo v FAT-u, ga bomo zagotovo lahko brali praktično povsod. Žal je FAT obremenjen s patenti, ki jih ima v lasti Microsoft. V Evropi FAT opisuje patent EP0618540 (v ZDA mu ustreza patent št. 5.758.352, v Nemčiji pa prijava DE 69429378), ki ga je Microsoft dobil leta 2001. Od tedaj je bila njegova pot zelo razgibana.

Problematična je izvedba FAT-a, kjer so dolga imena datotek (več kot 8.3) shranjena poleg kratkih imen. Če...

43 komentarjev

Kongres razmišlja o daljši tajnosti patentnih vlog

Patent št 6,360,693 (2002) na palico za metanje psu. Po približno petminutni reviziji l. 2005 ga je USPTO z enostavčno odločbo razveljavil.

Techdirt - O patentih smo v zadnjih letih veliko pisali, predvsem o njihovih smiselnosti na določenih področjih (npr. programska oprema, poslovne metode) in škodi (tožbah, visokih licenčninah, pravni negotovosti), ki jo povzroča trenutno široko oz. maksimalistično tolmačenje patentabilne materije. A vedno je bilo precej jasno, da je ideja za njimi v nagrajevanju izumiteljev za širjenje ravni tehničnega napredka, skozi objavo patentne vloge. Tako so korist od izuma imele tudi druge organizacije in posledično širša družba, bodisi že med trajanjem patenta (preko licenciranja) bodisi po poteku trajanja, ko je izum postal javna last.

A kot kaže, določene interesne skupine pridno delajo na tem, da bi patentne vloge ostale čim dlje skrite (tajne) pred očmi konkurence in javnosti. Ameriški...

6 komentarjev

Microsoft zaradi tožbe seli evropski distribucijski center

The Wall Street Journal - Nemška tiskovna agencija DPA poroča, da bo Microsoft svoj evropski distribucijski center preselil iz Nemčije na Nizozemsko. Doslej je namreč Microsoft za logistiko po Evropi skrbel iz centra v Severnem Porenju-Vestfaliji, kjer je te storitve zanje opravljal podizvajalec Arvato. A pomenljiva je Microsoftova utemeljitev, zakaj zapuščajo evropsko industrijsko velesilo - zaradi strahu pred razpletom patentnih tožb. Poudarjajo, da je to edini razlog za selitev.

Trenutno v Nemčiji poteka odmevna tožba, ki jo je proti Microsoftu vložila Motorola Mobility. V njej Microsoftu očita kršenje patentov, ki pokrivajo video standard H.264. Odločitev bo mannheimsko sodišče izreklo 17. aprila in v...

15 komentarjev

V ZDA znatno povečano povpraševanje po patentnih odvetnikih

Patentni spori so dolgotrajni, dragi in nepredvidljivi po izidu. Vse to omejuje izbiro na trgu in draži ponujene izdelke.

vir: The New York Times
The New York Times - Samo letos smo v nesrečni kategoriji Tožbe spisali več deset novic, veliko večino teh o tožarjenju okoli patentov in drugih pravic intelektualne lastnine. V industriji jasno raste zavedanje, da patenti le še v manjši meri služijo spodbujanju izumiteljstva, vendar se za zdaj odzivajo bolj s kopičenjem patentnih svežnjev kot z resno željo po reformi sistema. ZDA so avgusta sicer sprejele patentno reformo (America Invents Act), vendar v njej ni bilo nič vsebinsko bistvenega, to pa predvsem zato, ker so farmacevtski in odvetniški lobiji dovolj napolnili denarnice kongresnikov (oz. so bili pri tem bolj prepričljivi od lobijev tehnoloških...

18 komentarjev

Google začenja razmišljati o smiselnosti programskih patentov

Techdirt - S patenti na mobilno telefonijo je vse večji križ; saj tožarijo oz. grozijo že skoraj vsi in vse; Apple se daje z vodilnima proizvajalcema Android napravic s Samsungom in HTC-jem, Microsoft pa že zdaj več zasluži s vsakim HTC androidom kot s svojim Windows Mobile ($5/kos), med 10 in 15 dolarjev si želijo tudi od Samsunga; z ne več najboljše storječo Nokio pa so...

45 komentarjev

Impulse Technology toži Microsoft zaradi Kinecta in terja prepoved prodaje

CNet - Zgodba je pravzaprav že obrabljena. Ko neko podjetje ustvari uspešen izdelek, ki se dobro prodaja, patentni mrhovinarji (patent trolls) pregledajo svoje zaloge pridobljenih patentov in jih izbrskajo nekaj, ki jih uspešen izdelek domnevno krši. Če iz tega vložena tožba uspe, so pridelali lep kupček denarja brez pretiranega naprezanja. Glavna igralca sta to pot Impulse Technology in Microsoft.

Impulse Technology je majhno in relativno neznano podjetje iz Ohia, ki je zaslutilo priložnost v Microsftovem izjemno popularnem krmilniku iger Kinectu. Po njihovem mnenju Kinect krši patente 6.308.565, 6.430.997, 6.765.726, 6.876.496, 7.359.121 in 7.791.808, ki pokrivajo sisteme in metode za sledenje in ocenjevanje gibanja v...

22 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče: golo zavedanje o možnosti kršitve patenta ("avtorskih pravic") s strani tretjih je kaznivo

Tožnik, prodajalec in copycat proizvajalec friteze

Slashdot - Ameriško vrhovno sodišče je z osmimi glasovi za in enim proti v zadevi Global-Tech Appliances, Inc. v. SEB S.A. odločilo, da proizvajalec "vzpodbuja" prodajalce h kršitvi patentov, če se zgolj zaveda možnosti, da njegovi izdelki kršijo patent tretjega podjetja, in to kljub temu, da si je proizvajalec celo aktivno prizadeval, da njegovi izdelki ne bi kršili nobenih patentov. Na prvi pogled se izrek ne zdi pretirano zanimiv, vendar bi lahko (beri: bo) imel resne posledice za sledilce torrent, zbiralce povezav in druge spletne strani v avtorskopravni sferi.

V zgodbi so pomembni trije igralci.

Francoski koncern SEB S.A. (katerega delnica je po objavi novice že poskočila za odstotek) ima v lasti več blagovnih znamk, med drugim Tefal, ki proizvaja male gospodinjske aparate in ponve. V zadevi je šlo za njihov cvrtnik (fritezo), za katerega so pridobili patent v EU in ZDA, nepatentiranega pa so ga prodajali tudi...

30 komentarjev

Oraclu dobro kaže v tožbi zoper Google/Android

vir: Heise
Heise -

Kot vemo, je Oracle kmalu po nakupu Suna začel agresivno tržiti novodobljene izdelke. Z OpenOffice.org jim ni šlo pretirano dobro in so nedavno napovedali konec prodaje in sodelovanje s community različico, z MySQL-om in Javo pa še vztrajajo. Postopek z lani poleti vloženo tožbo proti Googlu posredi kršitev patentov in avtorskih pravic v Googlovi implementacije Jave za Adroid (Dalvik) teče njim v prid, še posebej zdaj, ko se sodišče strinja z večino njihov kvalifikacij glede vsebine patentov.

Sodnik William Alsup, ki je v začetku meseca aprila dal skozi tečaj programskega jezika Java, je Oraclu pritrdil glede vsebine 4 od 5 zadevnih patentov, pri petem pa je sprejel svojo interpretacijo pretežno v skladu z Oraclovimi pogledi. Ti....

9 komentarjev

Odvetnik trdi, da ima patent na ciljano oglaševanje

Podjetni odvetnik Sheldon F. Goldberg. Vir: facebook profil

Slo-Tech -

Ena bolj popularnih kategorij na Slo-Techu, tožbe, dobiva še en vnos. Odvetnik in nekdanji profesionalni kvartopirec Sheldon Goldberg toži večje ameriške medijske hiše, ker s prikazom oglasov na svojih spletiščih kršijo njegov patent na ciljano oglaševanje.

Vlogo za patent št. 7,496,943 je podal leta 2000, opisuje pa prikaz oglasov na podlagi uporabnikovega obnašanja (obiski strani, iskanje, komentarji, ipd). S tem naj bi se prikazali oglasi za izdelke, ki uporabnika dejansko...

13 komentarjev

Nadaljevanje postopka i4i proti Microsoftu na Vrhovnem sodišču ZDA

vir: Groklaw
Groklaw - Včeraj se je na ameriškem Vrhovnem sodišču začel postopek i4i proti Microsoftu, ki je zadnje dejanje patentne tožbe iz leta 2007. V njej je i4i Microsoftu očital kršitve patentov v povezavi z XML. Teksaško sodišče na prvi stopnji je leta 2009 presodilo, da Microsoft resnično krši patente in prepovedalo prodajo Worda. Microsoft je sicer uspel doseči umaknitev prepovedi prodaje Worda, a to je bilo...

12 komentarjev

Boj med Microsoftom in i4i roma na vrhovno sodišče

Loudon Owen (levo) in Michel Vulpe iz i4i

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Zgodbo o patentih, ki jih domnevno krši Microsoft Word, bo prihodnje leto obravnavalo Vrhovno sodišče ZDA, so včeraj objavili v Washingtonu. Spomnimo, da je podjetje i4i avgusta lani dobilo tožbo zoper Microsoft iz leta 2007, v kateri so mu očitali kršitev patentov XML. Sodišče je takrat razsodilo, da mora Microsoft plačati 290 milijonov dolarjev odškodnine in prenehati kršite patente, to je prodajati Word. V Redmondu so seveda takoj vložili zelo pompozno pritožbo.

Microsoft je kmalu dočakal prvo malo zmago, saj je sodišče začasno do znanega izida tožbe umaknilo zahtevo po prenehanju prodaje Worda, a to je bilo tudi vse. Pritožbo je Microsoft izgubil, zato od letos prodajajo kopije...

9 komentarjev

Microsoft vnovič izgubil patentni boj proti i4i

ZDNet - Ameriški urad za patente in blagovne oz. storitvene znamke (U.S. Patent and Trademark Office) je včeraj pritrdil podjetju i4i, ki Microsoftu očita kršenje patentov v povezavi z XML. Microsoft je osporaval, da je patent neveljaven, a je urad potrdil njegovo veljavnost.

Lanskega avgusta je sodišče v Teksasu ugodilo podjetju i4i, ki je zahtevalo prepoved prodaje Microsoftovega Worda, dokler v Redmondu ne odstranijo možnosti .XML, .DOCX ali .DOCM, ki vsebujejo Custom XML, saj je njena implementacija kršila patent 5.787.449. Microsoft se je na razsodbo pritožil in izgubil, zato je od letošnjega januarja naprodaj oskubljena verzija Worda, ki nima XML-urejevalnika. Poleg tega je moral Microsoft plačati 300 milijonov dolarjev odškodnine.

Microsoft ni vrgel puške v koruzo in je poizkusil srečo tudi na ameriškem patentnem uradu, a jih je tudi ta včeraj zavrnil. Microsoftov piarovec Kevin Kutz je odločitev komentiral z besedami, da trdno verjamejo v svoj prav in bodo pravico iskali na...

12 komentarjev

Microsoft v ZDA ne bo smel več prodajati Worda

Seattle Post-Intellingencer - Kot je dva dni nazaj presodilo sodišče v Texasu, je Microsoft kriv kršitve patentov in zato v ZDA ne bo smel več prodajati Microsoft Worda. Konkretneje - Microsoft ne bo smel prodajati izdelkov Word, ki imajo zmožnosti odpiranja datotek .XML, .DOCX ali .DOCM , ki vsebujejo običajni XML (lahko pa XML odprejo kot čisto besedilo).

Razlog je patentna tožba kanadskega podjetja i4i Inc. zaradi zlorabe patentov XML, ki jo je podjetje vložilo leta 2007.

Sodišče je Microsoftu naložilo tudi plačilo 290 milijonov dolarjev odškodnine, Microsoft pa ima 60 dni časa, da preneha s kršitvijo (torej preneha prodajati MS Word). Microsoft se bo nad odločitvijo seveda pritožil. Mimogrede, podjetje i4i sicer prodaja dodatke za urejanje XML v Wordu.

Kot kaže, bo Microsoft še eno izmed podjetij, ki se bodo topila od ambivalence v pričakovanju sodbe ameriškega vrhovnega sodišča v primeru Bilski ...

65 komentarjev

Microsoft se ne bo razdelil

več strani - V protimonopolnem sporu proti Microsoftu je pritožbeno sodišče razsodilo v korist Microsofta in odločilo, da bo vrnilo v ponovno sojenje na prvi stopnji, ampak drugemu sodniku. Pritožbeno sodišče je odločilo, da je sodnik Thomas Penfield Jackson nepravilno postopal v tem sporu, in je tako pustil vtis, da ni nepristranski.
V Microsoftu so seveda navdušeni nad to odločitvijo, njegovi konkurenti pa pravijo, da niso bili presenečeni, čeprav z odločitvijo seveda niso zadovoljni.
Po drugi strani pa Justice Department, ki je tožil podjetje Microsoft, pravi, da je to tudi zanje zmaga. Tako imajo spet nove možnosti za rešitev tega primera, vključno s pogovori za poravnavo, pritožbo na Vrhovno sodišče in zahtevo za odškodnino proti Microsoftu od novega sodnika.

13 komentarjev