» »

V ZDA znatno povečano povpraševanje po patentnih odvetnikih

V ZDA znatno povečano povpraševanje po patentnih odvetnikih

Patentni spori so dolgotrajni, dragi in nepredvidljivi po izidu. Vse to omejuje izbiro na trgu in draži ponujene izdelke.

vir: The New York Times
The New York Times - Samo letos smo v nesrečni kategoriji Tožbe spisali več deset novic, veliko večino teh o tožarjenju okoli patentov in drugih pravic intelektualne lastnine. V industriji jasno raste zavedanje, da patenti le še v manjši meri služijo spodbujanju izumiteljstva, vendar se za zdaj odzivajo bolj s kopičenjem patentnih svežnjev kot z resno željo po reformi sistema. ZDA so avgusta sicer sprejele patentno reformo (America Invents Act), vendar v njej ni bilo nič vsebinsko bistvenega, to pa predvsem zato, ker so farmacevtski in odvetniški lobiji dovolj napolnili denarnice kongresnikov (oz. so bili pri tem bolj prepričljivi od lobijev tehnoloških podjetij). Zgodili sta se sicer dve spremembi - patenti se sedaj presojajo po vrstnem redu vloge, ne izuma (first to file system; kar je bilo lahko izjemno kočljivo vprašanje) in dva, banke so dobile posebno poglavje, ki jim bo omogočilo odpravo očitno neveljavnih patentov (s tem je bil dosedaj križ, s čimer mislimo več deset milijonske licenčnine patentnim trolom za, npr. procesiranje čeka ali kreditne kartice s pomočjo interneta).

Vse ostalo ostaja isto ali še hujše. Zato ni presenetljiva novica, da se je v ZDA povpraševanja za pravnike, specialiste za patentne zadeve, močno močno povečalo. Patentne zadeve tipično pokrivajo le 3% sporov, vendar trenutno poberejo kar 15% novih zaposlitev v branži. Pravni študij je, v primerjavi s Slovenijo, v ZDA podiplomska zadeva, kjer najprej diplomiraš npr. iz elektrotehnike (bachelor's degree) in se potem odpraviš še na pravno fakulteto po naziv Juris Doctor (J.D.) ali višji. Posebej iskani so prav kandidati z dobrim znanjem naravoslovja, in New York times je nekoliko cinično komentiral, da trenutni sistem diplomante vzpodbuja, da se namesto v industriji zaposlijo kot patentni odvetnik za potrebe tožarjenja v tej industriji. Najbolj sposobni diplomanti s tem prispevajo prav k omejevanju inovativnosti, ne k spodbujanju le te.

To bo še zanimivo.

18 komentarjev

Gregor P ::

Že vsaj pred desetletjem sem slišal od tujih pravnikov, da se izplača poleg pravnega delati še dodaten študij poleg, da postaneš pravni strokovnjak za določeno področje; tako da je tole s patenti povsem pričakovano, glede na to kaj se dogaja zadnje čase. Ampak bolj kot to bi me zanimalo, če je naš (visoko)šolski program pravočasno predvidel, da bi bilo dobro ljudi šolati interdisciplinarno, ali bodo programe prilagodili trgu šele, ko bo prepozno?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

jype ::

Mene pa bolj zanima, kdo dela na tem, da se absurdnosti v patentnem sistemu zmeče ven?

Looooooka ::

jype...a je kj denarja v tem? :P

Macketina ::

Kmalu ga bo veliko, ker postaja patentna scena nemogoca.

WamPIRe- ::

Nemogoča za tiste, ki denarja nimajo.. in to niso patent trolli, ki držijo vajeti v rokah... na žalost.

MajorM ::

Na Mojedelo.com je kar pogost objava delovnih mest v evropskem patentnem uradu. Očitno ali zaposlujejo na veliko ali pa ne dobijo kadra...

_Dormage_ ::

In ko bodo patente ukinili bo +5% brezposelnost.:)

nekikr ::

banke so dobile posebno poglavje, ki jim bo omogočilo odpravo očitno neveljavnih patentov

Pa bo država krila izgubo dohodka tistemu, ki je vložil čas in denar da je tole uspešno patentiral (in so mu državne institucije patent odobrile - proti plačilu seveda)?

jype ::

Neuspešno patentiranje stane približno enako kot uspešno patentiranje.

nekikr ::

Ja, in?

Iatromantis ::

Preveč je člankov v etabliranih medijih o tej problematiki zadnje čase (economist ipd), da ne bi posumili, da nekdo z veliko denarja (lobistične moči) prav za jypa dela na tem, da se absurdnosti v patentnem sistemu zmeče ven...

Looooooka ::

Ce je pri nas isto bo tko al tko romalo na sodisce...ki ze 10 let ne sledijo delu.Se pravi na koncu nihce ne bo placal nic.Ali pa se huje...bo nekdo, ki ne krsi patentov dobil prepoved trzenja izdelkov do razsodbe in ostal brez zasluzka par let :)

spamer ::

Potrebujemo PIRATSKO STRANKO SLOVENIJE, da se bori proti patentom in avtorskim pravicam, kateri dokazano samo upocasnjujejo razvoj, kretivnost, ter drazajo izdelke.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

kronik ::

Tudi jaz sem za zakon, ki bi dovoljeval patente za elektroniko maksimalno 2 leti. Sem pa absolutno proti programskim patentom.
Za vse ostalo pa do 5 let.

nekikr ::

Čisto tako, iz firbca: si v življenju že sproduciral kaj bolj zapletenega kot kup ogljikovega dioksida in nekaj amoniaka?

kronik ::

Sem ja. In vse je open source. Pa sem isto zaslužil kot cepci z closed source.

nekikr ::

Lahko podaš primer?

eee ::

A tisto PIRATSKO STRANKO SLOVENIJE, ki na FBju skriva poste svojih članov? Res transparentna zadeva :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kongres razmišlja o daljši tajnosti patentnih vlog

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
63751 (2665) user1618
»

Konec programskih patentov v ZDA? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
6713217 (6260) CaqKa
»

Razvijalci umikajo svoje aplikacije iz ameriških app storov

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
3112557 (9684) Icematxyz
»

Patentna bitka se nadaljuje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
10311299 (9706) gpg
»

Evropska skupnost odprte kode protestira

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
132142 (2142) Azrael

Več podobnih tem