Slo-Tech - V ponedeljek objavljena raziskava o povezavi sladila eritritola s srčno-žilnimi bolezni je dvignila precej prahu, saj je pokazala pozitivno korelacijo. V Nature Medicine objavljena raziskava na 4000 posameznikih kaže, da obstaja pri ljudeh povezava med koncentracijo eritritola v krvi in povišanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, vključno z infarktom. Miši, ki so ga dobivala v hrani, so imele več tromboz.
Eritritol je popularno sladilo naravnega izvora, ki se uporablja v pijačah sladkega okusa, ki nimajo sladkorja in se zato oglašujejo kot dietne ali brezkalorijske. Eritritol je približno tretjino manj sladek od saharoze (namiznega sladkorja), a ga človeško telo ne more uporabiti kot vira energije, zato nima kalorične vrednosti. Od sredine 90. let je eritritol v uporabi ko umetno sladilo v pijačah in hrani, saj so ga odobrile vse pomembnejše nacionalne agencije. Ker je primerljivo sladek kot saharoza, se lahko uporablja v enakem razmerju - z njim preprosto zamenjajo saharozo. V živil so zato njegove koncentracije ogromne. Bistveno slajša sladila pa potrebujejo še inertne snovi. Ljudje, ki uživajo živila z eritritolom, ga dnevno zaužijejo tudi 30 gramov. To pomeni tudi, da imajo z eritritolom ozaljšana živila znatne koncentracije sladila, ki približno dve uri po zaužitju v krvi doseže najvišjo koncentracijo, nato pa se izloči z urinom.
Čeprav je eritritol veljal za varen nadomestek, najnovejša raziskava kaže, da bi utegnil biti problematičen. V raziskavi so analizirali 4000 ljudi v ZDA in Evropi, ki so bili večidel starejši od 60 let. Ugotovili so, da je bila koncentracija eritritola v krvi pozitivno korelirana z verjetnostjo za kap ali infarkt. Analize so pokazale, da eritritol v krvi povečuje aktivnost krvnih ploščic in tveganje za trombozo. Hranjenje miši z eritritolom je pokazalo povečano pogostost nastajanja krvnih strdkov.
Strokovnjaki, ki niso povezani z raziskavo, ob tem opozarjajo na pomen pravilne interpretacije rezultatov. Ti kažejo, da je treba umetna sladila v obliki poliolov (kamor sodi eritritol), pobliže pogledati. Čeprav je eritritol odlično sredstvo za znižanje kaloričnega vnosa, so morda druge možnosti manj tvegane. Raziskava kaže, da je treba vplive eritritola še podrobneje preiskati.
Tole s sladili je že desetletja "siva cona". A je komu dejansko že uspelo dokazati negativen vpliv sladil na zdravje? Po drugi strani zelo dobro poznamo negativne vplive pretiranega uživanja sladkorja. Torej, za splošnega "uporabnika". Je katerokoli sladilo slabše od sladkorja?
Eritritol je približno tretjino manj sladek od saharoze (namiznega sladkorja), a ga človeško telo ne more uporabiti kot vira energije, zato nima kalorične vrednosti. Od sredine 90. let je eritritol v uporabi ko umetno sladilo v pijačah in hrani, saj so ga odobrile vse pomembnejše nacionalne agencije. Ker je primerljivo sladek kot saharoza,
Kaj je sedaj, manj sladek ali primerljivo sladek kot saharoza?
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."
Od sredine 90. let je eritritol v uporabi ko umetno sladilo v pijačah in hrani, saj so ga odobrile vse pomembnejše nacionalne agencije.
In je vse jasno! In vi še kar zaupate nacionalnim uradom za varno prehrano, da odloča koliko strupa je varno, da požremo? Jaz jim že dolgo ne in o tem smo se tukaj gori tudi pogovarjali (v navezi s tem, kar mi je povedal dr. Črtomir Borko). Takrat smo govorili tudi glede varnosti GSO.
Me zanima, kaj imajo tisti pajaci (bi bilo treba malo pogledati nazaj kateri so bili) povedati danes.
Edit: ampak tole kako sladko je to, koliko se ga daje ali ne daje je pa v članku napisano kontradiktorno.
Članek tudi ne razloži katero sladilo je to. Je to slučajno sladilo, ki ga useki pridobivajo iz koruze? Za tistega hudiča se že dolgo ve, da je recept za sladkorno - pa se ga uporablja praktično povsod. Ameri tisto gnojnico s cisternami distribuirajo po celem svetu.
Zlato pravilo: povsod, kjer zasledite, da je notri sojin lecitin iz tega sledi, da so notri zelo škodljivi sladkorji. Kar pa je praktično povsod.
Važno da se opravljajo raziskave in se v znanosti preverja stvari.
Tako nekako znanost deluje. Nova dognanja se potem upošteva pri navodilih za zdravo prehrano.
Lahko navedeš raziskavo za tistega hudiča? Najbolje da bi taki ljudje kot si ti vodili agencije, da bi se odločali na podlagi facebook novic.
Pajaci od takrat bi verjetno pogledali današnjo raziskavo in se odločili drugače, takrat pa so dokazali da cuker škoduje in da je eritritol boljši nadomestek, glede kalorične in sladilne vrednosti.
Seveda pa imaš tudi take kot sem jaz, ki se požvižgajo na raziskave in se bašemo s svinjskim in govejim mesom, ter pijemo kokakolo s sladkorjem. Nam nobeni pajaci v agencijah ne bodo govorili kaj je dobro. Misliš da smo taki ljudje bolj pametni? Da razmišljamo s svojo glavo? :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Eritritol je približno tretjino manj sladek od saharoze (namiznega sladkorja), a ga človeško telo ne more uporabiti kot vira energije, zato nima kalorične vrednosti. Od sredine 90. let je eritritol v uporabi ko umetno sladilo v pijačah in hrani, saj so ga odobrile vse pomembnejše nacionalne agencije. Ker je primerljivo sladek kot saharoza,
Kaj je sedaj, manj sladek ali primerljivo sladek kot saharoza?
Oboje. Lahko ju primerjaš po sladkosti, a ta pokaže, da je eritritol za tretjino manj sladek. Verjetno z večjo koncentracijo enega dosežeš enako sladkost drugega.
Je to slučajno sladilo, ki ga useki pridobivajo iz koruze? Za tistega hudiča se že dolgo ve, da je recept za sladkorno - pa se ga uporablja praktično povsod. Ameri tisto gnojnico s cisternami distribuirajo po celem svetu.
Zlato pravilo: povsod, kjer zasledite, da je notri sojin lecitin iz tega sledi, da so notri zelo škodljivi sladkorji. Kar pa je praktično povsod.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
A je komu dejansko že uspelo dokazati negativen vpliv sladil na zdravje?
je, ampak je bolj 'psihološke' narave. namreč ko uživaš sladke pijače brez kalorij, se folk bolj nažira s hrano, ker možgani dobijo signal da bodo s sladkorjem dobili tudi kalorije. ker pa pri teh pijačah kalorij ni, ljudje posežejo po hrani zaradi povečanega apetita.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
In je vse jasno! In vi še kar zaupate nacionalnim uradom za varno prehrano, da odloča koliko strupa je varno, da požremo?
Seveda jim ne (povsem) zaupamo. Problem je, da ljudje, ki signalizirajo kako institucije niso zaupanja vredne, potem povsem zaupajo sebi ali nakljucnemu zdravniku na spletu. Ce se institucije zmotijo oz. posodobijo prepricanja, je to povsem ok. Problem je, ce jih v tem ovira korupcija, ideologija, politika itd.
Problem je, da ljudje, ki signalizirajo kako institucije niso zaupanja vredne, potem povsem zaupajo sebi ali nakljucnemu zdravniku na spletu.
Ker nas večina nima volje / znanja / časa / denarja, da bi sproti prebirali vse znanstvene študije na področju prehrane, je dobro imeti neka merila, kako vseeno oceniti, ali je neka informacija zaupanja vredna, ali ne. Pri tem se ni treba vedno zanašati, komu zaupati, ampak obstajajo tudi drugi indikatorji.
Od sredine 90. let je eritritol v uporabi ko umetno sladilo v pijačah in hrani, saj so ga odobrile vse pomembnejše nacionalne agencije.
In vi še kar zaupate nacionalnim uradom za varno prehrano, da odloča koliko strupa je varno, da požremo? Jaz jim že dolgo ne in o tem smo se tukaj gori tudi pogovarjali (v navezi s tem, kar mi je povedal dr. Črtomir Borko).
Nikomur ne moreš zaupati 100%, tudi temu tvojemu čudežnemu stricu dr. Borku ne. Razumno pa lahko zaupamo institucijam, da bodo ravnale preudarno in v skladu z znanimi dejstvi.
Znana dejstva niso vedno vsa resnica, zato obstaja znanost, ki se vedno preizprašuje, ali res pozna objektivno resnico. Zato znanosti zaupamo bolj kot religiji in influencerjem.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
Dandanes komu zaupat, v dobi ultra kapitalizma, je misija nemogoče. Tako posameznikom, kot tudi institucijam. Vsi imajo svojo ceno. Institucije pa še zbirokratizirano delovanje, kjer se odgovornost poskrije pod mizo. Vsi pa vemo, koliko denarja imajo multinacionalke, da ga investirajo v podkup..ee...lobiranje.
Dandanes komu zaupat, v dobi ultra kapitalizma, je misija nemogoče. Tako posameznikom, kot tudi institucijam. Vsi imajo svojo ceno. Institucije pa še zbirokratizirano delovanje, kjer se odgovornost poskrije pod mizo. Vsi pa vemo, koliko denarja imajo multinacionalke, da ga investirajo v podkup..ee...lobiranje.
Zlato pravilo: povsod, kjer zasledite, da je notri sojin lecitin iz tega sledi, da so notri zelo škodljivi sladkorji. Kar pa je praktično povsod.
Ce gledas realno sliko pa iz misi delas slona. Ga skoraj ni zdravila, pa je lahko od farmacije, pa do hokus pokus, pa veljajo podobni zakljucki.
Pa da ne govorimo, da gledas skupino hrane, ki ima dosti vec skupnega kot samo te sladkorje. Kot prvo ima predvsem skupno skupino potrosnikov, ki ima prilicno dekadentne navade in plitke denarnice.
Kar sem jaz pogledal od teh protiargumentov za sladila, konkretno aspartam, lahko recem, da so se kjer sem preverjal kritiki navezovali na nerelevantne studije, ki so bolj gledale kaj se zgodi pri esktremih, kot pa pri normalnem uzivanju. Hipsterji pac povzamejo clanek z naslovom "Umetno sladilo lahko povzroca...", kot da ti zvisa zarad tega moznosti tega, kar lahko povzroca, ceprav so kolicine morda ble ekstremne, ceprav so delali poizkuse na misih itn.
Članek tudi ne razloži katero sladilo je to. Je to slučajno sladilo, ki ga useki pridobivajo iz koruze? Za tistega hudiča se že dolgo ve, da je recept za sladkorno - pa se ga uporablja praktično povsod. Ameri tisto gnojnico s cisternami distribuirajo po celem svetu.
Tisto iz koruze je glukozno-fruktozni sirup in je v bistvu beli cuker, samo da ima drugačno razmerje med glukozo in fruktozo v prid fruktoze, kar naj bi povzročalo med drugim zamaščena jetra. Pri nas je recimo v regular coca coli.
Je to slučajno sladilo, ki ga useki pridobivajo iz koruze? Za tistega hudiča se že dolgo ve, da je recept za sladkorno - pa se ga uporablja praktično povsod. Ameri tisto gnojnico s cisternami distribuirajo po celem svetu.
Zlato pravilo: povsod, kjer zasledite, da je notri sojin lecitin iz tega sledi, da so notri zelo škodljivi sladkorji. Kar pa je praktično povsod.
Pravzaprav me bolj zanima znanstvena podlaga za tole, kar si napisal. Intervju zgoraj ne potrjuje nobene od tvojih nebuloz.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Ima sigurno kak mineral več, železo, nižji GI, ipd.
Melase so posebej cenjene zaradi vsebnosti železa, čeprav vsebuje tudi druge pomembne minerale, kot so kalcij, magnezij in kalij. Količina teh hranil je odvisna od raznolikosti melase in postopka, ki ga je uporabil.
Pravzaprav me bolj zanima znanstvena podlaga za tole, kar si napisal. Intervju zgoraj ne potrjuje nobene od tvojih nebuloz.
Sem kje rekel, da bi moral potrjevati? Ti si pa (ne)malo trd, ane? Jaz sem samo omenil kdo je moj vir, ki mu zaupam. Med tem, ko je tvoj vir verjetno res tisti, ki si ga hotel podtakniti meni. Tebi pa kar dober tek! Bog požegnaj vsa tale sladila!
Sem kje rekel, da bi moral potrjevati? Ti si pa (ne)malo trd, ane? Jaz sem samo omenil kdo je moj vir, ki mu zaupam. Med tem, ko je tvoj vir verjetno res tisti, ki si ga hotel podtakniti meni. Tebi pa kar dober tek! Bog požegnaj vsa tale sladila!
Očitno nimaš pojma kako zadeva deluje. POstavil si trditev, jaz pa sem rekel da je tvoj vir facebook. Nakar ti prilimaš nek intervju, ki nima nobene veze s tvojimi trditvami in trdiš da je to tvoj vir. :D
Do sedaj se nisi ravno izkazal z logičnim razmišljanjem. SAmo butaš ven neke random nebuloze in vpiješ. :D Tipčen facebook pristop, kdor je najbolj glasen ima najbolj prav. Čestitam.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Ima sigurno kak mineral več, železo, nižji GI, ipd.
Melase so posebej cenjene zaradi vsebnosti železa, čeprav vsebuje tudi druge pomembne minerale, kot so kalcij, magnezij in kalij. Količina teh hranil je odvisna od raznolikosti melase in postopka, ki ga je uporabil.
Če boš pojedel kakšnih 10kg nerafiniranega sladkorja na dan potem boš imel FULJ mineralov in železa od melase. Lahko pa svojo dozo melase dobiš tako kot vsak drug normalen človek - spiješ deci ruma!
Ima sigurno kak mineral več, železo, nižji GI, ipd.
Melase so posebej cenjene zaradi vsebnosti železa, čeprav vsebuje tudi druge pomembne minerale, kot so kalcij, magnezij in kalij. Količina teh hranil je odvisna od raznolikosti melase in postopka, ki ga je uporabil.
Ravno nek fensi bio naravni cuker bom žrl zaradi železa in mineralov, kot da ni 1000 boljših virov. Podobno folk naumlja za med. To je za sestradane medvede, ki pač rabijo kalorije, za človeka je pa neumnost požret 2000 kcal nečistega cukra, da ti pokrije 30 % dnevnih potreb po enih mineralih, pa tud desetkrat manj tega pojest je neumnost, razen če si ravno maraton odlaufal.
Od dvomljivosti do eritritola smo prišli do tega, da medu ni dobro jesti. Zanimivo
Enkrat si preberi etiketo s hranilnimi vrednostmi medu, če jo sploh ima, ker večina medov niti tega nima (verjetno, ker so super duper hrailni), pa si poglej, koliko je not cukra, koliko vode, pa koliko ostalega. Potem pa pridi nazaj napisat. Zgoraj jokaš nad HFCS, medtem se pa bašeš z glukozno-fruktoznim sirupom z malo drugačnimi razmerji glukoze in fruktoze, pa misliš, da je to pa zdravo, ker je tvoja praprababica to sesala, ko še ni bilo rafiniranega cukra za dobit
Normalno, da bomo od škodljivosti sladkornega nadomestka prišli tudi do škodljivosti samega sladkorja in sladkornih sirupov (med katere sodi tudi med), da pač človek primerja vse to. Kot da se pogovarjamo o nekih space shuttlih, ki nimajo nič s temo. Eni so res pritegnjeni.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Od dvomljivosti do eritritola smo prišli do tega, da medu ni dobro jesti. Zanimivo
Enkrat si preberi etiketo s hranilnimi vrednostmi medu, če jo sploh ima, ker večina medov niti tega nima (verjetno, ker so super duper hrailni), pa si poglej, koliko je not cukra, koliko vode, pa koliko ostalega. Potem pa pridi nazaj napisat. Zgoraj jokaš nad HFCS, medtem se pa bašeš z glukozno-fruktoznim sirupom z malo drugačnimi razmerji glukoze in fruktoze, pa misliš, da je to pa zdravo, ker je tvoja praprababica to sesala, ko še ni bilo rafiniranega cukra za dobit
Pajac: najprej si poglej koliko medu je ponarejenega. Od tu štartaj. Ker tebi se že pri osnovah zatakne. Moj oče je pa čebelar. In jaz vem kaj jém.
Pajac: najprej si poglej koliko medu je ponarejenega. Od tu štartaj. Ker tebi se že pri osnovah zatakne. Moj oče je pa čebelar. In jaz vem kaj jém.
Vsak med je v glavnem glukoza + fruktoza (oboje sladkorja) + voda, ostalih sestavin pa v sledovih. Ponarejen, "pravi", nima veze, zato pa se ga da tudi fino "ponarejat" s saharozo, ki je, surprajz, tudi glukoza + fruktoza. Če je tvoj fotr čebelar, se boš pa še bolj težko sprijaznil z dejstvom, da peddla cuker + vodo, ki ga proizvajajo čebele, ostalih snovi je pa za vzorec. Tako je pač med sestavljen, ne morem ti pomagat. Lahko pa seveda daš od vašega domačega medu deklaracaijo, kaj je not in koliko česa, da mi dokažeš nasprotno.
Lepo si si nastavil ogledalo. Še je upanje zate. Še sam ne bi mogel bolje, res ti hvala
Zame ni več upanja. Ti pa še lahko prideš do znanja in nehaš pisat neumnosti. Če že take osnove ne bi znal napisati se sprašujem, če si sploh sposoben kritičnega razmišljanja. :D
Očitno nimaš pojma kaj ješ, ker še tega ne veš iz česa je sestavljen med. :D
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Ima sigurno kak mineral več, železo, nižji GI, ipd.
Melase so posebej cenjene zaradi vsebnosti železa, čeprav vsebuje tudi druge pomembne minerale, kot so kalcij, magnezij in kalij. Količina teh hranil je odvisna od raznolikosti melase in postopka, ki ga je uporabil.
Če boš pojedel kakšnih 10kg nerafiniranega sladkorja na dan potem boš imel FULJ mineralov in železa od melase. Lahko pa svojo dozo melase dobiš tako kot vsak drug normalen človek - spiješ deci ruma!
ko omenjaš rum, VEDNO dodaj zraven znamke ruma; kot primer. ker 99% folka ob besedi rum pomisli na fructalovega za kuhanje ali morda bacardi, kar je seveda narobe.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...