Forum » Loža » Davek na sladko, ste kaj veseli?!
Davek na sladko, ste kaj veseli?!
slott ::
Tole me je pri tvojem pisanju zmotlo ThePlayer: Sladkor je prisoten povsod, kar pomeni, da nebi šle cene gor samo sladkim pijačam, ampak vsem živilom.
cesnja, ni cisto res... tole kliče po še in še in zato se pac ne strinjam, ne pripomore k kvalitetnejsemu zivljenju, upostevaj nihanje GI. Vsak spike je potencialno groznja meni tebi njemu....briga me predvsem za majhnega pobalina..pac opažanja...
cesnja, ni cisto res... tole kliče po še in še in zato se pac ne strinjam, ne pripomore k kvalitetnejsemu zivljenju, upostevaj nihanje GI. Vsak spike je potencialno groznja meni tebi njemu....briga me predvsem za majhnega pobalina..pac opažanja...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
Glugy ::
Ja jz sem vesel. Nenormalno poceni so nezdrave stvari pa predrage zdrave stvari ( npr nekatera zelenjava ). Čokolado se da tud brez sladkorja naredit ; samo kaj ko je sladkor tako poceni da se nobeni korporaciji zaenkrat še ne da s tem ubadat. Korporacije razumejo samo eno: ekonomijo. In če ekonomija omogoča večje dobičke z sladkorjem bodo normalno da to delal. Na strani države je da draži nezdrave stvari ; še bolj kot na državi pa na EU. Zarad ene države bo malokatera korporacija kej dost se brigala; EU je pa dost velik trg da že neki pomeni :) Ampak kljub temu je pa davek na sladkor v Sloveniji lep prvi korak. Tisti ki več nezdravo jedo pač nekoliko več prispevajo v zdravstveno blagajno. Logično.
Drgač pa ja ..sladkor je prisoten recimo v kečapu ker se ga umetno dodaja; ne zarad okusa ampak zato da se pretenta možgane da dobijo več energije pri kečapu in podzavestno pač je veliko večja verjetnost da možgani menijo da rabijio kečap tudi naslednjič. To je trik industrije. Ti ne rabš sladkorja v kečapu. To rabijo korporacije za večje dobičke.
Drgač pa ja ..sladkor je prisoten recimo v kečapu ker se ga umetno dodaja; ne zarad okusa ampak zato da se pretenta možgane da dobijo več energije pri kečapu in podzavestno pač je veliko večja verjetnost da možgani menijo da rabijio kečap tudi naslednjič. To je trik industrije. Ti ne rabš sladkorja v kečapu. To rabijo korporacije za večje dobičke.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
Raptor F16 ::
Čokolado se da tud brez sladkorja naredit ; samo kaj ko je sladkor tako poceni da se nobeni korporaciji zaenkrat še ne da s tem ubadat.
A daj ne bluzi. Bi te rad videl jest čokolado brez sladkorja. Že tista varianta 70% kakava je za mnoge bljak, ker je pregrenka.
Drgač pa ja ..sladkor je prisoten recimo v kečapu ker se ga umetno dodaja; ne zarad okusa ampak zato da se pretenta možgane da dobijo več energije pri kečapu in podzavestno pač je veliko večja verjetnost da možgani menijo da rabijio kečap tudi naslednjič. To je trik industrije. Ti ne rabš sladkorja v kečapu. To rabijo korporacije za večje dobičke.
Sladkor je v kečapu naravni konzervans ! Ne bluzi o teorijah zarote.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
korenje3 ::
Ravno spet berem
"Sladkor v prevelikih količinah škoduje otroškim zobem. Še bolj kot čokolade in druge sladkarije so nevarne sladke pijače, ker se ljudje premalo zavedajo dejstva, da praktično vse vsebujejo sladkor, otroci pa jih imajo večkrat na razpolago, opozarja Tanja Tomaževič s centra za otroško in preventivno zobozdravstvo na stomatološki kliniki." Vir
Menim, da bi bilo spet potrebno obudit temo. Predvsem zaradi nasih podmladkov. Pogosto se zgodi, da mi kaksen pobalin skoci pred oci kot zogica. Saj pazis ampak vedno ne gre, potem pa jok, ce je sreca vmes.
Kaj vi menite, izkusnje, za, proti in mozne alternativne resitve?
Problem sladkorja niso zobje, ampak ITM. Z vnosom sladkorja se ljudje neprimerno debelijo.
Največji problem za zobe predstavljajo kisle pijače. Sladke pijače težijo h kariesu, kisle pa k eroziji zob. Po hranjenju s sladkimo hrano si lahko zobe pereš, po hranjenju s kislim pa ne. Še večji problem je pa kislo+sladko. To je najbolj nevarna kombinacija za zobe.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
slott ::
Nevem za vas ampak Ho**r me prijetno preseneca, veliko teh osnov je ze opcija brez sladkorja in podobno, samo malo bolj podrobno je pogledat treba. Niti ni drazi oz. nekaj je malenkost drazje. Da se torej, ce izpustis razne napolitanke, sladolede, sadne jogurte, komot das nekaj deset centov vec na druge izdelke, ki so bolj "GI prijazne". Se mi pa zdi, da nekazeri pac o tem ne razmisljajo in kupujejo po najmanjsi liniji odpora. Sej je vse ok, nic proti ampak naj tudi oni potem ne imajo nic proti ko bom kaksnega pobalina ponesrec zbil ko mi prileti po njegovi neumnosti in ne bom mogel odreagirat, spet ne bo ok ne?!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
korenje3 ::
Raptor F16 je izjavil:
Čokolado se da tud brez sladkorja naredit ; samo kaj ko je sladkor tako poceni da se nobeni korporaciji zaenkrat še ne da s tem ubadat.
A daj ne bluzi. Bi te rad videl jest čokolado brez sladkorja. Že tista varianta 70% kakava je za mnoge bljak, ker je pregrenka.
Drgač pa ja ..sladkor je prisoten recimo v kečapu ker se ga umetno dodaja; ne zarad okusa ampak zato da se pretenta možgane da dobijo več energije pri kečapu in podzavestno pač je veliko večja verjetnost da možgani menijo da rabijio kečap tudi naslednjič. To je trik industrije. Ti ne rabš sladkorja v kečapu. To rabijo korporacije za večje dobičke.
Sladkor je v kečapu naravni konzervans ! Ne bluzi o teorijah zarote.
Sicer ne vedno. Dajajo pa sladkor za izboljšanje okusa. Pri koncipiranju novega produkta preizkuševalci preizkušajo izdelke z različnimi koncentracijami sladkorja in drugih dodatkov, dokler ne pridejo do sklepčnega rezultata. Ponavadi je pa tako, da je če izdelek po okusu že tako zanič ponavadi pretiravajo s sladkorjem in pride do nenormalno velikih koncentracij sladkorja (>12%).
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
slott ::
korenje3: "Problem sladkorja niso zobje, ampak ITM. Z vnosom sladkorja se ljudje neprimerno debelijo.
Največji problem za zobe predstavljajo kisle pijače. Sladke pijače težijo h kariesu, kisle pa k eroziji zob. Po hranjenju s sladkimo hrano si lahko zobe pereš, po hranjenju s kislim pa ne. Še večji problem je pa kislo+sladko. To je najbolj nevarna kombinacija za zobe."
Daj ne bluzi. Saj ni problem, testiraj živet brez umivanja zob na eni varianti in drugibos videl kje ti bo prej zobe ven pometalo. S tem da bojo zobje se najmanjsi problem.
hint: Pazi kateri kis uporabljas ;)
Največji problem za zobe predstavljajo kisle pijače. Sladke pijače težijo h kariesu, kisle pa k eroziji zob. Po hranjenju s sladkimo hrano si lahko zobe pereš, po hranjenju s kislim pa ne. Še večji problem je pa kislo+sladko. To je najbolj nevarna kombinacija za zobe."
Daj ne bluzi. Saj ni problem, testiraj živet brez umivanja zob na eni varianti in drugibos videl kje ti bo prej zobe ven pometalo. S tem da bojo zobje se najmanjsi problem.
hint: Pazi kateri kis uporabljas ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
Glugy ::
Raptor F16 je izjavil:
Čokolado se da tud brez sladkorja naredit ; samo kaj ko je sladkor tako poceni da se nobeni korporaciji zaenkrat še ne da s tem ubadat.
A daj ne bluzi. Bi te rad videl jest čokolado brez sladkorja. Že tista varianta 70% kakava je za mnoge bljak, ker je pregrenka.
Drgač pa ja ..sladkor je prisoten recimo v kečapu ker se ga umetno dodaja; ne zarad okusa ampak zato da se pretenta možgane da dobijo več energije pri kečapu in podzavestno pač je veliko večja verjetnost da možgani menijo da rabijio kečap tudi naslednjič. To je trik industrije. Ti ne rabš sladkorja v kečapu. To rabijo korporacije za večje dobičke.
Sladkor je v kečapu naravni konzervans ! Ne bluzi o teorijah zarote.
Ja 2,6g na 100g paradižnika nikakor pa ne 22g kolikor ga je v 100g ketchupa.
"Ketchup is a sweet and tangy sauce now typically made from tomatoes, sugar, and vinegar, with assorted seasonings and spices." Ključna beseda: vinegar oziroma po slovensko kis. Kis je naravni konzervans. Torej ni potrebe po dodajanju sladkorja. Da ne govorimo o tem da se da pasiran paradižnik kupit kjer se umetno ne dodaja sladkorjev in nevem česa še pa se hrana kljub temu lepo ohrani. Torej spet dodajanje cukra je nepotrebno.
Tista 70% čokolada o kateri govoriš ni sladkana. Sladkor je samo eno od mnogih sladil in nikakor ni alfa in omega sladkanja čeprav se podjetja trudijo da bi to bil ker se jim po navadi ne da ukvarjat z ravojem. Presenetljivo štrli ven ena izjema: https://www.bloomberg.com/news/articles... . Pozorno beri. Upam da ti gre funkcionlnost pri branju. Nestle ni izumil čokolade brez sladkorja je pa izumil nov način slajenja čokolade. Sladkanje čokolade drgač ni nobena novost sam pač laži je cukr poturat ljudem da je mn dela ker je treba gasa sam na profit gledat. Nestle očitno cilja na nišni trg ; je disrupcija trga ampak v pozitvnem smislu če jim to uspe pripeljat v mainstream.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
m0LN4r ::
Davek ne bo rešil nič. Predvsem so problematični starši in njihova vzogja. Na njih je, da otrokom dopovejo, da je sladkor škodljiv in, da naj bo uporaba zmerna. Vedno, ko mi v trgovini pogled gre mimo košare debelih, je notri sam junk in sladkane pijače. Problem je treba rešit pri izvoru slabih prehranjevalnih navad.
Opažam pozitiven trend, da novodobni starši precej bolj pazijo na prehrano otrok, kot so to počeli z nami. Vseeno pa nobena skrajnost ni zdrava.
To da bodo ljudje zaceli jesti vec sladke hrane iz umetnih sladil (cocacola zero nrp.) res ni neka resitev, bodo pac namesto debelosti imeli raka.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
krho ::
Meni se tudi zdi, da bo šlo potem več stvari na umetna sladila.. Sam jih ne maram.
Recimo sirup za redčenje aka malinovec po domače, kateri uporablja umetnia sladila namesto pravega sladkorja je naravnost ogaben.
Po vsej verjetnosti bodo davek nabili na vse sladke stvari, ne samo na tiste z dodanim sladkorjem.
Recimo sirup za redčenje aka malinovec po domače, kateri uporablja umetnia sladila namesto pravega sladkorja je naravnost ogaben.
Po vsej verjetnosti bodo davek nabili na vse sladke stvari, ne samo na tiste z dodanim sladkorjem.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
MrStein ::
To da bodo ljudje zaceli jesti vec sladke hrane iz umetnih sladil (cocacola zero nrp.) res ni neka resitev, bodo pac namesto debelosti imeli raka.
Eh, ti partibrejker.
Skoz si proti!
Samo kritiziraš!
Pa kaj če bo rak? Bomo pač nekako rešili...
Za vlado pa je to preveč mamljivo: višje cene, višji davki, nirvana...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
jype ::
Shegevara ::
Spet eni novi davki, noro. Če bi imeli uspešno državo bi šli v kontra smer. Zmanjšali bi davke na zdravo, neprocesirano hrano. Tudi subvencionirali bi jo lahko, če bi bilo treba.
Ampak itak, lažje je naredit še en nov davčni sesalec denarja, davke zna uvest čist vsaka budala.
Ampak itak, lažje je naredit še en nov davčni sesalec denarja, davke zna uvest čist vsaka budala.
roli ::
Davek ne bo rešil nič. Predvsem so problematični starši in njihova vzogja. Na njih je, da otrokom dopovejo, da je sladkor škodljiv in, da naj bo uporaba zmerna. Vedno, ko mi v trgovini pogled gre mimo košare debelih, je notri sam junk in sladkane pijače. Problem je treba rešit pri izvoru slabih prehranjevalnih navad.
Opažam pozitiven trend, da novodobni starši precej bolj pazijo na prehrano otrok, kot so to počeli z nami. Vseeno pa nobena skrajnost ni zdrava.
To da bodo ljudje zaceli jesti vec sladke hrane iz umetnih sladil (cocacola zero nrp.) res ni neka resitev, bodo pac namesto debelosti imeli raka.
No poleg coca cole zero delajo tudi coca colo sladkano z stevio. Nazadnje, ko sem gledal so govorili, da je to še zdrav naravni nadomestek cukra.
http://www.r00li.com
kuglvinkl ::
Sem proti temu. To je omejevanje potrošniške svobode.
Reveži bodo prisiljeni piti vodo, medtem ko bogataši lepo žlampali Fanto, Schwepess ipd?
Vsak naj se sam odloča kaj bo pil, ne da ti bo to še bolj omejevala denarnica
Resnica je druga.
Tisti, ki imajo, pijejo vodo (ker so radosti drugje, v potovanju npr.), tisti, ki nimajo, pijejo cukr.
Te zanima zakaj? Ker za tiste, ki nimajo, je v življenju vse NE. Vse kar hočejo, ne morejo dobiti. Uteho se dobi v cukru in soli, to je skoraj edini DA v žalostnem lajfu.
Your focus determines your reallity
Pika na i ::
Raptor F16 ::
Opažam pozitiven trend, da novodobni starši precej bolj pazijo na prehrano otrok, kot so to počeli z nami. .
Od kje ti podatek, da precej bolj pazijo? Iz razprav z interneta?
V praksi se izkaže, da je čedalje več otrok predebelih. Ampak to je tabu tema.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Pika na i ::
Sem proti temu. To je omejevanje potrošniške svobode.
Reveži bodo prisiljeni piti vodo, medtem ko bogataši lepo žlampali Fanto, Schwepess ipd?
Vsak naj se sam odloča kaj bo pil, ne da ti bo to še bolj omejevala denarnica
Resnica je druga.
Tisti, ki imajo, pijejo vodo (ker so radosti drugje, v potovanju npr.), tisti, ki nimajo, pijejo cukr.
Te zanima zakaj? Ker za tiste, ki nimajo, je v življenju vse NE. Vse kar hočejo, ne morejo dobiti. Uteho se dobi v cukru in soli, to je skoraj edini DA v žalostnem lajfu.
Tako, ja. Revni imajo veliko denarja za cukr.
In še dobro, da obstaja rek - sem tolk plonk, da še za sol nimam.
Od kod jih pobiraš, mi res ni jasno.
Raptor F16 je izjavil:
Opažam pozitiven trend, da novodobni starši precej bolj pazijo na prehrano otrok, kot so to počeli z nami. .
Od kje ti podatek, da precej bolj pazijo? Iz razprav z interneta?
V praksi se izkaže, da je čedalje več otrok predebelih. Ampak to je tabu tema.
Saj veš da ni temu kriva samo hrana.
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pika na i ()
Raptor F16 ::
In še dobro, da obstaja rek - sem tolk plonk, da še za sol nimam.
Od kod jih pobiraš, mi res ni jasno.
Časi so se spremenili. Bi pa opomnil, da so revni najbolj zanimiva populacija za marketing. Slednje najlažje prepričaš v nujnost nakupa precenjenih stvari.
Večina ljudi je revnih, ker serijsko delajo slabe odločitve v življenju. Predvsem neracionalno trošijo na cigaretih, kavi, sladkih rečeh... (če bom rekel luksuz bo padalo po meni). Slediše želja po dragem telefonu in tako nekako kompenzirajo občutek pomanjkanja. Dnevna instant tolažba med katero sodi tudi hrana.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
kuglvinkl ::
Sem proti temu. To je omejevanje potrošniške svobode.
Reveži bodo prisiljeni piti vodo, medtem ko bogataši lepo žlampali Fanto, Schwepess ipd?
Vsak naj se sam odloča kaj bo pil, ne da ti bo to še bolj omejevala denarnica
Resnica je druga.
Tisti, ki imajo, pijejo vodo (ker so radosti drugje, v potovanju npr.), tisti, ki nimajo, pijejo cukr.
Te zanima zakaj? Ker za tiste, ki nimajo, je v življenju vse NE. Vse kar hočejo, ne morejo dobiti. Uteho se dobi v cukru in soli, to je skoraj edini DA v žalostnem lajfu.
Tako, ja. Revni imajo veliko denarja za cukr.
In še dobro, da obstaja rek - sem tolk plonk, da še za sol nimam.
Od kod jih pobiraš, mi res ni jasno.
Raptor F16 je izjavil:
Opažam pozitiven trend, da novodobni starši precej bolj pazijo na prehrano otrok, kot so to počeli z nami. .
Od kje ti podatek, da precej bolj pazijo? Iz razprav z interneta?
V praksi se izkaže, da je čedalje več otrok predebelih. Ampak to je tabu tema.
Saj veš da ni temu kriva samo hrana.
Ja, samo za cukr majo. Al pa za čike. Ne gre za obsojanje, če to misliš. Pač ne razumeš, nič hudega.
Your focus determines your reallity
Raptor F16 ::
Saj veš da ni temu kriva samo hrana.
V prvi meri je definitivno kriv kalorijski suficit, kar je povezano z dieto.
V drugi meri je posredno krivo pomanjkanje telesne aktivnosti, ki bi porabljala te kalorije.
Konec dneva se gleda bilanca. Koliko je vložka in koliko porabe.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Raptor F16 ::
Preveč filme gledata, oba. Zato pa ne razumeta. Nič hudega.
Ne razumeva česa točno?
Poglej Mehiko, kjer je debelost dobesesno epidemija. Ljudje dobesedno živijo od fast fooda.
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
SambaShare ::
Ja, samo za cukr majo. Al pa za čike. Ne gre za obsojanje, če to misliš. Pač ne razumeš, nič hudega.
No recimo da predpostavimo da ta tvoj bs drži, torej da se reveži fixajo s sladkorjem in da bi morali to omejiti. Kaj jim potem še preostane? Bojo s šparanjem centov ko bojo pili vodo namesto coca-cole privarčevali za križarko?
kuglvinkl ::
SambaShare je izjavil:
Ja, samo za cukr majo. Al pa za čike. Ne gre za obsojanje, če to misliš. Pač ne razumeš, nič hudega.
No recimo da predpostavimo da ta tvoj bs drži, torej da se reveži fixajo s sladkorjem in da bi morali to omejiti. Kaj jim potem še preostane? Bojo s šparanjem centov ko bojo pili vodo namesto coca-cole privarčevali za križarko?
Notorno dejstvo je, da so pretežki tisti deli prebivalstva, ki imajo manj kot tisti, ki imajo. Drži?
BTW, nič jim ne preostane.
Se mi zdi, da tudi ti ne razumeš, da ne gre za obsojanje..
Your focus determines your reallity
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
SambaShare ::
Ti ne razumeš da podražitev sladkorja(hrane) ne reši ničesar, kvečjemu poslabša situacijo.
kuglvinkl ::
SambaShare je izjavil:
Ti ne razumeš da podražitev sladkorja(hrane) ne reši ničesar, kvečjemu poslabša situacijo.
NO, potem se z mano strinjaš model. Ker tistih, ki imajo, to ne bo prizadelo iz ključnega rzaloga: lahko bi to pili, pa še naprej ne bodo.
Your focus determines your reallity
cesnja ::
Ce koga zanimajo povzetki raziskav na temo nevarnosti dodanega sladkorja: https://nutritionfacts.org/topics/sugar/
Shegevara ::
By the way, kdaj bomo pa obdavčili še kancerogeno procesirano in rdeče meso, kdaj pride na vrsto sol ki je slaba za kardiovaskularni sistem, kdaj ocvrta hrana, da o njej sploh ne govorim?
slott ::
Ne morem si kaj de nebi delil jutranjo glavno novico.
Hm le zakaj...sej so se drugi vzroki ampak bistvo se mi zdi ostaja...
Hm le zakaj...sej so se drugi vzroki ampak bistvo se mi zdi ostaja...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
Shegevara ::
slott ::
Sladko za enkrat fantje in co. ... dajmo to nesnago scitit najprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
Shegevara ::
slott ::
Verjetno imas prav ampak daj naredi drugo temo za drugi topik.... tukaj so na tnalu cuker in kako bi skoraj zbil pocukranega pobalina situacije...
...se mogoce pobratimo tam...
...se mogoce pobratimo tam...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
dmi ::
Besede idealista:
Smo v 21 stoletju kjer bi lahko glede na vse možne tehnologije v zelo kratkem roku ustvarili mehanizme kjer bi živila s dodatkom sladkorja bile eksponentna dražje glede na nakupe v preteklem obdobju.
Sicer pa menim, da se vse začne pri izobrazbi oz. pomanjkanju nje na področju: Kako živeti življenje, od zdravja, financ do reševanja problemov. Namesto ne vem koliko domače naloge in število ur na določene predmete bi to korenito dvignilo ne samo zdravje ampak tudi gospodarstvo
Smo v 21 stoletju kjer bi lahko glede na vse možne tehnologije v zelo kratkem roku ustvarili mehanizme kjer bi živila s dodatkom sladkorja bile eksponentna dražje glede na nakupe v preteklem obdobju.
Sicer pa menim, da se vse začne pri izobrazbi oz. pomanjkanju nje na področju: Kako živeti življenje, od zdravja, financ do reševanja problemov. Namesto ne vem koliko domače naloge in število ur na določene predmete bi to korenito dvignilo ne samo zdravje ampak tudi gospodarstvo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dmi ()
slott ::
admin prosim ce se da v prvi post tole anketo
https://vote.pollcode.com/61275575
vem da smo lahko unfair pri teh anketah ampak dejmo probat obratno
https://vote.pollcode.com/61275575
vem da smo lahko unfair pri teh anketah ampak dejmo probat obratno
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: slott ()
Shegevara ::
Verjetno imas prav ampak daj naredi drugo temo za drugi topik.... tukaj so na tnalu cuker in kako bi skoraj zbil pocukranega pobalina situacije...
...se mogoce pobratimo tam...
Ja maš že prav ampak vprašaj se, zakaj je na tnalu cuker?
Ker prekomerno uživanje škodi zdravju. In to je tudi razlog za različne predloge v tej temi in jaz se sprašujem, zakaj samo sladkor? Meni se zdi to legitimno vprašanje za to temo predvsem zaradi raznoraznih gostilniških predlogov, kot jih predlagajo v tej temi (na primer ta nad mano).
V čem je cuker iz zdravstvenega vidika tako hujši od raznorazne procesirane svinjarije, da si zasluži posebno obravnavo?
Cr00k ::
Zato ker je trenutno daleč najbolj škodljiv/strupen med populacijo... folk navlečen nanj pa živi v zanikanju in kontrira z nekimi aspartami, rdečem mesu, soli, masti in ne vem še čem, kjer je negativnih posledic nekje v rangu statistične napake, med tem ko zaradi cukra dejansko tudi umirajo ljudje.
Kakšno študijo LHCF poglejte, in vplive 80% dnevnega kaloričnega vnosa iz maščob (zdravih seveda, ne trans...), preostalo pa beljakovn + kar je skritih hidratov. Jaz na mesec pojem cca 250jajc, pa imam prenizek holesterol... stara zdravnica, pa mi na zdravniškem pregledu, ob pogledu na krvno sliko reče, da naj kakšen jajc čez teden več pojem. Klasika.
Kakšno študijo LHCF poglejte, in vplive 80% dnevnega kaloričnega vnosa iz maščob (zdravih seveda, ne trans...), preostalo pa beljakovn + kar je skritih hidratov. Jaz na mesec pojem cca 250jajc, pa imam prenizek holesterol... stara zdravnica, pa mi na zdravniškem pregledu, ob pogledu na krvno sliko reče, da naj kakšen jajc čez teden več pojem. Klasika.
Avenger ::
Prepričan sem, da pretiravamo s sladkanjem vsega - recimo sladkor v (tudi navadnih!!) jogurtih, kislih kumaricah, kečapu, raznih omakah, v kruhu, na trgu prodajajo sadje, kjer je najbolj sladko očitno najbolj zaželeno, sladoledi so običajno noro sladki, čokolade, polne sladkorja, pijače so totalno presladkane, seveda bi bila kokakola s pol manj sladkorja neužitna, ampak zakaj sploh piti industrijsko izdelane napitke?? Za hidracijo je voda, za gušt pa čaj - brez sladkorja, jasno. Ampak ok, malo sladkanja paše, malo in ne vedno. Od sladil obstajajo dobre alternative kot je eritritol in stevia ali pa xylitol. Ta sladila imajo svoje pomankljivosti, kot je recimo to, da jih ne smeš pojest preveč sicer imaš prebavne težave, ampak meja spet ni tako nizka, seveda se verjetno prekorači, če boš pojedel liter sladoleda, ki ima 30% sladila in še tortico.
Drugi minus teh sladil pa je cena. Trenutno se proizvajalci zelo radi pohvalijo, da je izdelek brez sladkorja in uporabljajo maltitol, ker je poceni, ampak zdravstveno je to šit. Poglejte recimo kaj je v cockti brez sladkorja za sladilo... ni šans da bom to pil. So meli cockto s stevio, ampak se ni prijela, ne vem ali je bila malo dražja, ali je folk motil malo drugačen okus, ki pa sploh ni bil slab.
Davek na sladkor bi bil vsekakor smiseln, vkolikor bi istočasno subvencionirali DOBRA alternativna sladila, v prvi vrsti eritritol, potem stevio in nato xylitol, tako da bi navaden namizni sladkor postal cenovno vsaj izenačen z alternativo. Razumljivo pa je, da nekatere stvari z alternativnimi sladkorji ne funkcionirajo enako ali pa sploh ne, vem recimo da je pri Eritritolu težava z nezaželenim kristaliziranjem ampak to znajo rešit - spet pa je vprašanje cene. Skratka, davek na sladkor, subvencija na alternativo in ima kupec izbiro ali bo vzel čokolado s sladkorjem ali z eritritolom - z eritritolom je najmanj ista cena, če ne cenejša. Šele to bo dejansko izbira. Če imaš pa cukr čokolado za 0,5€ in najcenejšo z eritritolom/stevio za 2,5€ bo bolj težka da boš raje vzel to drugo, razen če si res prepričan, da nočeš videt sladkorja.
Drugi minus teh sladil pa je cena. Trenutno se proizvajalci zelo radi pohvalijo, da je izdelek brez sladkorja in uporabljajo maltitol, ker je poceni, ampak zdravstveno je to šit. Poglejte recimo kaj je v cockti brez sladkorja za sladilo... ni šans da bom to pil. So meli cockto s stevio, ampak se ni prijela, ne vem ali je bila malo dražja, ali je folk motil malo drugačen okus, ki pa sploh ni bil slab.
Davek na sladkor bi bil vsekakor smiseln, vkolikor bi istočasno subvencionirali DOBRA alternativna sladila, v prvi vrsti eritritol, potem stevio in nato xylitol, tako da bi navaden namizni sladkor postal cenovno vsaj izenačen z alternativo. Razumljivo pa je, da nekatere stvari z alternativnimi sladkorji ne funkcionirajo enako ali pa sploh ne, vem recimo da je pri Eritritolu težava z nezaželenim kristaliziranjem ampak to znajo rešit - spet pa je vprašanje cene. Skratka, davek na sladkor, subvencija na alternativo in ima kupec izbiro ali bo vzel čokolado s sladkorjem ali z eritritolom - z eritritolom je najmanj ista cena, če ne cenejša. Šele to bo dejansko izbira. Če imaš pa cukr čokolado za 0,5€ in najcenejšo z eritritolom/stevio za 2,5€ bo bolj težka da boš raje vzel to drugo, razen če si res prepričan, da nočeš videt sladkorja.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.
Invictus ::
Sladkor je bil odkrit kot škodljiv za zobe že v viktorijanski Angliji.
Mislim, da se sladkor v vseh teh letih ni tako spremenil, da bi postal neškodljiv...
Mislim, da se sladkor v vseh teh letih ni tako spremenil, da bi postal neškodljiv...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Shegevara ::
rdečem mesu, soli, masti in ne vem še čem, kjer je negativnih posledic nekje v rangu statistične napake, med tem ko zaradi cukra dejansko tudi umirajo ljudje.
Ok, tukaj bom jst zapustil debato ker je tvoje izhodiščno stališče tako bizarno, da bi po mojih izkušnjah jaz rabil kakih 5 strani vnete debate, da prideva do točke, kjer se lahko strinjava.
Lp
c3p0 ::
Ena glavnih funkcij sladkorja v poceni proizvodih je prikrivanje slabih sestavin.
> So meli cockto s stevio
Mislim, da je le en del sladkorja bil nadomeščen s stevio.
> So meli cockto s stevio
Mislim, da je le en del sladkorja bil nadomeščen s stevio.
nekikr ::
Mislim, da se sladkor v vseh teh letih ni tako spremenil, da bi postal neškodljiv...
Isto je z vodo. Po vseh teh letih je še vedno enako škodljiva, celo smrtonosna :(
c3p0 ::
Cr00k ::
Meso je povsem ok, sol tudi telo rabi za funkcioniranje... sladkorja pa ne.
Meso večinoma ni OK, sploh procesirano, telo ga ne rabi.
Meso je OK. Ne govorim za procesirano, nič procesiranega ni OK, sploh v prevelikih količinah... Telo rabi meso veliko bolj kot cukre kakršnekoli oblike.
Ogljikovi hidrati niso esencialna hranila, maščoba in beljakovine pač so. OH-je telo sam z lahkoto nadomesti in ne verjet bajkam, da možgani potrebujejo OH za delovanje.
Načeloma lahko nadomestiš beljakovine in maščobe iz rastlinskih virov, a niso niti blizu kvaliteti beljakovinam in maščobam živalskega izvora. Poznamo vpliv soje na moške hormone, slabo absorpcijo omega3 maščob iz lanenega olja, ipd...
Še Nole, privržen plant-based jedec pred turnirji jé piščanca in ribe... le zakaj. Sigurno ne, ker telo mesa ne rabi.
Nekaj je pa tudi od genetike oz. metabolizma odvisno... nekateri lažje shajajo z manj, ali nič mesa, mnogo njih pač ne. Brez cukra bi za začetek lahko vsi shajali, če ne bi bili zasvojeni oz. če ne bi bil tako razpasen povsod. Že če bi prešaltali na kompleksne OH, bi bil ogromen napredek. Sladkor, fruktoza in škrob so dejansko strup in ko pride prehitro v kri, se telo bori da ga izloči... v špeh, maši žile,... :) Če ga je preveč se telo ne more spopadati s tem, potem pa imaš diabetes, zdravstvene probleme,...
Zmernost je tu tudi ključna, je bil pred dnevi intermittent fasting članek na ST... ki je tudi delno povezan s to problematiko.
rdečem mesu, soli, masti in ne vem še čem, kjer je negativnih posledic nekje v rangu statistične napake, med tem ko zaradi cukra dejansko tudi umirajo ljudje.
Ok, tukaj bom jst zapustil debato ker je tvoje izhodiščno stališče tako bizarno, da bi po mojih izkušnjah jaz rabil kakih 5 strani vnete debate, da prideva do točke, kjer se lahko strinjava.
Lp
Dokler boš stališča da je meso, aspartam, maščoba ipd škodljivo bolj kot cuker... lahko vneto pišeš 99strani pa se ne bova niti blizu strinjala. Lahko pa kakšno študijo najdeš, pa ti jih jaz 5 kontra... tako, da je mogoče bolje da nehava ja.
BTW: Šerbi ni ostala brez nog in življenja, ker je preveč Kole Zero z aspartamom in svinjskih pečenk pojedla... sam tolk.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Cr00k ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Sladkor je strup? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Problemi človeštva | 42528 (37811) | energetik |
» | Sladkor (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 27715 (23700) | FiReFTW |
» | Preveč sladkorja v sadnih jogurtih? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14264 (12218) | loveJDM |
» | Ali se izplača jemati "fat burner-je"? (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 22280 (20688) | Tony710 |
⊘ | Nelogično navajanje vsebnosti sladkorja (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32267 (29926) | dzinks63 |