» »

Problem zaradi navijanja na Abit NF7-S

Problem zaradi navijanja na Abit NF7-S

monster-x ::

Lp,

imam problem z navijanjem Athlona XP 2500+, posajenega na Abit NF7-S. Vedno ko ga navijem na 2,3 GHz (11,5X200) pri volataži 1,775V se pojavi problem; Računalnik nekaj časa dela povsem stabilno, nato pa čez nekaj časa enostavno zmrne. To mi gre na živce zaradi tega, ker če grem stran od računalnika in pridem nazaj in ugotovim, da ni pri tem kar bi moralo biti in je toliko časa "laufal" zastonj. Na primer pri 2,2 GHz (11X200) pri voltaži 1,65V pa deluje povsem stabilno. Vendar pa bi ga zelo rad pripravil do tega, da bi deloval na 2,3 GHz oziroma še malenkost več. Je morda problem tu zaradi previsoke/prenizke voltaže ali je kaj drugega narobe? Aja, CPU hladim z Volcano 11+ (bo treba kmal Thermalright SLK900U nabavt :) ).


Hvala za odgovore in pomoč...

boom-bar ::

Spust frekvenco.
To je očitn znak da si pretiraval.

monster-x ::

boom-bar, ta frekvenca je čisto kul za ta procesor. Če me spomin ne vara je Sergio navil isti procesor na plati Epox 8rda3+ na 2380 MHz z Volcano 9. No, sedaj ima itak vodno hlajenje. Ampak ta frekvenca je še čist kul, tko da je problem ziher nekje drugje.

MALJUTKA ::

Monster-X @ Dejstvo, da Sergio z procom, ki ima isti stepping kot tvoj, lahko pride na XY MhZ pri XY voltazi, je zate povsem nerelevantno. Zakaj? Zato, ker sta dva proca z istim steppingom lahko cisto razlicno dovzetna za navijanje. Pa ne samo to, tukaj je se miljon faktorjev ki vplivajo na razlicni OC dveh po stepingih enakih procesorjev: od temp. okolice, hlajenja proca, tudi od same plate (ceprav je mogoce ista kot tvoja)...itd. Vsak proc ima svojo "duso" ne glede na stepping; znani so recimo DLT3C 1700+ TBb, ki se ne navijajo NIKAMOR, so pa tut primeri z bednim steppingom ki grejo tut 2500 MhZ.
Tako da, jaz se na tvojem mestu ne bi zanasal na Sergiove rezultate. Ti raje poskrbi za dobro hlajenje TVOJEGA proca. Tako mimogrede naj ti omenim da imam Bartona 2500+ @ 2650 MhZ hlajenega z SLK 900 U. In ti recem tut SLK 900 U ga vec NE MORE optimalno shladit ko nastavim voltazo vecjo od recimo 1,85 V. Bartoni se namrec pri povisani voltazi extremno grejejo, zato ti priporocam, da ga gonis na max 1,75 Volta. Vse kar je vec, se ti bo proc pregreval in ti zarad tega ne bo sel visje in ne zato, ker je sam proc slab. Je pa pri Bartonih tut tako, da do neke meje grejo popolnoma stabilno, potem pa dvig frekvence za samo 50 MhZ in vec NE gre Z NOBENO voltazo:; kot da bi imeli blokado pri doloceni frekvenci pa tut pri doloceni voltazi.
Pa se nekaj: 2300 MhZ z tako relativno slabim hladilnikom je ODLIČEN rezultat, verjem, da ti ga marsikdo zavida.

LP

monster-x ::

MALJUTKA, res je, da je 2300 MHz dober rezultat, vendar pa pri tej frekvenci vsake tolika časa frizne in to mi gre pošteno na živce. Zanima me kaj bi blo loh kle narobe in ne kaki steppingi so dobri. Drgač pa vsen hvala za razlago MALJUTKA.:)

Sergio ::

Saj ti je rekel -- voltaža. Koliko imaš VDIMM in VDD nastavljen? Koliko je temp procesorja?
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Sergio ::

BTW, teh 2375 MHz je bilo doseženih z ekstremnim višanjem voltaže na 1.90 V. Prosim lepo ;)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

monster-x ::

Zvišana je samo voltaža procesorja -- chipset ter rami imajo privzeto voltažo.

MALJUTKA ::

Glej Monster-X , če ti pa pravim da imajo Bartoni "blokado" pri določeni frekvenci in voltaži/temperaturi. In OČITNO je ta frekvenca pri tvojem procu za to voltažo maximum. Po mojem tut z večanjem voltaže ne boš nič naredil ker potem se ti po ba že zarad slabega hladilnika proc pregreval in posledično spet zmrzoval. Ti pravim da si s tem hladilnikom lahko SREČEN da ti sploh gre toliko koliko ti gre in to celo pri tako nizki voltaži.
Zakaj ti vsake toliko zmrzuje pri 2300 ? Enostavno je to OČITNI znak premale voltaže procesorja ali pa je to enostavno že končna meja tvojega proca. Šolski primer, ne vem kaj ne razumeš. Glej tut meni gre recimo pri 1,700 Volta do 2500 MhZ 100% stabilno, ko pa nastavim na 2530 ali več na tej voltaži pa tut začne vsake toliko zmrzovat. Ne vem kaj pri tem ni za razumet?

mare87 ::

Monsterx, če si že opazil ti pri Abitki pade voltaža Cpu-ja ob polni obremenitvi za 0.04- 0.05v (npr: naštimaš v biosu 1.65v ti pade tudi do 1.6v). Probaj dat na 1.8v pa poročaj, če pa nebo pomagalo pa procesor spusti za par Mhz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mare87 ()

OwcA ::

Kaj pravi prime95?
Otroška radovednost - gonilo napredka.

asPeteR ::

monster-x:

A ves, da imas isti procesor kot jaz v moji ta stari kisti? Ista fora glede navijanja. Zelo dobro se navije prakticno z default voltazo, tam do 2.2, potem pa kot da zadane ob steno. Ne pogaga ne boljse hlajenje(tale moj bartoncek je imel gor SLK900+delto) ne voltaza 2.3V.

Edino z vodnim sem ga uspel spraviti na 2.3 in visoko voltazo.

Skratka mislim, da imas zelo podoben procesor kot sem ga staknu jaz. Namrec zelo rad ima nizke voltaze in gre tam do okol 2.2.

Tako, da se ne obremenjuj prevec. Takega si pa pac dobil.

Mors pa vedet, da 2.2 tud ni TAKO slabo! Sej to je najvisja frekvenca Bartona na trgu!
http://blog.stegnar.com

Sergio ::

Seveda!

2200 MHz je _zelo_ zgleden rezultat. Dejstvo ostaja -- jaz sem z 2200 MHz čisto POPOLNOMA zadovoljen. Sedaj ciljam na neslišnost.

Ko bo pa 2200 MHz premalo, pa verjemite, da se bo dalo kupiti po ceni 20.000 SIT 3 GHz procesor, OCable na nekje 4 GHz.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

asPeteR ::

monster-x pa se to: Jaz ti predlagam, da svoje moci usmeris v cim visji FSB! Ker ravno bandwidth je cokla pri Athlonu!

Ker mas na NF7-S, lahko naredis tudi en ZELO simpl voldmod za Vdd voltazo.(postopek sem opisal v eni temi)

Kere rame imas? Ce imas dobre, lahko dal FSB na 233x9.5 in ti lepo znese 2.2GHz. BTW sam sem kar nekaj casa imel sistem na takih frekvencah in je kar lepo delal ...

Aja se tole si napisal:

->chipset ter rami imajo privzeto voltažo.

Daj cipsetu napetost do konca(1.7V) in ramom tudi(2.9V)! Nikar se ne boj zvisati voltaze!(ker je se ta PREMAJHNA za overclock) Idelna je Vdd okoli 1.9V, za Vdimm pa malo cez 3V ...
http://blog.stegnar.com

WhiteWolf ::

Zanimivo razmisljanje: Zgleda, da imajo bartoni res "kao blokado"! Tudi moj procesor gre na 2200Mhz pri 1.775, na 2300Mhz mi ga pa niti pri 2V ni spravlo spravit stabilno-Prim95 mece errorje po kaksnih dveh urah! (Visje voltaze pa ne mara)! Drugace pa ga imam pri 1.775 in 11*200 temperaturo procesorja 45 na full load!

Dobim pa jutr se en procesor 2500+ od Jae (AQXEA in zadnje tri cifre so 067), tako da bom porocal, kako bo kaj z tem.

monster-x ::

Bom poskusil malo z voltažami se poigrat -- OwcA, ne bom pozabil na prime95. :)

asPeteR: Rami so 2*512 MB TwinMOS PC3200/ WinBond z CH5 čipi

asPeteR ::

->Rami so 2*512 MB TwinMOS PC3200/ WinBond z CH5 čipi

No, potem v navezi v voltmodom ne bi smel imeti vecjih tezav z visokim FSBjem.
http://blog.stegnar.com

mato22 ::

Končno sem skup sestavil mojo mašinco in mam tud problem.
Mam Abit NF7-s 2.0, 2x256 MB Corsair 3200, AMD 2500+, SLK900u
Ko navijam FSB tja do 195 mi proc dela brez napak na privzeti voltaži, ko pa grem na 200 FSB ali več, pa mi prime95 že pri prvem testu javi napako. Višal sem voltažo do 1,9v pa še vedno ni bil stabilen.
Zvišal sem tud voltažo čipovja in ramov pa ne pomaga. Čudn se mi zdi, ker 200 bi sigurno mogu delovat.
Temperatura pri 195x11 je 32C. Katero varianto naj probam?
Stepping proca pa je AXDA2500DKV4D AQXEA 0324TPJW.

TribesMan ::

Poglej kako je z termalno pasto pod Northbrige hladilnikom, se zna zgodit da je nanesena površno in da je to tvoj problem, če jo je premalo dodaj, drugače pa samo razporedi po celem čipu in postavi gor hladilnik, ter ga potem malo pomigaj da se dobr usede.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

monster-x ::

Danes bom -- če bo cajt -- se lotil projekta 2,3 GHz+ :D

boom-bar ::

Men zdej laufa uspešno na 2300MHz.
Sam vprašanje kok cajta bo še tko
Legalizirajte mehke droge!!!

WhiteWolf ::

Tudi jaz imam Rame Twinmos Winbond CH5 2*512DDR!
Te moram oa razocarat, da so zaenkrat 512 moduli nekompatibilni z ABIT NFS-7 rev 2.0! Men delujejo na 200 samo ce dam timinge kot so default (8,3,3,2.5), je pa se en hec! Je treba voltazo rama zvisat kar na 2.8V da rami delajo na default (torej 200)! Drugace prmie 95 po kaksni uri vrze error!

NapajalnikCHIEFTEC HPC420
ABIT NF7-S rev 2.0
AMD BARton 2500+@2300Mhz (1.775V procesorja, 2.8V voltaza rama, 1.6 voltaza chipseta)
vse sekupaj na 11.5*200FSB (naslednja postaja katero sem poskusil je bila 210 ni ni pomagalo niti ce sem nastavil na (11,3,3,3), sem pa na forumih slisal, da ABIT ze dela na biosu za nekompatibilne rame,..

monster-x ::

boom-bar, saj meni je delal celo na 2,4 GHz kakih dobrih pet minut, pol pa zmrznu;(( WhiteWolf, men delajo čist lepo rami na 200 MHz. 11X200 pri default voltažah deluje tako kot mora.

monster-x ::

Drgač ob naslednjem nakupu ziher pazil, da bom vzel Corsair rame.>:D

asPeteR ::

WhiteWolf: Ja ta nekompatibilnost je z 512MB moduli, on ima pa 256MB module, ta da bi znal bit kej drugace ... Sicer pa mislim, da ni fora v cipih temvec je kombinacija 512MB na ploscico ter cipi nekompatibilna.
http://blog.stegnar.com

boom-bar ::

Zdej mi dela na 2.4 že ene 10 minut
Legalizirajte mehke droge!!!

Yohan del Sud ::

Še malo pitanje z moje strani:
Ker ne nameravam ekstremno navijati (imam defolt box ventilator gor)

Bi me zanimalo, okvirno, koliko bi moral zvišat voltažo, če bi rad dobil stabilnih 11*200 na 512 3200 Corsairju? (to je barton 2500 za tiste k niste zgruntal)...

boom-bar ::

1.85, tm okol
Legalizirajte mehke droge!!!

WhiteWolf ::

Hm vceri sm dobil se en procesor od Jae 2500+ in dela na 11.5*200 na 1.775V! Je pa hecno, da sploh ne mara visokih voltaz! Pri 1.85 se racunalnik ze resertira! Je pa vsekakor boljsi kot prejsni barton ki je sel na 2200Mhz pri 1.8V, voltaze je imel rad celo nad 2.0V, ampak ga nisem mogel prepricati, da bi delal na 2300Mhz, kar pa pri temu ni problem, tako, da imam sedaj tega, ki gre na 2300! Ko bom dokonncno potessstiral zadevo, bom rezultate objavil v bazo steppingov!

Aja nekompatibilnostna fora je pa sam z 512 moduli, z 256 moduli zadeva leti! Ko mi jih je frend posodil, sem probal samo 230 in je slo brez problema!

Zgodovina sprememb…

monster-x ::

asPeteR, jaz imam dva 512 megabajtna modula;)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Zgodovina sprememb…

monster-x ::

Pa še nekaj: boom-bar; glede na to, da ga laufaš na 2,4 GHz preveri stabilnost. Imaš en kup programov. Lep primer je že Folding@Home>:D
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

boom-bar ::

Folding zagnal in je delal.....dokler ni začel obdelave.;(( ;((
Legalizirajte mehke droge!!!

monster-x ::

boom-bar, počakaj raje na prve dežave. :D
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

asPeteR ::

monster-x: Uf ... No si ze probal dobiti maks fsb s temi rami?
http://blog.stegnar.com

mato22 ::

Men zdej dela proc na 2255 (205x11) Mhz pri 1,65v. Timinge mam na 6,3,2,2.0.
Če dam FSB višje se mi računalnik restarta ali pa 3dMark vrže ven, tko da ne vem al me zdej bremza ram al čipset voltaža, ki jo mam na 1,7V?
Probu sem pol mal timinge spreminjat pa je 3dMark mal dalj zdržu, vendar ni prišel do konca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mato22 ()

monster-x ::

asPeteR: Včeraj sem se malo igral pa se mi je več kot očitno proc pregreval na 1,85V. Drgač pa dela na 215 čist lepo. Bom danes še malo probaval :)
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Zgodovina sprememb…

Yohan del Sud ::

Nisem čisto zadovoljen.

Zadeva sedaj dela na 11x2000 1.85. Načeloma bp.
AMPAK.


Za merilo ne uparabljam klasićnih stabilnostnih testov.


Trenutno nabijam Divine Divinity (diablo wanabe), ki je na starem računalu sesuvala sebe u nulo...

Abit, corsair, box 25000 barton. Sestavljen lastoročno. Špil dela tudi ko mora na optimal BIOS nastravitvah. Včeraj se malo špilam z bios nastavitvami (glej gori) in se mi špil ob savih občasno prostovoljno izklopi.

Kako pridobiti praktično stabilnost ob navijanju?

Yohan del Sud ::

Temperatura je kljub defolt box ventillatorju še vedno pod 50... (se pravi 10 stopinj nad optimal nenavito varianto)

monster-x ::

Tako, danes sem zamenjal termalno pasto in ima proc na full load med laufanjem foldinga 40.5 stopinj na full obratih. Če dam obrate na minimum -- cca. 1400 obratov/min ima proc temperaturo 64 stopinj8-O .Upam, da bo zdj se kej bol navijal.:D
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

Tic ::

Zalostno je ja. Sicer je mal offtopic vendar. Ko sem kopoval mojega tbreda 1700+, mi je bilo obljubljeno 1470@2200 na 1.7v. Tako tudi je! Vendar je maximalno kar je procesor prisel v OS 2425mhz (mislm da kao 3200+), voltaza je bila 1.975 ce se prav spomnim.... Šolski primer kako nemara visokih voltaz.

Hlajenje je bilo vodno.
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

WhiteWolf ::

Sam eno vprasanje, a je se kaksen drug program, ki bi preverjal stabilnost procesorja, razen Prime 95! A sem edini, ki ima obcutek, da ima Prime95 probleme z Nforce 2Ultra?
Primer: Barton 2500+@2300 Pri 1.725 v Primu 95deluje 12 ur, potem se mi vec ne ljubi cakat in pac prekinem testiranje. Grem v bios in se pac malo poigram z nastavitvami, zopet pozenem prime, le-ta se hitro zrusi. Si recem OK, dam vse nastavitve nazaj kot prej in Prime 95 ni vec stabilen! Potem pustim vse tako kot je v biosu (torej navito na 2300Mhz pri 200 in 8,3,3,2.5!) in nanovo instaliram OS! Prime je zopet stabilen, ponovno se grem igrat v bios in Prime ni vec stabilen!!!! WTF?????

Vse ostalo deluje OK (3dMark, Ut2003 Benchmark, Warcraft,...)???

Ima kdo kaksno idejo?

OwcA ::

prime95 (če imaš najnovejšo verzijo) je čisto vredu. Tudi F@H ni za odmet, le težje je določiti krivca na podlegi njega nedelovanja.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

WhiteWolf ::

Kot kaze po tujih forumih gre za neko nekompatibilnost z 2*512 Twinmos Winbond CH5 cipi!
Problem sem resil tako:
grem v bios: 1. izberem load optimize defulat,
2. nato SAVE&EXIT
3. Izklopim racunalnik, tudi strom potegnem iz napajalnika za kaksno minutko!
4. Navijem kistico (2300Mhz, 8,3,2,2 in 1.725V)!
5. Prime je spet stabilen!

Cudno, ne?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Baza AMD-jevih steppingov (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Navijanje
20342834 (15618) peter_ki
»

barton 2600+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
584644 (3388) SepoX
»

Barton-M (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Navijanje
61132025 (15630) K0K0
»

Do koliko ste prišli (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Navijanje
1549594 (6215) MEDENA
»

AMD Athlon XP 2500+ Barton

Oddelek: Navijanje
422448 (1431) rap3r

Več podobnih tem