V peto gre rado: Starship naposled zgledno pristal

Jurij Kristan

6. maj 2021 ob 17:33:54

Po štirih eksplozivnih poskusih pristanka prototipov vesoljskega plovila Starship je SpaceXu z izvedenko SN15 naposled uspelo napravo spodobno pripeljati na tla v enem kosu.

Kdorkoli je zadnjega pol leta spremljal vesoljske polete, ni mogel mimo bombastičnih eksperimentov SpaceXa s prototipi plovila Starship, s katerim želijo nekoč na Mars. Firma je namreč ubrala zelo zanimiv konstrukcijski pristop: zelo hitro preizkušanje prototipov, od katerega si po eni strani obetajo hitrejši napredek, a po drugi neobhodno proizvaja tudi več neuspehov. V primeru Starshipa smo bili tako lahko že na tleh priče množici implozij rezerovarjev za gorivo, še posebno barviti pa so bili štirje dosedanji poleti naprave. Do te mere, da so celo tisti, ki razumejo samosvoj pristop, začeli zbijati šale na SpaceXov račun. Toda prejšnji mesec je NASA podjetju presenetljivo dodelila razvoj lunarnega pristajalnika, ki bo zasnovan ravno na osnovi Starshipa, in stric Musk je očitno udaril po mizi ter dejal, da je bilo heca dovolj, kajti v petem poskusu je prototip pristal v enem kosu ... in tudi kasneje ni hotel eksplodirati. Model SN15 se je iz teksaške Boca Chice dvignil danes malo pred pol eno ponoči po našem času, opravil klasični dvig do višine desetih kilometrov in pristal šest minut pozneje.


Šalo na stran; za uspeh je bržkone najbolj zaslužno dejstvo, da SN15 predstavlja prvo bistveno prenovo dizajna. Nova je avionika, drugačna je zasnova vodil za gorivo v spodnjem delu plovila, korenite izboljšave naj bi nosili tudi motorji Raptor. Opazno je bilo, da se je manever postavljanja v pokončno držo ob pristanku, ki sledi vodoravnemu "plavanju" na trebuhu med spustom, tokrat začel že precej višje kot ob preteklih, neuspelih poskusih. Po pristanku je bilo sicer ob šobi enega od motorjev še več minut mogoče opaziti manjši plamen, ki pa očitno ni pomenil katastrofalne napake. S trenutno serijo naprav nameravajo izvesti še nekaj poskusov, nato pa bo z modelom SN20 na vrsti nova korenitejša posodobitev, namenjena prilagajanju Starshipa njegovi nosilni raketi, velikanki Falcon Super Heavy. Tudi ta je povsem nova naprava in Musk mirno pove, da nas v bližnji prihodnosti čaka še ogromno eksperimentov, s tem pa skoraj gotovo tudi nove ognjene krogle.