Starship v tretje razpadel ob povratku

Jurij Kristan

15. mar 2024 ob 06:58:43

Tudi tretji polet rakete Starship se je končal podobno kot prejšnja dva: SpaceX je zabeležil bistven napredek v eksperimentiranju, toda podvig se je končal predčasno, saj sta tako nosilna raketa Super Heavy kot plovilo Starship ob povratku razpadla.

Eksperimentalni poleti podjetja SpaceX so paša za oči, malo zaradi impozantne opreme in prenosov v živo, še precej bolj pa zaradi tega, ker Elon Musk zagovarja razvojni pristop, kjer "se hitro giblje in lomi stvari", zaradi česar so zasloni radi polni ognjenih zubljev. Tako je bilo tudi pri lanskih prvih dveh poletih polne različice Starshipa, torej plovila Starship, pritrjenega na orjaško nosilno raketo Super Heavy: tako prvi kakor drugi sta se končala z eksplozijama. Tretji, ki so ga izvedli v četrtek zgodaj popoldne po našem času, ni bil tako bombastičen, a je navdušil z vrsto drugih zanimivosti. Podobno kot pri drugem poletu, so tudi pri tretjem stopnico postavili višje, saj je plovilo v vesolju prvič postorilo še nekaj dodatnih eksperimentov, ki bodo ključni za prihodnje odprave.

Raketa Super Heavy se je prižgala ob 14.25 po našem času in plovilo se je pognalo z izstrelišča v Boca Chici. Tokrat je šlo torej za prvi jutranji vzlet Starshipa. Kot pri prejšnjem, smo tudi tokrat spremljali navdušujoče sodelovanje vseh 33 motorjev Raptor nosilne stopnje in pa šesterico samega Starshipa, pri čemer sta napravi tudi to pot uspešno uprizorili vročo ločitev (hot-stage separation), torej separacijo medtem, ko nekateri motorji še ali že delujejo - takšen način namreč prihrani nekaj energije. Plovilo je doseglo orbitalno hitrost in izvedlo dva pomembna eksperimenta: odpiranje vrat tovornega predela in pa vzorčno pretakanje goriva med dvema rezerovarjema - to bo namreč morala biti stalna praksa med odpravami, ki bodo temeljile na dotakanju goriva med več starshipi, preden bodo nekateri odpotovali naprej proti Mesecu ali nemara še dlje. Poizkus bi moral vsebovati tudi vzorčni vžig enega od raptorjev za manever vračanja, a so ga odpovedali, menda spričo prehitrega obračanja plovila.

Tako Super Heavy kot Starship sta tokrat odpovedala pri vračanju. Velika nosilna raketa je imela ob pristajalnem manevru, ki bi jo moral postaviti v pravilen položaj, očitno probleme in je razpadla na višini 462 metrov. Starship je pričel vračanje v atmosfero in posnetek je ob tem postregel z enim najbolj impozantnih prizorov doslej, realnočasovnim prikazom plazme, ki nastane zaradi trenja med ozračjem in toplotnim ščitom. Prenos so omogočili sateliti Starlink v orbiti, ki so lahko prejeli signal s plovila, medtem ko plazma preveč moti signal na relaciji med plovilom in tlemi, zaradi česar takšnih posnetkov običajno ne vidimo. No, približno na višini 65 kilometrov je signala zmanjkalo in po dosedaj znanih podatkih je Starship tam nekej verjetno storil prerani konec. Natančen vzrok morajo še ugotoviti; morda plovilo ni bilo pravilno obrnjeno in je podleglo obremenitvam ob vračanju. Kljub temu pa lahko SpaceX zabeleži uspeh, saj so s poskusi tudi v tretje bistveno napredovali. Četrti bo verjetno na sporedu že v nekaj mesecih.