Starship v tretje končno pristal ... in eksplodiral malo pozneje

Jurij Kristan

4. mar 2021 ob 16:22:35

Nekaj po polnoči po našem času so pri SpaceXu izvedli tretji polet prototipa vesoljskega plovila Starship. V nasprotju z dvema predhodnikoma je SN10 preživel pristajanje, a je eksplodiral nekaj minut kasneje.

Pred skoraj natančno mesecem dni se je Starshipov prototip SN9 bombastično srečal s tlemi in ponovil decembrsko usodo SN8. Takrat ga je na sosednjem stojalu že opazoval naslednik, SN10, ki so mu za podobne sorte podvig namenili začetek marca. Poleteti bi načeloma moral včeraj, a je prišlo do manjše napake na motorju, ki je postopek zavlekla, tako da so izstrelitev izvedli danes, petnajst minut čez polnoč po našem času. Tudi SN10 je praktično brezhibno vzletel, se povzpel do višine desetih kilometrov in izvedel spust "na trebuhu". Opazovalci so zadrževali dih v zadnji fazi, ki je prejšnja dva primerka nista prestala v enem kosu. Toda na SN10 so tako krmilne površine kot motorji delovali po načrtih in plovilo se je, sicer ne povsem mehko, uspelo spustiti na ploščad v teksaški Boca Chici.

Da pa so prisotni kljub vsemu tudi tokrat lahko videli še dodatno razgibano predstavo, je okrog osem minut kasneje poskrbel nenaden vnovični vžig enega od motorjev, ki je napravo vrgel za nekaj metrov v zrak, da je zgrmela na tla in postala kup odpadnega železja. V SpaceXu glede vzrokov še molčijo, tako da ni jasno, ali je katero od komponent motorja načel rahlo grob pristanek ali pa je bil vzrok drugje, toda ker je bilo v trenutkih pred eksplozijo mogoče opaziti gašenju podobno dejavnost, je verjetno res udarec v tla sprožil manjši požar. V podjetju so povedali, da je bil eksperiment zanje v celoti uspešen, ker so dobili vse informacije, ki so jih iskali. Treba se je zavedati, da ti prototipi, ki jih zgradijo v borih treh tednih, že v štartu nimajo predvidenega daljšega roka trajanja. Drugače bo, ko bo Starship pričel dobivati končno obliko, s šestimi motorji Raptor in koristnim tovorom na krovu.