Starship uspešno poletel, malo manj uspešno pristal

Jurij Kristan

10. dec 2020 ob 07:57:31

Prototip SN8 SpaceXovega vesoljskega plovila Starship se je malo pred polnočjo prvič dvignil s teksaškega poligona, poletel do okoli desetih kilometrov višine, izvedel zahteven manever spuščanja v horizontalni orientaciji in - ob pristanku naravnost spektakularno eksplodiral.

SpaceXova ekipa v teksaški Boca Chici, kjer sestavljajo prototipne izvedenke vesoljskega plovila Starship, s katerim želijo nekoč odleteti na Mars, nam je včeraj dostavila šolski eksperiment iz Kerbal Space Programa - le da v resničnosti. Po tem, ko so morali poskus dan pred tem prekiniti le dobro sekundo pred prižigom motorjev, se je v sredo, dobre četrt ure pred polnočjo po našem času, Starshipov prototip SN8 vendarle dvignil z izstrelišča. Trije motorji Raptor (končna različica plovila naj bi jih imela šest) so napravo pognali blizu predvidene višine 12,5 kilometra; natančne podatke o letu bo podjetje predstavilo v prihodnjih dneh. Sledil je obrat "na trebuh", kar je ključno za Starshipovo spuščanje, saj skušajo s takšno vodoravno lego doseči hitrejše zaviranje in znižati potrebo po debelem toplotnem ščitu. Ob spustu je prišlo tudi do preklopa z osnovnih na manjše rezervoarje za raketno gorivo v nosu plovila. Nato se je SN8 najprej impozantno reorientiral nazaj v pokončno držo in s preveliko hitrostjo treščil na tla ter izginil v prav monumentalni ognjeni krogli. "Awesome", so iz podjetja napisali v neposrednem prenosu.

Elon Musk je že kmalu po tem sporočil, da se je pristanek ponesrečil zaradi premajhnega tlaka v sekundarnih rezervoarjih, kar je dal slutiti že živo zelen plamen ob prižigu motorjev. Toda celokupno gledano bi si inženirji težko lahko želeli boljšega izkupička poskusa, saj so prejeli praktično največjo teoretično dosegljivo količino podatkov, zato vsi v en glas pravijo, da je bila operacija uspešna, umrlemu pacientu navkljub. Temu ne gre oporekati, kajti v zgolj dobrih štirih mesecih smo prišli od dviganja neuglednih bojlerjev z enim motorjem za sto metrov v luft do letanja prototipov, ki so po videzu že bližje nečemu, kar bi lahko imenovali vesoljska ladja. Naslednji prototip, SN9, naj bi bil že skoraj nared in ga nameravajo poslati v boj v prihodnjih mesecih. Ne dvomimo, da zna biti tudi njegova usoda bombastična.