Boeing in FAA goljufala pri testih 737 MAX

Dare Hriberšek

19. dec 2020 ob 17:12:19

Poročilo, ki med drugim temelji na izjavah petdesetih žvižgačev in je dolgo 102 strani, je objavila senatna komisija za trgovino, znanost in transport. Boeing in ameriška Zvezna agencija za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) naj bi tako goljufala pri testih za ponovno pridobitev certifikata za 737 MAX. Goljufanje je potekalo na različne načine, najpogosteje tako, da so bili piloti vnaprej inštruirani, kako doseči določen učinek. Nekateri testi pa so nasploh potekali na simulatorjih, ki niso opremljeni za vzpostavljanje enakih razmer, kot so bile pri obeh usodnih nesrečah Lion Air (let 610) 29. oktobra 2018 in Ethiopian Airlines (let 302) 10. marca 2019. V obeh je skupaj umrlo 346 ljudi, zaradi česar je FAA lani marca prizemljila ta tip letala.

FAA je ob tem obtožen še izvajanja povračilnih ukrepov zoper žvižgače, ki so sicer že prej opozorili na goljufijo, a se na to nihče ni odzval. Ob tem pa še oviranja preiskave obeh nesreč, ščitenja svojega menedžmenta in nezakonite izdaje dovoljenja družbi Southwest Airlines, da je lahko letela z nepravilno certificiranimi letali.

Boeing 737 MAX je bil odgovor na Airbusova letala A320 neo, z izjemno nizko porabo goriva, letalo so v želji po čimprejšnjem prihodu na trg razvili iz obstoječega modela 737 NG, ki so ga opremili z večjimi, učinkovitejšimi motorji. Zaradi teh je letalo v določenih situacijah pri vzletu izgubilo vzgon, kar so nato popravili s kosom programske opreme imenovanim Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS). Ta je simuliral delovanje starejših letal, s čimer so nameravali olajšati letenje pilotom s starejšimi licencami. A MCAS je pod določenimi pogoji usmeril nos letala v tla, še preden so piloti uspeli posredovati, to je bil tudi vzrok obeh prej omenjenih nesreč. Na spornih testih za recertifikacijo so tako ob pilotih v simulatorju stali tudi predstavniki Boeinga in pilotoma v pravem trenutku prišepnili, kdaj ugasniti MCAS.

Prav na podlagi teh testov je Boeing pred mesecem dni dobil vnovično dovoljenje FAA za ponovno letenje z Boeingi 737 MAX, spremembe pa je kot zadovoljive potrdila tudi Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA).

FAA se je na obtožbe odzvala z besedami, da poročilo preučujejo, komisijo pa obtožila da se je nanje spravila z neosnovanimi obtožbami ter da so varnostne pomanjkljivosti z najnovejšimi popravki v zasnovi letala učinkovito razrešene in odobrene s strani ustreznih organov in partnerjev FAA. Podobno so odgovorili tudi predstavniki Southwesta in dodali, da letala še vedno nameravajo vrniti v redni promet v prvem četrtletju prihajajočega leta.

Predstavniki Boeinga pa so v izjavi za javnost sporočili, da senatne obtožbe jemljejo z vso resnostjo, poročilo pa bodo skrbno preučili.