Namerno raztreščil letalo za video na YouTubu

Matej Huš

21. apr 2022 ob 22:11:39

Lanska letalska nesreča, ko je znani vplivnež na YouTubu Trevor Jacob 24. novembra izskočil iz športnega leta Taylorcraft in ga pustil treščiti v tla, je bila inscenirana, je ugotovila ameriška Uprava za letalstvo (FAA). Videposnetek je že takoj po objavi dvignil oblico prahu, ker je bilo čudnih okoliščin preveč, hkrati pa je Jacob ravnal v nasprotju s postopki, ki jih pilote učijo. Ko mu je ugasnil motor na letalu, se je pri priči s padalom pognal iz pilotske kabine, ne da bi preveril druge možnosti. FAA je zato kmalu uvedla preiskavo primera.

Izkazalo se je, da je Jacob ravnal malomarno in predrzno. Nenavadno je bilo že, da je imel oprtano padalo, česar niti športni piloti navadno nimajo, razen kadar izvajajo akrobatske vragolije. Vrata letala je odprl, še preden se mu je motor ustavil, nato pa ni niti poizkušal ponovno zagnati motorja ali v najslabšem primeru odjadrati do primernega mesta za zasilni pristanek. Teh je bilo v okolici kar nekaj. Namesto tega je zapustil letalo in s tem povzročil nevarnost za ljudi in premoženje, saj bi letalo - resda je letel nad neposeljenim območjem - lahko komu padlo na glavo. Ko je doskočil, se je odpravil poiskat razbitino, kasneje pa je naročil njen odvoz. Tudi to je v nasprotju s pravili, saj je bila udeležena v nesreči. Na YouTubu je kmalu po objavi posnetka vzniknilo na desetine bolj ali manj podrobnih analiz, kjer so komentatorji opazovali čuden cilinder pod njegovo hlačnico (podoben majhnemu gasilnemu aparatu), nevrtenje elis na motorju (tudi brez goriva bi se morale zaradi vetra vrteti) itd.

FAA je ugotovila, da je bilo strmoglavljenje načrtovano. Zato mu je odvzela licenco za letenje, kazensko pa ga ne more preganjati. To bo verjetno storilo tožilstvo, ki sicer preiskave ni niti potrdilo niti zanikalo. Jacob vztraja pri svoji verziji zgodbe, a novih komentarjev po odvetnikovem nasvetu ne daje.