ZDA bodo dovolile letenje dronov ponoči in nad prebivalstvom

Dare Hriberšek

29. dec 2020 ob 21:02:26

Ameriška Zvezna agencija za letalstvo (Federal Aviation Administration oz. FAA) je z novimi pravili odobrila letenje manjših letalnikov nad glavami ljudi in tudi ponoči na vsem ozemlju ZDA. Doslej je bilo tako letenje nad življem dovoljeno le z izrecnim dovoljenjem FAA oz. če so bili ljudje varno pod strehami ali v vozilih in samo nad tistimi posamezniki, ki so neposredno sodelovali pri takih, večinoma poskusnih letih.

So pa nova pravila poskrbela tudi za osnovne varnostne vidike. Letalniki, težji od 250 gramov bodo morali biti opremljeni z radijskim oddajnikom, ki bo oddajal njihovo identifikacijsko kodo, v določenih primerih pa tudi lokacijo letalnika in upravljavca. Za nočno letenje bodo morali biti opremljeni tudi s pozicijskimi lučmi, vidnimi na tri milje oz. slabih 5 kilometrov. Omenjena radijska digitalna registrska tablica pa bo potrebna tudi za manjše drone, če bodo ti leteli nad območji javnih zbiranj. Končno, letalniki ne bodo smeli imeti izpostavljenih vrtečih se delov, ki bi ob nesreči lahko koga poškodovali.

V ZDA je trenutno registriranih 1,7 milijona letalnikov, ob njih pa še 203.000 pilotov z izpitom FAA. Nova pravila naj bi po pričakovanjih dala močan pospešek njihovemu številu, zlasti zaradi razmaha takih in drugačnih komercialnih dostav. Pred dobrim letom dni so dovoljenje za kaj takega prvi pridobili pri Alphabetovemu (Googlovemu) podjetju Wing.